Често срещани правописни грешки

• 585 841
  • 14 978
  •   1
Отговори
# 14 520
# 14 521
  • София
Винаги съм се чудила защо е Майстора и Маргарита, а не Майсторът и Маргарита. Явно по тази логика?
По скоро Мастер, е творческа титла,  дадена от Маргарита. Титла, с която възвишава и вдъхновява любимия, който пише роман.  Майстор с малка буква  - определено не  е подходящо в случая. Правя аналогия с Владимир Димитров – Майстора, макар че е друг вид изкуство.
Замислих се - как е в диалозите и се усетих, че не съм го чела на български.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 02:09 от xxxxxx

# 14 522
  • София
По мои спомени тя не се обръща към него с Майсторе, само в трето лице го ползва.

# 14 523
  • София
Интересно ми е в районите, където чушката е пиперка, мъжете какво топват Simple Smile

# 14 524
  • Пловдив
Пиперка топват.
Макар че сигурно може и чушка, ако при тях значи шушулка.

# 14 525
А в районите, където чушката е пипер? Значи мъжете им топват пипера. Simple Smile

# 14 526
  • София
По мои спомени тя не се обръща към него с Майсторе, само в трето лице го ползва.
Мисля, че се обръща към него именно с Майсторе.

# 14 527
  • В градината...
Официалният език се променя. До скоро мАсло и маслО бяха дублети. Сега остана само маслО. На мен това не михаресва, защото маслО бях чувала само по телевизията. А години след това, като посетих София, го чух и там. Продължавам да си казвам мАсло, просто защото всчики около мен говорят така, освен тези, които се опитват да се правят на интересни. Та, макар и официално, не винаги на всики им звучи и приляга добре.

# 14 528
Кой с каквото е свикнал, на мен мАсло ми звучи странно.

# 14 529
„Впоследствие“ е една дума, но много често се среща като „в последствие“.

# 14 530
  • София
Кой с каквото е свикнал, на мен мАсло ми звучи странно.
Не мисля, че е странно. Казваме маслен крем.

# 14 531
Официалният език се променя. До скоро мАсло и маслО бяха дублети. Сега остана само маслО. На мен това не михаресва, защото маслО бях чувала само по телевизията. А години след това, като посетих София, го чух и там. Продължавам да си казвам мАсло, просто защото всчики около мен говорят така, освен тези, които се опитват да се правят на интересни. Та, макар и официално, не винаги на всики им звучи и приляга добре.
Не зная откъде сте, но аз чух мАсло за първи път в Сливен и май другаде не съм. Тук казват и стАдион и мАкара и гОблен.

# 14 532
   Живея във Варна и тук маслОто продължава да си е мАсло Simple Smile. Не виждам на кого пречеше това произнасяне, включително на мен ми беше трудно да свикна, макар да се постарах. Освен това, правописът е еднакъв, различното произнасяне едва ли е било проблем.

# 14 533
  • Пловдив
"Курпулетният". За Пеевски. Хубаво ползваш остроумничещи названия, ама правописът се проверява най-напред, иначе избор има от толкова други прякори на същото лице, които не рискуваш да ги сбъркаш...

# 14 534
"Курпулетният". За Пеевски. Хубаво ползваш остроумничещи названия, ама правописът се проверява най-напред, иначе избор има от толкова други прякори на същото лице, които не рискуваш да ги сбъркаш...

Мода, и на мен ми направи впечатление. Изглежда ми като да повтаря нещо, което е чула и не разбира, но си мисли, че е обидно.

Общи условия

Активация на акаунт