Често срещани правописни грешки

• 577 444
  • 14 794
  •   1
Отговори
# 14 730
Акостирам. Идва от "коста", което е бряг.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 12:58 от Черна станция

# 14 731
   "Акостирам" идва от "коста" - бряг на латински. Спирам на брега. Лесно е за помнене, защото на много езици е така. Акустиката е друго нещо.

# 14 732

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 00:23 от SamoDiva

# 14 733
Не знам за вас, но аз вече се изприщвам от „евра“ и „в лева“ и то в медии и официални източници.

# 14 734
# 14 735
  • София
Аз пък ползвам "евра" - хем за удобство, хем и един вид протест срещу чуждицата. Поне граматически да я побългарим малко. Grinning

# 14 736
  • Пловдив
Аз пък ползвам "евра" - хем за удобство, хем и един вид протест срещу чуждицата. Поне граматически да я побългарим малко. Grinning
И аз - от самото начало (не от началото на 2026, от началото на еврото) си казвам "евра", каквото и да рекат БАН-ските старци. И "стотинки" пиша вече. Щом го пише на монетата, копче не би трябвало да могат да ми кажат.

# 14 737
И аз - от самото начало (не от началото на 2026, от началото на еврото) си казвам "евра", каквото и да рекат БАН-ските старци. И "стотинки" пиша вече. Щом го пише на монетата, копче не би трябвало да могат да ми кажат.

Стотинки е правилно, семантично е едно и също с цент - една стотна част.

Евро е по подобие на песо - няма форма за множествено число.

# 14 738
  • софия
"бустанско плашило"

# 14 739

И аз така, където ми е удобно казвам "евра".  Все пак работя с евро от десетилетия и думата се е наложила, а БАН-ските професори измислиха правилото съвсем скоро.

# 14 740
Не е измислено скоро правилото за "евро" в мн.ч., формата я има още в речника от 2002 г.
Скрит текст:
И вариант "в лева" никога не е имало, но масово така се пише и произнася, аз поне не съм чула и видяла никъде "в левове", както е правилно. Мен ме дразнят и двете – и "евра", и "в лева".

# 14 741
  • Пловдив
Ама аз знам какво значи стотинка и цент. Simple Smile

"Евро" е по подобие на "колело", "езеро" и "бордеро". Wink

# 14 742
Всъщност БАН не са го измислили сега. В официалния правописен речник е в изданието от 2012 г.
ЕврА открай време се използва само разговорно или поне би трябвало да е така Simple Smile

# 14 743
Не само в речника от 2012 г., а и в предишния (от 2002 г.) има "евро" за мн.ч., дадох скрийншот в предишния си коментар. Simple Smile

# 14 744
Когато в езика се появи нова дума, към нея се реагира, като се приравнява към някоя вече позната. В случая с евро/евра, хората по усет го приравняват на кино/кина, жито/жита, вино/вина, месо/меса и подобни. Вместо сега да размахват пръст, от БАН можеха да официализират вече възприетата в обществото форма. Но това не е първият път, в който институционално се налагат езиково непривични форми.

Ползвам формите "евро" и "евра" откакто валутата съществува, и няма да си променям говора и възприятията тепърва.

Общи условия

Активация на акаунт