Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 61

• 41 118
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте
Ще ходим на гости, но се оказа, че домакините имат котка. Ще я затворят в друга стая, защото имам страх от котки, но може ли нещо да ми стане? 33 г.с.
Почнах да се филмирам заради тази токсоплазмоза, която знам, че може да се хване от тоалетната на котката, но не знам дали не може от това, че котката се е допирала до мебелите например. Сигурно звуча тъпо, но никога не съм пипала котка по-активно и се панирах ☹️
Изследване за токсоплазмоза ми пуснаха още в 11-12 г.с.Излезе,че съм я карала имам имунитет.Аз живея с котка,живот и здраве бебко ще е също около нея.Токсоплазмоза се хваща много трудно и то от котки, които ядат сурова,заразена храна.В домашни условия е трудно😊

# 211
  • Телиш/Плевен
Здравейте момичета....  Някои скоро родил ило някои на когото скоро му предстои раждане в Акушерската клиника Света Марина...Аз в четвъртък живот и здраве съм там на преглед и трябва да уточняваме дата за секциото...Колкото повече наближава, толкова страха в мен нараства
За Плевен ли става дума? През януари роди моя колежка, само че нормално. Доволна е от условията в болницата. Ако имаш конкретни въпроси, мога да я попитам (стига да не са свързани конкретно със секцио), но иначе ще е хубаво да ги зададеш и на лекарите, с които ще се уговаряш. Само така ще си по-спокойна. Леко раждане ти пожелавам! Hug

# 212
Благодаря за отговорите! В крайна сметка се "престраших" и отидохме на гости 😁 за морските свинчета мисля,че е ок. Те не се ли гледат в клетка, т.е. Нямат достъп до бебето? Пък и не съм чувала да пренасят болести някакви...

# 213
Здравейте, бременна съм в 19г.с. за първи път и след пазене до 4ти месец, слад като лекарят ни каза, че можем да водим полов живот с мъжът ми пробвахме няколко пъти. Нямам болки или нещо друго притеснително след това, но ни се налага да използваме лубрикант. Та исках да попитам дали някой знае дали за вредни, четох, че е хубаво да са на водна основа, Купих един такъв на Durex, но не знам. На длесващия преглед ще питам и лекаря специално, но има време дотогава Simple Smile

# 214
Здравейте момичета,

имам следния въпрос, записах се на ЖК в едно ДКЦ в София при пускане на исканите от АГ изследвания в лаболатория на ДКЦ-то отказах да ми пуснат за HIV, Wasserman и Хепатит Б, но ми подчертаха че се важни при приемането ми в болницата преди раждане(за което съм абсолютно съгласна). Отказа беше обяснен с това, че независимо, че съм бременна, тези 3 изследвания не се покриват от НЗОК, аз не ги пуснат, защото исках да проверя това и съответно след проверката виждам (в програмата за Майчино здравеопазване), че те абсолютно се покриват от НЗОК.
След това дълго обяснение искам да се допитам и до Вас, права ли съм и покриват ли се от НЗОК, защото този път не мисля да оставам нещата така, а да си гоня правата?
Благодаря Ви !

# 215
Разбира се че са важни, без тях не е добре да отиваш да раждаш. Покриват се по ЗК, както и кръвна група.

# 216
Покриват се по ЗК. На мен ми дадоха направление за тях, единствено ми казаха, че това за кръвната група не важи в лабораторията. Не знам защо - върнаха ми го.

Иначе, да питам и аз нещо за тези изследвания...
В 38 г. с., а имам пускани изследвания само в началото. Следващ преглед ми е чак на 28.10, а дотогава може и да съм родила... АГ не споменава нищо за още едни изследвания, та се чудя дали да си пусна сама едни кръвни... Искат ли в болницата такива от последния месец? И, ако нямам, то какво?

# 217
  • Sofia
Момичета, на какво според вас може да се дължи следи от кръв и еритроцити в урината. Няма бактерии, няма левкоцити. Утре ще пусна пак- нормална и стерилна, но съм в чуденка да ходя ли в Токуда за такова нещо или мога да изчакам до следващия преглед- на 4 ти ноември ми е. Благодаря много!

# 218
Покриват се по ЗК. На мен ми дадоха направление за тях, единствено ми казаха, че това за кръвната група не важи в лабораторията. Не знам защо - върнаха ми го.

