Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 598
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Аз живеех на шоколад първите месеци с големия ми син Simple Smile  Няма проблем да се ядат, това, че шоколадът причинявал колики е голям мит Smile  Ако детето е доказано алергично към млечни, примерно-да ако вътре има някакво мляко...майката е добре да не яде.

# 541
Може ли един въпрос, навсякъде чета че първите месеци бебето е постоянно на гърда. Така ли беше при вас ,колко време сучеше бебето?

# 542
  • София
kikair, синът ми сучеше по час и половина през около 30-40 минути (40 минути от едната гърда, 40 минути от другата гърда, 40 минути пауза и от начало). Имало е и паузи между храненията (от началото на едното хранене до началото на другото) от час и половина - два, като тогава вече сучеше по около 30-40 минути (по 20 минути на гърда макс), но това беше след втория месец, след като позаякна, изчисти се от жълтеницата и усъвършенства техниката. Няма да лъжа, че в началото ми беше ужасно тежко и че много пъти съм обмисляла дали да не се откажа. Само факта, че се заинатих - че постоянно си повтарях, че това е период и ще мине, ме спаси да издържа. Сега, една година по-късно, много ми липсва това време, ама младежът я суче, я не 😀

# 543
  • София
Kikair, въпросът няма еднозначен отговор. Много са условностите, а и нали знаеш-има очаквания и за един нещо е нормално, на друг му идва в повече.
Накратко(или не баш 😂)
Добре е бебето до към 6-8 седмица да има минимум 8 кърмения за 24ч. Минимумът на минимумите е това Grinning  Най-добре 10-12 пъти. Но няма нужда да ги смятаме и броим с точност, има бебета, които сучат и по-често. И то не само, като новородени, а и по-нататък като минават през различни периоди.
Това колко често ще суче бебето зависи от няколко неща.
-ако много дреме, ще се сеща по-рядко. Затова кърменето на поискване не е съвсем такова първите седмици. Добре е ние да предлагаме, да будим.
- ако майката има по-силна лактация, а бебето суче добре, то ще се нахранва добре и (уж) не би трябвало да уска през 20-30 минути.
Лактацията зависи и тя от различни неща. Едни от тях е така наречения капацитет на гърдите. Някои жени имат многоо кърма, други не чак толкова. Това не значи, че няма как да си изхраниш детето, а че на него просто ще са му нужни повече кърмения.
-Подобно е и с поведението на бебето-някои се насукват много за по-малко пъти, други бебенца бързо се нахранват с по-малко, но искат скори пак.
Също-за малкото бебе мама е всичко, то няма друг начин за успокоение, приспиваме, разведряване. Затова иска да суче и да бъде гушкано често. И тези нужди са също толкова важни, както и храненето.
Важно е сукането да бъде добро, адекватно...не са от значение толкова честота и продължителност. Едно бебе може да виси цял ден на гърдите и пак да не се нахранва.
Затова препиръките са за често предлагане, без ограничение на времето на гърда, НО с внимание към това дали бебето се храни наистина-начин на сукане, преглъщане, будене при много дремане.

# 544
И аз съм против, избягвам ги колкото мога, от години съм само на алтернативни средства и мед.козметика, но от месец-два нищо не помага 🙁 кокосово масло, Avene Cicalfate, Bioderma Atoderm, че даже и една зеолитена регенерираща пудра, която преди ми вършеше страхотна работа.
Ваня, ще пробвам капките лайка. От Елидел тя самата ли е доволна или бебето? Виждам че няма стероиди съставки, ще си го запиша този крем ако помага и на възрастни.
Атопичния дерматит на бебето е изчезнал.
За лайката нямам представа дали би помогнала, защото аз отдавам ефекта на противогъбичните свойства, тъй като себорейния дерматит се причинява от гъбичка.
Не съм чела по въпроса, но на прима виста се сещам за маслото от шипка, което има славата на много хидратиращо.

