Грета - за или против

• 65 755
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 1 890
Прекалено много неща допускаш. В България можем да си позволим "това", защото засега друго не се позволява. ВЕИ вятър и слънце са вече най-евтините източници на енергия, като държави много по-бедни от нас инвестират в тях. Всъщност в момента целия свят инвестира в това, точно защото е евтино. А електроенергията в България е най-скъпата в Европа.

https://m.capital.bg/biznes/energetika/2019/10/22/3979856_bulgar … lektroenergiia_v/

Не знам дали в България електроенергията е най-скъпа, но цената й е най-евтината в Европа за домакинствата, а за индустрията е далеч от най-скъпата - според Евростат.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Ele … usehold_consumers

Също така ВЕИ може към момента да са най-евтини като себестойност при самото производство, но продължавам да допускам всъщност само едно нещо - че не може при този стандарт и това състояние на икономиката да си позволим да инвестираме в тях и в съответните мрежи, а крайната цена на тези инвестиции да я плаща населението - защото то плаща цената, а себестойността на производството вероятно представлява интерес  най-вече за производителя.

# 1 891
Цените за домакинствата се определят от КЕВР. По принцип няма "бедни" хора, които да могат да си позволят да субсидират с милиарди фалирали предприятия, защото така е "по-евтино".  Това е абсурд, тези приказки ги разправяй на някой, който може да се върже на тях. Дори официално никой не твърди, че е защото е по-евтино. Обяснява ни се, че били стратегически, че "съседите разчитали на тях" и че много хора работели там. Точно затова и казах, че сълзите ви са фалшиви. Всъщност това е много стар трик на фосилната пропаганда, да ни обяснява колко е скъпо да имаме други енергийнии източници, докато ни ограбва. Най-тежко субсидираната индустрия изобщо скрита зад приказките за "свободния пазар". Ще умра от смях и от ужас.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 22:47 от LillyM

# 1 892
я  и аз да пусна някой цитат … например коментари  след статията за климата днес в тагесшау

Falsches Spiel!

Die EU wird keinen Cent ausgeben, für gemeinnützige Zwecke. Jeder Cent der eingeplanten Billarde wird im Sinne der Lobby der „sauberen Energie“ die zum Teil aber keine saubere Energie ist, investiert. Es geht um die Erschaffung eines neuen Wirtschaftszweiges unter dem Deckmantel der Rettung des Klimas. Würde die EU sagen dass sie die europäische Wirtschaft subventionieren will, wäre das Wettbewerbsverzerrung und die Amis würden klagen. Darum das Motto Klimaschutz!
Das Geld wäre besser aufgehoben und effektiver wenn man es in Projekte des Umweltschutzes, in Aufklärung und Bildung stecken würde. Und wenn man damit Öko-Betriebe fördern würde. Wenn endlich Brennstoffzellen zum Einsatz kämen. Jedoch wird diese Technologie von insb. Ölkonzernen klein gehalten, da das erhebliche Einbußen bedeuten würde. Dasselbe mit dem Recycling; ungewollt von der Ölindustrie!
Mit den Millarden werden Lobbyisten der EU-Konzerne gefüttert und sicher nicht das Klima gerettet

…………

Гугъл транслейт

Грешна игра!

ЕС няма да харчи и стотинка за благотворителни цели. Всяка стотинка билярд се инвестира по отношение на лобито "чиста енергия", което отчасти не е чиста енергия. Става въпрос за създаването на нова индустрия под прикритието за спасяване на климата. Ако ЕС каза, че иска да субсидира европейската икономика, това би изкривило конкуренцията и американците биха се оплакали. Ето защо мотото Защита на климата!
Парите биха били по-добри и по-ефективни, ако ги вложите в проекти за опазване на околната среда, образование и образование. И ако това би насърчило биологичните ферми. Когато най-накрая ще бъдат използвани горивни клетки. Тази технология обаче се поддържа малка от esp. Петролните компании, тъй като това би означавало значителни загуби. Същото е и с рециклирането; неволно от петролната индустрия!
Милиардите се използват за изхранване на лобистите на компании от ЕС и със сигурност не за спасяване на климата!

# 1 893
Тъй де , в прав текст

# 1 894
Цените за домакинствата се определят от КЕВР. По принцип няма "бедни" хора, които да могат да си позволят да субсидират с милиарди фалирали предприятия, защото така е "по-евтино".  Това е абсурд, тези приказки ги разправяй на някой, който може да се върже на тях. Дори официално никой не твърди, че е защото е по-евтино. Обяснява не се, че били стратегически, че "съседите разчитали на тях" и че много хора работели там.

Аз затова пуснах статията на Манчев, там доста добре е обяснено - поне на мен ми звучи достоверно. Изобщо не твърдя, че е изгодно да се плащат емисиите на ТЕЦо-овете /защото това на практика е субсидията/, неизбежно трябва да се правят вложения в газ и АЕЦ. Просто не ми се вижда осъществимо да се натовари цената и с повече разходи по ВЕИ. Хората, които работят там, разбира се, също са важни, но ако се не лъжа, това важи най-вече за Полша, там май секторът е най-голям.

