Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 окт. 2019, 17:04 ч.

Частни училища - информативна тема 29

 • 13 366
 • 476
 •   6
Отговори

Анкета

Списъкът на първа страница да съдържа:

Опции:

* Гласуването приключва: вт, 29 окт 2019, 17:43

# 15
 • София
 • Мнения: 10 174
Понеже се позарових в Регистъра на МОН, а и постът на Ноторис (извинявам се ако съм го написала неправилно, цитирам по памет) от миналата тема ми напомни, че въпреки всичко София не е България, как се отнасяте към идеята в началото на темата да добавя и частните училища, които се намират в други градове?
Да взема да пусна една анкета и после с помощтта на Фран ще редактирам първия пост, ако имате желание да имаме тук пълен списък на частните училища? Доколкото това е възможно.

# 16
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 450
Аз съм много за. Даже ако някой реши да пише отзиви ще е супер!

# 17
 • Мнения: 2 067
ЧСОУ "Юрий Гагарин", някъде до Варна е.
Имаше тема за него и звучаха хората дововлни.
На сайта им има какви награди са спечелили децата им ( не мога да се произнеса по тях. Отдавна нямам малко дете)

# 18
 • София
 • Мнения: 842
Аз имам добри отзиви за ЧСУ Класик в Пловдив, но доста стари.

# 19
 • Мнения: 7 092
Цитат на Шарки:
"На моето американче (от преди 3 г., на което бяхме приемно семейство) сестрата учеше в Университета в Единбург с една година "разменна" в Стокхолм, с такса под 10 000 паунда...не е била IB, и няма никакво европейско гражданство. Вероятно е намерила някаква стипендия. Сега пак го гледам този университет, таксата е 19 000 паунда за извъневропейски студенти, та не е смъртоносна за американчета. Между другото, таксите в държавния университет в Гейнсвил, Флорида, са изключително ниски: https://www.sfa.ufl.edu/cost/,  а дава отлична подготовка. Инженерните специалности оттам директно си намират работа на Кейп Канаверъл."

Въпросът, Шарки, не е дали е смъртоносна (каквото и да значи това Wink, а че без МОН-ска диплома не можеш да бъдеш ЕС студент (намалена такса и заем)  в ОК, независимо че имаш БГ гражданство, можеш да бъдеш от трета страна на тройна такса и без заем. И защо да плащаш тройна такса и да си без заем, ако така или иначе имаш МОН-ска диплома, както сина на Ежко има, се пита в задачата Wink То всъщност Ежковата информация си противоречи, защото синът му по негови думи всъщност има заем. На който няма право, ако е от трета страна. Следователно, Ежковият син си е ползвал МОН-ската презряна диплома независимо какво твърди Ежко - това е изводът поне докато Ежко не ни сподели схемата като как хем е с американската диплома, хем е получил заем (и вероятно е на ЕС таксата, макар това да не е експилситно заявено от Ежко, за разлика от заема).   

За Флорида антеа ти е отговорила.

# 20
 • София
 • Мнения: 842
Сега се сетих нещо. Ежко може и да недолюбва МОН, но от МОН (служители) са ми давали много позитивни отзиви за КО, от общи впечатления върху ЧУ, не от личен опит. Сигурно затова съм го забравила Simple Smile Та, един вид, са в един отбор по този въпрос Simple Smile

# 21
 • Мнения: 1 406
Малка корекция за първия пост. КО е 8300, но има още задължителни 700 лв за юни месец

# 22
 • Мнения: 3 443
Сега се сетих нещо. Ежко може и да недолюбва МОН, но от МОН (служители) са ми давали много позитивни отзиви за КО, от общи впечатления върху ЧУ, не от личен опит. Сигурно затова съм го забравила Simple Smile Та, един вид, са в един отбор по този въпрос Simple Smile
Недолюбва е много меко казано... А от един отбор - абсурд. Simple Smile
https://offnews.bg/obshtestvo/uchebnite-programi-po-matematika-z … kchen-712815.html
Малко са закъснели  със статията, а и са  стеснили обхвата на промените . Преди около седмица се заговори за преразглеждане на учебните програми по всички предмети от първи до седми клас, като тези по математика ще бъдат първите - изказване на министъра, което се мултиплицира в медиите с елементи на лек преразказ и съчинение-разсъждение.
Като ( ако) видим проектите, ще разберем за какво става дума. Да не пропуснем и другата иновация.
"Едната насока по проекта е изграждането на електронна платформа за ученици с отворени образователни ресурси - уроци, филмчета, клипчета, които самите учители ще изработват, а ние ще им ги плащаме. Те ще бъдат свободни за ползване от всички", посочи Вълчев. Явно са се вдъхновили от Ucha.se.

