Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 369
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Не спирай! И при мен положението първата седмица беше както го описваш - твърди гърди като камък, а с помпата нищо не излиза. Така ме наплашиха в родилното, че съм се запушила и съм щяла мастит да направя щом не мога да се изцедя... Даже акушерките ме цедиха на ръка (това колко боли Scream ). НО аз започнах да чета информация за кърменето тук и блога на Хедра. Настоях бебето да е при мен в стаята ( бях в частна болница и нямаше как да ми откажат). Кърмих на всяко мрънкане без да гледам час или да засичам колко време суче, без да се съобразявам с "режима" на акулерките. Правих горещи компреси преди всяко кърмене, ММ ми донесе лецитин и пих 3х2. За седмица - десетина дни всичко си дойде на мястото. Така че не се отказвай! Това, което се случва е нормално за първата седмица, гърдите трябва да свикнат с новото предназначение. Няма по-добро нещо за бебчето от кърмата.

# 316
Аз само ще питам и какво като стане мастит, не е кра на света, имала съм 2.

# 317
И аз в началото мислех да се откажа, радвам се, че не го направих. Неприятно е и боли, но се изтърпява. После дори е приятно. Гърдите можеш да си ги цедиш на ръка и не е задължително да е болезнено както правят тия садистки - акушерките.

# 318
Кърменето е най-хубавото и лесно нещо! Кърмете, неразположенията ще преминат бързо. Сега е момента да си лежите, да си почивате и да кърмите. С времето гърдите се успокояват и претръпват и усещането е толкова приятно, че ужасно ще ми липсва един ден когато детенце се отбие. Усещането за топло гушнато телце, което се  унася и отпуска гушнато във вас е незаменимо. Научете се да кърмите легнала, в началото на темата има инфо как.
Да добавя, че е и много по-лесно - само вадите и давате гърда, не се занимавате с бутилки, миене, стерилизиране, топлене на вода и приготвяне на бутилки по нощите. Също кърменето е страхотно за успокояване и приспиване - нищо друго не укротява и успокоява така.
Няма и да се чудите колко дози ам и топла вода после да вземете за разходка или пътуване някъде. Ходите си където и за колкото време си поискате, защото винаги имате топло и перфектно “приготвено” мляко, без да се налага да влачите посуда 😉
Относно запушванията, не са болка за умиране - тук момичетата сме минали през какво ли не и всеки съвет е ценен. Аз се справих със всичко благодарение на форума 😉
Акушерки не се слушат, освен ако не са сертифицирани консултанти по кърмене. Мен така ме бяха саботирали В родилното, че ако не бях се допитала до консултант и до момичетата тук, нямаше да мога да кърмя. И не давайте да ви пипат гърдите - моя проятелка така я бяха стиснали, че я болеше близо седмица.
Забравих да напиша, че в началото гърдите са надути не толкова заради огромно количество мляко, а по-скоро защото са изпълнени с лимфа и кръв. Тях няма как да ги изцедите 😉 това е нормален процес. След време ще омекнат и всичко ще си дойде на мястото. Сега е хормонална буря и всичко това е нормално. Кърмете си детето колкото и когато пожелае и всичко ще бъде наред. Природата се е погрижила 😉

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 13:01 от Fluffy Fluff

# 319
Чудесно казано! Само да допълня какво ме попита мъжа ми като бях бременна с второто: Нямаш търпение да кърмиш, нали? И наистина чаках кърменето с нетърпение и нито за миг с нито едното дете не съм се замисляла дали ще мога. Трудности имах дори с второто, редовно пишещите сигурно помнят, но все още кърмя.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 17:25 от Ваня А.

# 320
И аз не мога да разбера майки имащи кърма и искащи да се откажат, но разбира се никой не може да съдим всеки сам преценява за себе си.
Подкрепям мненията, че всичко се нарежда след седмица-две.

Момичета тъй като винаги съм намирала подкрепа и отговори тук бих искала да чуя мнението ви. На 8.10 бяхме на консултация. Дъщеря ми изписана 2400, на 4 месеца е 5150. Как ви се струва? Само на кърма е, без чайове, води, дори капки за колики не е пила. Според доктора я държа “гладна”. Живея в чужбина, консултирах се и с Ася Демирева чрез интернет, която ме успокои, че наддаването е прекрасно. Педиатъра разбира се, чисто по педиатърски знаете какво предложи 🤣 АМ аптамил, че и някакво друго, с което бебето да качва повече и бързо. Разбира се не давам нито едно от двете. Пуснахме и кръвни изследвания и урина. Всичко е нормално, дори баналния нисък хемоглобин, който доста бебета го имат при нас го няма. Исках да чуя и вашето мнение за качването. За последните 2 месеца и 1 седмица наддаването е 1200 грама. Иначе детенцето както винаги все едно никога не е гладна, аз си и предлагам постоянно суква си по малко и така. Май не я оставям да огладнее с това често предлагане. В деня, в който бяхме на преглед бях много депресирана след тези думи, че съм я държала гладна. Същата вечер от нерви ли от какво не знам кърмата не потичаше, вечерта към 12 часа исках да я накърмя, а все едно мляко нямаше. Изпратих мъжа ми за аптамил, докато дойде се погушкахме, бебето се успокои и успях да я накърмя. Докато мм дойде бяхме готови, направих пробно 20 мл ам, за да видя дали ще иска. Изпи може би по-малко от 5 мл и не искаше повече колкото и да предлагах, което доста ме успокои. На следващия ден мм ходи за резултатите и обясни на доктора, че детето не е искало да пие. От тази случка изобщо и не предлагам. Сега вече съм по-добре. Бих искала да чуя мненията ви. Поздрави от мен!

# 321
Danaya.d, не се притеснявай за наддаването. Добре е. Нашата педиатърка беше казала, че предвид ниското рождено тегло и фактът, че е на кърма всичко над 20 гр на ден първите три месеца е добре. При вас е дори повече. Пада се по над 600гр на месец, а и детето си е удвоило рожденото тегло още на 4 месеца, а нормата за това е 6

# 322
Добре е наддаването. Първите 3 месеца е нормално да е около 800 грама и повече при по-яшните. След това пада на около 300 грама на месец, а като пролазят може на нула.

# 323
Аз не съм съгласна с думите за акушерките. Може в повечето болници да не са "читави" аз бях в частна и благодарение на тях се научих как се кърми и не започнах с АМ. С първото бебче мислех, че нямам кърма въпреки, че гърдите ми течаха още от 7ми месец на бременността и се мъчех да го кърмя и давах добавка АМ което дават, докато не разговарях с акушерката и тя ми показа, че имам предостатъчно и ми показа как се кърми.
А болката в гърдите и зърната е първите 10тина дни, но много млади майки се отказват заради нея за да не ги боли. Аз не мога да го разбера това ама всеки сам си преценява. Тепърва колко болка има да се изтърпи....

# 324
Danaya.d, така наддаваше и голямата ми дъщеря и никой не е отварял дума за недохранване. Щом бебето е спокойно и пълни памперсите, аз не бих се тревожила.
Да питам и аз: беба е на 1 месец, на хранене предлагам и двете гърди, но понякога тя отказва втората. Страхувам се да не ми намалее кърмата и в тези случаи цедя, за да има стимулация. Така ли да продължавам?

# 325
Както го усещате по-добре, така правете. Ако искате да ходите с еднакви гърди, вероятно е по-добре да цедите, скоро бебето ще започне да яде повече и ще може да изяде всичко. Все пак ако пропуснете някой път, няма да е края на света, нищо няма да стане.

# 326
Фактите говорят - не една жена е писала тук, с препоръки от акушерки, докарала се до рев и депресия и кърмеща само в определен час. Хубаво е, че вие сте попаднали на читава акушерка, но това не променя факта,че не получават адекватна подготовка на тема кърмене по време на обучението си и че не са специалистите по темата.
Аз също раждах в частна болница и съм изключително недоволна. Ако не беше тази тема, нямаше да се справя. Фактът, че ми връчиха шише с вода да давам на новородено е повече от показателно. Частни или държавни, липсата на адекватна информация и обучение, са проблем.

Даная, екстра е детенцето. Няма защо изобщо да се притесняваш.

Ronique, няма смисъл от цедене според мен, ако няма напрежение в гърдата. Бебчо ще регулира нещата😉

# 327
Аз да питам мамите на вече по големите бебета. След захранването продължават ли да пълнят памперсите отново по много както в началото?
littleCactus от вчера започнах пак да му дават твърда храна, вода почти не пие но като че ли не са чак толкова тежки памперсите. Това сравнение го правя както и като беше само на кърма. Има разлика между първите 6м и след това. Или вече по-вече се изпотява или приема на кърма нещо е намалял Thinking. Говоря за напишканите, то другото при нас е различно Simple Smile

# 328
Намаляват памперсите. За акото е ясно - понякога е по 3 пъти на ден, понякога на 2 дена веднъж, зависи какво е яла като твърда храна. Напишканите сега лятото бяха около 4-5 за ден. Много се поти и според мен това е фактор,но то е нормално движение, катерене - поти се.
Има разни таблици из интернет, дават след 6ти месец около 5-7, след годинката 4-6, ама с уговорката,че си е строго индивидуално. Не е индикатор за намаляла кърма, по-скоро имаш много активно диваче 😜

# 329
Така си е бая активно, не се спира като е на пода. Иначе пък много обича да го нося на ръце. Явно няма да съдя по напишканите памперси за приеманото количество кърма Simple Smile
Благодаря ти Heart

Общи условия

Активация на акаунт