За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 54 623
  • 768
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 9 108
Може, ние така правим, осоляваме месото и оставяме 12 чда се поотцеди, тогава го пълним в бурканите и варим два и половина три часа

# 556
  • Мнения: 220
Здравейте,
Извинявам се, ако не е тук мястото, но дали на някой от Бургас не му трябват празни буркани? Вече нямам къде да ги складирам, а някак не ми се иска да заминат в контейнера за стъкло, ако някой може да ги използва, нали... да ми пише на лични Blush

# 557
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Аз си задавам ей такъв въпрос. По старите книги се пишеше че месо се  готви по 2 часа. Като дете си спомням че баба вареяе месото  дълго и после го поставяше ш  яденето. Други породи ли бяха? И защо да го поставяме в бурканите и в тях да го варим по 3 часа?

# 558
  • Мнения: 5 060
Интересен въпрос. Наистина в една стара книга, която си купих наскоро, пише 2 часа. За език в желе дори пише 1-2 часа.

В началото на пролетта си правя разбор на зимнините. Тази есен за първи път правих и видях кое, как и що. За идната есен съм решила да редуцирам някои продукции и да увелича други. Както и да внеса някои "нови" неща. Ще увелича бурканите туршия по рецепта на баба ми. Запазвам обема на киселите краставички, няма да правя царска туршия. Ще сложа чушлета по рецепта на баба ми, но по-малко. Ще увелича обема на чушки в буркан, домати в буркан, ще започна да си консервирам и печен патладжан. Бурканчетата лютеница също ще намаля. И ще заложа на повече месо в буркани - страхотна вкусотия е. Харесаха ми и патладжаните в доматен сос, които направих. Това си е лято в буркан!

От сладката - ще правя само от полски ягоди, смокини, кестени, както и на peych рачелът.

# 559
  • София
  • Мнения: 16 035
За  дългото варене на едновремешното месо имам собствена теория, по наблюдения в къщи. Баба ми по бащина линия беше селска жена, много кротка и добра, но все си правеше сметката. Та при всяко идване да ни види тя носеше по 1 заклана домашна кокошка. На майка ми и беше направило впечатление, че са все дърти и жилави, врат с часове. Като я попитала защо така баба заявила, че е нарочно. За да уври на село трябвало да похарчат много дърва за огъня. А в столицата - какво му е, врътваш копчето на котлона и си правиш нещо друго часове наред.
Може би и други хора са използвали да колят само старите животни, които не раждат, не снасят яйца. От там и дългото варене - дали на дърва или "безплатно" на котлона.

# 560
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Сега с тендверата под налягане става за половин час. Лошото е че уплътненията започнаха да изпускат .
После слагам в буркана и  за сега консервирах  по 30 мин.  и направо се  желира.

# 561
  • Мнения: 5 060
Сега с тендверата под налягане става за половин час. Лошото е че уплътненията започнаха да изпускат .
После слагам в буркана и  за сега консервирах  по 30 мин.  и направо се  желира.

Може ли малко повече подробности? Вариш месото и после го разпределяш по буркани ли?

# 562
  • Мнения: 5 997
И аз съм съгласна, че месо от старо живото се сготвя по-бавно от младо. Ето преди две седмици решихме, че е време да започнем да колим старите кокошки. В пещта за три часа стана перфектно. Иначе веднъж пробвах в тенджера под налягане два часа и още се дърпаше.

# 563
  • Мнения: 1 715
Сега с тендверата под налягане става за половин час. Лошото е че уплътненията започнаха да изпускат .
После слагам в буркана и  за сега консервирах  по 30 мин.  и направо се  желира.
Поръчай си ново уплътнение. Отиваш с капака в магазина и търсиш на кой модел уплътнението пасва на твоя капак. После искаш от магазина да ти го поръчат.
А за това, че ставало за половин час - имали сме порода носачки, не става, сестро! Месото окапва от костите, но за ядене пак е каиш.

# 564
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Сладко от вишни

# 565
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 280
Направих сладко от ягоди,сладко от череши,от зелени смокини и сега ще правя сладко от вишни.
Другата седмица чакам да ми донесат гъби-пачи крак и манатарки.
Половината ги суша,половината ги консервирам.

# 566
  • Пловдив
  • Мнения: 1 375
За сладкото от вишни какво е съотношението вишни-захар?

# 567
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Скрит текст:
За сладкото от вишни какво е съотношението вишни-захар?

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/06/blog-post_25.html

# 568
  • Пловдив
  • Мнения: 1 375
Скрит текст:
За сладкото от вишни какво е съотношението вишни-захар?

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/06/blog-post_25.html


Благодаря!

# 569
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 096
Скрит текст:
За сладкото от вишни какво е съотношението вишни-захар?

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/06/blog-post_25.html


А може ли същата рецепта да се използва и за череши?
Виждам, че в рецептата вишните не престояват със захарта една нощ, но черешите са по твърди, и те ли се варят направо?

Общи условия

Активация на акаунт