За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 62 762
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 7 856
В друга тема писах, че имам рецепта за туршия от зелен фасул, но реших, че тука ѝ е мястото.
Намалила съм всичко, сега рецептата е за 4 бурканчета от 400 милилитра (старите от сладко с капачки омния)
Продукти:
1 кг зелен фасул,
250 гр селски чушки (може да се използват всякакви не много големи тънколюспести сладки или люти, ако са по-месести, може да се увеличи количеството,
1 голяма връзка копър,
2-3 глави чесън.
За маринатата:
250 милилитра винен оцет (да не е менте),
250 милилитра вода,
60 милилитра олио
60 милилитра захар,
60 милилитра сол.
Подготовка:
Зеленият фасул се измива и нарязва,
Измитите чушки с отрязани дръжки се препърлят леко.
Чесънът се разделя на скилидки и се обелва,
Копърът се измива и реже на ситно.
Приготвяне:
В кипящата марината фасулът (на порции) се вари 20-25 минути,
Препърлените чушки се варят в маринатата за 5 минути.
Сварените продукти без маринатата се смесват добре с чесъна и копъра.
Сипват се в буркани и се долива маринатата.
Внимание!
Капачките с винт НЕ СА МАСЛОУСТОЙЧИВИ!
Ако ще ползвате такива буркани, трябва да не се пълнят много, за да не достигне мазнина до уплътнителя при стерилизацията. Аз за това пазя стари бурканчета с капачки омния. Ако са с розов или червен цвят капачките, са маслоустойчиви.
Стерилизация:
10 минути след кипване на водата.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 19:09 от Недоволна

# 601
  • Мнения: 461
Първа порция от маринованите домати на Джемма е готова. За моя вкус намалявам захарта, увеличавам солта и оцета и добавям изсушен копър.
Рецептата: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/blog-post.html?m=1

# 602
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 484
Моля, предложете рецепта за хрупкави кисели краставички. Всяко лято правим, но все нещо не улучваме.

# 603
  • Мнения: 7 856
Моля, предложете рецепта за хрупкави кисели краставички. Всяко лято правим, но все нещо не улучваме.
Стерилизирани или сурова ферментирала туршия? За туршията имам изпитана рецепта, не ям варени краставици.

# 604
  • Мнения: 7 414
Може ли за туршията рецепта?

# 605
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 484
Недоволна, досега сме стерилизирали. Един път става, два пъти - не. Сподели рецептата.

# 606
  • Мнения: 8 032
За маринованите домати на Джемма , има ли значение какви са доматите- ръгби, консервни, розови? Благодаря!

# 607
  • Мнения: 9 485
Недоволна, досега сме стерилизирали. Един път става, два пъти - не. Сподели рецептата.
варим ги и остават хрупкави. Солените от туршия също обичам, но не мога да  ги ползвам за руска салата, за пюрета, така че тези правя всяка година по много. След завирането, засичам 3 мин, ако са дребнички като кутре (имам ли възможност, избирам такива)и до 5 мин, ако са по-едри. Вадим веднага от казана.  В бурканите освен другите подправки, слагам синап https://pep-4o.blogspot.com/2012/07/blog-post_31.html

# 608
  • Мнения: 7 856
Рецептата за ферментирала туршия от корнишони (същата е и за смесена сурова туршия).
Само е задължително да имате истински винен оцет. За целта използвам само на Велико Търново от Била (има ментета по малките магазини със същия етикет и други бутилки).
Нареждате корнишоните в буркани (еднакви, за да сметнете заливката). Пълните до горе един буркан с вода, изсипвате водата и я измервате. Умножавате по броя на бурканите и добавяте 5 - 10% от горе за всеки случай.
В бурканите с корнишоните слагате любимите си подправки (аз ползвам семе или цвят на копър).
В голяма тенджера правите маринатата в пропорции 17 части вода, 1 част винен оцет и 1 част сол (по-добре морска).
Написано на по-прост език - на 1.7 литра вода 100 милилитра истински винен оцет и 100 гр сол.
Кипвате маринатата и както е вряла я заливате в бурканите с корнишоните до горния ръб на бурканите (докато не почне да прелива). Веднага затваряте с капачки (пластмасови за бурканите омния или с обикновени за бурканите на винт). Прибирате ги някъде на тъмно и не много топло и след около месец ферментацията е свършила и са готови за ядене. Ако случайно изтече малко от някой буркан, не е проблем.
През зимата на по-студено, трябва да се изядат до началото на пролетта.
Корнишони съм правила и през август, смесена сурова туршия в края на септември или през октомври.

# 609
  • Мнения: 461
За маринованите домати на Джемма , има ли значение какви са доматите- ръгби, консервни, розови? Благодаря!

Не. Аз слагах наред каквото ми пасваше по размер за буркана и допълвах с чери в празните места. Всички се получиха.

# 610
  • Мнения: 22 206
А маринованите домати - не са белени, така ли.
------------------

За хрупкави краставички - варите минимално време, само за капачка, и вадите бързо от водата. Напр. ако имате стерилизатор за бебешки неща, моят побира по 3 компотни буркана - включвам, завира за секунди, изключвам след 3-5 минути, вадя.

# 611
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Моля, предложете рецепта за хрупкави кисели краставички. Всяко лято правим, но все нещо не улучваме.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_26.html

# 612
  • Мнения: 461
А маринованите домати - не са белени, така ли.
------------------

За хрупкави краставички - варите минимално време, само за капачка, и вадите бързо от водата. Напр. ако имате стерилизатор за бебешки неща, моят побира по 3 компотни буркана - включвам, завира за секунди, изключвам след 3-5 минути, вадя.

Да, даже не ги дупча. От горещата вода ципата се нацепва и маринатата попива.

# 613
  • Мнения: 22 206
Много благодаря за отговора Simple Smile

# 614
  • Мнения: 348
Здравейте,относно киселите краставички,взех оцет Кулинар ябълков,обаче се оказа ,че е смес от алкохолен оцет и ябълков оцет,това го установих,обаче кога ги направих.Някой употребявал  ли е този вид оцет и дали стават краставичките хубави.

Общи условия

Активация на акаунт