Често срещани правописни грешки

• 541 606
  • 14 173
  •   1
Отговори
# 5 010
Много често срещам напоследък "къщта"... Thinking

# 5 011
Да не е развален клавиш? Иначе не мога да си го обясня, а и не съм срещала.

# 5 012
  • Пловдив
А, среща се. Една колежка преди доста години беше написала "Пишещти машини" (име на някогашен завод).

# 5 013
Това ми напомня, че като бях в 5-ти клас ( края на 70-те), в училище трябваше да имаме тетрадки, в които да записваме правописните си грешки.
Моята имаше една единствена дума - ноща, вместо нощта. Така си и остана празна тетрадката.
Никога не го забравих.

# 5 014
  • Пловдив
Аз подобна тетрадка не съм имала, но помня, че в малките класове бях сгрешила "искам" - "изкам". Някои още се борят с тази дума (не е масово, де). Wink
Така, де, из-важдам, из-ход, из-лизам, пък изведнъж "искам". Wink

Скрит текст:
Иначе също помня, то не е много по темата за правописа, ами за спомените, че пак в малките класове, може би втори-трети, имахме някаква диктовка с някакъв Кабакчиев, вероятно този, някакъв деец на БКП. Ей, сигурно никой не можа да му напише правилно името, аз го бях разшифровала като "Кабатчиев".

# 5 015
-----
"После се премести на квартира при св. Богородица...".

Аз помислих, че се е споминал човекът, а пишещият има чувство за хумор като моето Simple Smile

А "маняк" не е от неграмотност, а нарочно. Жаргон. Поне при нас, във Варна, така се употребява. Моето още не е започнало да говори така, но други неща казва, които ме дразнят, подобни.

# 5 016
И аз помислих, че се е споминал този, който се е преселил при св. Богородица Joy

# 5 017
Магдена, няма "свободия" в речника. Вероятно защото "слободия" идва от "слободен", което е близко до "свободен", но с негативен смисъл – разюздан, разпуснат?
____

"Вързвам" вместо правилното "връзвам".
Но пък става "превързвам, привързвам, овързвам, завързвам" и т.н.

# 5 018
Да не е развален клавиш? Иначе не мога да си го обясня, а и не съм срещала.
Абе, и аз така си помислих първия път когато го срещнах, ама, тъй като следя разни имотни групи във ФБ, вече поне 5-6 пъти попадам на продаващи "къщта". Сигурно един от друг гледат Joy

# 5 019
Това ми напомня за една много весела обява от вестник преди много години.😃 Бяха написали: "Продавам тъща на 2 етажа."...🤣 С майка ми и досега се смеем, като се сетим.😄
Думата "слободия" никога не ми е харесвала...Старая се по всякакъв начин да я избягвам.

# 5 020
  • Mars Hotel
Току-що видях думата "аварий". Това не го бях срещала досега.

# 5 021
Аз съм го срещала...Като "декораций", "инфлаций", "регулаций"...🤭

# 5 022
"Къде е тази къща дайте луксация"
Умрях да се смея с това...
И още 😂
"музея на илюзиите във Велико Търново е единтичен"

# 5 023
Съществува ли въобще такъв музей?😄🤔 За луксацията много ми допадна!😅

# 5 024
Долче, има такъв музей, има такъв и в София, не е един(тичен) 😉

Общи условия