# 545
Katstyr, често запушванията не минават веднага. Ако е имало мастит, не само запушване, това означава, че е имало възпаление на тъканта и трябва да премине. Може да проучиш за физиотерапия на гърди- прави се в различни центрове. Обикновено се препоръчва след прекарано по-сериозно запушване/мастит. Болката може да продължи и доста време(от личен опит мога да споделя, че след първия ми тежък мастит ме боля близо месец гърдата).
За зърната-имай предвид, че за да суче бебето, не са му нужни щръкнали зърна. Бебето ги ползва само да ги всмуче навътре към мекото небце и след това ги забравя-масажира с език частта при ареолата. Плоските зърна не са особена пречка при кърмене. По-скоро липсата на дълбоко засукване е проблем. Щом зърното излиза деформирано от устата на бебето, значи не всмуква много навътре и го мачка с твърдото небце. Това недобро засукване, може да води и до запушванията. Опитай се да предлагаш гърдата леко сплескана, да влезе възможно най-дълбоко в устата. Може да се касае и за нещо в поставянето на бебето, позата на кърмене-в каква поза най-често го храниш?     
Разраняването отгоре на зърното, обикновено е блистер, както Кактус е споменала. Има 2 вида-едното е като бяла коричка върху изхода на млечен канал, другият е като мехурчета пълни с течност. Второто се получава точно от просмукване, сучене само от зърното...от вакуума изпъкват балончета. Неприятно е, но е хубаво, че има коричка Simple Smile Ако няма продължаващо травмиране, ще мине скоро и нещата ще се оправят. 
Иначе, да-при масажът може да си притиснала гърдата и да се случи запушване.
Бебето, иначе, как наддава?
Здравейте, много благодаря за бързия отговор.

Да, бях с мастит 2 дена с 38.5 - 39 температура. Кърмя единствено в люлка, защото ми се вижда най-лесна за нагласа. Особено, че бебка е много стегната в началото, докато е гладна и е голяма борба да се нагласим Sad И аз мислех, че е блистер тип кожичка, защото след горещ душ дръпнах малко кожичката, но така се появи раничката отдолу, която е доста болезнена, затова си мисля, че може би не е било блистер.. Сякаш четох, че така се решавал проблема, а моя се задълбочи Sad А за наддаването, последните дни само по 20 грама, но я теглим вечер преди баня и не знам колко е коректно. На месечна база се движи около килограм. Първия месец качи 700-800 гр, но тя се роди мъничка - 2720, изписаха ни 2540 и сега е 4.220 - в събота става на 2 месеца. А за разраняването, като и давам постоянно раненото зърно, няма ли много бавно да заздравее? Помпата ми е на Филипс електрическа и не мисля, че е по-щадяща. Опитах на ръка, но не се получи, даже е възможно да съм го травмирала още повече, защото и ареолата ме боли освен зърното. В края му от дясната страна има нещо като вена по протежение на ръба на ареолата, което от време на време предизвиква пареща болка, която трае около час. Мислех, че може да е останало запушено млечно каналче, но е в полукръг на ареолата и ме съмнява да е това :/

