Пазарът на недвижими имоти във Варна - какво се случва реално? - 5

• 44 466
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • Deutschland/HE
Има глоба за недеклариран имот, но давността е една година и след това няма глоба. Когато купиш земя декларираш нея и после апартамента с друга декларация, ще има две партиди.

П.С. Майка ми ми прехвърли имот, който е придобила по този начин и автоматично и закриха партидата за апартамента, но партидата за земята не и ходи да подаде допълнително декларация и да оправят нещата. Голяма каша е МДТ Община Варна. Бяха объркали и описанието на имота в данъчната оценка... поне бързо го оправиха.

# 661
За деклариране на имота срока.е.два месеца от покупка или шест от наследство. Не е автоматично като при колите, трябва да се отиде.
Земята се декларира преди акт 16, след акт 16 корекция и се декларира и апартамента.
Плаща се глоба и лихви, ако не искате глоба чакате .Давността е две години и два месеца при покупка. После го декларирате и си плащате само данъка.
Декларацията е по чл.14

За всеки случай при продажба си подавайте заявление за отписване.

# 662
Придобиването на имот (земя по конкретния пример) вече не се декларира, защото Агенция по вписванията служебно изпраща на съответната община необходимите данни и  се открива партида на името на купувача  и се сформира облог (данък). Добре е купувача като мине малко време да отиде и да си провери в МДТ има ли партида на негово име за новопридобития имот. Новоизградена сграда се декларира в 2 месечен срок, считано от приключване на грубия строеж - Акт 14. При това деклариране на сградата там се описва и земята и по този се обядиняват земя и сграда, защото сградата се "прибавя" към по-рано откритата партида на земята.

# 663
  • Варна
А, ако сградата е на етап груб строеж в момента на покупката? Тоест приемаме, че покупката става след акт 14?

# 664
А, ако сградата е на етап груб строеж в момента на покупката? Тоест приемаме, че покупката става след акт 14?

Чл. 14, ал.2 от ЗМДТ, в сила от 01.01.2020г. - Необходимите данни за определяне на данъка на новопостроените сгради и/или на самостоятелни обекти в тях се предоставят на служителите по чл. 4, ал. 1 (служителите в МДТ при съответната община) от възложителя на строежа в двумесечен срок след завършването на сградата в груб строеж по образец, определен от министъра на финансите.

Във Вашия случай, ще разполагате с двумесечен срок за подаване да данни.

Отделно, има го и този момент, че Вие не сте Възложителя на строежа, по смисъла на ЗУТ, а сте собственик (купувач) на самостоятелен обект в сграда, но все пак по-добрия вариант е да подадете данни към данъчната администрация, отколкото да Ви глобят, да Ви начислят лихви и да Ви съберат данъците за минал период назад.

# 665
  • Варна
Мерси за старанието и отговора. От това ми става ясно за сградата, но не и за земята. Съответно не е ли така, че само сгради пуснати в експлоатация подлежат на данъци?

# 666
Мерси за старанието и отговора. От това ми става ясно за сградата, но не и за земята. Съответно не е ли така, че само сгради пуснати в експлоатация подлежат на данъци?

Да, и на мен ми е интересно как стои въпросът ако заедно със самостоятелен обект в сграда си придобил и съответни ид.ч. от земята. Образецът на декларация съдържа само данни относими за сградата. Ами земята къде ?
Предполагам, че след попълване на служебната страница по някакъв начин МДТ сами ще си вписват по партидата и съответните ид.ч. (процента) от земята. Rolling Eyes

Считано от 01.01.2020г. облог ще се сфирмира след завършване на сградата в груб строеж, а не както беше досега след въвеждане в експлоатация - това всъщност е и промяната.

# 667
  • Варна
Да, де ама в случаят става въпрос за заварено положение освен ако законът не влиза със задна дата или не е посочено в някоя разпоредба какво се случва.

# 668
Има, да, преходен параграф

§ 28. За новопостроени сгради, които подлежат на въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията и които са завършени в груб строеж към 31 декември 2019 г., но не са въведени в експлоатация или за тях не е издадено разрешение за ползване, данните по чл. 14, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси се подават от възложителя в срок до 29 февруари 2020 г.

С други думи, за сгради, които към 31.12.19 има издаден Акт 14, но още няма Акт 16, данните следва да се подадат за тях.

# 669
Чета темата с интерес, и единствено недоумявам, след като виждам някакви суми 60-80-100-120к евро за кутийки етажна собственост /по БДС?!?/ е:
Хора, това са много пари?! Колко от вас са се замисляли за едно хубаво парцелче и строеж върху него за още едни 20-30-40к евро, което в повечето случаи е дооста повече  /истински/ квадрати от т.нар. ТРИСТАЕН НС. Отделно някакви цени за паркоместа от по 6-10-12к евро?! та това са 12-16 кв земя?! 500++ Е квадрата?! На едно парцелче може ако искате и 10 паркоместа да си начертаете....

# 670
  • Варна
Аз лично се замислям за това, но не винаги съдбата ни дарява със спътници и сподвижници в живота, които са на същото мнение. Освен това проблемите с парцелите са, че там понякога ВиК, Ел., Канализация не са много уредени, гаранция че съседите ти ще са идиоти също няма кой знае каква - от самозабравили се псевдо мутри до диви селяци и баби и дядовци дето гледат патки. А най-сложен е въпроса със децата, за градина, за училище и най-вече ако са във възраст за излизане ще са като на заточение и после по твоята глава ще е... При този вариант ще се наложи и ти да движиш всичко по строежа и по документите и накрая ще се появи нов съсед тъпанар който ще си направи тенекеджийница в съседство и ще получиш инфаркт от яд. Затуй аз дори на имотите гледам като на нещо временно и преходно, стока един вид. Иначе един ден ако имам времето и средствата ще си купя едни декари и на средата ще си направя една къща а около нея ще издигна огради и ще засадя гора за да ми е тихо и чисто.

# 671
Чета темата с интерес, и единствено недоумявам, след като виждам някакви суми 60-80-100-120к евро за кутийки етажна собственост /по БДС?!?/ е:
Хора, това са много пари?! Колко от вас са се замисляли за едно хубаво парцелче и строеж върху него за още едни 20-30-40к евро, което в повечето случаи е дооста повече  /истински/ квадрати от т.нар. ТРИСТАЕН НС. Отделно някакви цени за паркоместа от по 6-10-12к евро?! та това са 12-16 кв земя?! 500++ Е квадрата?! На едно парцелче може ако искате и 10 паркоместа да си начертаете....
Живота на село не е за всеки, особено хора с малки деца.
Иначе парцелче на хубаво място и къщурка там излиза доста по скъпо от 3-стаен в града. Поддръжката на къща също е несъпоставима с тази на жилище във нов блок.

# 672
Да само покрива да правиш е майка си и баща си . Е чакайте де Виница не е ли село там нали са по-евтини имотите Simple Smile мен ме засилват натам а и аз се замислям за отшелнически живот и да се влиза в града само по работа .

# 673
Оствете човека да купи парцел, да си построи, пък накрая да види дали му е излязло по-евтино.

# 674
http://budnavarna.bg/45518-nedovolstvo-ot-gradskiya-transport-vav-vinitsa/ 

Ето тук стачкуват за транспорт . Аспарухово го даваха че на нова година нямало ток и били на тъмно тия крайни квартали май не са много опция.  Ако Виница верно живеят 30000 и 5 К да пътуват по работа и да са със коли представям си колко е наблъскан един автобус и сигурно са на 2 часа . Тука няма ли някои от вилната зона Виница да си каже как е живота !!

Общи условия

Активация на акаунт