ОСМИ клас ще бъде песен - лесен, весел и успешен

• 40 930
  • 709
  •   1
Отговори
# 105
Joy За какво позволение говориш? Наблюдавай си каквото и колкото искаш. Това не означава, че непременно си права.
Сигурна съм, че ако някой се цели в определено училище и може да се запише в него две седмици след началото на учебната година,  едва ли няколко пропуснати часове ще го уплашат и спрат. Както казах, ученици се местят и в старши класове и успяват.
А звездица също е дала един доста показателен пример. Този за надплановия прием.

# 106
  • София
Знаеш ли, ще променя добрия си тон, но ти вечно говориш като папагал, най- вече цитирайки наредби.
И пак не разбра това, което исках да кажа.
Едно в да се целиш ей така, за спорта, друго е, когато си мотивиран и имаш освен желанията, но и способностите.
Разбира се, че има деца, които ще успеят! Постът ми беше към родители, които биха подали документи първосигнално, само детето им да в в така нареченото "елитно" училище.

# 107
  • София
ganis, мисля и Дидева има предвид същите мотивирани ученици, които искат не просто елитно, а СВОЕТО училище.
Ако имаш възможност да се преместиш в училището, което за теб е с главно У, две седмици наваксване ще ги вземеш на един дъх. Ученици успяват да покрият приравнителни и в старши класове, а в осми клас на този етап дори няма да има такива.
Звучиш така, все едно искаш да се обърнеш към някой конкретен, пишещ в темата. Joy Wink

# 108
Знаеш ли, ще променя добрия си тон, но ти вечно говориш като папагал, най- вече цитирайки наредби.
Едно в да се целиш ей така, за спорта, друго е, когато си мотивиран и имаш освен желанията, но и способностите.
Разбира се, че има деца, които ще успеят! Постът ми беше към родители, които биха подали документи първосигнално, само детето им да в в така нареченото "елитно" училище.
Напротив разбрах те много добре, може би ти не искаш да разбереш. Не винаги, когато някой не е успял в няколко класирания, но види свободно място и се пробва за него, той го прави от спорта.
По отношение на папагала. Когато отговарям на въпроси, предпочитам да се аргументирам, цитирайки нормативен документ. За разлика от учители, които трябва да познават тези документи, но ги четат и коментират без да ги разбират, често подвеждайки хората, които четат тук.

# 109
  • София
Случаи има разни, така че няма как да се обобщава в която и да е посока по повод справянето.. Примерно:
-дете , на което малко не е стигнало за 73-то, немският му е приоритет и към момента е точно с него като първи  в 35-то, в 31-во, в 18-то ..Има базата и ще се справи.
-дете, на което малко или пък много не е стигнало, но пък до 7 клас е учило интензивно немски на уроци, в Алианса, в училище като първи (20-то, 73-то, Шилер, някое от частните) или другаде  поне като втори. Няма бал вероятно като другите деца, но с немския ще се справи.
-дете,  което не е учило немски и се води само от желанието да учи в елитно училище, без да преценява (по-скоро без родителите му да преценяват обективно възможностите му). Вертоятно и бал няма, и потенциал да навакса - също.
-дете, което има бала и способностите, но не си е наредило правилно желанията на редовните класирания, сега се чувства не на място в училището Х и вижда в това място в елитното шанс да поправи грешката си. Такова дете ще е  макс мотивирано да навакса взетото за две седмици.
-дете...
-дете...
-дете... и т.н

# 110
  • София
Утре ще видим. Нали до утре в срокът?

# 111
Знаете ли кое е жалкото в подобни ситуации? Това, че не става въпрос за желание на амбициран ученик, а по-скоро за амбиция на родител.

# 112
  • София
Петенка, не е непременно така... Някои деца, амбициозни и мотивирани,  по една или друга причина не са се оказали там, където наистина искат. И когато проблесне някаква искра на надежда, която няма да е свързана на всичкото отгоре  и с риск, самите те, ако знаят за мястото, разбира се,  също биха напирали, не само амбициозните им майки. Simple Smile Знам за такова дете тази година. Накрая се оказа в училището, което най-много искаше от самия старт на 7 клас.

# 113
  • София
Напротив разбрах те много добре, може би ти не искаш да разбереш. Не винаги, когато някой не е успял в няколко класирания, но види свободно място и се пробва за него, той го прави от спорта.
По отношение на папагала. Когато отговарям на въпроси, предпочитам да се аргументирам, цитирайки нормативен документ. За разлика от учители, които трябва да познават тези документи, но ги четат и коментират без да ги разбират, често подвеждайки хората, които четат тук.
Според МОН явно само спазването на наредбите гарантират добрия образователен процес.
Дидева, да те открехна. Аз съм учител и работя с деца. Децата не са само наредби и закони. Дори и понякога да не ги спазвам, моите ученици са ми приоритет.

# 114
Русалка, сигурна съм, че всяко едно дете би било щастливо на мястото, на което е попаднало. Когато има странични фактори, които да подхранват идеята, че е можело да е на по-добро място, да, детето ще копнее за нещо друго! Сугестията на майката, понякога от егоистична гледна точка ( майчина амбиция), е нещо много силно!
Естествено, че има и изключения - единици!

# 115
  • София
А помисляте ли, докато пишете за амбиции, парашутисти, невъзможност децата да се справят, че само преди няколко дни Fair lady се похвали, че детето е преместено в НПМГ?
Всички честитяхте и се радвахте. Сега каква е разликата с това хипотетично дете, което ще отиде в 73то?
Не помня къде е било записано детето на Fair, но ако е била ИИУЧ, ще трябва да навакса поне по един урок по всички предмети, плюс езика, ако не е било с АЕ.
Или амбицията е на майката? А може би искате да кажете, че детето няма да се справи? Не е добре един учител да дели децата, които обучава на такива, влязли на първо класиране и такива, влезли на Н-то. Аааа, в темата има дете, влязло не на първо и второ класиране в 73то. За него няма да питам, че ще се получи много неудобно.

# 116
  • София
Не знам.. не мисля, че някои родители (разбира се , сигурно има и такива) умишлено ще подхранват такива амбиции, та да наливат още сол в раната. Особено пък, ако детето е в хубаво училище, но все пак е искало друго доста повече. Да, ще се адаптира гарантирано и на това друго място, но ако още на  старта на годината му изскочи опцията да иде в училището  номер 1 по неговите представи, няма да е необходимо мама да го тласка натам с нездравословните си амбиции..

Последна редакция: вт, 01 окт 2019, 23:56 от пенсионирана русалка

# 117
Да, децата не са членове, алинеи и точки. Това обаче не оправдава нарушаването на нормативната уредба в ущърб на едни и в приоритет на други. Убедена съм, че в елитните гимназии и средни училища допускат подобни нарушения, водейки се единствено от интересите на своите ученици - настоящи или евентуално бъдещи, приети надпланово. Но да не забравяме, че в тази тема пишат родители на деца, приети на трето или четвърто класиране или дори след първия учебен ден. Убедена съм, че много от тези деца са попаднали в най-желаното училище и са готови да дадат всичко от себе си, за да се справят.

# 118
Слънчева, целият процес кандидастване след 7 клас е едно безумно изтерзаване и за деца, и за родители. Всеки сам преценява докъде ще му стигне търпението и силите. И все пак, малко са децата, които тотално отричат мястото, където са класирани. По- скоро го правят родителите. Радвам се за хората, които успяха в последния момент. Но ми е мъчно за детето на приятелка, което вече две седмци учи в Х училище и харесва класа. Не иска да се мести, но дружката продължава да търси начини за преместване. Разговорите по приятелски не и повлияха.

# 119
  • София
Интересна тема се е завъртяла днес.
Понеже Слънчевата ме спомена, ,да кажа и моята гледна точка.
Русалката много точно е дала възможни варианти, обосноваващи преместване.
Наистина не е лесно да вземеш това решение
Когото видях обявата за свободно място, първо поговорих с детето и ,повярвайте, нямаше да предприема нищо, ако тя беше отказала. Наистина, изрази опасения относно местене след началото на учебната година, но нито едно от тях не беше свързано със страх, че няма да навакса материала. Вече бях писала за притеснения дали ще си намери приятели, съжаление, че оставя клас, с който вече си бяха допаднали и напълно ново училище, което не познава изобщо. Амиии, все още преодолява част от притесненията си, но положителните страни са толкова повече, че не поставя под съмнение правилността на взетото решение. Премести се от училище с ИИЧЕ и има да наваксва по още някой предмет, но вече мина 2 входни и получената оценка по биология е 5. Далеч съм от мисълта, че ще е лесно. Оценките ще са шарени, но целта ни (и на двете) е натрупването на трайни знания.
Та, подкрепям напълно дете/родител, които биха предприели стъпка към преместване в 73 СУ. Ако това е "твоето" място, нещата ще се случат.

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 03:43 от Fair Lady

Общи условия

Активация на акаунт