Грета - за или против

• 65 782
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 1 770
Току що ти обясних подробно, че не значи точно това, ако обичаш върни се към предния ми коментар и го прочети отново много внимателно. Това е средната температура на всички измерени температури от отделни точки на земята, тези температури са най-различни, като ги събереш получаваш това. Наистина не знам как по-ясно мога да го обясня, но не смятам пък, че е нещо чак толкова сложно за разбиране. Ето още един линк от НАСА, където много подробно обясняват същото:

The global temperature record represents an average over the entire surface of the planet. The temperatures we experience locally and in short periods can fluctuate significantly due to predictable cyclical events (night and day, summer and winter) and hard-to-predict wind and precipitation patterns. But the global temperature mainly depends on how much energy the planet receives from the Sun and how much it radiates back into space—quantities that change very little.

A one-degree global change is significant because it takes a vast amount of heat to warm all the oceans, atmosphere, and land by that much. In the past, a one- to two-degree drop was all it took to plunge the Earth into the Little Ice Age. A five-degree drop was enough to bury a large part of North America under a towering mass of ice 20,000 years ago.

As the maps show, global warming doesn’t mean temperatures rose everywhere at every time by one degree. Temperatures in a given year or decade might rise 5 degrees in one region and drop 2 degrees in another. Exceptionally cold winters in one region might be followed by exceptionally warm summers. Or a cold winter in one area might be balanced by an extremely warm winter in another part of the globe.

https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/DecadalTemp

Не с ликове от статии

Това е линк към сайта на НАСА. Влизаш вътре и четеш, хората са дали и други линкове с подробна информация, данни и т.н.

https://data.giss.nasa.gov/gistemp/

Както казах първо влизаш, четеш и след това пишеш.

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 23:44 от LillyM

# 1 771
Ще направя един единствен опит.
Данните които показвате са резултат на статистическа обработка. Целта е да се определи тренд. Ако тренда е валиден, и статистическият метод предсказва а добра точност, то той ще е валиден и за София и за България и за Европа.
Без да съм го пробвал, допускам че това аще е така. За последните години средномесечната температура в София ще се е повишила. С различен тренд. Може и да се е понижила, не знам но доста ще зависи от базовата средна стойност която ще приема за нормална за региона.
Когато боравите с данни е добре да познавате произхода им, метода на събиране, грешката, разпределението и т.н. Но вие не боравите с данни а с картинки без да влагате и грам разсъждения. Тръбите че температурата се е вдигнала с градус ли беше, докато според друг дейтасет повишението е 0.7 което е огромна разлика. НОАА твърдят 0.4 градуса на десетилетие, УАХ 0.15 на десетилетие в глобален мащаб.
Кое е вярното?

За разлика от Вас аз не очаквах да видя промяна в средномесечната температура с един градус, защото не знам ( знам но не си заслужава цената ) как да коригирам чистите данни от измерванията и да работя с един и същи метод спрямо този на НАСА.

Последните ви няколко поста за пореден път показаха клакьорската ви ориентация. Намерили сте си кауза. Доколко разбирате идеите и целите на тази кауза вече е съвсем друга тема.

# 1 772
Значи първо твърдеше, че трябвало навсякъде да е +1C, сега явно все пак си попрочел нещичко и вече твърдиш съвсем други неща, разбрал си най-накрая, че всеки отделен регион се променя по различен начин, това добре.
Гледам и че си преровил набързо конспиративните сайтове.

Кое е вярното?

https://climate.nasa.gov/climate_resources/9/graphic-earths-temperature-record/

Но вие не боравите с данни а с картинки без да влагате и грам разсъждения.
...
За разлика от Вас аз не очаквах да видя промяна в средномесечната температура с един градус, защото не знам ( знам но не си заслужава цената ) как да коригирам чистите данни от измерванията и да работя с един и същи метод спрямо този на НАСА.

JoyJoyJoy

Mr Smith vs NASA. Ефект на Дънинг-Крюгър знаеш ли какво е?

https://www.britannica.com/science/Dunning-Kruger-effect

Последните ви няколко поста за пореден път показаха клакьорската ви ориентация. Намерили сте си кауза. Доколко разбирате идеите и целите на тази кауза вече е съвсем друга тема.

Що за нахалство. Аз знам достатъчно и съм достатъчно интелигентна, за да разбирам къде ми е лимита. По въпроси, по които не съм компетентна се доверявам на експертите, хора многократно по-умни и знаещи от мен. Ти от друга страна си имаш "собствено мнение". Но ако зад това собствено мнение не стои сериозна експертиза, то не струва пукната пара. Ти точно до преди едно мнение не знаеше какво е това средногодишна температура на земята и какво е нейното значение, не знаеше, че всеки регион се променя по различен начин и т.н. а сега ще ми говориш за статистика, данни, грешки и разпределения и как си щял да моделираш с методите на НАСА. Абе хайде...

Последна редакция: сб, 23 ное 2019, 11:33 от LillyM

# 1 773
Темата е за Грета, а не за климатичните промени. Дали е вярно, че климата се променя трябва да е в друга тема, а в тази е само СПАМ.

Добри хора могат да прокарват лоши идеологии и добри каузи могат да се защитават с лоши средства.

# 1 774
Грета се представя за човек, който ще спасява човечеството, но реално не е човек, който би придвижил нещата напред. А се подиграва на хората, които имат сили да го правят.

Иначе "нестандартно поведение" като на Грета, вегетарианство, йога, еко-био, без деца, се приема много повече в момента, отколкото доста стандартни човешки модели (собственост, деца, семейство), които направо се представят като тирания. Друго си е да си един такъв лек, свободен, необременен дори от пол и всякакви роли, полу-недохранен, извисен...обаче нормалните хора със здрав разум виждат тарикатщината на тия хора, и че не са нито ангели, нито светци, а точно психопати, паразитиращи върху нормалното общество.

# 1 775
От същия човек Bill Gross, който притежава и компанията със соларната пещ:

Energy Vault или съхранение на енергия в бетонни блокове. Технологията е на същия принцип като ПАВЕЦ, само че вместо вода се използва бетон. Компютър реди бетонни блокове като кубчета във височина, след това, когато ти потрябва енергията, блоковете се спускат надолу. Много по-евтино от друг тип батерии, не зависи от географията, може да се построи навсякъде.

https://energyvault.com/

Energy Vault Receives $110 Million From SoftBank For Gravity-Assisted Power Storage

https://www.forbes.com/sites/peterdetwiler/2019/08/14/tower-of-p … ets/#2425a3f37913

Последна редакция: сб, 23 ное 2019, 13:03 от LillyM

# 1 776
Аз не споря. Само констатирам
Вашата графика показва статистическите данни от станции на повърхността. Данните от други позиции дават разлика в тренда до 0.35 на десетилетие.
Пак да попитам, кой е верният тренд? НОАА или УАХ?

И да знам какво е Дънинг-Крюгър. За разлика от личности които пишат тук аз не отхвърлям сляпо всяка идея, просто имам лично мнение че тези личности силно преекспонират нещата. А това лесно може да се прояви, достатъчно е малко интелигентност за която твърдят че притежават, свободно време и задълбочено четене на методите които се използват за представяне на информация.

Бяха споменати станциите по летищата и урбанизираните територии. Там се показват завишени температурни промени. Задайте си въпроса защо след като явно данните получени от там са компрометирани всички климатолози и изследователи продължават да ги използват?
Хинт: пише го в сайта на наса

# 1 777
Темата е за Грета, никъде в първия пост не прочетох, да се пита сме или не за каузата и
LillyM
всичко може да се каже, но е важен начинът, вашият отвращава, ако ще и до запетайките да сте прави ,
има група хора ,които умишлено показват недъзите си, за да манипулират ... и с Грета е така ,,ма как ще кажеш нещо за детето то е болно ,,
е, радвам се, че има още хора, които не хвалят дрехите на краля
заради тези, които викат най-силно , другите не се чуват

тези два цитата са съмнителни Smile
. Не аз трябва да доказвам или опровергавам идеите, които подхвърляш. Ти си тази, която трябва да го направи

Когато твърдиш нещо, трябва да можеш да го докажеш. Когато не го доказваш, защото нямаш доказателства, лъжата е изобличена
А ако мислиш, че трябва аз да доказвам лъжите, то си в грешка. Отговорността за доказателство е на даващия твърдението

# 1 778
Пак да попитам, кой е верният тренд?

Вече ти беше отговорено относно т.н. "disagreement between scientists", но нищо ти продължавай да питаш.

