Частни училища - информативна тема 29

• 36 551
  • 792
  •   1
Отговори
# 375
Гледат си ги. По 50 за 1 ли са в СС или са станали повече?

# 376
Фран, не е честно как си ги разделила тия мнения в двете теми. Сега пак ли да отговарям на поста на Попеа от 16.28 ч., че да не увисва така?
А баш, Нотарис. Виж как ги сващаш нещата веднага и летвите, които съм прескочила. Но тя Попеа трудно схваща, че опита и е нерелевантен в момента. А е просто остарял. И ЧУ се променят изключително интензивно, и образованието, и Монските правила не са правилата от времето на детето на Попеа. И летвите, които аз прескачам, тя никога няма да ги види.

# 377
Фран, не е честно как си ги разделила тия мнения в двете теми. Сега пак ли да отговарям на поста на Попеа от 16.28, че да не увисва така?
А баш, Нотарис. Виж как ги сващаш нещата веднага и летвите, които съм прескочила. Но тя Попеа трудно схваща, че опита и е нерелевантен в момента. А е просто остарял. И ЧУ се променят изключително интензивно, и образованието, и Монските правила не са плавилата он времето на детето на Попеа.
Фенси, има неща, които се променят, но има и такива, които са си винаги валидни, по мое мнение. За мен да гледаш на бялото и зеленото училище като на пречка за ученето на детето е тотално изтрещяване в амбициите и това няма общо с МОН или образованието като цяло. Но пък щом така ти харесва Simple Smile Резултатите ще са си пак за теб, каквито и да са те, мен не ме интересуват. С което наистина мисля да приключа темата. Приятно прескачане Wink

# 378
Ама ти очевидно цял ден четеш с абсолютна липса на разбиране. И наистина изключително некоректно манипулираш и преиначаваш казаното, така както ти е угодно на тезата. И удобно недочиташ ключова част от постовете, които не ти изнасят. Не виждам смисъл да споря с радиоточката повече. Предавам се! Нищо от поста ти не е вярно! Пък ти си повтаряй като латерна.
И смятам, че и ти като любимата ти Рос цял ден се фукаш колко успешна родителка си. Няма да повтарям думите от твой пост към нея това на какво е признак.

# 379
По 50 за 1 ли са в СС или са станали повече?
Ако правилно съм схванала въпроса, това са кандидати за едно място ли? Айде, понамалете малко с легендите! Wink [липсва ми иконката ✌🏻 ]
При кандидатстването за ПУК на един от най-многобройните набори - 2009, съотношението беше 4:1 ( или да е било 5:1, макс) И говоря от опит, лично се поинтересувах. Ако инфото ми е невярно, значи са ме излъгали от администрацията на СС за броя кандидатствали деца Simple Smile А колко са местата е ясно. (Чак се изненадах от това съотношение, понеже е насадено мнението, че напливът е огромен и очаквах друго. Та то за нашето училище тогава конкуренцията беше по-голяма и това е факт! За един клас деца - съотношение между 6 и 7 :1)

Не разбирам спора за белите училища конкретно - да сравняваш една лоша практика на конкретно училище с идеята въобще “за” или “против“ ски училище не е много продуктивно и смислено, поне за мен.

На мен по принцип ми харесва децата да имат седмица за ски. Чисто субективно, защото всяко дете е различно като характер и самостоятелност, а и здраве, не бих пратила моето с преспиване, пък дори и да са по-добри условията там (знам, че за някого не бих била права да не го пращам!), но, виж, за дневно на Витоша съм много ок! Забавляват се, учат в някаква степен ски, безценно е. Добре е за имунитета, при отговорно отношение на учителите, разбира се. Забелязала съм колко много майки държат децата да излизат, ами какво по-хубаво от това да им предоставят шанса да дишат няколко дни чист планински въздух, а не Софийския смог.

Не знам какви са тия суми, дето ги цитирате. Може би за лагер става дума, но при нас ски-седмицата е струвала, не помня точно, но между 100 и 200 лв. Който не иска, ходи на училище. Е, не взимат кой знае колко нов материал, повече наблягат на преговор, но си е нормален учебен процес. За мен хубавото е, че в тази седмица можеш да си вземеш детето и да си направите с чиста съвест алтернативна семейна ски ваканция, без да се буташ в навалиците.
Бялото училище по принцип е за по- малките ученици. Така че, няма драма с учебния процес, ползите са много повече от липсите и пропуските. И още едно уточнение - две години поред се проваляше заради необичайно топлите зимни месеци - нямаше сняг, а само киша на Витоша ( още при старата директорка). Но пък събраните суми си отиваха пренасочени за допълнителните дейности. Та така.

Да не изпадаме в крайности по темата за “тънките сметки”. По тая логика може да поискаме да ни приспадат и връщат и парите от храна, когато са отсъствали, примерно... 😊

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 03:37 от summmertime

# 380
  • София
Доколкото разбирам, спорът е дали да се прави в учебно време. Аз лично съм против. Ваканциите са измислени за почивка, учебното време си има друго предназначение.

Отделно - не бих пуснала само дете на бяло училище до по-голяма възраст. Миналата година дъщеря ми направи пневмония по време на ски ваканцията. Не е толкова просто. Иначе през другите сезони ми е по-спокойно.

# 381
Съмъртайм, разбирам наклона на писането ти. Има дълбок личен елемент свързан с личния ти злополучен опит в СС и с моя милост, в лицето на която разпознаваш врагът. И ти трудно схващаш, че от времето на вашето кандидатстване много вода е изтекла. И независимо от лекото намаляване на випуските конкуренцията за конкретни училища става все по сериозна. Wink Дали е 50 към 1 не знам. Но е далеч по-сериозна от времето, когато вие сте кандидатствали. Това от личен опит го казвам. Да не си помислиш, че предполагам. От преди 2 години и нещо. И не мога да си представя тази година до къде ще ескалират нещата, виждайки нивото на образованието на къде отива принципно и простотиите на някои ЧУ. 

Да, 400-500 лв. е бяло училище извън София в хотел и в учебно време. Така че чети по-внимателно. Ски училище на Витоша е с други цени.
Мнението ти за белите училища е модифицирано според отношението ти към конкретни пишещи в тази тема. Wink Доста дребнаво и лишено от принципна позиция. Опитай се да надраснеш личния елемент.  Ако за теб това са тънки сметки, то за мен е въпрос на принципи и спазване на договор. Защото за СС уж пишеш за принципи, пък тук обясняваш, че желанието да се спазва договор е тънка сметка. За твое сведение детето на повдигналата темата Олив е в училище различно от моят лош опит. Та явно тази практика не е единичен случай само в едно училище. И ако се проваля ски училището, защо не ви връщат събраните пари? Доста странно по мое мнение. Не ми отговаряй.

Все повече уважавам позицията на училището в което сме. Лагери след края на учебната година. Индивидуална преценка според грипната обстановка в самото училище на "мотивите" на МОН за грипна ваканция слята с междусрочна. Липсата на каквито и да били събираници на пари. Никакво допълнително доене по 100-200-500 лв.  за "допълнителни" и полузадължителни, уж полезни дейности. Никакво прехвърляне на пари за други предполагаеми имагинерни допълнителни дейности. Изключително ясни и дефинирани задължения и на двете страни. Няма изненади за нерегламентирани допълнителни неучебни дни. Все неща, които се стараят да спазват, въпреки абсурдите на МОН.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 09:13 от .♥.Fancy.♥.

# 382
От друга страна, ако наистина напливът за "Света София" е по-малък от този в други училища, отпада митът, че е много лесно с "готови деца" да постигаш резултати.

# 383
Ей съгласна съм с Фенси -да не повярва човек. И аз много се дразня при събирането на дребни и едри сумички не обявени в договора.
При нас за зеленто и бялото са външни фирми на съвсем приемливи цени. Да кажем около 350 лева за седмица. Но миналата година ми се събраха очите от ЧУ с оферта за ски от 800 лева и зелено от 680 лева в учебно време.
За мен това си е увеличение на таксата отвсякъде. И то по един доста изнудващ начин.

А относно броя на кандидатстващите деца със сигурност всяка година става все по-голямо съотношението, както и все по-труден изпита.

# 384
Аз все си мисля, че ако училището се е постарало да направи нещо различно, допълнително, интересно за детето, което да го обогати по някакъв начин, с удоволствие бих платила някакви допълнителни пари... Било и то по време на учебния процес. За мен би било полезно посещение на музей, планетариум, екскурзия с преспиване... Учи на различни неща, които не би трябвало да са отделни от учебния процес... Те са учебен процес... Малко ме плаши тенденцията децата да не изпуснат два учебни дни, че академичните постижения ще са заплашени... Наистина ли до там са стигнали нещата? Направо ме хваща страх за детето ми от следващата учебна година...

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 09:00 от e_to

# 385
Ей, аман с тия ски Simple Smile Ама длъжни ли сме всички да  караме ски и да харесваме ските? Аз, например, снегът го харесвам само на картинка.

А и за сумите - в предишното училище имаше идея, която дойде от майки, които възнамеряват да ходят заедно с децата на такъв ски лагер, да го направят в Австрия. Ами къде ще му излезе края? Що не направим две - три седмици тенис лагер в Австралия срещу 10 бона?

Мисля, обаче, че тази тема беше изциклена от всички възможни ъгли, та се поизчерпа.

# 386
  • София
Аз все си мисля, че ако училището се е постарало да направи нещо различно, допълнително, интересно за детето, което да го обогати по някакъв начин, с удоволствие бих платила някакви допълнителни пари... Било и то по време на учебния процес. За мен би било полезно посещение на музей, планетариум, екскурзия с преспиване... Учи на различни неща, които не би трябвало да са отделни от учебния процес... Те са учебен процес... Малко ме плаши тенденцията децата да не изпуснат два учебни дни, че академичните постижения ще са заплашени... Наистина ли до там са стигнали нещата? Направо ме хваща страх за детето ми от следващата учебна година...
Те си ходят редовно на музеи и планетариуми и никой не протестира срещу това. Защо ги намесвате и защо написахте, че някой протестира срещу това Rolling Eyes Не съм забелязала подобно недоволство.

# 387

Какво полезно виждаш на ски училище, на което лично твоето дете ще може да се пусне по пистата не повече от два пъти? На което са безброй деца, обгрижвани от един-двама треньори и учители.Деца, които са пускани сами на ски влека или лифта. Деца, две трети от които липсват поради болест още една седмица след ските. И това на солена цена, вместо регулярни учебни дни. И вместо далеч по-ефективна и смислена, лично организирана ски ваканция. И всичко това благовидно наречено бяло УЧИЛИЩЕ, т.е. са задължени да имат И учебен процес, който разбира се е само в заглавието на мероприятието.
Музеи и обучителни екскурзии толерирам и се случват регулярно и при нас.

Инкс, тя темата се изчерпа, но удобно беше възобновена, заради лични нападки поприкрити зад принципен пост. Wink

Аш, стил ала Попеа. Вадим една дума от контекста и добавяме още 100 към нея от собственото въображение. И после с тържествен тон обвиняваме първоизточника на първата извадена дума за всички останали добавени 100.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 09:27 от .♥.Fancy.♥.

# 388
Аз също съм на мнение, че бяло училище е загуба на време и пари, особено ако родителите могат да си заведат децата лично. Предпочитам училището да обяви предварително ваканция с опция за училищен лагер или семейна организация - и без това ми е болка, че време за ски по календара на МОН няма. Но сигурно и такъв вариант няма да е ОК за всички родители.

# 389
  • София
Change MM, можеш да ползваш ваканцията около Коледа и НГ. Събира се прилично време за ски Simple Smile. После “грипната” Confused ....

Общи условия

Активация на акаунт