# 23
 • Мнения: 16 014
Сега се сетих нещо. Ежко може и да недолюбва МОН, но от МОН (служители) са ми давали много позитивни отзиви за КО, от общи впечатления върху ЧУ, не от личен опит. Сигурно затова съм го забравила Simple Smile Та, един вид, са в един отбор по този въпрос Simple Smile
Недолюбва е много меко казано... А от един отбор - абсурд. Simple Smile
Като заговорихме за МОН, често си споделял, че в едно частно училище техните олимпиади и национални състезания не представляват особен интерес за учениците. Понеже следя резултатите от някои олимпиади, впечатлението ми е по-различно. Ако въпросът е уместен, какво е вашето семейно отношение към подобен вид състезания?

# 24
 • Мнения: 557
Съмъртайм, интелигентното поведение е човек с придобиването на опит и информация да си вади поуки и да си признава грешките, ако има такива. Никой в тази тема не може да ме упрекне в нещо различно.  Напротив. Разбирам защо ме нападаш в лично качество и само мога да кажа, че е жалко. Очевидно аргументи нямаш. И очевидно най-накрая разбра, че все пак тезата ти колко по -добри са БШ е опровергана от цифрите и тя е просто субективно лично мнение на заинтересован родител с как го каза Попеа??? Когнитивен дисонанс. Обективно погледнато ситуацията е друга.

Същото, което съм говорила за СС тогава, го говоря и сега. Дори в последната седмица поне два пъти го споменах. Но вече говоря и други неща от личен опит. Същото важи и за ПБ. Пак от личен опит.  За разлика от теб. Та гледайки цифрите; четейки между редовете тук хора също от вашето училище; знаейки какво е в ПБ, които са с вашите класирания, че и по-добри ( Wink )...еми ситуацията е ясна. Както каза Мецан, хвани единия, удари другия.  

Скрит текст:
Цитат
Имам въпрос към ползващите училищен транспорт. Как е организиран и какво получавате като услуга? Врата - врата? Или ако трябва да отидете до близко кръстовище, например, колко близо ви е?

Питам, защото нашата транспортна фирма ни съчетава с друго дете в квартала (широк център, не е някой екзотичен квартал). Мястото, обаче, е на около 10 Мин бърз ход от нас. Чудя се това обичайно ли е, нормално ли е или бих била права да примрънкам да врътнат малко?

Цитат
То хубаво образованието - обаче и там има много различни гледни точки.

Ето, аз например, бях супер недоволна в старото училище, че не стартират втори език, много исках да има.
Сега сме в ново училище, има втори език и гледам и не вярвам на очите си - детето има домашно от днес за четвъртък и сега седи и се опитва да научи нещо си /при положение, че бусът тръгва в 18 часа от училище и докато я докара, докато хапнем нещо и се прибираме към 20 часа/. И сега не знам доволна ли да съм, да внимавам друг път какво си пожелавам ли Simple Smile чак пък толкоз образована не исках Simple Smile

Онна, Изи имат само за начално училище, защото доколкото помня дискусията преди време, е по-лесно първо да вземеш за начално и след това да следващите. Изискванията били различни.

Последна редакция: чт, 10 окт 2019, 10:20 от .♥.Fancy.♥.

# 25
 • Мнения: 462
Много бегло инфо от членове на тяхната организация получих преди месеци. Доколкото знам ще си е само за "техни" деца. Дали така ще остане не ми е известно. Може и заради това да няма популяризация.