И да знам какво е Дънинг-Крюгър.

Не знаеш. Иначе нямаше да обясняваш за "личното ти мнение" и "собствените ти изчисления". Ти от метеорология, климатология и много други неща разбираш точно нула, единствено можеш да ровиш в конспиративни сайтове и да живееш с илюзията, че знаеш повече от НАСА.

Бяха споменати станциите по летищата и урбанизираните територии.

На тази конспирация също вече беше отговорено и то в тази тема.

https://bg-mam.ma/p/1144530/39682649

Тинти Минти 630251 и останалите новорегистрирани, които се включват в темата само за да се оплачат, че чувствата са им наранени от научните факти : deal with it. Joy

# 1 779

Бяха споменати станциите по летищата и урбанизираните територии.

На тази конспирация също вече беше отговорено и то в тази тема.

https://bg-mam.ma/p/1144530/39682649

Съветвам ви внимателно да разгледате списъка със станциите и да преосмислите мнението си. Имат и гпс координати.

Бтв не става дума за несъгласие между учени. Става дума за разлика в данните от измервания. Четете

# 1 780
Темата е за Грета, никъде в първия пост не прочетох, да се пита сме или не за каузата и
И аз казвам да не спамят темата, но нанайси спирачки... SmileySmileySmiley

А езикът на омразата и внушаването на страх са много изкушаващи. Само че с такива пропагандни номера екоактивистите повече губят и стават като тези, срещу които протестират.
Или както пише Оруел във "Фермата": "Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е"

# 1 781
Какво да преосмислям, проблем със станциите в урбанизираните места няма, той е изсмукан от пръстите от разни коспиралници и дезинформатори. Всъщност този проблем е решен още преди 20 години.

GISS Homogenization (Urban Adjustment)

One of the improvements — introduced in 1998 — was the implementation of a method to address the problem of urban warming: The urban and peri-urban (i.e., other than rural) stations are adjusted so that their long-term trend matches that of the mean of neighboring rural stations. Urban stations without nearby rural stations are dropped. This preserves local short-term variability without affecting long term trends. Originally, the classification of stations was based on population size near that station; the current analysis uses satellite-observed night lights to determine which stations are located in urban and peri-urban areas.

Бтв не става дума за несъгласие между учени. Става дума за разлика в данните от измервания.

В науката каквото и да мерим, дори и с най-точните инструменти, с които разполагаме, никога не можем да измерим 100% точно, винаги мерим приблизително. Разликите между 4-те независими една от друга организации са минимални. Моделите, въпреки малките разлики показват една и съща картина.

Наистина за последен път отговарям на това.

# 1 782
Лили аз съм просто момче от село. Обяснете ми в подходящ за моя умствен капацитет какво означава картинката която публикувате  за трети път?

# 1 783
  • София
Аз обяснявам, сигурно за трети път!
Това е проследяване на пемпературите САМО от 1880. По това време е имало мини ледников период. Даже Вазов говори за студените зими и как Дунавът е замръзвал. Дунавът не е замръзвал от 1950.
След този мини ледников период, следва съвсем логично циклично затопляне на планетата, което в някакъв много малък процент е повлияно от човешката дейност.
Около 1000та година, например, е имало много по-голямо затопляне.

# 1 784

Тинти Минти 630251 и останалите новорегистрирани, които се включват в темата само за да се оплачат, че чувствата са им наранени от научните факти : deal with it. Joy

Ха-ха-ха  един пост , който е пълна каша
1 какво значение има времето на регистрация
2 къде прочете, че се оплаквам
3 къде прочете, за наранени чувства
4 къде споменавам, за научни факти
5 и като цяло , какво те наведе на мисълта, че поста ми коментира климатичните промени
6 какво не му харесваш на българския език

ти един пост не можа да разбереш , а как разбираш сложните думички от ликовете , които мяташ като бонбони,

И аз казвам да не спамят темата, но нанайси спирачки... SmileySmileySmiley

Satisfied
аз го знам нанайси феродо

Общи условия

Активация на акаунт