Често срещани правописни грешки

• 584 579
  • 14 944
  •   1
Отговори
# 14 595
Мисля,че авторът на този "текст" е от малцинството. Точно произнасянето на згаваимо е характерно.

# 14 596
"Аз съм манячка на пърфюмите !
Никога не съм се замисляла , ако ми хареса !
Но и в красиви опаковки и там продават боклук вече !" Току-що от Фейсбук. 😜

# 14 597
За празниците очаквам да открият пак два нови върха – връх Коледа и връх Нова година, тоест да се пише масово "на връх Коледа" и "на връх Нова година". Също така да се пишат масово главни букви, сякаш така празниците ще станат по-важни и по-специални – Нова Година, Коледни/Новогодишни празници (или "Празници"), Коледна трапеза и т.н.

На касите в Billa виждам едни лепенки с реклама за отстъпки. Не знам аз ли се вторачвам прекалено, но ми изглеждат/звучат смешно. Как ги възприемате?
Ето как изглеждат:
Скрит текст:

# 14 598
Била били от над 65 години на пазара, ти да видиш Simple Smile.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 15:24 от Clotilde

# 14 599
Ха, не ми е хрумвало, че и така може да се тълкува. 🙂
На мен ми звучи като: "Предлагаме ви клиенти над 65 години с отстъпка 10%". Което е доста грубо, но така го възприемам – заради пропуснатата запетая, тъй като има обръщение. Както биха написали например "За вас печено пиле с отстъпка", макар че по-добре би било да има тире след "вас"

# 14 600
   Аз го разбирам, че предлагат отстъпка на клиенти, които пазаруват от тях от над 65 години.

# 14 601
  • Canada
Заглавие в Novini.bg:

''Един от първите в Европа зоологически градини с холограми отвори врати в София''

# 14 602
Clotilde, но ако се обръщат към клиентите, задължително трябва да има запетая – "За вас, клиенти", а в случая няма. Под влияние на английския често се допуска тази грешка – при обръщение да се пропусне запетаята.
Здравей, Иване!
Здравейте, колеги!
За вас, осмокласници, и за вашите учители!
За вас, клиенти над 65 години
Така е според правилата, но много често се пропускат тези запетаи.

# 14 603
Не една, а две даже - преди и след.

# 14 604
  • София
Стари и златни. Simple Smile
И донякъде, по темата. Simple Smile

Скрит текст:

# 14 605
Запетая при "клиентите" ли имаш предвид? В случая бих сложила тире, така че няма да има нужда от запетая, но ако има някаква дума след тях, тогава би трябвало да има, да.
За Вас, клиенти над 65 г. – - 10%
За Вас, клиенти над 65 г., предлагаме 10% отстъпка

# 14 606
Обява за работа :

# 14 607
Това с образУванията ми е любимо. Мъжете получават средните си образУвания по рождение, образОванията по-нататък - с труд и упоритост, съобразно интелектуалния си капацитет. 😬😜

# 14 608
  • София
Запетая при "клиентите" ли имаш предвид? В случая бих сложила тире, така че няма да има нужда от запетая, но ако има някаква дума след тях, тогава би трябвало да има, да.
За Вас, клиенти над 65 г. – - 10%
За Вас, клиенти над 65 г., предлагаме 10% отстъпка

Много интересен вариант. Thinking

# 14 609
Дойде сезонът на думите, които често се грешат – коледен, новогодишен и т.н. Дали се пишат с малка, или с главна буква? Да си припомним:

Как се пише коледен – с малка или с главна буква?

Как се пише новогодишен – с малка или с главна буква?

Как се пише: Нова година, Нова Година или нова година?

Общи условия

Активация на акаунт