Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 362
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Ваня А., аз дори имам павловича мас. За ануса подходяща ли е? Бих предпочела нея пред дефламола. Иначе за млякото в бисквитките - ще търсим веган! Винаги съм се чудела как толкова малко количество би могло да влезе в кърмата и да подразни бебето, а кола и кафе (примерно) през деня не се отразяват...
kroki_kk, аз съм от Варна. В МЦ Марешки ходихме.

# 301
Аз ползвах след лансиноха ,кокосово масло, ама чисто. Също е добър вариант за зърната.Не е нужно отмиване.

Aya, давай му на детето твърда храна колкото иска. Акането ще се регулира с повече фибри в твърдата храна - овесени ядки, пълнозърнест хляб, плодове, семена, ленено масло, той е голям вече, трябва да хапва активно и твърда храна, колкото желае естествено и да му се предлага вода с храната. И бих казала - да се предлага по-често твърда храна, а мляко като си поиска сам. Сега би трябвало да развива пинсетен захват - за целта трябва да му се дава храна 😉

# 302
Ваня А., аз дори имам павловича мас. За ануса подходяща ли е? Бих предпочела нея пред дефламола. Иначе за млякото в бисквитките - ще търсим веган! Винаги съм се чудела как толкова малко количество би могло да влезе в кърмата и да подразни бебето, а кола и кафе (примерно) през деня не се отразяват...
kroki_kk, аз съм от Варна. В МЦ Марешки ходихме.
През кърмата се отразяват по различен начин нещата.Баткото се обриваше ако ям нещо с яйца независимо дали са на прах или не, но няма проблем сега да си ги яде. А пък при малката колата много й се отразява направо пощурява и не спи. При всеки различно се отразяват.

# 303
  • София
Най-вероятно повечето от вас не използват крем за зърната и мажат с кърма, но да попитам тези които ползват каква марка предпочитат и защо?

В началото ползвах крема на Авент, който също е най-обикновен ланолин. В последствие  употребих и няколко опаковки Лансинох. Разлика, освен в цената, няма.

# 304
  • Пловдив
Аз бях доволна от Лансинох, но в последствие открих този на Медела и направо се родих. Хем не е толкова мазен и бързо попива, хем ми обезболявяше зърната по-добре. Като се замисля, това беше след поне месец страшни болки, та може и Меделата просто да е съвпаднала с периода, когато зърната привикнаха.

# 305
Кърмата ми подейства най-бързо, но и сега като ми се пресуши кожата и боли маца с лансинох. Много е икономичен за използване (въпреки цената, която не е икономична). Помисли да вземеш голяма опаковка, разликата е 4-5 лева, а получаваш двойно количество. Четох, че може и при разранявания на бебо да мажеш, за напукани устни. Все ще му намериш приложение

# 306
Тревичка, имах проблем, когато голямото беше на годинка, имаше запек и при акане се разрани няколко пъти ануса и пак с павловичата мас мажех като слагах много там. Кафе аз пия, кола не, но аз никакви сокове/газирани ни пия, само на вода съм в промишлени количества.

# 307
  • Варна
Благодаря. Кафето и колата бяха пример Simple Smile

# 308
Здравейте, имам следния проблем. Кърмата ми тъкмо слиза. Бебето днес сука три пъти по час, от двете гърди. В момента тъкмо изсука около 20 мл. за 50 мин. Явно трудно върви тая кърма, не знам. Той е бая ящен, роди се 4400 близо и хапва по около 50 мл на ядене. Та сега съответно аз съм пред гръмване. С помпата (ръчна на авент) за 20 мин успях да изцедя 3 капки и да си докарам рани, с които не знам утре как ще го кърмя. Какво да направя и как да облекча процеса? Притеснявам се да не се запуша.

# 309
И как разбрахте колко мл изяжда за 50 мин?
Зърната намажете с лансинох или друг крем с ланолин или кокосово масло и ги оставете да дишат (евентуално някаква широка блуза може без бельо отдолу).