# 546
  • София
Предполагам, че си срещала препоръките за позициониране на бебе. Ще ги напиша, може нещо да се подсетиш, а и да видят други. Конкретно за люлката.
Сядаш и се облягаш удобно, взимаш бебето и го нагласяш по теб( може да сложиш възглавница под него, за да отиде на нивото на гърдите) . Лице, коремче и крачета са към теб обърнати и бебето е възможно най-близо до теб, прилепнало(колкото ви е комфортно). Ако крепиш главичката със сгъната една ръка- главата е нужно да бъде на подлакътната кост, не в самия лакът. Когато е в сгъвката на лакътя, бебето се принуждава да навежда глава, за да достигне гърдата, което не е добре. При облягане на предлакътната кост, то заема по-удобна поза, като главичката е леко назад, брадичката се допира до гърдата, а нослето е леко отдалечено. Бебетата сучат силно с долната челюст, затова е нужно тя да е най-близо до гърдата. Леко сплескваш гърдата с пръсти(като цигара/сандвич) и подаваш на бебето, със зърно сочещо по-скоро горната устна/носа. Пъхваш възможно най-дълбоко. Когато бебето е с наклонена назад главичка, отваря и устата по-широко(по-точно долната челюст). Можеш да опиташ да избуташ долната челюст леко с пръст, за да отвори по-широко уста. Видиш ли, че вече суче плитко-разваляш вакуума и предлагаш пак, по оптимален начин.  Mожеш да придържаш с ръка гърдата, за да не пада надолу и бебето да я изпуска(не знам как е при теб, но често се налага при по-едри и тежки гърди).
За изцеждането на ръка- всяка жена намира своя начин, просто трябват малко повече опити. Не е добре да се натиска много, защото, както ти си се сетила-може да се травмира гърдата. Не знам дали си чела статията на Хедра за техниката на Мармет  https://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/
Тук има полезен клип за изцеждането на ръка. Като го водиш на видео е може би по-улесняващо https://youtu.be/axQi5PqRZ0M  
От същата серия, изключително полезни видеа за поставяне на гърда и засукване-поставяне на гърда https://youtu.be/y--syZR0u1E   За засукването https://youtu.be/wjt-Ashodw8  
Цеденето с помпа може допълнително да травмира зърното, наистина.  
Ще потърся информация за вената и ще пиша Simple Smile Мисля, че добивам представа за какво говориш, виждала съм такова нещо в основата на самото зърно.  
Детето изглежда, че наддава чудесно Simple Smile Значи се справяте.
Каква е причината да мерите с кантар?

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 16:52 от Дези.

# 547
Първоначално имах притеснения, че заради протекторите не получава достатъчно кърма, съответно правих контролни замервания. После започнах да се вманиячавам и стана нещо като традиция преди баня Simple Smile

Ами проблема е че имам големи гърди и плоски зърна с големи ареоли и техниката в сайта на хедра не ми се получи. Вероятно не разположих правилно пръстите.. Заради гърдите мисля, че не захапва правилно и и се изплъзва зърното. Отделно долната и ръка постоянно я пъха между устата и гърдата и започва сериозна борба за махането й. Така че вероятно не я поставям достатъчно добре Sad Опитвам да следвам клипчетата и до неделя мислех, че всичко е наред, но това разраненото зърно друго говори. Пробвах и биологичната поза, но май и тя не беше много успешна :/ А някакви съвети като започне да се гъне назад, докато суче?

# 548
Здравейте мами! След няколко дни трябва да ми дойде цикъла и явно поради тази причина кърмата ми все едно я няма - много трудно потича, а потече ли е на капки. Бебето ми (утре става на 5 месеца) се чува да гълта по 15/20 секунди и това е. Днес следобед не искаше изобщо да засуче, а беше доста гладна, та се принудих да дам АМ първо 50 мл колкото да се успокои и да посуче, сука малко не знам колко, но доста кратко след което изпи още 30 мл. Снощи се буди на 2 часа. Попринцип вечер яде към 11 часа и след това сутрин чак към 5. Окуражете ме, няма как кърмата
от раз да спре нали? Още няколко пъти ни се случи нещо подобно за по 1/2 дни, но днес просто се наложи да дам добавка. Sad. Какво ще ме посъветвате?

# 549
Нормално е, ето прочети тукhttps://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/01/16/menstruation/amp/
Но прочети цялата статия, отговорите на твоите въпроси са към средата.
Накратко - временно е,може да пиеш калций+магнезий първите дни от цикъла и по-често кърмене (не давай добавка или поне да е след предложени и двете гърди).

# 550
Нормално е, ето прочети тукhttps://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/01/16/menstruation/amp/
Но прочети цялата статия, отговорите на твоите въпроси са към средата.
Накратко - временно е,може да пиеш калций+магнезий първите дни от цикъла и по-често кърмене (не давай добавка или поне да е след предложени и двете гърди).

Менструацията още не е започнала. Сигурно на 30 минути я слагах на гърда, чак ме заболяха зърната както никога до сега. Надявам се да мине и вече утре да е по добре. Благодаря Кактусче, писах най-вече за морална подкрепа. И тъй като тук в темата има няколко много запознати мами, чисто човешки искам да се допитам до вас (малко встрани от темата, като разбира се въпроса е условен предвид идентичноста на всяко бебче) кога започнахте захранването? Моята дъщеричка тъй като наддава мъничко още миналия месец педиатъра препоръча да започнем леко полеко със захранване. Аз мислех на 6 месеца, но тъй като живея в Турция, а тук на 6 месеца се прави жива полио ваксина (от сега ми се изправя косата, но това е друга тема) та на навършени 6 месеца няма да мога да я захраня, тъй като бих искала да изчакам поне 10 дни след тази ваксина.
Стана малко объркано, но ще се радвам да ми дадете съвети. Прегръдки на всички, радвам се че ви има и винаги намирам подкрепа тук.

# 551
  • София
Първоначално имах притеснения, че заради протекторите не получава достатъчно кърма, съответно правих контролни замервания. После започнах да се вманиячавам и стана нещо като традиция преди баня Simple Smile

Ами проблема е че имам големи гърди и плоски зърна с големи ареоли и техниката в сайта на хедра не ми се получи. Вероятно не разположих правилно пръстите.. Заради гърдите мисля, че не захапва правилно и и се изплъзва зърното. Отделно долната и ръка постоянно я пъха между устата и гърдата и започва сериозна борба за махането й. Така че вероятно не я поставям достатъчно добре Sad Опитвам да следвам клипчетата и до неделя мислех, че всичко е наред, но това разраненото зърно друго говори. Пробвах и биологичната поза, но май и тя не беше много успешна :/ А някакви съвети като започне да се гъне назад, докато суче?
Долната ръчичка не трябва да е между вас, а да те прегръща. Имаш предвид, че я вади и започва лапане?
Дали е възможно зъбите да са започнали да я дразнят? Настървеното лапане на юмруците обикновено това означават. Ако изпитва дискомфорт, това би обяснило и плиткото засукване.
Кога се опъва-веднага при слагане на гърда или по някое време?  Дали връща мляко?

# 552
Нищо, че не е започнал. Хормоналните промени са започнали и вкусът на кърмата е започнал да се променя. Може наистина да си вземеш калций и магнезий добавка.
За наддаването - нали ти казахме,че е съвсем нормално и да не се филмираш. По-добре започне захранването тогава след седмица-две след ваксината. Назад писах за знаци за готовност за захранване, да не се повтарям, прочети последните страница,две, децата сами показват кога са готови.
А при започване на даване на твърда храна не се трупат грамове. Калориите пак идват от млякото. И е така до годинката поне. Морковът не е протеин,нито картофът, тъй че тия глупости почвай да му даваш твърда храна,за да наддава показва много за компетентостта на педиатъра.

Кат, повикайте си консултант. Ще ви даде практически съвети на място, гарантирам ви,че това е най-удачното в случая.

# 553
Да аз прочетох признаците. Следя всички постове в темата. Така мослех и аз 10/14 дни след ваксината. Благодаря отново! Лека вечер на всички ⭐

# 554

Долната ръчичка не трябва да е между вас, а да те прегръща. Имаш предвид, че я вади и започва лапане?
Дали е възможно зъбите да са започнали да я дразнят? Настървеното лапане на юмруците обикновено това означават. Ако изпитва дискомфорт, това би обяснило и плиткото засукване.
Кога се опъва-веднага при слагане на гърда или по някое време?  Дали връща мляко?

Ами при слагането все успява някак ръката да я сгъне и да я постави под гърдата ми, но не винаги я усещам, за да я оправя и започва да я пъха в уста. След като посуче малко започва да се върти. Иначе чувам преглъщане, изглеждаше ми добре хванала. Но сега като гледах клипчето, явно тотално грешно съм я държала, защото доста често изпуска гърдата. Мислех си, че е защото е голяма Sad А сега ми се вижда невъзможно да оправим позицията и кърменето. Има ли някоя поза, която би била удобна за оправяне на засукването? И дали е възможно въобще след 2 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт