КРУИЗИ /Тема 14/

• 40 949
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Скрит текст:
domino25, не бързай да канселираш! Първо има още доста време и второ компанията може да предложи алтернативи. Роял карибиан канселираха, но Селебрити - не. Те пък предлагат смяна на маршрута и 500 долара за презаверяване на полет, при промяна на ембаркейшън/дисембъркейшън порт. Който не приеме промяната има право на 100% рефънд за фючърс круиз.
Така, че....споко, търпение малко да измислят решението.

Bled, чудим се Ния коя екскурзия да изберем на Ямайка - водопадите Дън, или Коноко.
И аз те моля, да пускаш офертите, които ползваш по-раничко - ако не може с линк, може поне да кажеш дати, кораб/самолет направление и на кирилица името на сайта.

Бил ли е някой на трансатлантик през април - от Щатите до някое европейско пристанище? Интересува ме не толкова дали люшка, а има ли слънце за плаж?

Разбрах, зависи как ще погледнеш нещата.
Знаеш, че съм била навсякъде в Ямайка.
Ако искате да видите по-хубав водопад, това е Dunn River Falls.
Преимуществото на Konoko Falls е неговото място, особено ако си на почивка в района на Ocho Rios. Там е и ботаническата градина, плажа, залива Runaway, хотелите и т.н.
Другото, което привлича ако се изкачите горе, се открива прекрасна гледка към залива и Ocho Rios.
А Dunn, пак се качвате, но не е същото. Но водопада си струва на 100% и после се потапяте пак в морето.

Ето наши семейни записки в помощ на приятели за Dunn River Falls:
Реката и парка на Dunn River Falls имат интересна история. Смята се, че това е мястото на известната битка при “Las Chorreras” водена през 1657 г. между испанци и англичани за владението на острова. Испанците нарекли местността Лас Хорерас, което означава водопадите или изворите.
Водопадите на река Дън са високи около 300 метра, а скалите са терасовидни.
Речните водопади на Дън са естествен водопад, който се захранва от подземна изворна вода. Тъй като се захранва от извор, водата при падането е студена.
Водопадите непрекъснато се възстановяват от находища на скали от травертин, затова реката е жив феномен.
Вливат се в Карибско море и са единствени по рода си в този регион.
Ако решите да изкачите водопада няма да сгрешите.
По пътя ще откриете малки басейни с чиста вода и безброй възможности за правене на прекрасни снимки.
Това може да направите само в група хванати за ръце. С вас се движи водач за сигурност.
Добре е да носите аква чорапи или здраво хванати за краката сандали.
Внимавайте с техниката за снимане. Ще има падане, ставане, мокрене до уши.
Ако не искате или не можете да изкачвате водопада по вода, има странична пътека.
Накрая слизате до морето и се потапяте в него с голям кеф.
Всичко е огромно удоволствие.

Ако трябва ще намеря и за Ocho Rios, Konoko Falls, все някъде сме помагали на приятели.
Снимката е малко преди да се намокря!

