Американски колеж - осемнадесета тема

• 45 476
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Електронен дневник, Школо е при нас.

# 556
  • Отвъд алеята зад шкафа
И при нас РС протичат по същият начин. Изцяло информативни са, ако някой родител трябва да говори с учител, се случва или в коридора, или в кабинета му. Обикновенно се прави предварителна уговорка в Школо. Така РС приключват доста бързо.

# 557
  • София
Да, чакането на опашка е неприятно, но да си кажа честно като цяло форматът на РС в АК ми допада. Винаги съм се отегчавала на стандартните РС, в които ми говорят за дисциплината в класа и разни общи приказки. Някой разговорлив родител взема думата и трябва да слушам и неговите откровения, въпроси по програмата на МОН и т.н. неща, които мен не ме интересуват. Е, в някои случаи може да са ми полезни питанките на другите, но като цяло пак губя същото време, но чакайки на опашка си го уплътнявам в нещо полезно и приятно за мен.
Какво ще се учи и какво изисква конкретният учител, доколкото разбирам засега (все пак нямам много опит - детето ми е едва 8 клас) се казва на опознавателната РС в началото на годината. Тогава влизахме на групи в кабинетите и учителите показваха на всички сборници, график на тестове и си казваха изискванията. Тогава не се чакаше. Тази РС е за резултатите от първия срок - нали така? Синтезираните оценки на преподавателите ги получихме в електронен дневник и аз наистина не чух нещо по-различно, но мога да си зададам въпросите, ако имам такива и мога да видя файналите. Работата е наистина за 5-10минутки, но явно някои родители се отнасят или имат важни въпроси за обсъждане.

# 558
'Щото не си видяла леснинката да получиш съобщение, че детето ти има напр. 4 на класното, да пуснеш веднага съобщение на учителя, че искаш да видиш работата. До няколко часа той ти я снима и праща, преглеждаш, анализираш на спокойствие, спориш с учителя или с детето... И всичко в реално време. Няма нужда да се терзаеш, да си водиш записки какво да питаш на ден Х и като ти покажат работата за 3-4:мин да не можеш да отреагираш правилно.

# 559
Ох, мале, и в АК ли не връщат за вкъщи класни (файнъли) и контролни?

# 560
  • В офиса
Родителска среща със само общо информационен контекст е пълна загуба на време. Учителите обикновено имат интересни наблюдения за всеки, не трябва да изкара 4-ка на контролно, за да ги чуеш тези наблюдения. Също и необявено официално приемно време на всеки учител не ми е ОК. От друга страна се чудя как АК са решили да направят срещата в един ден. Даже и когато беше в 2 дни пред БЕЛ и мат имаше по 20-тина и нагоре минутни опашки. Не ми се вижда толкова трудно да се направи организация, също и още в началото на разговора всеки учител да обявява, че родителят има 15 мин, както и да прекъсва и да помолва за разговор в приемното време, след тези 15 мин. За мен това с приемните часове е най-чисто. В СС организацията се подобрява ежегодно, последните пъти съм прекарвала около 30мин общо за срещи с всички учители, които ме интересуват.

# 561
Електронен дневник. Като "Grades" в АК.
Ох, мале, и в АК ли не връщат за вкъщи класни (файнъли) и контролни?
Някои връщат (по ученика), други (multiple choice) няма смисъл (какво ще разбереш от задраскано "а" и написано с червено "б"?
За мен е много по-ценно да чуя наблюденията и препоръките на учителя (вкл. този по физическо) отколкото да забивам в детайлите на конкретен тест.
Вече твърдо съм убеден, че борбата за стотните в дипломата е не само безсмислена, но даже и вредна. Вкл. за целите на последващия прием в университет.

# 562
  • В офиса
Със сигурност не искат подпис от родител Simple Smile Аз за контролни никога не съм се сещала да питам. Все си мисля че на тази възраст родителят няма какво да се меси в контролни и т.н.
А каква е връзката на борбата за стотни и приема в университет? Единствено виждам връзка, ако борбата е наложена от родителя и детето е просто покорен изпълнител. Ако детето само си го влече да се бори за стотните, моля, не бих казала че е отрицателно качество (нищо че аз не харесвам точно такъв тип хора)

# 563
Какви качества предполага борбата за стотните? На кого биха трябвали стотни за подбор на студентите? Производството на какъв "краен продукт" се нуждае от такъв "материал" и за какво бъдеще го готвят?

