Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 384
  • 750
  •   2
Отговори
# 330
  • Пловдив/София
На мен акушерките много ми помогнаха, поставиха бебето ма гърда, защото легнала не знаех как. Но трабва да питаш и да си “искаш”, и в частна, да.
За въпроса за спиране на кърменето, мисля, че трябваше да се отговори обективно и технически, а не да се чете морал. Била стм на косъм да не успея и помня колко се обвинявах и колко депресирана се чувствах, постоянно четях от какво ще лиша детето и ревях. Имах нужда дс чуя, че от адаптирано не се умира и децата се развиват прекрасно и с него. А не колко е прекрасно да се кърми. Плюс това кърменето си има и минуси, няма какво да се лъжем.
 Аз се справих в крайна сметка и сме само на кърма, но всеки случай е различен и го казвам, за да не вземем да депресираме момичето, толкова са трудни тия първи дни/седмици.

# 331
Лично аз не съм искала да чета морал, но кякои пора имат нужда от " ритник", за да се осъзнаят.

# 332
Няма да се уморя да казвам, че подкрепа за кърменето е именно това, а не обясняване, че е ок да не се кърми. Всеки около мен ме убеждаваше да се откажа, е страшна подкрепа, жена в този момент трябва да чуе истината - че е трудно, много, но че с воля, упоритост и доста сълзи - ще стане.
Така,че отговорът на въпроса си е на място, отговорен както следва - с подкрепа по посока кърмене. За това е темата. За да подкрепяме други майки да преодолеят трудностите, физически, но и често емоционални. Много жени тук не сме имали възможността да се радваме на сучещо бебе от ден трети. Затова е важно да се подчертае,че да се саботираш сам себе си е безумно в този един момент.

Не, кърменето няма минуси,то е най-доброто за тялото и психиката на майка и бебе.
И всъщност помага за преодоляване на следродилната депресия, за която споменаваш, Пипи.
Моля да не влизаме в дискусия защо и как сме изживели себе си като лоши майки, това е нормално за постпартум състоянието на една жена, но в тази тема е откровен спам. Тук няма да чуеш колко е прекрасно АМ, защото е темата за кърмене. И защото колко е прекрасно и детето ще е ок с него - е пързалката, по която много педиатри пускат майки, които после питат как да махна добавката.  Не, АМ е изкуствено мляко, кърмата е (ще си послужа с това клише) течно злато,тя буквално дава на бебето имунитет, както и микробиом. Но кърменето не е само хранене. То е близост, създаване на връзка, то е болкоуспокояващо и най-добрия начин за приспиване,то е естествено. Така ни е създала природата. Както всичко друго в живота - понякога е трудно, има препятствия и трудности, но те са преодолими с правилната нагласа. И тя е - мога да го направя и търся помощ.

Тук няма едно мнение, което да цели депресирането на родилката, напротив, опитваме се да я мотивираме,защото в момента има чудесен старт и не бива да се отказва така лесно, след седмица всичко ще си дойде на мястото, а дотогава трябва да си повтаря,че и това минава.

# 333
Кактусче, поклон! Просто няма как да го кажеш по-добре. А целта на групата наистина е това да е едно островче, където има директни съвети от майки, успешно кърмещи и минали през какво ли не, препатили. Без бабини деветини и неща, които заблуждават и не работят.
С ръка на сърцето казвам, че ако я нямаше тази група, ама наистина щях да се откажа като 90%+ майки срещнали трудности в кърменето и неполучили никаква подкрепа нито в болницата, нито вкъщи и в приятелския кръг.

Пипи, аз също бях в частна болница, оливаха бебетата с ам и моето например не засукваше ако не пускаха гърдите като биберона с широката дупка, с който го хранеха. Молех се да ми помогнат, висях пред стаята на акушерките и задавах въпроси и ги виках да дойдат да видят, ама то проблема е, че “нямам кърма”, но и да съм хвърлела помпата, че съм щяла рагади да си направя с нея 🤨🤨🤨 ъммм... е как да стимулирам като бебето не засуква... не е само до молене.

# 334
При мен ( отново частна болница ) акушерките бяха много адекватни, насърчаваха кърменето, нищо че бутаха и шишета. Едната акушерка много се радваше да види мама гушнала бебе и кърмеща, също така редовно обяняваше, че храната не е единствената нужда на бебето, понякога иска просто да се гушка. Съща така неонатоложката беше кърмила жена, което не е без значение.

# 335
Аз родих в държавна болница. Раждането беше спешно секцио с пълна упойка. Дадоха ми детето чак на следващия ден по обяд. Повече от 24 часа беше хранен с шише.  Детето не искаше изобщо да засуче гърдата, пищеше, дърпаше се, а акушерките ми правиха забележка, че " мъча" бебето като го карам да суче. Постоянно бутаха шишета с вода и АМ.
Накрая заключиха, че зърната ми не били достатъчно големи и няма да успея да кърмя.
На втория ден дойде една млада акушерка, която ме посъветва да използвам протектори за зърна, за да може да улеснят детето. Благодарение на нея, на съветите на  мамите от форума и на приятелка, която кърмеше аз успях да се справя.
Първият месец беше много тежко и с всеки изминал месец ставаше все по- добре.
Към днешна дата детето ми е изключително кърмено вече 5ти месец и от месец яде без протектори Simple Smile
Не се отказвайте. Трудно е, но си струва.

# 336
Здравейте и от мен!
Моето бебче е на 35 дни и толкова искам да го кърмя, но все нещо има. Започвам от отвратителната частна болница, в която родих с най-неусложливите акушерки. Бях казала, че искам детето да е 24 часа при мен(родих секцио, но майка ми беше с мен в стаята), а те ми го взимаха за визитация, връщаха ми го след около 4-5 часа винаги нахранен с АМ, мисля, че от там всичко се обърка, а и факта, че ме стреснаха, колко много отслабнал (роди се 3140, падна до 2800) ме накара да давам АМ, уж като добавка, но в момента си е основно.
Той засука страхотно, така се стараеше милият, но все спеше, педиатърката му ми каза, че не яде достатъчно и да давам АМ.
А бебчо е много лаком и с охота си изпива АМ.
Аз продължавам с борбата за кърма, но нещата се влошават, пия добавки, боза какво ли не, но от няколко дни бебо пищи като му дам гърда, сърди се, лапа, пуска, не си отваря устата, а като му дам бутилката стиска юмруци и пъшка от кеф.
Реших, че ще се цедя и ще давам, но с помпата нищо не излиза, на ръка почти нищо, а мляко има, малко, но има. Гърдите ми са си все меки от началото та досега.
Много ми е тъпо, че малкият се отбива и търси бутилката, а аз не мога да се изцедя да му дам. Ще се боря още, а всеки съвет от вас ще ми е плюс!

# 337
Мога да споделя аз какво правих,може и да е тъпо, но сработи. Имахме период, в който отказваше да суче моето бебе. Отделих няколко дни с него в леглото, по цял ден лежах с него, давах да суче много често, гушкахме се и му говорих. Поплака си, но след няколко дни се оправи. Не знам дали ще помогне.

# 338
Аз също кърмех с протектори за зърна. Първото ми дете не ги искаше, засука към 4ти месец без тях. Но аз се цедях, давах и АМ и си й давах да суче за приспиване, през нощта. Но и през ум не ми минаваше да минем само на кърма. Така продължихме 7-8 мес.
С второто ми дете си знаех урока - купих си протектори и макар че първите 2 дни пи АМ от шише, засука и от зърното, но й бяха прекалено големи ( с плоски зърна съм) и ги изпускаше. Веднага си купих протектори и тя засука. От тогава не е пила АМ. Гърдите ми станаха на камък, вдигнах малко Т, но с мен беше помпата ми и цедях почти цяла нощ. От тогава нямах проблеми. Имах много коластра, след всяко сучене се цедях и когато минаваха да ме питат дали искам добавка АМ им показвах шишето с коластра от 50-100 мл. После го хвърлях, защото бебка се наяждаше с малко. Не се отказвайте, особено мамите с първо, да трудно е в началото, но бъдете упорити. Цеденето не се доближава до сукането на бебето и на 50%.
Бебка на 4 мес беше 7300 гр,  а се роди 2800, сега не иска шише, биберон, вода...

# 339
  • Пловдив/София
Little Cactus, изобщо нямам предвид следродилната депресия, ами баш това състояние, което се появява като четеш постове като Вашия, а кърменето не върви.  Има си жени с малко или недостстъчно кърма, с други проблеми, не е само воля и инат. Просто постоянното натякване колко е важно кърменето може да има обратен ефект. Ето момичето, което попита, не посмя да пише повече след въпроса зс спиране, а явно следи темата, защото е харесала поста ми. Надявам се да пропише и нещата да са потръгнали, но ако не са, не е краят на света. Но явно не бива да се пишат тук такива неща.
Иначе съм съгласна с Ваня, че понякога е нужен “един ритник”, но е до човек, при някои помага, при други отчайва.
Спирам да не е оф топик, темата си е ваша все пак на най-опитните и модераторите Simple Smile
Ще пиша пак след консултсцията, че ми е интересно какво ще каже педиатърът за наддаването 350-400 гр за трети месец...

# 340
Кърменето не е на всяка цена, но не трябва първата трудност да откаже някоя майка.
Марти, това е точно най-правилната стратегия в такава ситуация. Вярно, че често има рев, защото всеки търси лесното, включително и бебетата, но пък резултата е добър и дългосрочно си заслужава.
Nadincho04, опитайте това, което е написала Марти. С предлагане на шише няма да стане, а точно обратното пълно спиране на шишето и само кърмене, за няколко дни ще се пречупи, но не трябва да има шишета.

# 341
Пиша за последно тук, защото явно да се раздават ритници е признак на самочувствие и престиж.
Първо не съм малко дете, сама вземам решенията в живота си и на никой не се обяснявам. Второ, това ми беше втора бременност, с първата кърмих скромните по ваше мнение три месеца с много мъка, болка и проблеми, но "защото е полезно за бебето". С тази бременност не успях да се реша да спра кърмата още преди да е слязла, щеше да ми бъде доста по лесно, но много хора споделят че второто кърмене не им е като първото. Е, при мен може би се оказа по зле. След цяла нощ цедене от една акушерка и зверска болка, нямам търпение, сила и инат за да продължа да опитвам. И предвид опита ми от предната бременност и кърмене, знам че няма да стане по добре. Помпата за кърма изкарва три капки от мен, така че действа само цеденето на ръка, което както предполагам знаете, зверски боли. Ако трявба да кърмя по един час през два три часа в денонощие, а в останалите два да се цедя, спя, готвя, ям, при положение че имам и друго дете, което гледам предимно сама, не е моят избор. Съжалявам, че сред вас има така крайно настроени хора, но всеки избира какъв да бъде. Хубав ден ви желая и благодаря за бързите отговори.

# 342
Пипи, няма такова нещо "недостатъчно или малко" кърма,тя не е количествен ресурс, наличието й се определя от търсенето и предлагането. В първи пост има предостатъчно информация, дори само в закования пост. Информирайте се, защото от поста ви личи, че базисни неща ви убягват като познания за процеса лактация. Моят отговор към потребителката беше повече от изчерпателен и подробен, смятам и мотивиращ.

Brum, никой не е крайно настроен, попитахте как да процедирате, за да кърмите, каза ви се. Ваш избор е какво ще решите. Но да, първият месец е нормално да висите с бебе на гърда. И други жени тук имат по-големи деца и успешно са се справили с този тежък първи месец. Очевидно вие не желаете да пробвате съветите, сама казвате "че знаете, че няма да стане по-добре", няма как да помогнем на човек, който не желае помощ и няма мотивация. Нещата няма как да се подобрят, ако не вземете съветите предвид, т.е. ще кърмите, ако искате да опитате и няма - ако не желаете. Желая ви успех, независимо какъв избор направите за себе си и детето си.

# 343
  • Пловдив/София
brumm, аз Ви съветвам да пробвате все пак още 2-3 седмици, ако прецените. Не е вярно, че второ дете се кърми по-лесно, при нас беше все така ужасно първия месец, даже повече (с дете 1 не съм имала съсиреци). Но е вярно, че кърмата се регулира по-бързо и след края на първия месец стана песен- не е имало бучки, гърдите си стоят меки, но си има мляко колкото за бебето. И наистина ми стана удобно и приятно кърменето. Така че ако устискате мъничко още и намерите помощ с голямото дете, ще си заслужава. Успех и от мен Simple Smile

За това, че ми липсват базисни познания на тема лактация, реших да не коментирам. Само ще кажа, че поставянето на всички жени под един знаменател с еднакво количество кърма е леко несериозно. Дори медицината не си позволява да абсолютизира по такъв начин и приема изключенията.

# 344
Статистиката сочи, че едва 2% от жените не могат да кърмят поради физиологични причини, заболявания и други. Сами си направете сметка. В повечето случаи, ако се постарае човек да се нагласят нещата още от родилното, е лесно. В другите случаи, трябва още малко упорство и потръгват. Има трудни моменти, но не е невъзможно да се кърми, нито ужасно сложно. С подходяща консултация и правилен подход кърменето потръгва. Тук всички жени говорят това от опит.
Замислете се, едни обикновени преживни животни, бозайници, както и ние, нямат проблем да кърмят в същия процент, близо 100%. Ако наистина не можеха да кърмят, защото е голяма философия, щяхме да пием мляко по Коледа и по Великден само. Толкова повече за хората важи това (ние все пак имаме мозък, с който мислим, ама това май понякога повече пречи), просто за съжаление в началото се объркват често нещата и после трябва да се поправят, затова е трудно; защото има прекалено голямо вмешателство, а не се следва естествения ход на раждането, закърмването и самото кърмене като процес.
Сега е лесно, има АМ, какво да се мъча, сигурно нямам кърма, няма да остане гладно бебето и айде по пързалката. Ама, ако знаете, че няма с какво да си нахраните детето и то може да умре от глад, дали щеше да е същото? - да-да, щяхте да кърмите до откат, докато пропие тая кърма да му се не види и зверчето! Природата ни е създала да кърмим, ако не тръгнат нещата, са поправими, не е толкова страшно, не е толкова дълго, нито боли. И цеденето на ръка не боли, стига да си го правиш сам, а и помпата не прави рани стига да я ползваш правилно.
И за протокола - и аз съм давала АМ, не съм голямата работа. Като се усетих какво става, вече се наложи да дам добавка, защото още малко и щеше да ми спре кърмата и това дете трябваше да престане да сваля грамове. Но я махнах, това е най-важното! Имайте предвид патерицата колкото помага, толкова понякога и пречи да се проходи.
Малко повече вяра трябва да има човек в себе си и в тези неща, а и малко повече да се информира.
Извинете за дългия пост.

Общи условия

Активация на акаунт