Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 602
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
Кактусче благодаря много. Ще си изчакам значи със захранването, както си бях решила до 6 навършени месеца Simple Smile

# 526
  • Варна
Nоnаmе, Хинев е страхотен! Пиши след време как са се развили нещата. Успех! Simple Smile

# 527
  • Пловдив
Кактусче, благодаря! Прочетох поста ти по някое време през нощта и се успокоих, а и синката взе да намалява. ☺️ Не ме боли, просто не е на зърното и затова се чудих от малката ли е. ММ знае, че гърдите са на беба тези месеци и внимава. 😁 В поза люлка се храним, но нощем се облягам силно назад и напрежението пада върху мишниците и коремните мускули, та като се завъртя и леко надясно, вероятно страда някой мускул. Така си го обяснявам, но ще пробвам да регулирам нещата нощес.

Dark chocolate, малко късно се включвам, но и аз имах подобна Т+болки в гърдите в началото и се оказа хиперлактация+леко запушване. Правех грешката да се цедя непотребно и да предлагам и двете гърди на всяко хранене и съответно ставаше още по-зле. Консултантска ми каза да махам помпата и да редувам гърдите и се оправи проблемът.

# 528
  • София
Нещо корема ми ме боли, къркори ми. Може би от някоя храна снощи? Мога ли да си кърмя? Гади ми се.

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 02:48 от kroki_kk

# 529
Може да кърмите. И вирус да е, може и храна, но все няма проблеми.

# 530
Момичета може ли да пия но шпа в дозировка 3*2 докато кърмя. Имам някакво подуване и болка в корема.

# 531
Хедра ми е казвала, че не е ок, нищо че го пият бременните. Може да пиете еспумизан колкото искате.

# 532
  • Пловдив
Ползвали ли сте кортикостероидни мазила при кърмене? Предписаха ми Dactacort (very low risk) и Diprosalic (low risk) за АД и въпреки оценката в e-lactancia, малко ме е страх. Сърбежът не е страшен и почти нищо не се вижда, понеже е главно уши+скалп, затова се двоумя дали да не изчакам, но се усещам като Франкенщайн. 🤔

# 533
Няма проблем да се намажеш, щом са low risk. Но аз лично съм против кортикостероидите, не ги употребявам нито аз, нито съм мазала малката (веднъж само, тя е с АД).
Смятам, че са лесно моментно решение, но са в минус в дългосрочен план.
Пробвала ли си други хидратиращи мазила за кожата и/или маслена баня за скалпа и косата?

# 534
Няма проблем, аз се мажа от време на време. Имам себореен дерматит, който понякога излиза от контрол. На бебетата изписват Елидел за АД, той е локален имуномодулатор, ако не се лъжа. Моя позната е много доволна.
Моя дерматит на скалпа е под контрол като слагам в шепата шампоан по 5-6 капки масло от лайка.

# 535
  • Пловдив
И аз съм против, избягвам ги колкото мога, от години съм само на алтернативни средства и мед.козметика, но от месец-два нищо не помага 🙁 кокосово масло, Avene Cicalfate, Bioderma Atoderm, че даже и една зеолитена регенерираща пудра, която преди ми вършеше страхотна работа.
Ваня, ще пробвам капките лайка. От Елидел тя самата ли е доволна или бебето? Виждам че няма стероиди съставки, ще си го запиша този крем ако помага и на възрастни.

# 536
Здравейте.
Бебка е на 2 месеца. Започнах с кърмене с протектори, заради плоски зърна. След месец вече беше достатъчно силна и ги махнах. Кърмех успешно до неделя. В неделя вечерта направих мастит и забелязах, че зърното на лявата ми гърда е някак деформирано и изкривено. Разрани се и сега е с коричка. Междувременно успях да се преборя за 3 дни със запушването на каналчето и сякаш от вчера в добре гърдата, но все още напипвам подуване по протежение на ареолата и имам стрелкащи болки от външната страна. Усещам ги като натъртено, ту там, ту някъде отвътре и отзад на гърдата. Не знам как да го обясня. Sad Лошото е че започнах да чувствам и другото зърно чувствително и ми се струва, че пак станаха плоски. Дали е възможно (бяха се пооформили). В събота ходих на масаж и се чудя дали е възможно да съм притиснала млечните каналчета там Sad Притеснява ме, че зърното няма да може да заздравее, докато предлагам гърдата, а ако не я предлагам, че ще се запуши отново. Наистина съм отчаяна и не знам какво да правя, но лявата ми гърда е страшно чувствителна и болезнена Cry

# 537
Привет! Първо, не сте направили мастит. Доколкото разбирам няма температура, възпаление и нужда от медикаментозно лечение. Маститът е възпаление. Запушването на канали е просто задържане на мляко в млечния канал. И както и сама сте забелязали минава за 3-4 дни. За чувствителните зърна - ги мажете с лансинох или друг крем с ланолин, може и кокосово масло и седете гола или поне без бельо с широка дреха. Така ще минат най-бързо.
За оформяне на зърната препоръчвам с помпата да ги "издърпвате" за минута-две.
Тази деформация, която споменавате е от неправилно засукване на детето, това е и най-вероятната причина за разранените зърна и болката, която описвате. Вижте в първи пост картинката за правилно засукване, има и видеа за коригиране на засукването. Разбира се, най-добре ще е да повикате консултант на място, за да види как протича кърменето и да ви насочи как и кое да подобрите, консултантите работят безплатно и са също като нас майки, минали по пътя на кърменето 😉
За запушванията - да, възможно е заради легнала  поза върху гърдите да са станали, от притискането, може да станат и от стегнато бельо. Продължавайте да давате приоритетно запушената гърда на кърмене, нежен масаж на бучката към зърното, пийте лецитин 3 пъти по 2. Огледайте хубаво зърното да няма и блистер. Ако с помпа ви е по-малко болезнено може и с нея или да изцедите на ръка сама.
Ето как изглежда блистер

Наистина смятам, че ви е комплексно състоянието и трябва консултант да види и да ви насочи, така, че обадете се сега. Ние тук можем да го изговорим, но друго е на живо човек да види и да ви насочи кое да подобрите в поза/засукване и нещата да се решат. Може и бебето да има проблем примерно юздичката или високо небце и пак консултант ще ви каже.
Няма да се отчайвате, просто гаден момент и той ще мине, болезнен, гаден, отвратителен даже, но с правилната помощ, ще се реши🤗

# 538
  • София
Katstyr, често запушванията не минават веднага. Ако е имало мастит, не само запушване, това означава, че е имало възпаление на тъканта и трябва да премине. Може да проучиш за физиотерапия на гърди- прави се в различни центрове. Обикновено се препоръчва след прекарано по-сериозно запушване/мастит. Болката може да продължи и доста време(от личен опит мога да споделя, че след първия ми тежък мастит ме боля близо месец гърдата).
За зърната-имай предвид, че за да суче бебето, не са му нужни щръкнали зърна. Бебето ги ползва само да ги всмуче навътре към мекото небце и след това ги забравя-масажира с език частта при ареолата. Плоските зърна не са особена пречка при кърмене. По-скоро липсата на дълбоко засукване е проблем. Щом зърното излиза деформирано от устата на бебето, значи не всмуква много навътре и го мачка с твърдото небце. Това недобро засукване, може да води и до запушванията. Опитай се да предлагаш гърдата леко сплескана, да влезе възможно най-дълбоко в устата. Може да се касае и за нещо в поставянето на бебето, позата на кърмене-в каква поза най-често го храниш?     
Разраняването отгоре на зърното, обикновено е блистер, както Кактус е споменала. Има 2 вида-едното е като бяла коричка върху изхода на млечен канал, другият е като мехурчета пълни с течност. Второто се получава точно от просмукване, сучене само от зърното...от вакуума изпъкват балончета. Неприятно е, но е хубаво, че има коричка Simple Smile Ако няма продължаващо травмиране, ще мине скоро и нещата ще се оправят. 
Иначе, да-при масажът може да си притиснала гърдата и да се случи запушване.
Бебето, иначе, как наддава?

# 539
Вие хапвате ли си шоколад и сладки - бисквитки, захар, тортички??? В родилното ми казаха, че е най-добре да ги ограничавам, но все пак се чудя, трябва ли наистина???

Общи условия

Активация на акаунт