Често срещани правописни грешки

• 543 882
  • 14 217
  •   1
Отговори
# 14 190
(гасроетеролог)

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 19:14 от Eva+

# 14 191
  • Пловдив
Покрай това се сетих, че често "доктор" се изписва като "др." вместо като "д-р". "Др." на английски може да е доктор, но на български до 1990 г. беше "другарят", а сега не би трябвало да се използва вече, във всеки случай не следва да се използва вместо "доктор".

# 14 192
В контекста на съкращенията - все по-често пишат грам като гр./гр вместо г (без точка).
Гр. е съкращение за град.

Относно покъщНина - освен резултати от онлайн речници, почти навсякъде другаде е написано грешно.
Скрит текст:

# 14 193
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Да, така става обикновено. Grinning
Не чак толкова изчанчено, просто без Н.
Разменила си всъщност места на букви. Wink
И аз така казвам, всукотия.
Но никога не бях чувала "покъщина" без Н.
И на мен вкуснотия ми звучи неестествено. Цял живот за мен си е било вкусотия. А покъщина нито бях чувала, нито бях чела. Някой да вземе да обясни на ИИ как е правилно, преди да са въвели нов правопис.

# 14 194
  • Пловдив
Профи, аз видях, че съм ги разменила, това имах предвид, като казах, че не го пиша ЧАК толкова изчанчено, колкото съм го докарала горе.

# 14 195
Hands Thumbsup
Всъщност всукотия е много симпатична дума.Laughing

# 14 196
  • София
За пръв път тук срещнах тази покъщина, а то било даже широко разпространено.

# 14 197
Признавам си, че и аз го знам покъщина 🙄

# 14 198
Като подхванахме съкращенията – година пък се съкращава на г. (с точка), а не г (без точка), както често може да се види.
Аз съм на 50 г. = Аз съм на 50 години.
Аз съм на 50 г = Аз съм на 50 грама. (алкохол, някакви вещества)

Доста са объркани правилата, но като цяло, ако става дума за чуждо съкращение, не се пише точка; ако е наше съкращение, се пише. Например съкращенията от международната система SI се пишат без точка – м/m (метър), л/l (литър). Но м. (с точка) е съкращението за месец, а л. (с точка) за лъжица като мярка в готварството.

Дано не съм объркала нещо, понякога и аз се чудя как трябва да е.

П.П. Забравих "лев". Тъй като е българска дума, съкращението е с точка, а не без – 2 лв., 5 лв., 100 лв. и т.н.

# 14 199
  • Пловдив
Това за 50 грама и 50 години беше добро. Grinning

# 14 200
  • София
Радвам се, че е тази тема, за да разбера, че и покъщина, и вкусотия са грешни. Съвсем сериозно - винаги съм мислела, че това е вярното изписване. Винаги ли са се писали по този начин?

# 14 201
Aз се учудвам, че  покъщина съществува като дума изобщо.
А за вкуснотия и вкусотия, зная коя е правилната при изписване, но предпочитам втората при разговор.
За мен думата втелясвам се е предпочитана пред втелявам се.
Не съм погледнала кое е правилното впрочем.

# 14 202
  • софия
Радвам се, че е тази тема, за да разбера, че и покъщина, и вкусотия са грешни. Съвсем сериозно - винаги съм мислела, че това е вярното изписване. Винаги ли са се писали по този начин?
И аз като теб. Доста пъти четох. Лошото е, че като си го научил веднъж грешно, трудно се изкривяваш.

# 14 203
На мен са ми най-трудни съкращенията за час и минута – кога се пишат с точка и кога не. Всеки път трябва да се замислям кое как беше. Много досадно!

Сложете тавата във фурната за 1 ч и 30 мин, след това я извадете.
Влакът пристига в 1 ч. и 30 мин. на първи коловоз.

# 14 204
Едното е времетраене, а другото е астрономическо време. Но си признавам, че изобщо не съм се замисляла как се съкращават.

Общи условия

Активация на акаунт