Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 582
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Какво е млякото?

# 586
Здравейте момичета,ние сме вече на 20дни,кърмя но още нямаме никакъв изграден режим,търси ме когато си поиска понякога даже само за залъгалка,трудно ми е още да разбера кога се е наяла и кога не... цедих се мляко има,но нз дали през 2 часа се образува нужното и количество,всеки път стой различно време на гърдата.... като я пусне уж се е нахранила,но понякога почва да мрънка след 1 час,час и половина... друг път 2 часа,през ноща е много изморително,за това има нощи в който и давам сухо мляко и просто спим поне 3 часа с мъжо :Д Едната ми гърда има повече кърма от другата как да ги регулирам,така че да кърмя един път на едната другия на другата имате ли идея? Говорих с консултант по кърмене,те казват едно аз останових друго в последствие относно храненето ми...  как се справяте вие? Аз бях на косъм да се откажа защото се чувствам много глупава и нз кога ми е гладно детето и кога не... обвинявам се, и за това имаше и дми в който и давах сухо мляко само да съм спокойна че е нахранена и не плаче Sad

# 587
  • Пловдив/София
Гери, защо двойна? Единичната медела е напълно достатъчна в този случай. Купи си контейнери да съхраняваш повечко, че е грехота да се хвърля.
Медела помогна на сестра ми да запази месеци лактация, така че за седмица всичко ще е ок. Цеди се на 3 часа и поне един път нощем и ранна сутрин. Не се отказвай, ако не тръгва нищо първите пъти, на тялото трябва време да свилне с помпата. Увеличи с + степента, при мен на почти максимална е най-добре (с тази помпа съм).
А каква е тази дисбактериоза и по какво съди за нея?
Аз да споделя, че при нас акането вече не е на всяко хранене, а 1-2 пъти дневно, но по-обилно и пак зеленикаво, миризливо и със слуз. Качила е 100 гр за 2 седмици (на 3.5 месеца). Същият лекар на гери кза само да кърмя, както и педи. Но при 200 гр месечно качване втори месец наистина ли само кърма е ок?

# 588
Sews, много ви е лоша стратегията. Това е малко бебе, не е часовник. Храненето от 2 гърди е препоръчително като първо предлагате по-малката, после голямата. Правете компресия, за да получава бебето повече мляко. 2 часа пауза си е нормално, но явно вие сте имали грешни очаквания и сега сте недоволна и несигурна. Предлагайте, когато мрънка и ако е гладно, ще яде. Не давайте АМ, ако искате да кърмите. Нощното безсъние е нещо, с което се свиква. Може да пиете по 1-2 кафета на ден. Може да кърмите легнала и да спите, много жени го предпочитат, аз за повече от 3 години кърмачески стаж така и не се научих.
Пипи, за мен 200 грама за втори месец е малко, търсете причината.

# 589
Sews, прочете закованият пост на първа страница. Там го има цялото инфо, което искате.
Но е същото, което сте получили и от консултант, в това съм убедена.

Кърменето няма да се получи, ако искате режими и хранене от едната гърда на път. Това е просто вървене против механизма на производство на кърма. Вместо да се произвежда достатъчно количество, ще се саботирате умишлено да сте в "недостиг на кърма". Бебето се слага на гърда винаги, когато иска, може и през 30 мин да е и седи докато пусне или заспи. На всяко кърмене се дават и двете гърди. Това е също важно за процеса на производство на кърма.
Трето - детето яде колкото иска като количество, то е човек и също като вас веднъж ще има повече апетит, а другия път по-малко, а може просто да е жадно и да направи две глътки. Не може и не трябва да се мери колко яде. Когато се наяде детето пуска зърното или заспива. Дори с АМ се храни на поискване и колкото детето изяде, а не по мл написани на кутия.
Не на последно място кърменето дава на детето ви имуннологични тела и микрибиом,буквално помага за изграждане на имунна система. А колкото по-дълго кърмите толково по-нисък е рискът при вас от рак на матката, яйчниците, рак на гърдата, диабет тип 2.

Мислите си, че с АМ ще имате режим и ще е лесно. Не е така. Пак храните на поискване, но миете и стерилизирате шишета в бонус.
Първият месец от живота на бебето,сънят за майката е малко, бебето яде постоянно. Не е вечно това състояние, оцеляли сме всички.
Трябва да вземете решение какво желаете за напред - да кърмите или не.
Но начинът да кърмите е на поискване. Успех!

# 590
Ваня, това е млякото:
https://bioapteka.bg/product/neocate-lcp/
Пипи, просто такава намерих втора употреба на добра цена и ще взема само тези фунии и маркучета нови (мисля, че именно тук момичетата съветваха така). Много ме успокои, много благодаря! Аз се притеснявам, че за една седмица ще забрави да суче, но наистина така не звучи много.
За дисбактериозата съди по това, че дава силна реакция от абсолютно всички нови храни, които аз се опитвам да включа, а всички изследвания за алергията са отрицателни. И слузта си продължава въпреки спирането на новата храна и ядене само на 5 храни повече от 2 месеца.
Изписа Линекс бебе и сега ще го давам 1 седмица и ще се надявам на някакво подобрение докато окончателно се разнесе запушването.

# 591
От сега да ви кажа, че ако детето няма алергия това няма да промени нищо. Това е мляко за деца с алергии. Също така надали бебето ще го пие, тези млека имат ужасен вкус. Ако ви се иска, опитайте, но за мен това няма логика. Ако детето се подобри от млякото, това ще рече, че е с алергия.

# 592
  • Пловдив/София
Ваня, ще изчакам кръгъл месец да знам точно наддаване и май ще тръгваме пак по лекари Sad заради слузта обиколихме гастро, алерголог, изследвания, педиатър, всички казваха да кърмя (алергологът само добави, че е вторична лактозна непоносимост и предписа капки лактаза,  не съм открила да помагат).
Според мен има връзка и с нощното хранене. Не съм от имащите много кърма и бебка като започна паузи от 7-8 часа, това се отрази на наддаването. Някои нощи се будя и я слагам заспала да посуче. Дали така ще й върна нощните хранения, или ще си спи, ако не я сложа аз? Иска ми се да суче сега, но ако оправи наддаването да знам, че пак ще спи добре...
Иначе често слагане на гърда не помага, заслуква за секунда и после пуска и се върти, или дори се сърди. Суче само ако е истински гладна (поне 3ч пауза(, дори през 2ч да я сложа, изсуква 20мл макс...
Мислех да опитам дохранване с безлктозно, но ще трябва с лъжичка (тя отказва шише) и не знам дали има смисъл да се мъчим. Ще пиша пак като знам наддаването 4ти месец.
Гери, всичко ще е наред, пиши как върви Simple Smile а бебето приема ли шише?

# 593
От сега да ви кажа, че ако детето няма алергия това няма да промени нищо. Това е мляко за деца с алергии. Също така надали бебето ще го пие, тези млека имат ужасен вкус. Ако ви се иска, опитайте, но за мен това няма логика. Ако детето се подобри от млякото, това ще рече, че е с алергия.
Понеже просто не мога да разбера, как ще се установи тази дисбактериоза, е възможно и да иска да докаже, че всичко ще продължи въпреки даването на хипоалергенно мляко и просто аз да разбирам погрешно. В понеделник така или иначе пак ще звънна да попитам.
Благодаря, че ми помагате!

Пипи, никакво шише до сега не е приемала. Дави се и е много гадно 😔 не знам въобще дали ще се получи, но просто вече не остана, къде да я водя, а тази лекар поне изглежда компетентен, млад, интересува се, а и много, много майки го препоръчаха...
Честно казано, добре, че сте вие малко да се успокояваме взаимно, защото иначе никой не разбира, колко е важно кърменето за мен, как лесно и хубаво заспива бебка гушната на гърда, как само измрънква и мога да и дам, а не тя да плаче, а аз да пълня и клатя шишета...

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 12:07 от Geri69900

# 594
Гери, колко пък да е слузта? Аз в началото също се бях притеснила заради слуз в изпражненията, но момичетата тук ми казаха, че е нормално да има малко. Просто заради по-редките изпражнения слузта личи  повече.

# 595
Здравейте,  момичета,  
Започвам с това,  че бях писала преди няколко седмици в темата и бях споделила притеснения - благодарение на съветите,  които получих от вас, се оправиха нещата.
Сега имам следния въпрос/ повод за притеснение: детето е на 9 седмици, изключително кърмен, на поискване. Първият месец качи 1,5 кг, втория 1,2 кг. Помагам си с една програма на телефона и следя съня и храненията му. Според нея стандартно кърмя по около 180-195 мин на ден (много точно засичам всеки път), а  в последните 4 дни - по средно 120. Предлагам често, детето пие по няколко минути и започва нервничене и дърпане. Засили се и повръщането, което допълнително ме притеснява.
Има ли опасност да ми намалее кърмата заради намаленото търсене? Досега се беше настроила идеално на нуждите му.
Къде бъркам и какво бихте ме посъветвали в ситуацията?

# 596
Гери, колко пък да е слузта? Аз в началото също се бях притеснила заради слуз в изпражненията, но момичетата тук ми казаха, че е нормално да има малко. Просто заради по-редките изпражнения слузта личи  повече.
На всяко ако си има по малко. Например (извинявам се за обяснението) от ако, с големина една педя се събира по максимум монета от 1 лев слуз почти на всяко ходене. Нейното по принцип си е много рядко и аз не знаех за слузта, но едното гастро ми обясни, колко е важно винаги да съм разтривала двете страни на памперса една в друга и да гледам, дали нещо се влачи и че това е слуз. Е, започнах да проверявам и така. Но, щом включа нова храна, в случая вчера 3 таблетки Лицетин, днес акото е изцяло само слуз с големина, не чак 1 педя, но основно е слузта.

# 597
Гери, а как наддава? Изпитва ли дискомфорт? Ако лецитинът е соев нищо чудно че има реакция. Каква е диетата ти към момента?

# 598
  • Варна
Относно слузта да кажа и аз. Бях се притеснила като видях в памперса слуз. По други причини посетихме гастроентеролог и го попитах. Той каза, че наличието на слуз не е притеснително само по себе си. После и статии четох, че е нормално едва ли не да има слуз.
Sews, с мъжО сте спали до сега. Този труден период ще мине и ще дойде следващият труден. Знаейки, че кърменето е най-доброто за детето ти защо обмисляш изобщо АМ? Да, ще стои на гърда доста често и дълго. Да, няма да е през 3 часа. Да, понякога ще е само за минутки и после просто ще подремне в теб. Но ще мине и това с възрастта. Храненето става по-бързо, кърмата се регулира по-бързо спрямо нуждите и нещата влизат в някакъв коловоз. Ще мине!
Аз да споделя...2-3 дни усещам болки в зърното. Бебчето смуква 2 пъти и се дърпа назад. Сменям аз гърдата и всичко е наред. Чета си тук за блистери и запушвания...и 2 дни по-късно се усещам да си погледна зърното и защо ме боли. Ами блистер! Вземай иглата и "човъркай" Simple Smile Благодаря на Ваня А., че ме насърчи преди месеци да пробвам, въпреки страховете ми!

# 599
Благодаря ви момичета,просто съм много притеснителна да не би да не правя нещо като хората... да не остава гладна,дали има кърма и т.н следродилно положение. Ще седим на циците докато свикнем и така Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт