Истанбул [тема 50]

• 60 482
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
То лошото по време на лале-екскурзиите може би е неподдаващият се на прогнозиране многочасов престой по границите. Миналата година четох тук за 6-7 часови престои и лошо ми ставаше.

А за апартаменти проверете в https://www.airbnb.com/
Ние все по хотели сме спали, но напоследък го ръчках този сайт за друга резервация и попадах на интересни жилища из Истанбул.
Така се размечтах да си наема апартаментче през октомври на Буюкада или някъде из Саръер или азиатските квартали и да съчетая работа с обиколки (мога да работя и дистанционно). Примерно или това...

# 571
Силно ме притеснява престоя на границата, че последния път 4 часа близо....

# 572
Това все едно аз съм го писала. На колко са децата?
2 броя са на 9 и една сладурка на 3. Осъзнавам, че с нея ще си е цяло предизвикателство цялото упражнение, но ще се справим. Ще вземем и количката за всеки случай, поне дрямката ще може да си направи там и да не се връщаме в хотела заради това.
Ако имаш и някакви други идеи за интересни места за малчовците, ще се радвам да ги споделиш.
Маслинке, мерси за идеята за airbnb, ще погледна и при тях.
За границата аз лично не се притеснявам много, понеже идеята ми е да тръгнем през нощта и около 3-4ч да я минаваме, поне миналия път тая схема сработи и не сме чакали въобще. Но сега покрай лалетата ще е друга бира....
Да ви питам за  стикера  HGS -   дали според вас има вариант да им  пиша и евентуално да се разберем да сменим номера на колата, на която е издаден, или няма такъв филм? Сменихме колата междувременно, а имаме още доста парички в стикера. Почти съм убедена, че няма такава възможност, ама знам ли....

# 573
Ние сме нощен преход, но на връщане не се знае. Ние нашата почти 3 г няма да я вземаме по обясними причини, просто с нея няма да е никаква екскурзия, но нямам търпение да порасне малко за да идва и тя с нас. Аквариумите със сигурност ще им се харесат на дечицата.

# 574
Нашата е школована уж, бая сме обикаляли с нея, честно казано каката (9г) мрънка повече понякога Simple Smile Но този път ще се съобразим максимално с тяхното темпо и техните интереси.

# 575
Това е много хубаво, нашата е фурия, просто няма никакъв шанс.
А забравих да кажа, че искам да посетя и Капълъ чаршъ разбира се и пазара за подправки.

# 576
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
до пазара за подправки (египетския пазар) са лодките с балък екмек и пълнените миди. по-интересни са от пазара Simple Smile Simple Smile  Wink

# 577
  • малкия йеросалим
Ох направо ме наплашихте с тези лалета.За първи път ще ходим в Истанбул и съм харесала ваучер от Грабо за фестивала на лалето- две нощувки с нощен преход.Ще сме с децата/на 14 и 9 години/ и съм замислила да видим Виаленд и аквариума в един ден, а Св.София, Долмабахче и корабчето за другия ден.Незнам дали два дни ще ни стигнат???
Сега като чета се чудя дали да го отложа за около 24 май...

# 578
Е недей се филмира сега така, и ти като мен...стотици хора посещават всяка година фестивала, мисли си колко ще е хубаво, и така. И ние сме за първи път.

# 579
  • Варна
Ох, нашите са на 3 и на 1.
Скрит текст:
Мхм, луди сме, знам! Ама ако не отидем с тях, просто няма да отидем. Та...
Чудя се как да избегна връщането за сън и аз. Няма как да се движим с две колички. Големият е дълъг за тази, с която пътуваме принципно, а и малката къде да е, докато той си почива... Пък и той вече количка не иска... Не знам, ще се движим според тях. Стига да отидем, де.
И все так, ако някой има идеи, да споделя.

Били сме в Истанбул с големия, когато беше на възрастта на малката сега, ходили сме с двамата в Гърция на море. И в Одрин също, вече и с двамата. Обаче тези дестинации са несравними с Истанбул.

Мис Каролин, колко време ще имате в града? Много неща искаш да видиш... Като си съставиш програмата, постни я, за да видим дали е изпълнима.
Пазарът на подправките не е за изпускане. Любимо място. Ароматите и цветовете на Ориента са събрани там. Никакво пропускане! А балък екмека и пълнените миди ги има и на други места. На Еминьоню вече са повече туристическа атракция.

mama moni, не виждам в желанията ти нищо, свързано с лалетата. Ако не си почитател на цветята, може да смениш периода. Защото неминуемо "ще закачите" от навалицата заради лалетата, а и чакане на границата повечко е възможно.

Момичета, последната ни цел е да ви плашим. Има хора, които биха се уплашили от Истанбул и в най-спокоен ден.
Просто споделяме преживявания. А Бай Ганьо си е себе си и в останалите 11 месеца, за жалост. Абстрахирайте се! Опитайте да видите града такъв, какъвто е без дразнещите неща/хора/прояви и ще видите, че няма нищо толкова страшно.