Относно круиз Transatlantic, го правим поне веднъж годишно, в едната или другата посока, а има години и в двете.
Няма да казвам колко са, че дразни, но никога не сме имали съществен проблем.
Само веднъж ни отмениха спирка на Бермудите заради силен вятър и високи вълни. Нямаше как кораба да влезе и спре в Hamilton.
Круиза беше този:
Скрит текст:
26.04.2015   Miami/Florida, United States   -   20:00
27.04.2015   At sea   -   -
28.04.2015   At sea   -   -
29.04.2015   New York, United States   08:00   -
30.04.2015   New York, United States   -   18:00
01.05.2015   At sea   -   -
02.05.2015   King's Wharf/Hamilton, Bermuda 08:00   17:00  03.05.2015   At sea   -   -
04.05.2015   At sea   -   -
05.05.2015   At sea   -   -
06.05.2015   At sea   -   -
07.05.2015   Ponta Delgada/Azores, Portugal   10:00   18:00
08.05.2015   At sea   -   -
09.05.2015   Lisbon/Cascais, Portugal   13:00   -
10.05.2015   Lisbon/Cascais, Portugal   -   02:00
11.05.2015   Cadiz/Seville, Spain   08:00   18:00
12.05.2015   At sea   -   -
13.05.2015   Barcelona, Spain   09:00   18:00
14.05.2015   At sea   -   -
15.05.2015   Naples/Pompei, Italy   08:00   19:00
16.05.2015   Civitavecchia/Rome, Italy   08:00
Прекрасен на смешна цена.
За сметка на това стоя още един ден в Лисабон, супер.
Така, че не го мисли. Това са едни от най-хубавите ни круизи, както и най-евтините. Ако трябва да е само At sea!
Не искам вече да обикалям всеки ден, а повече релакс, почивка и плаж.
Мога да потърся и круиз за април...вече ги гледам и за нас.
Имаше ли още въпроси?

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 18:44 от Bled

# 481
Ние също бяхме с cruise24.de. Бакшишите ня бяха включени в цената.  От сайта ми отговориха, че са по наша преценка. Круизът беше с MSC и беше леееко разочароващ. Имахме доста разправии, дори ни смениха каютата. Когато излезе сметката, просто отидох на рецепцията и казах, че няма да ги платя. Без никакъв коментар ми ги премахнаха. Но, дали беше заради оплакванията или защото бяхме уж немски туристи - не разбрах.

# 482
  • София
Относно service fee, gratuities , Trinkgelder ,  Kreuzfahrtschiffen/бакшишите/, както искате го наричайте в немските сайтове.
Много се изписва по въпроса, ще се опитам да внеса малко яснота, скоро го правих и в един немски форум. Защото и там още не са съвсем наясно.
Ние го наричаме бакшиш, но не е точно така. Бакшиша се дава задължително на ръка, а не се събира, но накратко…
Постепенно service fee навлизат в нова фаза.
Много компании ги премахват въобще, за да може цената вече да не е заблуждаваща.
Тоест при резервация в немски сайт, не може да различите, има ли-няма ли? Ако не знаете как процедира самата компания.
В немските сайтове се чудите, защото там има дисциплина/понякога не/ и специален Регламент.
Всеки, който резервира круиз в Германия, може да разчита на регламента за цените/ако вече всичко работи/!
Там в клауза 1 пише: „Цените трябва да бъдат посочени с всички компоненти, включително ДДС“. Тоест включително и service fee.
Всеки, който предлага продукт или услуга в Германия, трябва да се придържа към този регламент.
Включително корабни компании, които имат седалище в чужбина.
Отделно трябва да се знае коя компания въобще вече не ги прилага, засега те са:
AIDA Cruises, TUI круизи, Mein Schiff
Azamara Club, Crystal Cruises, Oceania Cruises, Hapag-Lloyd Cruises, Regent Seven Seas Cruises, SeaDream, Seabourn и Silversea Cruises.
P&O Cruises също навлиза в ера на самостоятелно даване на service fee.
Cunard Line  с Кралица Eлизабет, Victoria и Queen Mary 2 също се отказат от служебно събиране. След 24 септември 2019 г., предишния задължителен service fee на ден вече няма да се прилага автоматично.
През пролетта на 2017 г. и Коста Германия, и Коста Австрия обявиха, че бакшишът е включен в цената, когато се появи новия каталог.
В Швейцария от 2019 г. Коста Швейцария обяви,че service fee вече ще е включен в цената на пътуването.

Все още всичко това не работи както трябва и има разминаване, но постепенно всичко ще си дойде на мястото. Надявам се и в Германия.

