Нахална свекърва

• 20 174
  • 361
  •   1
Отговори
# 315
Има хора и хора...и различни ситуации. Мразя да ми пипат нещата. Майка ми идва веднъж в седмица да види бебето (9месечно), в началото се опитваше да ми "помага" като мие чинии и ги подрежда, когато бебка спи. Уви бебка спи много леко и я събуждаше и аз се вкисвах, обяснявах, говорих, накрая ѝ е развиках и следващия път като дойде ѝ връчих малката и отидох да мия чиниите Sunglasses Като видя каква е работата започва да ме слуша. Сега ме пита дали с нещо искам да ми помогне, макар че знам че като приспивам малката ми мете терасата, но нямам против, мразя да го правя. Свекърва ми никога не е идвала вкъщи да ми чисти, веднъж само миеше чинии, когато бяха дошли на гости след раждането на бебето. Бях със спешно секцио, без багаж, без подготовка, нищо. Вкъщи на детето дрехите бях изпрала и изгладила, ама нали трябваше да лежа, къщата не беше в най-доброто състояние. Като се роди малката и като се поуспокоихме с мъжа ми, той се прибра и изчисти основно сам. И двете баби питали дали иска помощ, но той отказа. Щяха само са се пречкат. Затова пък свекърва ми донесла вкъщи сутринта преди изписването ядене, питки,торти. Да ви кажа много се зарадвах.
И все пак мъжът ми се пренесе при мен, а не аз при него, може и затова свекърва ми да е толкова кротка.

# 316
Не става въпрос за гнусливост. Преди да се завреш в чуждия дом, питаш! Може би ще има предоволни снахи, тогава няма проблем. За мен специално това е недопустимо нахалство, меко казано.
Бих се съгласила, но има и вероятност Мая да е достатъчно близка със снаха си, за да може да си позволи да прояви желание да я зарадва и изненада приятно.

# 317
  • София
Чуството за свобода и независимост върви ръка за ръка със задължението да се справяш с живота си сам. Децата избират да живеят сами, искат да са свободни, пък било то да се налага да си чистят и перат сами. И да си гледат поколението също сами.
Ако приятели или съседи ви оставят ключове от жилището, за да поливате цветята, те са ви помолили именно това - да поливате цветята. Не ходите да миете, да перете, нито да правите ремонт нищо че може да ви се стори мръсно или поизносено. Ще цъкате, ще кажете на мъжа си: "Брей ква мърла е тая Петрова", но ако почистите, защото ви дразни, това вече си е сериозна ВАША патология. Страховете от алергии, инфекции, дразненето от неподреден простор или гардероб са в обсега на личното домакинство.
Всеки човек си има негов манталитет и метод на почистване, подреждане, готвене, сгъване. Не случайно когато две жени са в общо домакинство, конфликтите са неминуеми. Да имаш късмет домакинствата ви да са отделни, но да се буташ пак, да шеташ в дома на снахата, показва само и единствено желание за контрол.

# 318
Да имаш късмет домакинствата ви да са отделни, но да се буташ пак, да шеташ в дома на снахата, показва само и единствено желание за контрол.
Напълно съм съгласна. Но понеже обсъждаме конкретния казус на Мая, при нея става дума за еднократен акт на помощ и съпричастност. Доколкото помня, синът ѝ и снаха ѝ живеят в САЩ, така че еднократното почистване на апартамента в България, за да се помогне на бременната снаха, не може да се приравнява с действията на маминка, която има навик да идва в дома на семейството без предупреждение и да се вихри чистофайнически.

# 319
  • София
В случая на Мая бих приела, само ако се е случило дискретно, без никакви  своеволия (все едно си повикал фирма) и ако няма "хвалене" след това. Слагам го в кавички, защото може свекървата да го приема не като самохвалство, а като полезна информация: "да знаеш, че съм ти почистила и изпрала". Но за снахата нещата да звучат по друг начин. Тук имаме само едната гледна точка, която звучи съвсем приемливо, но е все пак не е цялостната картина.

Аз виждам някои маркери, които говорят, че тя е взела решение преди снахата, но много зависи какви са им отношенията. Например, ако аз съм в тази позиция, никога не бих помолила нито свекърва ми, нито майка ми за тази помощ. Защото знам какви последици ще има това. Ако имам финансова възможност бих повикала фирма. Ако нямам бих помолила сестра ми или приятелка. Ако и това нямам възможност бих почистила бавно само стаята на бебето, а след раждането бих се развихрила доколкото мога. Но това е моя случай, с моите взаимоотношения, моите възможности и наличност на приятели. При тях може всичко да стои по друг начин. Затова и реакциите са различни.

# 320
Чуството за свобода и независимост върви ръка за ръка със задължението да се справяш с живота си сам. Децата избират да живеят сами, искат да са свободни, пък било то да се налага да си чистят и перат сами. И да си гледат поколението също сами.

Съвсем не! Чувството за свобода .. си е чувство за свобода. Оттам нататък имаш нужда от хора независимо дали говорим за личен, междусъседски или професионален живот. Не вярвам някое CEO да е станал такъв, без да има хора, които да го подкрепят. Кой жив човек се е справил с живота си сам? Евентуално някой в джунглите на Амазония? Дали има такъв?

# 321
  • София

Съвсем не! Чувството за свобода .. си е чувство за свобода. Оттам нататък имаш нужда от хора независимо дали говорим за личен, междусъседски или професионален живот. Не вярвам някое CEO да е станал такъв, без да има хора, които да го подкрепят. Кой жив човек се е справил с живота си сам? Евентуално някой в джунглите на Амазония? Дали има такъв?
Под "справям се сам" не говоря за затворено натурално стопанство от 1бр. човек, а за това сам да организираш живота си. Когато децата ни заминат да учат в друг град, те се "спаравят сами", което не означава, че са на безлюден остров. Това имах предвид.

# 322
Под "справям се сам" не говоря за затворено натурално стопанство от 1бр. човек, а за това сам да организираш живота си. Когато децата ни заминат да учат в друг град, те се "спаравят сами", което не означава, че са на безлюден остров. Това имах предвид.

Дори и в тази конфигурация родителите не са се снимали произволно с всяка египетска пирамида и не са харчили берзаборно.

Нали не смятаме, че способни и начетени индивиди се създават случайно?
Ако децата ти са можещи и справящи се независимо от условията и ситуацията, дали се дължи това на тях? Eдва ли? Подсказвам отговора - No man is an island!

# 323
  • София
Явно аз не те разбирам tainichka. ...
Нали не искаш да кажеш, че това, че децата ми са можещи и справящи се, благодарение (евентуално) на мен и моите пари ми дава право да се меся в живота им?

# 324
Явно аз не те разбирам tainichka. ...
Нали не искаш да кажеш, че това, че децата ми са можещи и справящи се, благодарение (евентуално) на мен и моите пари ми дава право да се меся в живота им?

Освен ако не са някакви бележити таланти в някоя област (не са ги извикали в НАСА, да развиват ракетното дело), ти, твоето възпитание, светоглед и финанси ще окажат огромно влияние върху тяхното развитие и живот по-нататък. Та, какъв беше твоят въпрос?

# 325
Моля за актуален списък с желаещи да чистят свекърви, тъщи, етърви, зълви, снахи и т.н.
Ще им предоставя терен, на който да се вихрят на спокойствие – даже няма да им вися над главите. И кусури дори няма да намирам!
Обещавам също да не пускам теми с оплакване във форума, дори съм съгласна да коментират и да ме разнасят каква съм мърла. (Дреме ми на хурката.) Важното е да се намери балама, която да ми изчисти къщата безплатно.
По споразумение и при съгласие може дори да дам препоръки в групата за домашните помощници.
Благодаря предварително!

# 326
Аз няма да се отзова ,да знаеш.Стига ми  у нас и артисва да се чекна по прозорци емнайсе пъти годишно, да пера и тупам.И пак не съм за похвала, аз си виждам, то и няма кой друг.Нито подреждам под конец,  задушава ме, но за гости се старая преди и след тях. Моята стая си правя каквото искам, кеф ми подредено ,кеф ми прането да чака три дни да го прибера. Трябва нещо да стърчи да ми е кеф.Конците  да извиняват.

# 327
Защото сте свекърви. Аз на младини чистех като бясна. А сега с удоволствие чакам някой да ми изчисти.

# 328
Аз и на младини не съм чистила като бясна.
Специално съм разглеждала под лупа акта си за раждане – ами никъде не видях да пише „чистачка“.

# 329
  • София
Така де, никой не иска гратис да чисти произволни къщи. Само ако има полза от стореното.

Общи условия

Активация на акаунт