# 580
Виаленд и аз го мислих, но по-скоро ми се струва, че може да е хладничко за него, имайки предвид водните атракциони и това, че все пак сигурно ще плиска вода. Някой да го е посещавал по това време? Не, че не можем да ги пропуснем специално тях, ама като се плаща така или иначе, поне гаргата да е рошава, хаха.
Пазарът за подправки и аз искам да го посетя, че като бяхме го бях оставила за неделята, а пък той - затворен. Та имайте едно наум, че тогава не работи.
Мама Мони, според мен ако ги вместите в един ден двете неща, много ще претупате. То и не знам какъв е мащаба на ВиаЛенд, но май само за него си трябва един цял ден с пътя натам и обратно. Не знам де, да кажат по-запознатите.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 16:29 от Pали

# 581
beljata 3 нощувки, 4 ден е в Одрин-там вече съм била.
Това са най-основните, ако не видя тях, то кое. Още нямам програма. ММ е по тази част, той ще направи план, ако решим да не следваме организираната-иначе там има разходка с корабче, традиционна вечер в ресторант, както навсякъде, пише си ги таксите, но аз най-вече се интересувам от харема и двореца, Синята джамия, Света София. Това са ми топ. Както и да видя кулата Галата-любимите гледки от любимите сериали.

# 582
Белята, не, аз няма да ви сметна за луди, даже ще ти стисна ръчичка виртуално Simple Smile Мен много ме кефи да си обикаляме с децата, но пък нашите не са с такава малка разлика и конфигурацията не е била същата. Но ще се справите, желание само да има... За количката - да вземете назаем някоя за близнаци или за породени деца? Има с едни допълнителни платформи, знаеш ги, предполагам...

Момичета, последната ни цел е да ви плашим. Има хора, които биха се уплашили от Истанбул и в най-спокоен ден.

Хаха, спомням си ужасът в очите на всеки, с който споделяхме, че ще ходим сами с колата, за 1-ви път в Истанбул. Ама ММ корав излезе, рече и отсече, че не го плашат мащабите. И така се и оказа впоследствие, всичко мина спокойно.

Бингли, ще ги вместите спокойно тези според мен. Вземате си карти за градския транспорт и си джиткате спокойно с тях. Мен точно тези забележителности не ме влекат много, от изброените само в Синята джамия влизахме, но са напълно осъществими за 3 нощувки време. А Св.Стефан църквата няма ли да включиш?

# 583
  • Варна
Рали, затворен?! Винаги са казвали, че в неделя не работи, обаче винаги е работил. Вие видяхте ли го затворен?

Скрит текст:
Наскоро разглеждах снимки из нета от "нашия" хотел. Някой снимал листче, вероятно на рецепция, в което са упоменати почивните дни на много забележителности и на покритите пазари. И там пишеше, че Мъсър чаршъсъ и затворен в неделя. А ние редовно сме пазарували там именно в неделя, преди отпътуване за България. Със сигурност го правехме всеки път, докато пътувахме организирано. Откак ходим самостоятелно, вече не водя сметка кога ходим, но знам, че пазарът работи в неделя и затова изобщо не обръщам внимание. Та, видяхте ли, че не работи или така ви казаха?
Капалъ чарши и търговската зона между двата пазара не работят в неделя, това е валидно.

Благодаря за поощрението.
Скрит текст:
Не виждам вариант с голяма количка (двойна, друга), защото това значи да не можем да се движим спокойно и по улиците, и в транспорта. А и надали можем да сложим такава в колата, заедно с все багажа. 
Освен това в повечето време големият ще си върви, ако успея да го вкарам в количка да подремне, ще е успех. По-скоро търся вариант малката да носим някак при осъществяване на горното, но до момента не сме ползвали раница/кенгуру/каквото и да е от сорта и нямам идея дали има за толкова големи деца - около 10 кг ще е тогава.

Мис Каролин, 3 дни са и много, и малко. В програмата на фирмата вероятно има включена безплатна пешеходна обиколка на града. Добре е да се включите, защото ще ви даде ориентир кое къде и ще видите част от желаните обекти. Обаче това е половин ден. Топкапъ, с харема, Долмабахче, Аквариума са горе-долу по половин ден също, като се има предвид придвижване до там, чакане на опашка и пр. Парка + Сапфир е още половин ден. Остават Св. София, Ортакьой, корабчето, кула Галата, Капалъ чарши, Египетския пазар, чай, кафе и други глезотии. За мен програмата е твърде амбициозна, като се има предвид, че нямам нужда от време за ориентиране, лутане и търсене. Но аз вече не искам да бързам и да гоня програма, та може би съм с изкривено мислене. За да се осъществи всичко, трябва да имате много стройна организация и добър късмет . И пак рискуваш да си като японските туристи - после от снимките да видиш къде сте били.
Та, моят съвет (била съм с подобна настройка на твоята, някога)... Избери 2-3 неща, които са пожелателни, а не задължителни, за да може с чисто сърце да ги махнеш, ако времето не достигне.

# 584
Беличке, да, видяхме го с очите си затворен - т.е. с бодра стъпка се бяхме запътили да влезем, но беше затворена входната врата, а и едни местни ни видяха, че се чудим и натъртиха -"капалъ, капалъ". Та просто си помислих, че тогава си е наистина капалъ… А чаршията си беше затворена и тя, да.
Относно другото - 
Скрит текст:
има едни като кенгуро-раници за по-пораснали деца, нашата сме я носили в такова, но го продадохме, ще изровя снимка утре да ти покажа, че сега нямам време.

Общи условия

Активация на акаунт