Често срещани правописни грешки

• 581 073
  • 14 877
  •   3
Отговори
# 14 655
  • София
Малко извън  дискусията  за грешката с  У на  БГ. Първата  част  от  името е  на  един от създателите  на този  шоколад -  Теодор  Тоблер. Задната  част  пък е  от  думата torrone, с коятo се означава нугата от мед, бадеми, захар  и белтък,  която май е  на италиански. Бях  попаднала преди време на  дискусия в  нета, в  която спореха  (при  това все швейцарци - немско,  френско и италианоговорящи) как се  произнася  марката. Но  предвид това, че  кантон  Берн е  двуезичен, не  знам  кой е  имал  повече  право.  Сега от  любопитство  потърсих  в  нета и  попаднах на реклама  от  далечната  1986.  И точно  си  казват  Тоблероне, както  трябва  да се  прочете на немски.
https://www.youtube.com/watch?v=EBkLtiFKJ4Q

Весела  Коледа, бъдете  здрави, благословени и  щастливи. И  се  почерпете  с  едно  ТОблеронЕ Heart

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 20:28 от Просто русалка

# 14 656
"Ексибиционист" бях срещала, сега видях и "ехбиционист".

# 14 657
Американски коледен филм. В сладкарска фурна сладкари спорят. Единият от тях възкликва иронично:

"Чакай малко шеф Манчев...!"

Това "шеф Манчев" нали е продукт на творческата фантазия на българския преводач?

И още един въпрос. Как е правилно,все пак?

Някъде през 80-те години се случи.
Някога през 80-те години се случи.

# 14 658
Правилното е първото, "някъде", въпреки че става въпрос за ориентиране във времето. Не се бях замисляла, че звучи нелогично Simple Smile

По въпроса за преводачите... Вероятно във филма са споменали името на известен за тамошната публика готвач и нашите са решили да го адаптират.

# 14 659
  • Майничка
И двете може да са правилни, според контекста.

# 14 660
  • Пловдив
"Кутлувица" - от лице, което сочи собствен адрес на тази улица. Между другото, бях чула преди време от съвсем друга жена, че винаги е смятала, че тая улица се произнася "КутлОвица", с ударение на О.

Психиатрията в Караулково.

# 14 661
Последното е истинско попадение!
Караулково! - как звучи само! 😆😆😆 Ми..., човек може и до психиатрична помощ да стигне заради... караулките. 🤭

# 14 662
Подсетихте ме за ж.п.спирка Палилула. Така е изписано. Но не е ли по-правилно Пали Лула?

# 14 663
Подсетихте ме за ж.п.спирка Палилула. Така е изписано. Но не е ли по-правилно Пали Лула?
Не, не е. Има повелителна глаголна форма:

# 14 664
Някой да разтълкува думата "скубисвекърва" 😀

# 14 665
1. (ботаника) Народно наименование на тревистото растение вълнест крокот (Carthamus lanatus) или други видове тръни, които са силно бодливи и трудни за отскубване.

2. (диал.) Снаха, която се отнася много лошо със свекърва си.

# 14 666
  • Майничка
Вид трън, като магарешкия, но с жълто.
Във Франция му казват "космат" трън или "фалшив шафран".

# 14 667
  • София
Някой да разтълкува думата "скубисвекърва" 😀
Ползваш кредитната карта на свекървата, не на мъжа си. Simple Smile

# 14 668
Думата "скуби" веднага я асоциирам със името Скуби Ду. Satisfied

# 14 669
  • При децата ми
Упровергавам.

За много години!

Общи условия

Активация на акаунт