Често срещани правописни грешки

• 541 794
  • 14 173
  •   2
Отговори
# 14 025
  • Варна
Два пъти в един пост ,,да оцеля", ,,не оцелих". Как един път не ,,сбърка" да уцели...

# 14 026
  • Майничка
Очевидно - очебийно - очевадно.

# 14 027
И превъзходната степен – очеизвадно. Simple Smile

# 14 028
  • София
Не, сякаш е. Срещала съм го при един-двама потребители, и не е случайна грешка.

А може и да е "всякак" Grinning
Или нещо по средата.

# 14 029
И според мен е някакво автоматично свързване с все едно или всякак и хората бъркат. Но наистина е често срещано и си е грешка, не майтап.

# 14 030
Вместо  “сякаш” беше написано, затова поясних в скобите.

# 14 031

Ако не беше пропуснатото Ъ в 'иначе', щеше да има завършеност.

# 14 032
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Ааа, и в "ядат" са го пропуснали. Mr. Green

# 14 033
  • Пловдив
Да, чак да се усъмниш дали може наистина да направи толкова грешки човек, който знае как се пише "ядат".

# 14 034
А защо има правило да се пиша А, като всички изговарят Ъ?
Не съм чувала някой да казва ядАт, да не говорим за циничният глагол за онождане Wink

# 14 035
  • Пловдив
То и всички казват "мифка", а пишем "мивка". Wink
За съответствие с традицията и с другите глаголи, в които ударението не е на тая стъпка, предполагам.
В Бургас казват "ядАт" и не вярват, че правоговорът (не правописът) предписва именно "ядЪт".

# 14 036
В "Кой да знае" единият от братя Аргирови разправяше как някаква му казала "Ако ще да умрА (изговорено твърдо "а"), с теб няма да спЯ (с ясно "я")". Наистина много смешно звучеше.

# 14 037
  • Пловдив
Ц-ц-ц, момите навремето се натискаха да спЯт с тях (даже "спАт" съм чувала, но в Сливен). Сигурно е бил изненадан от това, че някоя не иска. Wink

# 14 038
  • София
Преди време в "Черешката на тортата" Гергана Стоянова, която май е от Бургас, сподели, че е била с ужасен диалект, когато дошла да учи в София. И след като го коригирала с уроци, ѝ било вече неудобно как да говори с майка си, като досега винаги била казвала "Отивам да спА" - сега как да ѝ каже "Отивам да спЙЪ"? Grinning

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 12:25 от лято!

# 14 039
А защо има правило да се пиша А, като всички изговарят Ъ?
Не съм чувала някой да казва ядАт, да не говорим за циничният глагол за онождане Wink

Защото преди в азбуката ни е имало и други букви, които са отразявали тези потъмнени гласни, не знам защо са отпаднали.

Като съм разглеждала стари книги, думите, в които произнасяме ясно Е, като елен или плен, пролет, весел, са се пишели с Е.

Но тези, които в днешния говор се изговарят неправилно с а/ъ - обичам тЪ, ША сА чуем и т.н., са отбелязвани с друга буква, отговаряща точно на звука Е/А.

Общи условия

Активация на акаунт