Често срещани правописни грешки

• 542 457
  • 14 189
  •   4
Отговори
# 14 010
Става, ама не е същото - де е синкав, де е синеещ Wink

# 14 011
И там се греши - някои казват кафеникакъв, червеникакъв...

# 14 012

Това не е грешка, а съзнателно търсен ефект, намекващ за неопределен цвят близо до кафявата гама. Има цветове, между кафяво, сиво и зелено, дето може група хора да се изпокарат какво точно е. И там този термин си е на мястото. Разбира се, не е литературен, а разговорен с комичен привкус, нещо като "тревисточервен" или "небеснокафяв".

# 14 013
гъста и чоплива коса

# 14 014
гъста и чоплива коса
Идеална за чоплене 😉

# 14 015

Това не е грешка, а съзнателно търсен ефект, намекващ за неопределен цвят близо до кафявата гама. Има цветове, между кафяво, сиво и зелено, дето може група хора да се изпокарат какво точно е. И там този термин си е на мястото. Разбира се, не е литературен, а разговорен с комичен привкус, нещо като "тревисточервен" или "небеснокафяв".

При някои е умишлено като очевадно, ужаст и подобни, други определено си мислят, че това е думата.

# 14 016
Не знам, за мен и "очевадно" и "ужасТ", особено с главно Т накрая, са си баш от тази категория. А специално "очевадно" е много успешна дума, с много повече вложен смисъл от литературното "очевидно". Бих казала, че ако имаме градация неправилното е една степен нагоре Wink

# 14 017
Същото казвам - червеникакъв може понякога да е казано нарочно като неопределен нюанс (аналогично на другите примери), но аз с ушите си съм чувала конкретни хора в какъв контекст го употребяват от незнание, а не умишлено.

# 14 018
Не мога да го повярвам, но принципно си права. Явно не може да се обобщава, а да се съди конкретно за всеки случай.

# 14 019
Ами същият човек казва аДвокадо вместо авокадо, а други хора с подобна логика са измислили натурален акт, валчер и меринджей.
Така че няма невъзможни неща.

# 14 020
Ха, "адвокадо" и "бадани" обича да казва и мъжът вкъщи. Така им е казвал като малък и сега му е някак кеф да говори така. Не, че не знае кое е вярното Simple Smile А даже и "крембиши" Grinning

# 14 021
  • Пловдив
И моят казва "адвокадо" (нарочно, естествено).

Аз казвам "байсен". Едно момче от махалата, като бяхме малки, казваше така.

И от речника на децата като проговарящи вкарваме думи, например "крвадат".

# 14 022
Да, нещо като семеен фоклор.

Майка ми е ненадмината в това да прави лапсуси (от рода на "дрънка ми хлопата") или да изръси нещо неуместно за ситуацията. После тези бисери влизат интензивно в обращение в кръга на семейството.

# 14 023
всякаш ( сякаш)

# 14 024
А може и да е "всякак" Grinning
Или нещо по средата.

Общи условия

Активация на акаунт