# 1 895
Манчев си е Манчев, всеки дърпа чергата към себе си, но той няма как да докаже, че ядрената енергия е по-евтина от ВЕИ и освен да се оправдава с някои временни проблеми в Германия, друго не му остава. Преди време бях пуснала тук един много подробен анализ на най-голямата консултантска фирма в Европа в областта на енергетиката, че България съвсем спокойно може да мине на ВЕИ + газ, каквато е практиката на много други места да спести пари и CO2 както и да подготви системата за по-лесна интеграция на ВЕИ. Нямам причина да не им вярвам, защото нямаше да бъдат толкова реномирана фирма, ако пишеха неверни неща.

# 1 896
  • Чужбина
Mit den Millarden werden Lobbyisten der EU-Konzerne gefüttert und sicher nicht das Klima gerettet

Ето това е истината.

# 1 897
  • София
Пак си говорих с баща ми. Слънчевите батерии имат едва 14/ кпд.
Детска радост, шарени бонбонки.

# 1 898
Манчев си е Манчев, всеки дърпа чергата към себе си, но той няма как да докаже, че ядрената енергия е по-евтина от ВЕИ и освен да се оправдава с някои временни проблеми в Германия, друго не му остава.

Аз оправдания не виждам, пък и той няма за какво да се оправдава. Не знам временните затруднения на Германия какви са, но не мисля, че към сегашните нива на заплащане в България има големи перспективи за увеличение на цените и безропотното им плащане. Проблемите са по-скоро в тази насока, а не в посока "климатична катастрофа".

# 1 899
Манчев си е Манчев, всеки дърпа чергата към себе си, но той няма как да докаже, че ядрената енергия е по-евтина от ВЕИ и освен да се оправдава с някои временни проблеми в Германия, друго не му остава. Преди време бях пуснала тук един много подробен анализ на най-голямата консултантска фирма в Европа в областта на енергетиката, че България съвсем спокойно може да мине на ВЕИ + газ, каквато е практиката на много други места да спести пари и CO2 както и да подготви системата за по-лесна интеграция на ВЕИ. Нямам причина да не им вярвам, защото нямаше да бъдат толкова реномирана фирма, ако пишеха неверни неща.

Как ще мине България на ВЕИ и Газ и как може да не мислите и да разпространявате вицове.
България има няколко малки, почти пресъхнали реки, които имат вода само при наводнения.
ВЕЦ? А на гейзери не може ли да мине … нали римски бани имаме. Зимата като японските маймунки всички в басеина!

Германия има много огромни плавателни реки с голямо течение и не е на ВЕИ ….
Изобщо колко тъп трчбва да си за да си мислиш , че ще имаш енергия като нямаш никакви ресурси за това .

# 1 900
Ами има за какво да се обяснява, нали той твърди, че инвестициите в ядрената енергия са неизбежни. Аз както неведнъж съм казвала не съм против ядрената енергия, но тя е по-скъпа от ВЕИ  това е факт, аз не виждам в случая защо трябва да избираме по-скъпото. И вече ти казах какъв е анализа на най-голямата консултантска компания в Европа по този въпрос - България би спестила пари. Това е експертно мнение.

# 1 901
Може ли пак линк към: "анализа на най-голямата консултантска компания в Европа по този въпрос - България би спестила пари" ? Интересно ми е какво са написали и от къде ще дойде тази енергия, ако трябва да разчитаме само на ВЕЦ?

# 1 902
Ами има за какво да се обяснява, нали той твърди, че инвестициите в ядрената енергия са неизбежни. Аз както неведнъж съм казвала не съм против ядрената енергия, но тя е по-скъпа от ВЕИ  това е факт, аз не виждам в случая защо трябва да избираме по-скъпото. И вече ти казах какъв е анализа на най-голямата консултантска компания в Европа по този въпрос - България би спестила пари. Това е експертно мнение.

Да... България ще се оправи с поточето в задния двор … а как ще си разделим Дунава с румънците ?

По същия начин ни накараха да си затрием цялото производство и сега да взимаме заеми, за да си купуваме Бош и Либхер внесени без мито през всички европейски граници.

И да изнасяме специалисти за да могат те да плащат данъци в @западна европа@

# 1 903
Може ли пак линк към: "анализа на най-голямата консултантска компания в Европа по този въпрос - България би спестила пари" ? Интересно ми е какво са написали и от къде ще дойде тази енергия, ако трябва да разчитаме само на ВЕЦ?

Вероятно става дума за това.

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-shte-spesti-2 … -energiia-285350/

Препокрива се с това, което казва и Манчев всъщност - че ТЕЦовете трябва да се газифицират.

# 1 904
Интересно ми е какво са написали и от къде ще дойде тази енергия, ако трябва да разчитаме само на ВЕЦ?

Вие хора можете ли да четете? Правите ли разлика между ВЕИ и ВЕЦ? Кой е казал думичката "само". Става дума газ + ВЕИ. Защо този разговор се води на толкова ниско ниво?

https://www.baringa.com/en/insights-news/news/energy-transition- … from-coal-to-gas/

Общи условия

Активация на акаунт