Често срещани правописни грешки

• 578 191
  • 14 806
  •   2
Отговори
# 14 790
  • SF
Тоя къф футболист е - бих го написала нарочно.
Мммм давам пример само с думите, не изразявам мнение за Стоичков. То ми е противоположно! Simple Smile

# 14 791
  • София
Вчера разбрах, че е добре да се пополизира детският спорт. Simple Smile

Къф, кво, некъв и т.н. и аз често пиша, не защото не знам как се пише. Simple Smile

* Не е ли Уронвам.

# 14 792
  • При децата ми
Уронвам е. Щях да пиша, но забравих.

# 14 793
И е Уронва, и е аВторитет. "Къф" му е най-малкият проблем Joy

# 14 794
Тоя къф футболист е - бих го написала нарочно.
Мммм давам пример само с думите, не изразявам мнение за Стоичков. То ми е противоположно! Simple Smile

Коментарът е за някакъв пишман актьор, уж 12 години изживявал се като футболист, който в момента участва в кастинга за ролята на Стоичков.

# 14 795
В Януари

Защо всеки, който малко поназнайва английски, трябва да осакатява българския език!?!

Честа грешка - дори и аз се чудя постоянно как беше правилното - постригвам вместо подстригвам.
Думата постригвам означава същото като подстригвам, но има църковна конотация за посвещаване в монашество.

# 14 796
  • Mars Hotel
Не мисля, че точно това е от английски. "В януари" съм го чувала преди мнооого години от определени хора, може би е диалектно. Или просто незнание.

# 14 797
Това като "от ден едно", дето вече е станало някакъв риалити жаргон явно. Изприщвам се, като го чуя.

# 14 798
Това като "от ден едно", дето вече е станало някакъв риалити жаргон явно. Изприщвам се, като го чуя.

Прилича на от време оно.

# 14 799
"преживе" (вм. "прѝживе")

Сигурно сте го видели, но все пак да припомня, че до 14 ч. днес може да гласувате за дума на 2025 г. в сайта "Как се пише?". Десетте предложения са: безобразие, бюджет, волейбол, главно Д, джен зи, евро, когато па-, локали, мършляк, протест.
https://kaksepishe.com/dumi-na-godinata-2025/

# 14 800
  • Майничка
А какво са "главно Д" и "когато па-"?
Сещам се са израза "денят с главно Д" (денят Х) и песничката  "Когато падне БСП", има ли връзка?

# 14 801
# 14 802
  • Майничка
Благодаря! 🙂
Винаги бих гласувала за оригинална дума, но технически, това не са самостоятелни думи, а изрази. Поне "джензи" да го бяха написали слято или полуслято ...

# 14 803
  • Пловдив
"Преживе" така го и изговарят хората. За мен не е правописна, а по-скоро вероятно от типа на "няма и къде" (немай-къде) и "имах си аз" (има си хас) - неточно свързване с друга дума или израз, в случая с "преживява".

# 14 804
   Ако слушам малката щерка, "аре ве", трябва да е новата дума... Отвратително, опитвам се да я отуча.
   "Преживе" няма дори как да е разговорно или диалектно. Чисто неграмотно си е. Обратното по би било възможно, "е" да се потъмни на "и". Но, в никой диалект/регионален говор, "и" не се превръща в "е".

Общи условия

Активация на акаунт