Истанбул [тема 50]

• 60 290
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Чудесно! И ние все в този район отсядаме. Колкото и да е чудно, нощем е невероятно тихо и спокойно. А на тъмно площад Султанахмед е приказен с цветовете си. Само не знам дали шареният шадраван работи като е зима. Не ти предложих района само заради по-"куция" градски транспорт. Основният транспорт там е трамваят. Метрото е далече. Но щом има шатъл, няма да имате проблеми.

Ако има нещо друго - питай!  Wink

# 436
  • София

...
Намерих малка къща за гости близо до Султанахмед, шатълът е IST-20. Надявам се да е поолекнал трафика след 20.30 ч. Питах за такси собствениците - обявиха ми €45 в посока и ще ме извиняват. Ще си се таралянкаме с автобуса. Пък и ще сме само с една раница с по един кат дрехи.
...
Всъщност и сама си стигнала до най-подходящото място за настаняване при престой на Летище Истанбул.
Предимствата са, че Султанахмед е първа/последна спирка. Разписанието на автобусите от/до летището е най-удобно, че автобусите са на често. Автобусът спира на удобно място, за разлика от Сиркеджи/Еминьноню - там не е близо спирката и не можеш да сваляш багаж, ако е в багажното.
Такси от/до летището беше около 120-130 лири, но има увеличение от известно време. Ако сте повече от двама, сигурно е по-удобно с такси, но предварително питайте и вземете нормално такси.
Приятна разходка!

# 437
  • на село
Благодаря!
Ние сме само двама. Колкото и да са увеличени цените, 45 евро ми се стори твърде много, особено след като бях чела тук за цени 120-160 лири.
Ще питаме за такси на летището, ако и те обявят такава цена, ще си пътуваме с автобуса. Ще споделя, след като се върнем, живи и здрави.

Последна редакция: вт, 24 дек 2019, 09:41 от _Monster_

# 438
  • София
Честита Коледа!

Бъдете здрави, щастливи и благословени!
Много вълшебни пътувания и желани дестинации да имате Gift Heart

Тази година, на шега и на майтап решихме да посрещнем Нова година в Истанбул.
Без агенция и организирано пътуване, а семейно и ще пътуваме с личния ни автомобил за първи път.
Букнах много приличен хотел в района на Султанахмет, с изглед към Мраморно море и с безплатен обществен паркинг до хотела.
Не искаме никакви празнични вечери и най-вероятно ще вечеряме в любимия ни ресторант Ортаклар, а след това ще отидем на моста Галата, за да се насладим на светлинното шоу над Босфора.
Единственото, което ме притеснява е, че за първи път ще пътуваме с кола.
Освен зелена карта, моля за повече информация, какво друго ще ни е нужно, както и какви пътни такси да очаквам? Видях поста на Таня67 за толкартите, но все пак е от 2014 г. и е възможно да има някакви промени до момента.

Иначе преди 2 седмици бях с приятелки в Истанбул, като не бях ходила близо 4 години, но за мен всичко си е същото, освен повечето забрадени жени и момичета, които видях. Единственото ново нещо, което видяхме беше новата джамия над парка Чамлъджа, която освен с големината си и прекрасната гледка от терасата й, с нищо друго не ме впечатли. Но и мен трудно ме впечатлява нещо, което не носи история в себе си. Който обича да ходи по търговски обекти и молове, мол Венеция е интересен с канала и гондолите, както и с архитектурата си, която олицетворява Италия. Имаше огромни намаления и дори аз, която не съм много по пазаруването, се прибрах със 100 неща.
Относно Истанбулкарт, моята стара карта се оказа невалидна вече и си купих нова - 8 лири.

# 439
  • София
jullianna, преди да тръгнете, задължително се свържете с хотела и им кажете, че идвате с кола и искате да ви запазят безплатно място. "Общественият паркинг" всъщност е улицата и ако не са запазили предварително с техните коли, трудно ще намерите къде да паркирате. Когато са предупредени, запазват.

Таксите за магистралата вече са много по-високи, но заради инфлацията май в левове са същите. Няма да имате голям избор. Ще платите колкото ви кажат, но обикновено сумата е за 4-5 пътувания до Истанбул и обратно. Мисля, че на границата продължават да изнудват с по-голяма сума, но описаното от мен място преди Истанбул вече трудно се открива и почти всички пътуващи от темата го пропускат. И като се има предвид, че само преди 2-3 седмици са измамили съфорумка, която е закупила стикера от бензиностанция, май по-добрия избор остава пункта на границата. Друг вариант е да се търси поща в Истанбул, но ще е само губене на време. Пък и в пощите рядко има служители, които говорят английски и комуникацията е трудна.

Много хубаво да изкарате!  Hug Hug Hug

# 440
  • София
Таня67 Благодаря ти Hug
Още когато направих резервацията, веднага се свързаха с мен от хотела, за да ги информирам на кое летище ще кацнем, за да организират транспорт до хотела и тогава им казах, че сме с кола, и единственото, което искам е паркомясто. Отговориха да не се притеснявам и че в момента, в който пристигнем служител на хотела ще ни отведе до нашето място Hug
Ще се опитаме да намерим описната от теб бяла сграда на влизане в Истанбул, но не ми стана ясно следното - до колкото прочетох, има тол такса Одрин - Истанбул. Ако ние вземем картата на влизане в Истанбул, как те ще си дръпнат сумата за преди това, или толтаксата е само една - на влизане в Истанбул?

