Често срещани правописни грешки

• 579 534
  • 14 837
  •   2
Отговори
# 14 685
  • При децата ми
Фастъци.
Току-що го прочетох във форума. Rolling Eyes

# 14 686
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
"мЕ е жал" ме побърква! Толкова е масово, че на моменти се усъмнявам в собствения си разсъдък.
Това е като "обувките/дрехите мЕ убиват". Често го срещам във форума.

# 14 687
  • София
"Бейлис" уиски ли се води? Току-що главната героиня в книгата ми изпи "едно Бейлис".

# 14 688
Е, "ме убиват" може да се приеме и в друг смисъл. Кой знае как е написано, може и да е търсен ефект.

Бейлис не е усики, а ликьор, но е забъркан на базата на уиски с добавка на сметана, какао и там разни други неща. Та не знам как е правилно да се каже, по нашата езикова логика ще е "един Бейлис", както и "един джин".

# 14 689
  • Ю Ес ъф Ей
Но е "едно малко уиски". По някаква логика.

# 14 690
"мЕ е жал" ме побърква! Толкова е масово, че на моменти се усъмнявам в собствения си разсъдък.

За мен още по-дразнещо е
Не ли?
Вместо "Не е ли така?" или "Нали?"

# 14 691
  • София
Затова, един скоч, чиста работа. Simple Smile

# 14 692
Бърбън може би? Wink

# 14 693

Едно уиски, едно бренди... Явно И-то в края на думата не определя рода, затова го броят за среден род, да няма сърдити. Не че навремето нямаше хора, които мислеха, че „уиски“ е в мн. ч. и членуваха „уиските“. Simple Smile

Един бейлис, едно бакарди, едно джони...

# 14 694
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Е, "ме убиват" може да се приеме и в друг смисъл. Кой знае как е написано, може и да е търсен ефект.
"Обувките ме убиват на пръстите" примерно. Определено не е търсен ефект, иначе щеше да се разбира от контекста и нямаше да повдигам въпроса.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 23:41 от Reinа

# 14 695
  • София
Един бейлис, едно бакарди, едно джони...

Горкото Джони винаги минава безполово такова, в среден род, а с Джак или примерно Смирнофф никой не си позволява такива работи Simple Smile

# 14 696
  • SF
едно уиски, едно бренди, една ракия... Кое ви притеснява в "едно уиски" или нещо не проследих разговора?

Държави, градове също се съгласуват по род и число: Снежна София, нищо че София е град (м. р.), дъждовен Лондон, дъждовна Англия.

# 14 697
  • София
едно уиски, едно бренди, една ракия... Кое ви притеснява в "едно уиски" или нещо не проследих разговора?

Държави, градове също се съгласуват по род и число: Снежна София, нищо че София е град (м. р.), дъждовен Лондон, дъждовна Англия.
От Бейлис тръгна раздумката, в книгата беше "едно Бейлис. Затова предположих, че може да го водят уиски и затова да са използвали ср.р.

# 14 698
  • SF
Едно Бейлис-че!
Да, може да имали предвид едно уиски и то какво!!! - Бейлис!
Обичам да пия едно Бейлис, но отдавна не съм.

# 14 699
  • Майничка
...
"Обувките ме убиват на пръстите" примерно. ...
Че то си е една малка смърт! 😟

Общи условия

Активация на акаунт