Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2019, 13:15 ч.

Всичко на децата или всичко на жената?

 • 3 905
 • 87
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 7 388
На мъжа ми, който също като тях почина, чрез гледане  е дареното.Две деца имаме,живи и здрави  дай Боже много дълго.

# 31
 • София
 • Мнения: 21 434
Аз не мога да си обясня защо някои хора не си вадят Удостоверение за наследници. Ей-така, дали напук или от небрежност, оставят нещата да се случват, да витаят.

# 32
 • Пловдив
 • Мнения: 6 174
Аааа, гледането не е дарение, възмездно е и прехвърленото става СИО. Наистина трябва да се уточняват тези неща.

Агент, дяловете не ги пише в удостоверението.

# 33
 • Мнения: 16 809
Аз не мога да си обясня защо някои хора не си вадят Удостоверение за наследници. Ей-така, дали напук или от небрежност, оставят нещата да се случват, да витаят.

За какво да си вадиш удостоверение за наследник, ако не ти трябва? А и то има срок и е без подробности относно дялове.

# 34
 • Мнения: 7 388
Мерси, не знаех , има ли значение ,че свекървата почина след мъжа ми?Не са правени протести ,че не е гледана, макар само от мен вече?За мен има значение ако се случи да съм в старчески дом и  се продаде преди да си отида, може да ми помогне с издръжката , ако стане  тихо и бързо ,двамата остават наследници мисля.По равно.

# 35
 • София
 • Мнения: 21 434
Е как да не ти трябва, след като е починал някой, който наследяваш?

Ок, ето моят въпрос - сещаш се след 20 г, че май си наследил нещо /от съпруг, майка, баща/.
Какво правиш?

# 36
 • Мнения: 7 388
Агент ,ти всъщност повдигаш въпрос за уреждане на наследството навреме.При нас  при данъчните  сме равни, по една трета.Плащам аз.Но бяхме в период на деца студенти, недоимък, то и сега аз съм в недоимъка, и имота си е на наследници общо, без уточняване, без акт на наше име.Защото актът струва доста.Съображенията да питам си казах .

# 37
 • Пловдив
 • Мнения: 6 174
Ами последно, ако имотът е прехвърлен чрез продажба + издръжка и гледане, и двете към мъжа ти, сте като свекървата на потребителката по-горе - "наследила" си 2/3. Щото нали не е земеделски имот. Wink
Свекърва ти няма никакво значение кога е починала. Имотът е станал собственост на мъжа ти и твоя още при сделките.

# 38
 • Мнения: 16 809
Защото актът струва доста.Съображенията да питам си казах .

За какво ти е този акт? То само констативен нотариален акт може да се напише и е напълно безмислен. Нотариалните актове за продажба и дарение срещу гледане плюс актуално УН към момента на бъдеща евентуална сделка вършат идеална работа и нищо друго не е необходимо. Важно е в данъчното и не чак толкова важно в Кадастъра да си заявила промяната на собствеността.
И да, казусът с дела ти е същият като на горната потребителка. Ти имаш 2/3, децата по 1/6.

# 39
 • София
 • Мнения: 2 301
Всичко зависи от гледната точка... Имам близка, която 20 години живя с мъжа си без брак- заедно обзаведоха, ремонтираха и се грижиха за неговия апартамент- техният дом. Внезапно мъжът почина и на следващия ден се появиха синовете му- двама мъже на по 30 години, които казаха на жената "да се маха, защото искат да продават апартамента". Изгониха я, тъй като те бяха наследници на имота и седмица след погребението на баща си, го продадоха. Жената има свой наследствен апартамент, който до този момент е давала под наем, но реално не го е чувствала никога като свой дом.

Други хитри женици гледат да обвържат мъжа си с брак, особено ако нямат общи деца, защото ако нещо се случи с него-няма да имат къде да живеят и ще трябва да се върнат на село.

Имам и случай, в който след 16 години съжителство без брак мъжът продава имота си в София и заминава с жена си за чужбина. Там тя му казва убедително, че са в чужда държава и ако нещо се случи с него, тя ще остане бездомна на улица. Той купува апартамента на името на двамата и две седмици след това тя му казва, че си има друг, с когото се е запознала по интернет още в България и не го иска вече. Води даже и новото гадже в общия апартамент и заживяват заедно там. Законът казва- тя е половин собственик, това е положението, живее си в нейната половина. Делата още се точат и няма да има щастлив край.

Та пак да кажа- всичко зависи от гледната точка.

# 40
 • Мнения: 2 148
Един отговорен мъж е добре да мисли за семейството. И да предвиди недай боже и преждевременно да напусне земния свят. Ако нямат брак стъпката би трябвало да е завещание. Кое според вас е по-добро решение, всичко на децата, всичко на жената или друг вариант? Питам, защото научавам за натирени деца, или пък майката оставена без нищо след като те навършат 18, най-различни драми.

Не случайно има закон как се дели имуществото при брак. Все пак това е доста дълъг човешки опит.
Когато всички яйца не са в една кошница е най-добре.
Всичко се случва и не може да се осланяме, че децата ни са супер.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2019, 19:21 от Dincho

# 41
 • Мнения: 2 408
Децата са с предимство разбира се, но и жената била до този мъж през тези години, родила му тези деца и важна колкото тях. За мен брака е важен, и ето това е една от причините заради които трябва да се сключва. Всичко постигнато от мъжът и жената като екип през времето прекарано заедно трябва да остава само и единствено в това семейство, а не на роднините на мъжът или жената следователно.

# 42
 • Мнения: 16 809
За мен брака е важен, и ето това е една от причините заради които трябва да се сключва. Всичко постигнато от мъжът и жената като екип през времето прекарано заедно трябва да остава само и единствено в това семейство, а не на роднините на мъжът или жената следователно.

Ако няма деца, съпругата не наследява сама, а дели с други от семейството на починалия. Защото и те са му семейство. Даже когато наследява заедно с възходящи, съпругата получава само 1/3, а с братя и сестри 1/2. А това, че каквото са постигнали заедно е в СИО, няма нищо общо с наледяване на дела на починалия съпруг, защото другият дял си е собственост на преживелия съпруг и без това.

# 43
 • Мнения: 2 041
Законът в повечето случаи си е достатъчно добър (наследяване по закон), освен когато хората без брак нямат общи деца. Ако имат, кой ще се бута да наследява вместо детето си.

# 44
 • София
 • Мнения: 21 434
Българските закони при брак са си достатъчно добри.
Както казах, още задаването на темата ми звучи като - кого да прецакам.
Не стига, че не си се оженил, ами и още да ги накажеш.
Освен ако нямаш повече жени и деца.

Общи условия

Активация на акаунт