Често срещани правописни грешки

• 540 434
  • 14 154
  •   1
Отговори
# 14 100
Категорично отказвам да ползвам мн.ч. на хотдог. Спокойно мога да мина и само с ед.ч.
„Купи ли хотдог?“ – без значение за колко бройки става въпрос
„Там правят най-вкусния хотдог.“ – също
„Нагоре по алеята има няколко колички за хотдог.“ - пак
Ай, ше им се не види...
Съгласна съм напълно, но представи си, че някой ден ти се наложи да поръчаш поне два хотдога Laughing, но пак може да се каже - два броя хотдог.

# 14 101
„Два хотдога“ – да, но не и „много хотдози“.

# 14 102
„Два хотдога“ – да, но не и „много хотдози“.
Естествено.

# 14 103
Категорично отказвам да ползвам мн.ч. на хотдог. Спокойно мога да мина и само с ед.ч.
„Купи ли хотдог?“ – без значение за колко бройки става въпрос
„Там правят най-вкусния хотдог.“ – също
„Нагоре по алеята има няколко колички за хотдог.“ - пак
Ай, ше им се не види...

Аз съм с теб по този въпрос. Малко като на английски, не се казва half-lives, а half-life periods, защото термин half-lives не съществува. Нито coffees, на теория, но на практика всеки го употребява. Та по аналогия се опитах да намеря дума-събирателно за повече от един хотдог, но не успях. Хот-дог закуските? Или като теб, хотдог. Точка.

# 14 104
Един познат заеква и когато някоя дума му е трудна за произнасяне,казва синонимна на нея. Laughing Така и вие с хот-дозите...

# 14 105
То май и преди сме го обсъждали, не е баш по темата - има доста чуждици, чието мн.ч. си звучи идиотски - бинго - бингà, капучино - капучина или капучонота... не-е.
Любимо ми е НЛА (ен-ел-а), разбира се, ЕнЕлОта не звучи добре някак си. 😆
Видеота, то и видеà не ми харесва, но му свикнах.
Хотдог в мн.ч. звучи ужасно, да, добре, че поне гирос и дюнер стават - без драми - иначе как ще се изфукам колко гироса съм изплюскала, без да надебелея. 🤣🤣🤣

# 14 106
"Тафтология" вместо правилното "тавтология". Думата  е  от гръцки произход – tautologia, и няма нищо общо с тафтà.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 15:43 от Ditto.

# 14 107
Македонците пишат и казват АВганистан,ние – Афганистан...

# 14 108
"Тафтология" вместо правилното "тавтология". Думата  е  от гръцки произход – tautologia, и няма нищо общо с тафтà.

Това е една от думите, за които съм се колебала за правописа, защото не ѝ знаех значението. Сега потърсих, че идвала от τò αὐτό - същото и "логос" - дума, език. "Същата дума". Вече ще го запомня.

# 14 109
Тази сутрин за пореден път се издразних на придобиващото епидемични размери несъгласуване по граматичен род - моята колега, една съдия...
В сайта на любима българска марка дрехи чета: Моделът е високА 176 см и носи размер 36.
Вижда се, че е една красива модел, ама наистина ли някому звучи добре този граматически кошмар?

# 14 110
  • Пловдив
И момичето е направилА еди-какво си.

Аз лично умрем и като чуем, че Марийка е пенсионер, а Лили е ученик. Наскоро в сайта на БНТ четох за една, че била акушерка и писател. Поне акушер и писател да беше.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:21 от Магдена

# 14 111
  • София
"Моята колега" е правилно.

# 14 112
Нали коментирахме, че
професиите имат род и моята колежка е правилно.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:57 от ДХ3

# 14 113
"Моята колега" е правилно.

В коя граматика? В българската не е със сигурност. Както и в граматиките на другите славянски езици.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:02 от Vetrena

# 14 114
  • София
Нали коментирахме, че
професиите имат род и моята колежка е правилно.
Аз не казвам, че това е грешно.

Общи условия

Активация на акаунт