Колко е голямо бебето,звучи като новородено или на месец. Може да изцедите на ръка до облекчение, щом помпата ви разранява (вероятно не ползвате правилния размер фуния).
Ако детето е на няколко дни, е съвсем нормално усещане да са напрегнати гърдите, освен ако не болят, защото са буквално на камък, няма място за притеснение.
На какъв интервал си иска да суче бебето?

# 310
Родих преди три дена, кърмата слезе днес. Бебето е едро, и хапва доста. Гърдите са напрегнати, но не мога да ги изцедя до омекване. Според сестрата в болницата трябва да ги изцедя, иначе ще се запуша, а аз не мога. Иначе мериха бебето преди и след кърменето и така видяха че е изяло определен брой мл. Не ме болят за сега, просто са напрегнати. Опитах да изцедя на ръка, което извади малко повече кърма от помпата, но според сестрата трябвало да изцедя около 30-40 мл. още за облекчение и да омекнат.
Мажа се с лансинох постоянно, иначе помпата е точно по гърдата.
Много блгодаря за бързия отговор.

# 311
Забравяте какво ви говори тази сестра, изобщо не слушайте акушерките. Ако искате адекватни съвети - консултант по кърменето, звъните и си говорите с него.

Нормално е да са напрегнати гърдите, ще бъдат така още известно време, няма как да омекнат. С тази препоръка - само може да си докарате хиперлактация. Няма как да цедите и подобни количества предвид факта,че стомаха на детето е колкото черешка и му трябва съвсем малко, за да се нахрани.
Щом не ви болят, не се тревожете, нормално е, ще премине, но е съвсем нормално да ги чувствате така. Ако примерно се събудите с твърди на камък гърди и болят - изцеждане до облекчение просто. Най-добре бебето на гърдата, но не знам дали е при вас постоянно.

Това пробно мерене изобщо нищо не ви казва. Нито е взето предвид кога е акало/пишкало, нито е правено дни наред. Няма начин да разберете колко действително изяжда едно бебе на гърда. Първо - защото бебета не са машини и не ядат еднакво количество на всяко хранене,второ - защото всеки ден нуждите им за мляко се увеличават постепенно, трето - тия бебета акат и пишкат и това също "тежи". На това кърмене може да изяде 10мл, на другото 30мл, изобщо забравете тия мереници, гледа се месечно дали наддава детето. Бебето ви не е недоносено, че да се мери постоянно.
За помпата - фунията се определя по зърното,не по гърдата, има разни видеа за различните помпи, но съм почти сигурна,че ви е малка фунията и затова сте се разранили, ето пример за медела фуниите например https://www.medelabreastfeedingus.com/article/143/breast-shield- … -get-the-best-fit
Изцеждане без нужда води до хиперлактация и до запушване на канали, така, че недейте да цедите без наистина да ви боли и да имате нужда от облекчение.
Върнете се на страница 1 и прочетете закованият текст. Обобщава важната информация, която е абсолютна база за всяка нова кърмачка. И ако имате след това въпроси - питайте смело. Слагайте детето на всяко мрън на гърда. Може да у през час или час и половина,или пък два,няма значение. Сигурно вече са ви казали да спазвате някакъв безумен режим, затова го подчертавам. Погледнете първия пост и питайте после допълнително.
П.С. да, в родилните отделения ще ви дадат куп грешни съвети относно кърменето и често пъти ще създадат проблеми на кърмачката, вместо помощ, но това са фактите. Игнорирайте ги до изписване и не давайте вода на детето, ако случайно са ви бутнали шише с вода.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 01:52 от LittleCactus🌵

# 312
Извинявам се за тъпия въпрос, но ако сега спра да кърмя какво ще стане? Ще ми свърши ли кърмата или ще продължа да я произвеждам?

# 313
Опаа не можах да се сдържа сега сте почнала да кърмите и искате да се откажете при положиние че имате кърма ?

# 314
Тялото проицвежда ако има търсене. Така че ако спрете вероятно ще направите някое запушване и все ще спре по някое време.
Не разбирам защо бихте се отказали. Няма да казвам колко е важно за бебето, защото щом се замисляте, вероятно не ви е важно, само ще кажа, че ще е полезно и за вашия джоб.

Общи условия

Активация на акаунт