# 483
  • Sofiа
Здравейте момичета, време ми е да направя първият си круиз. Харесала съм си това за ноември
https://www.cruise24.de/details/82882/MSC%20Cruises/MSC%20Grandi … ien,%20Frankreich
Как ви се струва? Добра цена ли е? Ако правилно се ориентирам бакшиша е включен в цената, а срещу 290 евро може да се добави и някакъв бейсик пакет пиене.
Намерих на първо четене и самолетти билети на Раян за 31.10 и връщане на 7ми или 8ми за около 200 евро за двамата с багажа.
Разчитам на вашите съвети. От доста време само ви чета, но реших, че тази есен ми е време да направя сефтето😀 с нещо кратко в Европа.

# 484
  • София
Блед, моля не спирай да пишеш! Аз те чета и в много други екзотични теми. Не всички живеем в Америка или друго място с порядъчни заплати, имаме куп пари за тръшкане по круизи/ екскурзии или по принцип материалните ни възможности са завидни, но пък искаме да видим свят максимално бюджетно. Естествено, че ако имаш хиляди евро за каквато и да е ваканция, няма да си губиш време и нерви с ровене за оферти, ами ще паркираш в първата срещната турагенция и там ще ти свършат цялата организация. А ти ще си събереш багажчето и това ще е целият ти ангажимент. Да, ама не всеки има пари да плаща два- три пъти по- висока цена за нещо, което може да получи срещу скромна сума( и моля, никой не говори за вътрешни каюти и каубойски условия). Благодаря на хората, които след дълъг рисърч споделят опит за изгодни сделки. А тези със завидните материални възможности, показвайте ги в реалния живот и позлатявайте туроператори. Аз искам съвети как да спестя пари, а не да давам излишно, само защото мога примерно.

Точно на такива като теб се опитвам да съм полезна. Защото другите, които споменаваш нямат нужда от това.
Аз съм на принципа, че ако мога да дам за нещо по скромна сума, никога няма да дам повече. Колкото и пари да имам.
И ще търся докато я намеря, каквото и да ми коства като нерви и време. А и в това ми е тръпката, свикнала съм и не ме плаши.
И точно вие сте стотици, хиляди и за тях все се връщам тук.
Благодаря и Успех!

Здравейте момичета, време ми е да направя първият си круиз. Харесала съм си това за ноември
https://www.cruise24.de/details/82882/MSC%20Cruises/MSC%20Grandi … ien,%20Frankreich
Как ви се струва? Добра цена ли е? Ако правилно се ориентирам бакшиша е включен в цената, а срещу 290 евро може да се добави и някакъв бейсик пакет пиене.
Намерих на първо четене и самолетти билети на Раян за 31.10 и връщане на 7ми или 8ми за около 200 евро за двамата с багажа.
Разчитам на вашите съвети. От доста време само ви чета, но реших, че тази есен ми е време да направя сефтето😀 с нещо кратко в Европа.

Круиза е хубав, ако това те интересува.

Цената, 349,00 € е за пет дена, ако беше за седем влиза в най-добрите. Но и при този случай не е лоша, 70 евро/ден. Тоест по средата между ниска и висока по моя критерии.
Но имай предвид, че в този сезон цените вече падат.
Сигурна ли си, проверила ли си, че бакшиша влиза в цената, според мен не влиза! Защото ако е така, вече става ниска.
Аз писах за бакшишите, но нямам време да проверя за твоя круиз и оператор.
Съветвам когато става въпрос за MSC при немските туроператори да се проверява лично с писмо или по телефон.
Въпреки, че според решение на Федералния съд, задължителните Trinkgelder трябва да са включени в цената на пътуването и не трябва да се крият в отделни редове на офертата. Но, както виждаме това не винаги работи!

Мое мнение е, че никога няма да дам тези пари за пакет напитки, а трябва и за всички в каютата, дори да сме пиячи. Максимум да вземем пакет с бутилка вино на ден.

Като за първи круиз, няма проблем да го резервирате, така се почва. Успех!

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 22:46 от Bled

# 485
  • Sofiа
Благодаря, Bled!
Ами, маршрута ми е еинтересен, защото точно по него само в Барселона съм била - всички други спирки ще са ми нови, та крузиа няма да е съвсем само крузи да пробваме Simple Smile
Друга форумка вече ми обърна внимание, заблудила съм се ( моите 0 познания по немски ) - не е включен бакшиша, но пък са включени напитки по време на храненията, което ни устройва идеално!
И аз се присъединявам към молбата да не спираш да пишеш! Полезна си! На мен си полезна със сигурност. Вече почти 2 години хвърлям по едно ко на темата и се каня най-накрая да пробвам и този вид почивка.

# 486
  • Sofia
Само провери какви напитки по време на храненията са включени. Обикновено това са вода, сок, кафе и чай.

# 487
  • Сф
Извинявайте за тъпия въпрос- ако нямаш пакет напитки, не можеш ли да си поръчаш една бира на обяд, примерно? Защо се отдава толкова голямо значение на този пакет?

# 488
Извинявайте за тъпия въпрос- ако нямаш пакет напитки, не можеш ли да си поръчаш една бира на обяд, примерно? Защо се отдава толкова голямо значение на този пакет?
Естествено, че може да си поръчаш каквото искаш, когато искаш. С пакетите се спестява нещо. Например на 5 бутилки вода една ти е безплатна. Но мисля са за хора, които консумират повече от нормалното т.е. По чаша вино/ бира/ по 1 кафе на ден. Ако е само това пакет не си заслужава

# 489
  • София

Тъпи въпроси няма, не всички знаем всичко!
mim4eto_84 го каза, Можеш да си поръчаш всичко, което пожелаеш навсякъде. Което не ти се полага в пътуването.
Пакетите не са ми слабост, All inclusive въобще, но взимаме предимно пакет с бутилка вино на ден, кафе, коктейли...

Днес е Прекрасен ден - 02-02-2020!
Уважете този ден.
Такъв Палиндром се случва на стотици години веднъж.
Числа, които се четат по един и същ начин от ляво надясно и от дясно наляво.
За китайците тези цифри 02-02-2020 означават, обичам те.
На този ден ако си пожелаете хубав круиз е възможно да се сбъдне, и не само круиз.
Мечтите ви могат да се сбъднат.
Но бъдете позитивни и добри.

# 490
  • Sofiа
Само провери какви напитки по време на храненията са включени. Обикновено това са вода, сок, кафе и чай.
Привет, проверено е Wink Безалкохолни, бира и вино.

Може ли още малко помощ за са си сглобя цялата картинка:
- Ако правилно разбирам разликите между Bella и Fantasia са размера на стаята  ли? Коя от двете бихте проепоръчали за двойка?
-  Бихте ли ме посъветвали относно часа на хранене? Какво е значението на избора на час т.е. има ли универсална рецепта кое е по-добре да избереш по някаква причина?
- Може ли някакви насоки относно избора на местоположение на кабината в кораба? Има ли места които на всяка цена трабва да бъдат избягвани?

Блед, какво значи "пакет с бутилка вино на ден, кафе, коктейли". Как го избираш това. По конкретната оферта която гледам има да се добавят следните 2 опции:
Upgrade auf "Rund um die Uhr" All Inclusive Getränkepaket Easy bei Buchung einer Roulette, Bella oder Fantastica Kabine
или
Upgrade auf "Rund um die Uhr" All Inclusive Getränkepaket Premium bei Buchung einer Roulette, Bella oder Fantastica Kabine
И за двете пише едно и също, вода, безалкохолни, бира, вино коктейли и т.н, като разликата е, че едната вклюва и по-скъпи напитки а другата по-бюджетни. Та такова ли имаш предвид под  "пакет с бутилка вино на ден, кафе, коктейли"

# 491
  • София
Valery Разликата не е много голяма между този клас кабини.
Fantastica Class предлага всичко от BELLA плюс някои допълнителни екстри; 24 часово обслужване по стаите, кабина, разположена на горните палуби, улесняваща бързото влизане до асансьорите и обществените площи, 50% отстъпка от фитнес класове и безплатни езикови игри и часове за готвене за деца.