# 441
  • Димитровград
Jullianna, най-добре е да спрете преди първия пункт на магистралата след Одрин(ако минавате през КА)
https://www.google.bg/maps/@41.6604385,26.6291238,3a,75y,73.2h,7 … e0!7i13312!8i6656
Пресичате отсреща до пощенския клон (работи денонощно) с паспорта и малкия талон на колата и пътувате спокойно.
Скрит текст:

# 442
  • София
Таня67 Благодаря ти HugЩе се опитаме да намерим описната от теб бяла сграда на влизане в Истанбул, но не ми стана ясно следното - до колкото прочетох, има тол такса Одрин - Истанбул. Ако ние вземем картата на влизане в Истанбул, как те ще си дръпнат сумата за преди това, или толтаксата е само една - на влизане в Истанбул?
Снощи се опитах да ти кажа, че въпросната бяла сграда май вече е трудно откриваема. Едно време имаше бариери на влизане в Истанбул и просто нямаше как да не се види. Но вече има някаква промяна и дори хора, които я търсят, не я откриват. По-добре не разчитай на нея.

За минаването през тол пунктовете - всичко е електронно. Минават всички, независимо дали имат чип, дали чипът е незареден или изобщо нямат такъв. Така няма задръствания. Все пак със същия чип минаваш и по мостовете над Босфора и на други "напечени" места. Заснемат номера на колата, а чипът е свързан с него. Ако не си редовен, лампата на пункта ще ти светне червено и имаш срок, в който да заредиш пари в чипа. Преди беше 7 дни, а сега май е 14 дни. На практика можеш да отидеш до Истанбул и на връщане да заредиш на пункта, показан от papaone, без да се пресича магистралата като пешеходец.  Wink 

Сетих се, че ако току-що си купил чип, обикновено лампата пак светва в червено, защото трябва да мине време преди да влезеш в системата им.  Wink

# 443
  • София
papaone и Таня67 Flowers Bouquet
Сърдечно ви благодаря Hug

# 444
  • Варна
С координати се открива лесно сградата. Виждам ,че са дадени в по-горния пост. Ако не, по линка могат да се извлекат. Залагат се в GPS-a и той ще ви закара до там : )
Ако не успеете, след като сте минали ще ви свети в червено, но като стигнете Истанбул, отивате в поща купувате стикер и те ще ви начислят каквото сте минали. Имате 7 дена да го направите след минаването без глоба.
Ние така на отиване не намерихме къщата и си платихме на тръгване на магистралата, защото не успяхме и в Истанбул да стигнем до поща.

# 445
Привет! Първо Весела Коледа и бъдете здрави!
Записвам се в тази хубава тема.
Предстои ни пътуване живот и здраве през април за лалетата. Тази седмица ще запазваме дата. Като първи въпрос ми хрумва дали се чака много за да се разгледа харема в Топкъпъ, защото доколкото разбрах се чакало с часове. Също така билети на място ли е по-добре да се купят или директно агенцията, с която ще се ходи взема, защото изглежда, че ако не са взети на място са по-скъпи.
Ще се върна да чета темата, много ще ми е интересна, от доста време го плануваме това пътуване и искам да видя много неща.

# 446
  • Варна
Джулиана, една от пощите( PTT)на лесно място в Истанбул е тази до египетския пазар от страната на откритите  магазините, където продават ядки и локум. Аз тази есен там си заредих винетката.
Това  е в случай , че не си купите на магистралата, както са споменали на предните постове.
Трябва да копираш целия линк за да се визуализира.

https://www.google.com/maps/@41.0170702,28.9707731,3a,37.5y,219.39h,99.07t/data=!3m6!1e1!3m4!1s23t2NwkNXRY43ncdiFChWQ!2e0!7i13312!8i6656

# 447
Привет! Първо Весела Коледа и бъдете здрави!
Записвам се в тази хубава тема.
Предстои ни пътуване живот и здраве през април за лалетата. Тази седмица ще запазваме дата. Като първи въпрос ми хрумва дали се чака много за да се разгледа харема в Топкъпъ, защото доколкото разбрах се чакало с часове. Също така билети на място ли е по-добре да се купят или директно агенцията, с която ще се ходи взема, защото изглежда, че ако не са взети на място са по-скъпи.
Ще се върна да чета темата, много ще ми е интересна, от доста време го плануваме това пътуване и искам да видя много неща.
Ние бяхме в неделя 22.12 към 9:20 и освен нас в харема имаше само един младеж с дръпнати очи. Започнахме първо от харема обиколката. Бяхме самоорганизирано пътуване и при нас не е стоял въпросът от къде да вземем билети. Единствено на Св. София ги взехме на място от автомат за билети , за да избегнем опашката.

# 448
Момичета, тази година планирам да видя лалетата. Била съм вече в Истанбул и съм видяла основните дворци, джамии, кулата Галата и тн.
Основната цел ще е паркът Емиргян и Азиатската част.
При това положение, къде ще ми препоръчате да отседнем?

# 449
  • София
Джулиана, една от пощите( PTT)на лесно място в Истанбул е тази до египетския пазар от страната на откритите  магазините, където продават ядки и локум...

Да, днес проверих и аз къде в самия град има поща и се оказа, че централната им поща е на много удобно място. Аз така и така трябва да пусна картичка от там, така че най-вероятно ще си вземем и винетката Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт