Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 393
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Кактусче, не се хаби. Насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш. ☺️
Една позната ми обясняваше как при бебе 2+ е почнала сокчета и АМ, понеже гърдите й са меки, бебето било наддало само 500 гр за няма и месец, та "очевидно кърмата й не е хранителна". Преразказах й каквото знам, но отговорът беше "ами да, ще давам още АМ, че гърдите ми са меки". 😁
Хората си питат, но май отговор не искат.
Разбирам жени като Brummmm, които се отказват бързо от кърменето, поради чисто физическо изнемогване и шапка им свалям, че си гледат бебетата сами. Но темата е все пак за подкрепа на кърменето и който е решил да си спре кърмата още в самото начало едва ли има нужда от съветите тук. Иначе и аз, и ММ сме били изцяло на АМ и пак сме станали сме хора, ясно е, че не е въпрос на живот и смърт, а по-скоро колко добър имунен и емоционален старт даваш на детето си.
Полезна статия с изследване как 6м кърмене възстановява чревната флора на бебе, родено със секцио - https://www.google.com/amp/s/drvelikova.wordpress.com/2018/12/03 … BB%25D0%25BE/amp/

# 346
Little Cactus, изобщо нямам предвид следродилната депресия, ами баш това състояние, което се появява като четеш постове като Вашия, а кърменето не върви.  Има си жени с малко или недостстъчно кърма, с други проблеми, не е само воля и инат. Просто постоянното натякване колко е важно кърменето може да има обратен ефект. Ето момичето, което попита, не посмя да пише повече след въпроса зс спиране, а явно следи темата, защото е харесала поста ми. Надявам се да пропише и нещата да са потръгнали, но ако не са, не е краят на света. Но явно не бива да се пишат тук такива неща.
Иначе съм съгласна с Ваня, че понякога е нужен “един ритник”, но е до човек, при някои помага, при други отчайва.
Спирам да не е оф топик, темата си е ваша все пак на най-опитните и модераторите Simple Smile
Ще пиша пак след консултсцията, че ми е интересно какво ще каже педиатърът за наддаването 350-400 гр за трети месец...

Ще се радвам да споделите мнението на педиатъра.

# 347
brummmm няма да те навивам да продължаваш да кърмиш, нито ще ти кажа давай АМ това си е твое решение. Само искам да кажа няколко неща. Цеденето и при мен не се получава въпреки,че кърма имам много. Опитвах на ръка нищо не излизаше и стисках ли стисках и болеше много докато случайно опипвайки и чудейки се как да се цедя не натисках на едно място и хоп почна като гейзер да изригва и така като на плъзгащ бутон от горе надолу като плъзна леко с палеца и течеше.Така за нула време успавах да изцедя 20-30мл колкото да облекча гърдите и не ме болеше.
За правилно кърмене трябва желание и СПОКОЙСТВИЕ, аз си признавам кърма има, но сега с второто съм малко по-изнервена и някакси детето го усеща и се изнервя и то и не иска да суче,а и кърмата не иска да потича в такива моменти, но бързо се взимам в ръце успокоявам се и след 1 минута е съвсем различно.Наистина всяко бебе е различно баткото буташе шишето и си искаше цица и докато не ги изпразни и двете не пускаше, малката пък не е така и започва да й харесва шишето, но аз с всички сили гледам да я удържа още да си я кърмя това са едни от най-хубавите спомени.
Подкрепям мнението на Елси да се пробва със силиконови зърна.

# 348
  • Пловдив/София
danaya, тъкмо се връщаме, качила е 350гр и 4см за третия месец. За моя приятна изненада каза, че не е проблем и да си кърмя. Даже за зеленото ако препоръча пак кърмене и спиране на млечни. Важно било да си удвои теглото на 4-5м, което може и да успее.(аз знам на 6, ама нека се спазарим за 5 Simple Smile). Доволна съм, но все пак се надявам да качи повечко другия месец.

# 349
Може ниското наддаване да е заради хранителна алергия, тъй като червата се раздразват и не могат да абсорбират хранителните вещества.

# 350
Здравейте!
Бебето ми е точно на 1 месец и вече трети ден не ака. Наддаде 700 грама от раждането, има около 8 напишкани памперса, коремчето му е меко, правя масаж и колело преди хранене. Кърмя на поискване, на 2-3 часа. Вода не давам, нито капки за колики, само пробиотик. Пръцка си постоянно, няма признаци за болка. Само се напъва от време на време.
До колко време е редно да го изчакам да се изака сам? Доста противоречиви неща четох и не мога да взема решение. За момента не изглежда да се мъчи и няма промяна в поведението.

# 351
  • Пловдив/София
Може ниското наддаване да е заради хранителна алергия, тъй като червата се раздразват и не могат да абсорбират хранителните вещества.
И аз от това се опасявам, но тя трети месец е с такива изпражнения и пурвите 2 наддаде по 1кг. Освен това пускахме кръвни в геника и лепенки, всичко отрицателно и заключението на алерголога (Златко Димитров)е, че няма алергии. Той каза и диетс да не пазя, но аз мисля пак да я започна, че като я пазех наддаваше по-добре

# 352
Здравейте!
Бебето ми е точно на 1 месец и вече трети ден не ака. Наддаде 700 грама от раждането, има около 8 напишкани памперса, коремчето му е меко, правя масаж и колело преди хранене. Кърмя на поискване, на 2-3 часа. Вода не давам, нито капки за колики, само пробиотик. Пръцка си постоянно, няма признаци за болка. Само се напъва от време на време.
До колко време е редно да го изчакам да се изака сам? Доста противоречиви неща четох и не мога да взема решение. За момента не изглежда да се мъчи и няма промяна в поведението.
Нормално е, може и 7 дена да не ака, просто усвоява изцяло кърмата ви. Ако видимо изпитва обаче дискомфорт, твърдо е коремчето и т.н. може да пробвате мелилакс половин клизмичка или свещичка, но в случая няма нужда, не се тревожете ☺

# 353
Здравейте!
Глупав въпрос, но си се подсигурявам и ще съм благодарна да ми отговорите ☺️.
Изписаха ми вагинални глобули, но сега видях, че са с лактоза, а бебето ми май има непоносимост / алергия (предстои тест следващата седмица), аз не консумирам никакви млечни.
Та нищо поставено вагинално не минава в кърмата нали?

# 354
Пипи, а непоносимости изследвахте ли. Не съм много на ясно с тях, но е възможно да има проблем.

# 355
Гери, те си действат локално.

# 356
За мен има нищо несно с лактозата по принцип. Кърмата е най-богатото на лактоза мляко, та не разбирам какво го бърка едно кърмено бебе малко лактоза при майката. При децата, които не ядат нищо млечно и не ядат кърла, тогава наистшна не хрябва, защото синтеза на ензим лактаза се преустановява и реакциите на схтомаха са бурни.

# 357
  • Варна
Втори ден дебати за това кърмене...ми и аз ще се изкажа Laughing
Първо бебче ми е след мисед аборт преди 3 години. Около шестият месец на тази бременност започнах да следя тази тема. В продължение на около година забелязах, че въпросите са едни и същи, отговорите също! Няма как и да е различно, разбира се.
Родих секцио и кърмата ми слезе на петия ден след като се прибрах вкъщи! Слезе с гръм и трясък - втрисане и втвърдени гърди. Бебчето ми го дадоха на третият ден, засука веднага. Не знам дали е поело коластрата.
За скромните 4 ++ месеца кърмене минах през доста запушвания, блистери, мастит с прием на антибиотици и на косъм от оперативна интервенция (буквално само Бог и опита на гръдния хирург ме спаси). И все още смятам, че кърменето е лесно. Да, нямала съм някои от трудностите на другите момичета, но всеки преминава през различни етапи. И в този ред на мисли съм съгласна, че кърменето в голяма степен е инат и упоритост да преодолееш всичко, което се случва и да продължиш! И не, не е драма да се дава АМ. И да, и тези бебета оцеляват и израстват здрави и щастливи. Но "работата" на майката не е ли да дава най-доброто, на което е способна? Peace!
Редактирам се, защото пропуснах да спомена благословението от прекараното време с бебе отделени в спалнята. Да, все още има часове, в които го оставям да си поспи в мен след като се е хранило, но това ме прави щастлива. Свързваме се и се опознаваме. Две години майчински все пак имаме пред нас Simple Smile Къщната и служебната работа винаги могат да почакат...

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 00:30 от trevichka

# 358
Пипи, каква диета си спазвала? И имам още едно въпросче. Забелязвам, че всички коментирате как бебетата ви акат веднъж на 3-4/7 дни и ест. е нормално, защото са кърмени и усвояват кърмата изцяло. Моят ака 3-4-5 пъти на ден. Наддава си, но не особено много (700-500г.) Означава ли, че не усвоява нещо както трябва?! Педиатърът не е отбелязал, че има проблем.

# 359
И моят ака много, като новородено по 10-12 пъти на ден, сега е на 6 месеца и по 2-3 пъти дневно си сменям наакан памперс.

Общи условия

Активация на акаунт