Винаги взимам късния час за хранене, защото е повече в синхрон с театър, шоу и др. Както и имаме повече време до вечеря след излизане на брега. Но вече има възможности и без час, зависи от компанията и кораба.

Кабината трябва да е по-високо, по-далеч от асансьори, но да не е под заведенията. По този въпрос съм писала много.

Всичко, което споменах е отделен пакет. Но не ти трябва да резервираш сега. Направи го преди качване на кораба, всичко е нагледно и по-лесно.

Последна редакция: нд, 02 фев 2020, 11:57 от Bled

# 492
  • Sofiа
Супер! Много, много благодаря! Изясни ми се картината.

# 493
  • София
Супер! Много, много благодаря! Изясни ми се картината.

За каютите:
https://bg-mam.ma/p/899451/32608142

Last Minute
Do 06.02.20Barcelona / Spanien18:00
Fr 07.02.20Marseille / Frankreich08:0017:00
Sa 08.02.20Genua / Italien08:0018:00
So 09.02.20Civitavecchia (Rom) / Italien07:0018:00
Mo 10.02.20Palermo (Sizilien) / Italien10:0017:00
Di 11.02.20Valletta / Malta09:0018:00
Mi 12.02.20Auf See
Do 13.02.20Barcelona / Spanien09:00
MSC Grandiosa
7 дни - 349 евро с таксите в немските сайтове
Самолетни билети от 60 евро

# 494
Винаги е по-изгодно да вземете пакет за каквото и питие да е. Например има пакети вино, безалкохолни коктейли, кафе и бутилирана вода и т.н. Ако вземете пакет вино например цената на бутилка ви излиза да речем 15 евро, иначе ако купите бутилка същото вино е 20 евро, ако го купите по чаши също излиза 20 евро. Така че ако пийвате по чаша вино за вечеря, не е изгодно да поръчвате по чаши, а си вземете пакет вино и си го пийте по чаша на всяко хранене. Същото е с кафето и т.н. Обаче при последния ни круиз бях много неприятно изненадана на кораба, когато поисках да взема пакет за вино и за кафе. За 7-дневен круиз пакета кафе беше от 25 кафета, което има смисъл само ако и двамата пиете по 2 кафета на ден. Ако единия не пие кафе, просто няма смисъл... Преди години не беше така, бройката в пакета беше съобразена с един човек и беше поносимо... Същото е и за виното... Тези пакети вино+бира+безалкохолно на всяко хранене ако са като бонус в цената на кабината са добра оферта, защото ако искаш да си ги купиш на кораба хич не са евтини... Grinning Но тук говорим за наливно вино, бира и безалкохолни в чаша!
За кабина "класик" или "премиум" няма значение вида на кабината - едни и същи са, просто вторите имат няколко екстри, които никой не ползва - например 24ч сервиз в кабината. Надали някой отива на круиз да се храни в кабината си. Също така ти оставят плодове, шампанско, кошница с ядки и дребни бисквити, които обаче ако консумирате трябва да платите (като минибара в хладилника). Единствено не се плащат ако са като бонус от клубно ниво, но тогава има бележка за това оставена до кошницата...Stuck Out Tongue Winking Eye
Между другото пакетите предлагани предварително онлайн, не винаги после ги има на кораба или ако ги има са по-скъпи. Например за последния круиз си харесах един пакет дегустация на 5 вида италиански вина, на място не го предлагаха, а ако аз си ги избирам от менюто излизаше много по-скъпо и въобще не си заслужаваше....

Последна редакция: нд, 02 фев 2020, 15:57 от lunna pateka

Общи условия

Активация на акаунт