Често срещани правописни грешки

• 580 126
  • 14 849
  •   1
Отговори
# 14 835
  • Mars Hotel
Павлина не си ги е измислила сама тези думи, предложени са от потребители. Процедурата е описана в линка.

# 14 836
  • Fairbanks, Alaska
Честа неправописна грешка

животът ми се преобърна на 360 градуса

Иначе от наскоро видените: лЪмти
Аз предпочитам да казвам на 540 градуса. Поне не се въртиш в кръг, както при 360.

# 14 837
  • София
"Евърца" е умалителното за еврАта.

Опитвам се /неуспешно/ да съм сериозен тук, но тая дума ми звучи като "ребърца". Разплащане с "ребърца"!

# 14 838
  • Пловдив
Точно така, като "ребърца".

# 14 839
Честа неправописна грешка

животът ми се преобърна на 360 градуса

Хм, сега се замислих, че в това може и да има смисъл... На мен ми се е случвало два пъти. Единия път шофирах, имаше поледица и колата се завъртя на 360 градуса. Втория път карах ски, някаква буца лед ме извъртя, както се бях засилила, но след един пирует останах на крака и не се пребих.  И в двата случая имаше инцидент, който ми вдигна адреналина до небето, но остана без последствия и си продължих както преди инцидента (тоест завъртане на 360 градуса), обаче с голяма доза вълнение Wink

# 14 840
  • софия
Да, но това е израз, който обичайно се използва в преносен смисъл, за да се каже, че нещата коренно са се променили, а не продължили по същия начин след преживяна силна емоция. И повечето хора, които използват 360 градуса, без да се замислят или знаят колко са 360 градуса, влагат този смисъл.

# 14 841
Ясно, ясно, не споря. Просто реших да разведря атмосферата с интересна хрумка Simple Smile

# 14 842
  • SF
Повтарят папагалската, без да се замислят.
Доста хора не знаят и смисъла на "крокодилски сълзи", но го ползват непрекъснато.

# 14 843
Доста хора не знаят и смисъла на "крокодилски сълзи", но го ползват непрекъснато.

Смисълът (погледнато от гледна точка на биологията) е ясен, но изразът не страда от това, защото с него се описва нещо съвсем различно и е добил гражданственост, макар да не е вярно от гледна точка на физиологията на крокодила. То и "дървена глава" е невярно анатомически, ама се използва със смисъла, който се влага в израза.

Но това с 360 градуса си е гаф отвсякъде, показващ незнание и стремеж за оригиналност без покритие, тук си права и спор няма Simple Smile

# 14 844

Смисълът (погледнато от гледна точка на биологията) е ясен, но изразът не страда от това, защото с него се описва нещо съвсем различно и е добил гражданственост, макар да не е вярно от гледна точка на физиологията на крокодила.

Не е това проблемът с „крокодилските сълзи“, за който говори Esmee. Просто не разбират смисъла и го използват погрешно.
Например „Отказах да купя играчка на дъщеря ми и тя зарони крокодилски сълзи“. В случая имат предвид големи сълзи, което няма нищо общо с „крокодилските“.
„Крокодилски сълзи“ означава да причиниш нещо лошо на някого и привидно да го съжаляваш или пък лицемерно да му съчувстваш, когато вътрешно се радваш, че страда.
Идва от градската легенда, че когато крокодилът яде жертвата си, от очите му текат сълзи.

# 14 845
О, за това не се бях замислила. Май не съм го срещала.

# 14 846
О, за това не се бях замислила. Май не съм го срещала.
И аз - никога, но научихме нещо ново. Wink

# 14 847
  • Пловдив
"Крокодилски сълзи" значи неискрени сълзи, не мисля, че във фактическия състав влиза това, злото да е причинено от плачещия крокодил. Достатъчно е да се преструваш, че жалиш, а да не е вярно. Иначе с такова явление или легенда се обяснява, да.

Не значи голям рев, едри сълзи или нещо такова, разбира се. Аз и не съм чувала някой да го използва така, но всичко може.

# 14 848
Доколкото си спомням от филмите по Анимъл планет,понякога когато крокодилът яде жертвата си,очите му се насълзяват.

# 14 849
По темата за крокодилите

В детската песничка "Езикът на животните" има фактологическа грешка.
https://youtu.be/VSuRuSLHitk
Пее се "земноводното, значи, не говори, а плаче".
Крокодилите са влечуги.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 20:40 от SamoDiva

Общи условия

Активация на акаунт