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 10:18 от Ezhko

# 564
  • В офиса
1. Целеполагане (“Искам 6.00”)
2. Целеустременост (“Ще си уча така че винаги да имам 6.00”)
3. Воля (“Това не го разбирам, но искам 6:00”)
4. Трудолюбие (“Тази седмица няма да излизам, защото ще уча за теста”)
5. Проактивност (“За да имам 6, трябва да взема това допълнително задание”)
В резултат (лично наблюдение) борещите се за стотните развиват определен стил на поведение, така че външни, които не са достатъчно концентрирани или навътре в материята, често приемат за реално знание. Борбата за стотни не изключва и знание, де, но за мен консумира прекалено много енергия, което краде от енергията за реалните знания.

# 565
  • София
'Щото не си видяла леснинката да получиш съобщение, че детето ти има напр. 4 на класното, да пуснеш веднага съобщение на учителя, че искаш да видиш работата. До няколко часа той ти я снима и праща, преглеждаш, анализираш на спокойствие, спориш с учителя или с детето... И всичко в реално време. Няма нужда да се терзаеш, да си водиш записки какво да питаш на ден Х и като ти покажат работата за 3-4:мин да не можеш да отреагираш правилно.
При цялото ми вторачване в стотните, никога няма да пиша съобщение на учителя заради 4 или 3 на файнъл. Виждам оценката  веднага, щом тя бъде нанесена в Грейдлинк (новият ни Енгрейд), защото съм си сетнала алърти. На РС в АК влизам да говоря с учител, за да разбера какво допълнително трябва да направи "чавето", че да изкара по-висок резултат за следващия учебен срок.

Моето лично вторачване в стотните е страхът, че някой пълен отличник от българско ДУ може да изглежда по-атрактивен за университета, в който искам/е да учи малкия, при равни други условия/характеристики. А там не приемат на "чар", нито пък имат собствен изпит по собствен техен формат, чрез който да преценят кандидата.
...
Никога съм нямала времето (и желанието) да знам какво точно изучават по всеки един предмет - и за трите ми деца. Нямам толкова мозъчен капацитет, че да запомням всеки детайл от всеки предмет, който ги касае, имам си достатъчно занимания за мозъка в работата. Люто ненавиждам принуждаването да се купуват помагала ('щото няма възможност да им качат информацията и задачите от т.нар. помагало онлайн ли?), намирам го за изключително некоректен метод за печелене на пари от псевдоучители, автори на помагалата. Така че "благодаря" от запознавателни срещи по всеки предмет с всеки учител.

# 566
1. Целеполагане (“Искам 6.00”)
...
Шестицата не е точно цел, а по-скоро награда за постигането на параметрите от заложените от някой друг цели и задачи.

# 567
Какви качества предполага борбата за стотните? На кого биха трябвали стотни за подбор на студентите? Производството на какъв "краен продукт" се нуждае от такъв "материал" и за какво бъдеще го готвят?

ти сериозно ли? след като сте минали през системата за подбор в Англия, която поставя точно изискване за оценка в офертите? или ако границата на стотните е под тази, постигната от детето ти, няма значение и положението става "на кого биха потрябвали", иначе не били важни?

а страхът на Sharky e съвсем основателен, не конкретно за нейния случай, но си е напълно възможно пълен отличник от държавно ДУ да е по-предпочитан кандидат /или с много по-добри финансови условия/ от друг, който е с "по-реални знания", но не е бил максималист.... истинското мерило е с какви знания ще приключиш образователния си път /и това със сигурност не е средното образование/ и как ще съумееш да ги поддържаш в кариерата си

# 568
"I will not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will let it pass through me.
When the fear has gone,
there shall be nothing.
Only I will remain."

# 569
Не знам как разчетохте примера за 4 на класно като вторачване в стотните. Нито е срочна, нито годишна оценка, може и въобще да не повлияе на общия успех. Примерът беше, че ако се получи оценка-сигнал, трябва да се види на какво се дължи. Може ученикът да не е учил, може учителят да е оценил по странна скала, да е допусната техническа грешка... И не е необходимо да си в час какво учат и да се влиза в детайли. Но един общ анализ на оценката и разговор с детето или учителя е необходим. Иначе само си се правим на загрижени родители, пък и даваме акъл на другите как да си изучат децата.

Общи условия

Активация на акаунт