Често срещани правописни грешки

• 540 267
  • 14 153
  •   6
Отговори
# 14 145
Явно, ама ми е странно. Шаренпудел, кариранкостюм, двуместнакола...  Има голям, малък, среден пудел...  Ама щом така казват.

# 14 146
  • Пловдив
Шаренпудел няма, минипудел има. Късапола няма, минипола има, минижуп - също. Автомобиленпарк няма, автопарк има. Зоологическаградина няма, зоопарк има. И т.н. Wink

# 14 147
Това със свързаното писане го въведоха наскоро. Преди поне имаше тирета, че да се разбира дали е от тези или от онези. Ама сега...  Дали ще е мини пудел или минипудел става въпрос на гледна точка и на познаване на породите. Даже тук "минипудел" ми се подчертава като грешно.

# 14 148
  • София
По тези правила освен минипола трябва да е правилно и максипола, максирокля. Съжалявам, ама много дървено стои. Минижуп е друго, то си идва като цяла дума, макар че не знам на френски дали сливат.
Лично аз не разбирам напъните за пълно унифициране. Някои неща по-добре да се оставят на интуицията и например да можем да казваме учителка и колежка, но не и летецка и генералка. Правила, естествено, трябва да има, не съм за пълна езикова слободия.

# 14 149
  • Пловдив
Е, що пък летецка? Леткиня. По детински - летечка, като крадечка и лъжечка. Wink

Максирокля би трябвало да е, да.

# 14 150
  • София
Е, що пък летецка? Леткиня.

Моя грешка! Ах, защо вечно съм в някакво несъответствие с Кодифиактора?! Карма...

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 13:06 от Flip

# 14 151
"неоправданите жени"

# 14 152
"неоправданите жени"
Ами не са се оправдали.

# 14 153
  • София
Да, това като "имах си аз". Що се опитват да докарат някакъв смисъл, като не разбират?

Общи условия

Активация на акаунт