Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 септ. 2019, 14:29 ч.

Допълнителните помагала

 • 2 285
 • 88
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 8 161
Учебните тетрадки са платени. Биват и на различни издателства . Примерно ако учебника е на просвета тетрадки се издават примерно на Анубис, на Просвета, на Булвест и прочие, същото за атласите. Всеки учител преценява дали иска да работи с учебни тетрадки. Примерно ние по математика работим със сборник а не с учебни тетрадки вече втора година. И на мен лично така повече ми харесва ( повече задачи, разделени по сложност, повече тестове повече ,задачи за мислене и подобни ).

# 76
 • Мнения: 3 731
Платени са от пети клас. Някои учители ги искат, други не. Малкият има късмет тази година с английския. Ще пише в учебника, защото са последните ползватели, а в учебника се съдържа И учебната тетрадка. На големия исках да му купя учебник в пети и шести клас, за да си пише в него и да не разнася двойна тежест. Учебникът е 20лв, само тетрадката - 10. Той не се съгласи, защото трябвало все да обяснява, че учебникът си е лично негов.

# 77
 • Мнения: 8 161
От осми клас всичко е платено...

# 78
 • София
 • Мнения: 37 740
Не помня коя потребителка е авторката на знаменитата фраза относно това, че гимназистите в последните класове ходели с по една тетрадка, а момичетата с дамски чанти на училище "С всяка година в училище излишното изпада". Има надежда , само трябва да издържите до десети клас!

# 79
 • Русе
 • Мнения: 5 156
Даааа, отпадат ама друг път. Вече няколко пъти ми отмъква по 40 лв за нещо си. Рева на всяка родителска да не се оливат учителите но неее, тази година направо ме разбиха Sad Нали им въведоха НВО, да купуваме непотребни помагала на воля.
Бясна съм.

# 80
 • София
 • Мнения: 37 740
Оооо, вие сте опитните мишки! Съчувствам ви!

# 81
 • Мнения: 13 007
Миналата година имахме контурни карти по география и признавам си, че безумно ме дразнеха. По едно време мигрената на дъщеря ми беше много обострена, a трябваше да предава пустите оцветяванки. Ми, взех и ги оцветих аз половината.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2019, 09:30 от Дъждец

# 82
 • Sofia
 • Мнения: 9 661
Ясно, значи при всички е така. Благодаря.

# 83
 • Русе
 • Мнения: 5 156
Хайде и  ние с атласче, че не можело без. И не, това от 9-ти клас не става. Rage

# 84
 • Sofia
 • Мнения: 15 123
Да, освен помагалата и част от задължителните учебници ми се виждат излишни. Учебник по трудово и по рисуване ми се струва пълно безумие.
Въпросът е друг. Мен ми е ясно, защо издателствата ги издават. Също ми е ясно защо учителите ги искат. За да вземат комисионна.  Друго не ми е ясно - ние защо като едни овци ги купуваме безропотно и никой не прави опит да защити децата? След като всички са съгласни, че това е излишно. По закон нямат право да ни задължават. Т.е. можем и да откажем. Тази година се опитах да убедя другите майки да се откажем от помагалата, само една ме подкрепи, което ме втрещи!  ooooh!


Сборниците са за самоподготовка - не са задължителни. Ако преценяваш, че можеш сама да измислиш подходящи задачи / примери / задания, за да научат и затвърдят нужното - не си длъжна да купуваш предложените. Можеш да купиш други, или да разпечатваш тестове / състезания, да съставяш задачи... или да ги оставиш сами да се справят с тази задача - общо взето, както си прецениш. Използването на сборник, предложен от учителя (не, те не вземат комисионна) би способствало учителят да проверява, поне до някъде, процесът на самоподготовка (проверявайки домашното). Но ако намираш, че избраното от учителя помагало не отговаря на твоите критерии (има такива, дето на никакви критерии не отговарят, дори най-занижените), можеш сама да извършваш контрола - и тогава какво точно средство ще избереш за упражнение си е лично твоя работа. Но не можеш да очакваш от един учител да се снабди с всички възможни източници и да проверява подготовката на деца по всички възможни източници.

# 85
 • Мнения: 3 508
При нас дават домашни от сборника. Ако аз откажа да го купя, то детето системно ще е без домашно.

# 86
 • Мнения: 2 344
Поръчаните сборници и помагала през годините при нас се ползват много рядко. От миналата година от сборника по математика-два пъти е дадено. Дава се не като самоподготовка, а се дава като за оценяване-я за тест, я за домашно с оценка. Т.е. хем се ползва 2-3 пъти и не е оправдано искането му, хем се ползва като за текущ материал, за проверка на знания. Ако се решава целият сборник си става състезателна математика, и който има интерес се е насочил към СМГ, например. Тази година се поръчаха новите сборници и помагала, следя с интерес какво ще се ползва. Ако ще е да се даде от там на два пъти тест-учителят може да го разпечата и да го раздаде на децата, а не да поръчва цял сборник. Никой не решава целия сборник. Имаме поръчвани през годините помагала, които не са пипнати-два пъти са отворени. А ако има някъде някой, който го ползва вместо учебник и се работи главно по помагало или сборник-то нуждата от учебник отпада.
Миналата година за учебници (без помагала) съм дала над 350 лв.) за гимназист, като над половината не са отворени, не се ползват. Самите учители ги изискват, агресивно и дори не на родителска, а през децата, но после не се ползват. В момента имам цял куп-пакетно за продаване, ако някой прояви интерес-нови, запазени, неотворени почти, подвързани. Ако питате-ама как така? Ами ей така. Основно учене в гимназия се случва само при ученолюбивите и не по учебник, има други форми и достъп до информация, не по учебник. Всъщност, на мнение съм, че се случва без учебник и в по-малките класове, защото нали-минали сме и от там. Става въпрос за елитна гимназия и ученик с висок успех, ако речете, че затова не са пипнати учебниците и помагалата.

# 87
 • Мнения: 6 646
Учителите изискват учебниците,защото така им е наредено.Те избират издателството.
Обаче нашата класна например ни пита дали сме съгласни да избере учебниците на ,,Просвета,,.Можеше да са на друго издателство.
Ако някой взема някаква комисионна,то това не са те.


# 88
 • Мнения: 615
При нас помагалата са по списък от настоятелството. То ги закупува с отстъпка, организирано, за цялото у-ще.

Не съм убедена, че някой пита учителите. И ако ги питат, то е в рамките на "това или това", а нататък схемата е същата.

Общи условия

Активация на акаунт