Иначе, да питам и аз нещо за тези изследвания...
В 38 г. с., а имам пускани изследвания само в началото. Следващ преглед ми е чак на 28.10, а дотогава може и да съм родила... АГ не споменава нищо за още едни изследвания, та се чудя дали да си пусна сама едни кръвни... Искат ли в болницата такива от последния месец? И, ако нямам, то какво?

Искат Васерман до колкото знам и кръвна група - това май е най-важното. От там вече е хубаво ако са ти тествали секрет да знаят, че нямаш инфекция някаква и може бе урина поради същата причина. До колко знам (въпреки че още не сме го говорили с АГ-то) е хубаво ако искаш някакви упойки АГ-то да те насочи за тестуване дали си алергична към някои от медикаментите в тях.

# 219
Здравейте момичета,

имам следния въпрос, записах се на ЖК в едно ДКЦ в София при пускане на исканите от АГ изследвания в лаболатория на ДКЦ-то отказах да ми пуснат за HIV, Wasserman и Хепатит Б, но ми подчертаха че се важни при приемането ми в болницата преди раждане(за което съм абсолютно съгласна). Отказа беше обяснен с това, че независимо, че съм бременна, тези 3 изследвания не се покриват от НЗОК, аз не ги пуснат, защото исках да проверя това и съответно след проверката виждам (в програмата за Майчино здравеопазване), че те абсолютно се покриват от НЗОК.
След това дълго обяснение искам да се допитам и до Вас, права ли съм и покриват ли се от НЗОК , защото този път не мисля да оставам нещата така, а да си гоня правата?
Благодаря Ви !

Напълно безплатни са, на мен АГ ми пусна изследване за HIV, Wasserman и Хепатит Б, но трябваше да си ги правя в РИОКОЗ. Не знам в другите градове как се случват нещата. АГ-то Ви ако работи с НЗОК, би трябвало да е наясно къде се пускат тези изследвания, говорете с него, защо ги е назначил в това ДКЦ в което трябва да си плащате...
То ако трябва от сега да си плащате за всяко едно изследване, няма да му се види края.

# 220
Някои лаборатории не работят със здравна каса.

# 221
Благодаря Ви за отговора, всъщност АГ работи в това ДКЦ и истината е, че ПКК, СУЕ, микробиология ми ги пусна и минаха по ЗК, а тези ми обясниха, че не минават и трябва да си ги платя (около 40-50лв).
Надявам се днес да изясним това и просто да е станало недоразумение.

Здравейте момичета,

След това дълго обяснение искам да се допитам и до Вас, права ли съм и покриват ли се от НЗОК , защото този път не мисля да оставам нещата така, а да си гоня правата?
Благодаря Ви !

Напълно безплатни са, на мен АГ ми пусна изследване за HIV, Wasserman и Хепатит Б, но трябваше да си ги правя в РИОКОЗ. Не знам в другите градове как се случват нещата. АГ-то Ви ако работи с НЗОК, би трябвало да е наясно къде се пускат тези изследвания, говорете с него, защо ги е назначил в това ДКЦ в което трябва да си плащате...
То ако трябва от сега да си плащате за всяко едно изследване, няма да му се види края.

# 222
  • София
За да се пуснат изследвания по ЗК за вирусология и кръвна група, трябва да има лекар специалист, съответно вирусолог и имунохематология подписали договор със здравната каса. В ДКЦ-тата обикновено няма такива специалисти. Ако нямат такъв специалист няма как да извършат изследването по ЗК.

# 223
Благодаря ти Нандин, последен въпрос имам в такъв случай АГ може ли да ми даде направление, за да си ги пусна в някоя лаболатория, която работо с ЗК ?

За да се пуснат изследвания по ЗК за вирусология и кръвна група, трябва да има лекар специалист, съответно вирусолог и имунохематология подписали договор със здравната каса. В ДКЦ-тата обикновено няма такива специалисти. Ако нямат такъв специалист няма как да извършат изследването по ЗК.

# 224
  • София
Благодаря ти Нандин, последен въпрос имам в такъв случай АГ може ли да ми даде направление, за да си ги пусна в някоя лаболатория, която работо с ЗК ?

Разбира се. Двете неща нямат нищо общо. Избора къде да си направиш изследванията е твой.

Общи условия

Активация на акаунт