Отговори
# 450
  • София
Я, нови завои, Фран, премествайки дискусия от темата за частните,  май е разнообразила нескончаемото буксуване на тема " Училища, формиращи самостоятелност у гимназиста".Ураааа. Simple Smile

Титина, не си съвсем права, Попеа също, прозира някак и в двете посоки личностният елемент и опит за надделяване. По твоята логика неактуална е информацията и на Росс по образователните теми, и тази на СтефанБ, и моята (но айде аз още малко мога да мина между капките, понеже преди само има-няма 3-4 месеца завършиха малките ми дъщери), и на Андариел, и на Гаргамела по-нагоре...Все пак не знаем насреща ни кой стои, та затова е добре да не се изхвърляме. Може нечие дете да е отдавна вън от системата, но родителят да е учител и да има ежедневен поглед над други деца и над случващото се в училище. И в обратната посока важи същото. Дори и човек, живял навън през последните години, може да е събрал по надеждни канали доста детайлна и точна информация за ситуацията. Да не говорим, че фактът, че някой има дете в ученическа възраст, не го прави по подразбиране  добре запознат с нещата. Някои родители са далеч от понятието информираност и децата им преминават през етапите на образование буквално  по течението. И това се случва и с деца в ЧУ - е, не в по-по-най сред тях, но все пак в частни.

# 451
Титина, не си съвсем права, Попеа също, прозира някак и в двете посоки личностният елемент и опит за надделяване. По твоята логика неактуална е информацията и на Росс по образователните теми, и тази на СтефанБ, и моята (но айде аз още малко мога да мина между капките, понеже преди само има-няма 3-4 месеца завършиха малките ми дъщери), и на Андариел, и на Гаргамела по-нагоре...Все пак не знаем насреща ни кой стои, та затова е добре да не се изхвърляме.

Ако съм запомнила добре детето на Попея вече работи. Елементарна математика- мин 4 години откак е завършила. За 4 години много неща се сменят и аз лично не бих се осланяла на такава информация. Ако искаш го тълкувай като изхвърляне

# 452
  • София
Е, примерно на Росс детето също е завършило Колежа доста отдавна,  преди  може би 6-7 години, и също работи. И? Ама се включва в теми за образование и не съм забелязала някой да недоволства от това с довода, че информацията й е много неактуална. Simple Smile Има поглед над нещата, опит, споделя го, ако нещо се разминава, някой ще обърне внимание, нали така?

Росс, моля те, не приемай това като нападка, защото НЕ е. Излишни спорове са ненужни. Ползвах те просто като пример за аналогичен случай. Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 19:08 от пенсионирана русалка

# 453
  • София
Скрит текст:
Ако ти разбирам правилно въпроса:
Защото след гимназията, пълнолетните вече ученик трябва да направи някои избори. Може да ги направи въз основа на това което "вижда", но е ограничен от "хоризонта" си. Може да му помогнат родителите, но при това има сериозен риск да представят информацията от тяхна гледна точка и в подкрепа (умишлено или не) на техните виждания.
А може да получи карта, съставена от специалисти в отделните области, която да показва и бъдещото развитие на всяка област. Което може да се компенсира и с четене, но четенето е еднопосочен процес, без обратна връзка. Даже няма да коментирам ползите от вкарването на "опитай преди да купиш" елементи в програмата.
Отделна тема е, доколко в гимназията те разглеждат (заслужено или не) като отговорна личност, вземаща самостоятелни решения или комуникират основно с десижън мейкърите (Мама и Ко.)
ПС Обучаван не значи научен, научен не значи можещ, а можещ не значи правещ. Та гимназията е необходимо , но недостатъчно условие.
ППС Класическият образователен тривиум включва след етапа логика (диалектика), етап риторика. Който е и гимназиалния етап. В СМГ (по мое мнение) в гимназията преговарят логиката.
сори, ама точно на външни лица, т-нар. специалисти, хич не искам да разчитам да му правят карта! защо ли? Защото не им вярвам! какво ще направят точно външните специалисти? Ще му пуснат два-три теста, които кой знае кой ги е съчинявал и накрая ще изплюят едно "42"? Мерси, предпочитам старомодния начин - нещата да се обсъждат в по-близък кръг като по-скоро бих приела мнението на учител, който познава детето/младежа, защото му води часове и го наблюдава 4 години в гимназията, отколкото някакви стрейнджъри с пет теста.
Външни услуги могат да се ползват евентуално за най-общо ориентиране в някакви процедури при вече общо-взето избистрено решение накъде да се поеме. Но тук пак повече бих се доверила на хора, които познавам и които имат личен опит с личните си деца. С две думи, по-добре да се сърба попара заради грешни решения в семейството, отколкото заради единственото най-грешно решение да се слушан някакви десижън-не-знам-какви.

