Често срещани правописни грешки

• 553 724
  • 14 391
  •   1
Отговори
# 14 325
  • Пловдив
...стига преди и след гласна да има една съгласна.
И да може да се изговорят лесно сричките поотделно, за да ги обявим за срички.

Интересно, че официално можело и по двата начина, аз като да предполагах, че винаги има определен един правилен - по-лесно изговаряемият, вероятно. Или по-добре и по-естествено изглеждащият. Wink

# 14 326
  • SF
На мен не ми се връзва на езика и предпочитам "дезинфектирам".
Май и двете форми може - дезинфектант - дезинфектирам. Дезинфекция - дезинфекцирам.
Аз дезинфекцирам.

# 14 327
  • София
За пренасянето - едно време ни учеха, че трябва да има поне по една съгласна от струпаните на ред. Толкова.

# 14 328
Май е време някои да си припомнят уроците за сричкопренасянето. Simple Smile
Когато една дума може да се пренесе по 2 или повече начини, единственото, от което се водя, е колко място има останало до края на реда. От това зависи дали двете съгласни ще останат на горния, или на долния ред.
Говоря за място, защото тези правила май вече важат само за ръкописа, когато набираме текст на компютър, обикновено пренасяме целите думи.

# 14 329
  • София
Мислиш ли, че с това не се съобразявам? Е, за съжаление, няма как да разбереш.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 10:05 от Vanja77

# 14 330
  • Пловдив
Цитат
Май е време някои да си припомнят уроците за сричкопренасянето.
Поименно, колега, поименно. Уверявам Ви, в никакъв случай грамотността на някои не е по-ниска от на други някои, които се изказват по тоя начин.

# 14 331
  • софия
По случай 1 ноември Институтът за български език е направил езикова игра с награди, сред които e и Български етимологичен речник. Не е трудна и дълга (само 4 въпроса) и е жест към езика ни.

# 14 332
  • някъде по морето

Това ме Оби

# 14 333
вЪзелин

Чета днес в уикипедия и не мога да разбера каква е тази полова дискриманация в румънския парламент - съставен бил от членове с 137+314 члена.

Така, извън тези нелепости, моето ровене беше свързано с правилното изписване на думата парламент.
Оказа се, че когато става дума за българския или германския парламент, се пише с малка буква, но британският се пише с главна Rolling Eyes
Т.е. човек трябва задължително да знае точното название на конкретния праламент, за да спази езиковата норма.
И ако правилото за бройна форма е повече от ясно, но въпреки това се греши поголовно, това е твърде размито и обвързано с допълнителни познания.
Ето, дори след проверката не знам с каква буква да напиша румънския парламент.

# 14 334
Цитат
Май е време някои да си припомнят уроците за сричкопренасянето.
Поименно, колега, поименно. Уверявам Ви, в никакъв случай грамотността на някои не е по-ниска от на други някои, които се изказват по тоя начин.

Е, имах предвид тези, които са учудени, че една дума може да се пренесе по няколко начина. Ама чак поименно... Simple Smile

# 14 335
  • Пловдив
Да се пренесе по няколко начина или началото и краят на едни и същи срички да се определят на различни места? Някои виждат разлика между двете, други някои - явно не. Wink

# 14 336
  • софия
вЪзелин

Чета днес в уикипедия и не мога да разбера каква е тази полова дискриманация в румънския парламент - съставен бил от членове с 137+314 члена.

Така, извън тези нелепости, моето ровене беше свързано с правилното изписване на думата парламент.
Оказа се, че когато става дума за българския или германския парламент, се пише с малка буква, но британският се пише с главна Rolling Eyes
Т.е. човек трябва задължително да знае точното название на конкретния праламент, за да спази езиковата норма.
И ако правилото за бройна форма е повече от ясно, но въпреки това се греши поголовно, това е твърде размито и обвързано с допълнителни познания.
Ето, дори след проверката не знам с каква буква да напиша румънския парламент.
Т.е. напр.: "Българският парламент обсъжда финансовата политика, но Парламентът не прие промените в Закона за данъчното облагане." не е правилно (извън повторението за целите на примера)? Нали говорим конктертно за българския парламент след "но"? Или не разбирам нещо?

# 14 337
Да, когато става дума за българския парламент, се пише с малка буква.

Но мога ли да знам името на всеки парламент по света, че да изписвам думата правилно.
Да не говорим, че често се има предвид сградата, а не институцията.
Тогава логично ще е с малка буква, но това може да доведе до двусмислици.

# 14 338
В края на краищата думата "потрес" граматически правилна ли е? Или е правилно потресен/а?

# 14 339
  • софия
Да, когато става дума за българския парламент, се пише с малка буква.

Но мога ли да знам името на всеки парламент по света, че да изписвам думата правилно.
Да не говорим, че често се има предвид сградата, а не институцията.
Тогава логично ще е с малка буква, но това може да доведе до двусмислици.
Ох! Ама нали имаше някакво правило, че когато става въпрос за конкретна институция, за да не повтаряш, е с главна буква? Или не знам правилно правилото?

Общи условия

Активация на акаунт