Често срещани правописни грешки

• 580 554
  • 14 856
  •   1
Отговори
# 14 820
Нямам проблем аз с “евро” само в ед.число.

# 14 821
  • София
Черна станция, интересно до сега как си казвала на железните левчета (левчета на монети)? Чак пък разговорно да използвам номинал? Worried

# 14 822
  • София
Е,  едва ли е  използвала  редовно "номинал"  досега в разговорната реч. Аз лично  сегашната  употреба на  думата   във  въпросното изречение я  разбирам  само  като начин  за избягване на  аналога на  евромонети за левове.  Левомонети  звучи  странно  просто.

# 14 823
Евромонетите са по-масивни от левовите (монети).
Чак пък номинал да намесваме...

# 14 824
Много по-лесно ми е да кажа, че новите стотинки/монети са по-масивни/дебели от старите. 🙂
И пак няма да кажа еврА, нищо не  (ми) го налага - всеки ще ме разбере и по горния начин. 😆
Само че май много изместваме темата. 🙂

# 14 825
"Новите стотинки са по-тежки от старите". На обратната страна на новите монети пише "стотинка/стотинки", така че няма проблем да се използва.

# 14 826
  • София
То и  други начини има да  се каже същото, ама  не  мисля, че  акцентът трябва  да пада  върху  "номинал".  Просто така  го е  формулирала в  момента. Аз  поне  разбирам  поста  й другояче -  вместо  да  се налагат  обяснения от   типа  монети в  левове,   левови  монети, монети с  едикакъв  си номинал, ползваме/ползвахме  левчета. И  тук идва  въпросът  как да ги наречем  същите,  когато  вече  става  дума  за  евро.  Мисля, че  на Ензим предложението е най-точно.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 10:16 от Просто русалка

# 14 827
Еврачета вместо левчета? Laughing
На мен пък ми е неприятно такова омаловажаване на парите. Левчета, парички...

# 14 828
Е, няма да се налага още дълго да се чудим или да сравняваме Wink
Наистина не разбирам драмата с множественото число. В крайна сметка разговорно може да се каже всякак, ако искаме да сме коректни, си има правила.

# 14 829
Честа неправописна грешка

животът ми се преобърна на 360 градуса

Иначе от наскоро видените: лЪмти

# 14 830
  • София
Е,  едва ли е  използвала  редовно "номинал"  досега в разговорната реч. Аз лично  сегашната  употреба на  думата   във  въпросното изречение я  разбирам  само  като начин  за избягване на  аналога на  евромонети за левове.  Левомонети  звучи  странно  просто.
Левомонети? Confused
При лева, монетите включват левове и стотинки. Евромонетите включват евро и евроцентове.

# 14 831
вместо  да  се налагат  обяснения от   типа  монети в  левове,   левови  монети, монети с  едикакъв  си номинал, ползваме/ползвахме  левчета.
Шъ ма извинявате, ама "левчета" изобщо не е универсално употребявана дума. Да се разбира, внимавайте като пишете "ползваме", защото аз например изкривени имена на валути не ползвам - нито "левчета", нито "евраци".

На въпроса как се е казвало досега на железните левчета - не беше към мен, но да отговоря - монети им се казваше.

"Новите монети са по-тежки от старите" е достатъчно ясно изречение в контекста на разговора.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 10:55 от Ghibli

# 14 832
  • Пловдив
"Евърца" е умалителното за еврАта.

# 14 833
  • София

На въпроса как се е казвало досега на железните левчета - не беше към мен, но да отговоря - монети им се казваше.

Кой е  задал  такъв  въпрос? Ако имате  предвид  маркираното  по-долу,  то не  става очевидно  дума  за левовете.  Отделно   съм написала  в същия  пост, че най-добре така или иначе  звучат нещата  при  съпоставка по начина, предложен от  Ензим.:
То и  други начини има да  се каже същото, ама  не  мисля, че  акцентът трябва  да пада  върху  "номинал".  Просто така  го е  формулирала в  момента. Аз  поне  разбирам  поста  й другояче -  вместо  да  се налагат  обяснения от   типа  монети в  левове,   левови  монети, монети с  едикакъв  си номинал, ползваме/ползвахме  левчета. И  тук идва  въпросът  как да ги наречем  същите,  когато  вече  става  дума  за  евро.  Мисля, че  на Ензим предложението е най-точно.

# 14 834
  • София
Цитат

Сигурно сте го видели, но все пак да припомня, че до 14 ч. днес може да гласувате за дума на 2025 г. в сайта "Как се пише?". Десетте предложения са: безобразие, бюджет, волейбол, главно Д, джен зи, евро, когато па-, локали, мършляк, протест.
https://kaksepishe.com/dumi-na-godinata-2025/
Уважавам Павлина, но какъв е този подбор, някои претенденти дори не са думи. Бих избрала единствено волейбол, останалите са ми и политически заредени, не мерси.

Общи условия

Активация на акаунт