Няма училище, което да учи на това, което ти пишеш - дори АК няма как да ги научи. Тези неща се учат първо в семейството, после в най-близкия кръг. На никое училище не му е работа да учи децата на справяне с живота, защото децата така или иначе за 12 години в училище вече са се научили да се справят с живота в училището, а цял живот се учат как да се справят с живота (винаги се дразня на клишето към абитуриенти "вие сега навлизате в живота". Хей, алоУ, те са навлезли в живота още преди да се родят!)
Скрит текст:
Много забавно станало в темата! Мислех да коментирам по последните размишления на Ежко, но като стигнах до момента, в който обвини другите в използване на едни и същи шаблони и се отказах. Както се казва: исках, аме немАх желание. Joy

Навсякъде родителите се бъркат в живота на децата си, само степента на това бъркане и за какво се бъркат е различно. Ако не се бъркаха, психолозите и адвокатите щяха да умрат от глад и тези професии щяха да изчезнат, защото щяха да са ненужни.

Андариел, за психолозите ясно, ама защо и адвокатите? Laughing

Може да се работи от 16 годишна възраст, от 15 - по изключение и за леки работи, а на 14 /13 за момчетата/ - само в цирка. Joy
Приписват се имущества, женят се и се разделят младите благодарение или въпреки родителите... А накрая настава драма след завещанието. И все за някого е несправедливо - тогава се намесват адвокатите.

Последна редакция: пн, 21 окт 2019, 14:05 от AnMary

# 454
  • София
Титина, аз никъде не съм казала, че ти си упоменала Росс, аз я упоменах. Ти обаче извлече от  моя пост само онова, което не ти пасва на тезата и коментира него. А постът не беше само това, той не защитаваше Попеа по никакъв начин, беше принципен, затова дадох примери и с други потребители освен Попеа. Да, децата им са извън системата, но те самите  разполагат с актуална информация за образованието.Вероятно най-информираната майка в този форум по въпроси, касаещи образованието във всичките му етапи, е с дете, което е вече студент. Детайлно запознати има  и сред родители с деца в системата, и сред тези  с напуснали я преди1- 2-3-4 или 5 години, и сред живеещи в чужбина и имащи планове да се върнат тук, дори и сред хората без деца (малко ли учители има, които нямат собствени). Така че няма как да се прави извод кой колко е информиран само на база това кога е завършило детето му гимназия (какъвто правиш ти) или пък на факта, че родителят е живял/работил през последните години в чужбина (какъвто прави Попеа).  Има още ред фактори, които обуславят степента на информираност.Това ми беше постът, нямам идея кое е неясното в него.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 19:40 от пенсионирана русалка

# 455
  • София
Навсякъде родителите се бъркат в живота на децата си, само степента на това бъркане и за какво се бъркат е различно. Ако не се бъркаха, психолозите и адвокатите щяха да умрат от глад и тези професии щяха да изчезнат, защото щяха да са ненужни.

Андариел, за психолозите ясно, ама защо и адвокатите? Laughing

Приписват се имущества, женят се и се разделят младите благодарение или въпреки родителите... А накрая настава драма след завещанието. И все за някого е несправедливо - тогава се намесват адвокатите.
[/quote]
Ааа, ти за занимаващите се със семейно право говориш. Ох, слава богу, че се притесних от перспективата младите да станат много самостоятелни. Joy

Бях на 37, когато се роди най-малкият Stuck Out Tongue Winking Eye

И аз! Simple Smile Но и преди 30 съм раждала. Всякакви летви съм прескачала. Joy
нИ важат, ако нямаш завършил виШист Stuck Out Tongue Winking Eye
Още малко и ще имам. Sunglasses

# 456
пенсионирана русалка , съгласна съм с постат ти. До сега не съм прочела от цитираните от теб потребители, изкавания като цитираното от мен.

# 457
Русалка, аз нямам абсолютно никакви претенции, че съм по информирана от Попеа или който и да било друг в етапа след 7 клас. Но имам претенции, че съм далеч по информирана от нея именно по темата, която така напоително коментирахме. Просто защото моят опит е активен и в момента, практиките на училищата се развиват и видоизменят с дни, а не с години. Да ми нравоучителства на база десетилетия назад е смешно. А още по-смешно е с оглед факта точно пък кого се опитва да изкара неопитен. Ще ме извините, но смея да претендирам, че доста от "практиките" са осветлени в тоя форум от моя милост. А най - смешно е да внушава, че ако детето пропусне бяло училище ще израстне нещастно и какво още беше?!?!?!
Понякога самочувствието на уж препатилите също е без покритие и неактуално във времето.

# 458
  • София
Русалка, аз нямам абсолютно никакви претенции, че съм по информирана от Попеа или който и да било друг в етапа след 7 клас. Но имам претенции, че съм далеч по информирана от нея именно по темата, която така напоително коментирахме. Просто защото моят опит е активен и в момента, практиките на училищата се развиват и видоизменят с дни, а не с години. Да ми нравоучителства на база десетилетия назад е смешно. А още по-смешно е с оглед факта точно пък кого се опитва да изкара неопитен. Ще ме извинете, но смея да претендирам, че доста от "практиките" са осветлени в тоя форум от моя милост. А най - смешно е да внушава, че ако детето пропусне бяло училище ще израстне нещастно и какво още беше?!?!?!
Понякога самочувствието на уж препатилите също е без покритие и неактуално във времето.

Пак ще кажа, Фенси, аз НЕ съм застанала зад позицията на Попеа, а просто зад тезата, че информиран/съответно неинформиран може да е всеки. Ето, аз чистосърдечно си признавам, че начален курс и случващото се в него са толкова далеч от мен вече, че нищо чудно някоя тотална глупост да изрека, ако тръгна да се изказвам. Затова гледам и да не го правя.Но други, не само Попеа, с големи деца го правят.. Или обратното, хора с малки деца вещо се изказват за гимназиалното образование. Бозата е пълна. Всичко трябва да е с някаква мярка. За себе си отговарям, че нямам самочувствието на препатила, вряла и кипяла в огньове, прескачала всякакви летви и извършвала всякакви подвизи....

Като чета сега  написаното от Санака, нещата не са се променили много по отношение качеството на ски училищата от времето на децата ми. Освен сигурно цените, де Simple Smile. Връчват хартийки, пардон сертификати, които не отговарят на уменията на децата, не си дават и особен зор да ги научат. Да не говорим за прояви на тотална безотговорност. Инструктор беше качил пет-шестгодишната ми тогава дъщеря сама на открит двуседалков  лифт на Витоша с  още по-малко от нея дете, да го пазела.. А лифтът заради повреда спрял.

# 459
Като гледам какво влагате и разбирате под “образователна стратегия”, Хитлер нямаше да загуби войната, ако беше планирал като Попеа, Фенси или Ежко.

# 460
  • Майничка
Освен студентка, до миналата година си имах хлапе в начален етап, пък и работя в гимназия, та съм в джаза отвсякъде. Но всъщност, писанията ми не касаеха моето собствено дете, там никакви мои амбиции не вървят, кара си по собствен път, а учението е паралелна дейност, в която моят глас не се чува.
Имах предвид ситуации, при които ми се е налагало да убеждавам родители, че децата им не хвърчат в облаците.

# 461
Хм, едната учи магистратура, а другата започва от февруари магистратура. Не мисля да съм излязла още от системата. Вярно, че голямата работи, но не пречи и да учи. И миналата година е взимала часове.

Този спор за възрастта на раждането нещо не го разбрах?
Да си скубя ли косите или да се радвам, че съм родила на 20?
При това се опитвам да убедя мъж ми, че не е никак лоша идея за още едно Simple Smile)))

# 462
Ще си млада баба. Което си е яко, не на 55 да ходиш по родителски срещи с младите харпии.

# 463
  • София
Хахаха, аз съм баба, на 53 без малко съм и ходя на родителски срещи с “младите харпии”.

# 464
Имах предвид на по-малки деца, не като нашите. И аз бих могъл да ходя сега, ама за дете 10-11 клас не виждам смисъл. Абсурд. Освен ако не ходиш да ти го хвалят, не виждам какво могат да кажат, което да не го знаеш. Но може би тази гледна точка не е гледната точка на по-умната и нежна част от човечеството. Мъжете все пряка полза търсим.

Общи условия

Активация на акаунт