На мен ми е любопитно училището на Прокредит. Добре са се ориентирали. Пък и с финансовия гръб на банка.
Еврейската организация не само е дръпнала учители, но е намалила( или изцяло прекратила?) финансовата помощ за 134-то. В частното, за разлика от ДУ, ще се изучава и религията им, освен езика. Може би затова е за "техни".
Училището на ПроКредит също ще си е "тяхно". В момента не знам в БШ дали децата на служители в Овъргаз са на преференциална такса, но когато направиха ДГ и после начално училище, " техните" бяха с предимство и на много по-ниска цена. Та, доколкото знам, това се опитват да направят ПроКредит. Не съм чувала да имат ДГ, не знам и да строят такава. От банките знам, че УниКредит имат ДГ за служителски деца. Филиал е на Фънки мънки.

# 26
 • Мнения: 557
Прокредит не са голяма банка принципно. А откъм персонал съвсем. Не мисля, че ще успеят да напълнят градина и училище до гимназията чак. Ще ми е интересно. А1 също имат градина.

Да, за спряното финасиране на 134-то и аз чух.

Последна редакция: чт, 10 окт 2019, 09:08 от .♥.Fancy.♥.

# 27
 • Мнения: 462
И други фирми имат ДГ. Аз за банките само писах, защото видях, че се дискутират. Не вярвам ПроКредит да стартират с прием за всички класове. Затова направих аналогията с БШ, което започна с ДГ, после начално за същите тези деца на служителите... или поне тогава(преди повече от 20г ) такава беше идеята на съпругата на Сашо Дончев. ПроКредит наистина е с малко служители, но пък и колко деца трябват за едно ЧУ? 😉 Сигурно ще има места и за външни, не знам.

# 28
 • София
 • Мнения: 3 568
Вчера много ги мислих тези от ПроКредит. Да не говорим, че пътуването до Банкя не е долюбвано, въпреки организирания транспорт. С какво презрение се отнасят местните към строежа е съвсем друга тема, но това едва ли би засегнало децата. Важното е, че на тукашна почва също трудно ще намерят кандидати или поне ще са малко.
Остава съмнението, че строежа е фиктивен и може изобщо да не се превърне в училище, а в нещо друго.
В близка близост има частно начално училище (до 4 клас) и ДГ- "Фоти". Дълго време им отказваха разрешително за строеж под претекст, че там били някакви защитени местности. Или пък искаха дори да ги местят - забравила съм случая.

# 29
 • Мнения: 260
Съмъртайм, интелигентното поведение е човек с придобиването на опит и информация да си вади поуки и да си признава грешките, ако има такива. Никой в тази тема не може да ме упрекне в нещо различно.  Напротив. Разбирам защо ме нападаш в лично качество и само мога да кажа, че е жалко. Очевидно аргументи нямаш. И очевидно най-накрая разбра, че все пак тезата ти колко по -добри са БШ е опровергана от цифрите и тя е просто субективно лично мнение на заинтересован родител с как го каза Попеа??? Когнитивен дисонанс. Обективно...

Фенси, просто не можеш да спреш, нали?

 Смяташ ли, че като отговарям на подигравателното ти отношение, на некоректните ти обобщения и квалификации за училището ни, АЗ ТЕБЕ те “нападам в лично качество”, а не ти - мен? Сериозно?! Че и съвсем ме затапи с тоя когнитивен дисонанс 😉 😁

Смяташ, че мнението ти винаги трябва да е последна инстанция? Грешиш. Твоето интерпретиране на фактите ни най-малко не е абсолютната истина.

А и хора, които са “специалисти по всичко“ и парадират, че са най-информираните по всевъзможни въпроси, (по наблюденията ми от форума) лично на мен накрая малко ми олекват. Просто ми светва червената лампичка. Ама нейсе, явно си местният decision maker и авторитет.  
Аз вече казах какво мисля и не искам да повтарям аргументите си. Досадно е.

Ще ти кажа кое е очевидно. Очевидно е, че аргументи имам и очевидно ти отказваш да ги чуеш! Както е видно, че винаги съм се включвала със споделянето на конкретни факти, когато някой се е интересувал от БШ, а не за да квалифицирам потребители, техните избори и да задоволявам нуждата си да философствам и споря.
....
Уоруик,
много отдавна БШ не е за децата на служители на С. Дончев, но това сигурно се знае.

Последна редакция: чт, 10 окт 2019, 00:29 от summmertime

Общи условия

Активация на акаунт