Дъщеря ми не иска да учи, как да постъпя?

 • 23 176
 • 384
 •   1
Отговори
 • Мнения: 75
Здравейте!
Дъщеря ми е почти на 12 години и напоследък много си е развалила успеха в училище. От 1 до 4 клас беше пълна отличничка. Имаше сигурно по 1-2 петици на година. В края на 4 клас обаче нещата се промениха. Ходеше на училище без интерес, без домашни, развали си успеха. Успя някак да изкара годината и си мислех че е било временен период.В началото на 5 клас пак се почна. Вярно е все пак че 5 клас е много стресиращо-нови госпожи, нови съученици. След първата си двойка, се стресна и започна да учи, но скоро пак почна да я мързи. Втория срок вече съвсем се отпусна, особено по математика. С баща ѝ гледаме да не ѝ се караме. А и тя е разбрано момиче. Умна е, но не ѝ се занимава. По математика съвсем е закъсала, но там и госпожата си е виновна. Баща ѝ е завършил математическата и всеки ден я подтиква да решават задачи заедно, но никакъв резултат. По време на онлайн обучението буквално заряза математиката. Нито уроци учи, нито пише домашни. По другите предмети изкарва добри оценки засега.
Ако имате някакви съвети, моля ви споделете, защото наистина вече незнам как да я накарам да учи по този важен предмет.

# 1
 • Мнения: 8 507
Интересен подход имате.
Детето има едно задължение да учи. Но вие не й се карате че не го върши?
Като започне работа шефа ще я чака да й дойде желанието та да си свърши работата.
Наясно сте, че в периода 1-4 клас повечето деца са отличници. В 5 обаче се оказват без грам идея как да учат и с доста пропуски по материала.
Сядате с детето , правите график и започвате да контролирате и помагате.
Виновна била госпожата? Ама вашето дете ще остане неграмотно, нали?

Поемате си задълженията на родители и учите детето да поеме своите.
Успех!

# 2
 • Мнения: 75
Имах предвид че не искаме да ѝ се караме, защото това само ще влоши положението. Иначе сме ѝ взимали телефона много пъти с надеждата че ще седне да учи, но не.

# 3
 • Мнения: 8 849
Пишете, че само математиката е проблем и по другите предмети се справя. В такъв случай почват да помагате всеки ден по математика. Интересувате се каква е домашната, урока, ако няма домашна решавате няколко задачи от учебника след урока. Помагате и обяснявате, друг начин няма.
Лятото може и да наваксате с пропуските....

# 4
 • Мнения: 42 549
По математика съвсем е закъсала, но там и госпожата си е виновна.

Това ме изумява. Какво има госпожата да СИ е виновна? Пука и на госпожата за вашето дете. Вие трябва да вземете мерки, защото става дума за ВАШЕТО дете, което е наистина важно САМО ЗА ВАС.
 Иначе математиката е лесна, приятна и интересна, докато не се загуби нишката. Колкото и да и обяснявате материала за 5 клас май няма да стане, ако не се върнат назад и не минат с баща и учебниците за 2, 3, 4 клас за да попълнят всички празноти. Едва тогава материалът за 5 клас ще бъде реално усвоим.

# 5
 • Мнения: 75
Не ме разбирайте погрешно, въобще не защитавам дъщеря си в тази ситуация, но и госпожата им е много нервна и постоянно вика(не че е единствената) и това допълнително я демотивира да учи по този предмет.

# 6
 • Мнения: 8 507
Не ме разбирайте погрешно, въобще не защитавам дъщеря си в тази ситуация, но и госпожата им е много нервна и постоянно вика(не че е единствената) и това допълнително я демотивира да учи по този предмет.
Пак да повторя Simple Smile Детето е ваша отговорност. Госпожата е учител, добър,  лош това е.
Учителите не са аниматори. Ако вие не обърнете внимание на детето нищо няма да се случи. Никой не обича да му е трудно. И вие като родител трябва да помогнете на детето да премине през тази трудност.
Имате ли идея какво детето ви знае по математика? Кое му е трудно, кое не разбира? Kакво знае от математиката за 2-3-4 клас? Ако нямате предства -проблема е във вас. Трябва да намерите начин да минете през материала, да запълните дупките,  да й покажете как се учи и чак тогава да изисквате от нея и да очаквате тя да е мотивирана и с желание.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 20:47 от Hope for Two

# 7
 • Мнения: 75
Трудно ѝ е най много с раздела за геометрия. А колкото до материала от 2,3 и 4 клас знае ги нещата.

# 8
 • Мнения: 5 969
Някои родители разчитат само учителите да научат децата им, а те да не се занимават с тях. И като върви зле в училището, учителите са виновни. И моята братовчедка мисли така, като детето й е във втори клас, а не може да чете все още.

# 9
 • Мнения: 8 849
Щом е проблема с Геометрията не е толкова безнадеждно положението. Сядате, обяснявате,правите чертежи, решавате задачи и така....
Ако не можете да се справите, търсите помощ от частен учител.

# 10
 • Мнения: 42 549
Трудно ѝ е най много с раздела за геометрия. А колкото до материала от 2,3 и 4 клас знае ги нещата.

Ако наистина си ги знаеше, нямаше да е такова положението. Няма дете, което да мрази предмет, в който е добро. Не си търсете оправдание, а приемете, че не знае, и минете материала отново, като за по-сигурно разширете подготовката и до задачи с повишена сложност, защото ако разчитате само на стандартния материал, той не е никакво предизвикателство, честно казано. И ако искате детето да е уверено и да има стабилна шестица трябва да работи и на ниво състезателни задачи. Ако не го прави шестицата ще е субективна и въпрос на преподавател.

# 11
 • Мнения: 13 060
Вие сякаш очаквате нейна да е инициативата, предлагате й да учи и чакате.
Брат ми на тази възраст не искаше да учи немски, бягаше от училище.  Аз като кака го поех и сядаме, учим заедно, диктовки, преводи, докато не си стъпи на краката.
С математииката е същото. Когато детето по някаква причина има много пропуски, му е трудно и губи всякакъв интерес и желание. Сядайте с нея всеки ден, или през ден, и решавайте задачи, като започнете от там, от където започват пропуските. Не очаквайте от нея желание и инициатива, това е вашата задача - да я научите да се труди и да решава. Като види как се получава, ще се окуражи.

# 12
 • Мнения: 30 493
Не пуснахте ли същата тема преди няколко месеца? Семейство с четири деца?

# 13
 • Мнения: 75
Не пуснахте ли същата тема преди няколко месеца? Семейство с четири деца?
Незнам не сме били ние

# 14
 • Мнения: 75
Благодаря ви за отговорите и съдействието, ще поговорим с нея, надявам се да се стегне.Hug

Общи условия

Активация на акаунт