Малко толерантност към различните

• 8 885
  • 310
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Не е ли по - наложително да се забрани и санкционира продажбата на деца и неродени бебета, бракове с малолетни също? Предаването на Карбовски днес -"Ничия земя", обобщава вредните особености на етноса и безсилието на правната ни система. Изповедта на една ромка, продадена на 13 г., от родния си баща, за да ражда и краде. Тя описа насилствената методика на обучение и експлоатацията на момичета. Парите там са "бога и морала".Успява да избяга, след 17г.дирижиран, престъпен живот.Омерзена е и от предателството на родителите си и от ужасните "традиции". Тя иска да живее като българка, с брак по любов, без насилие и принуда. Този начин на съществуване е иронизиран и мразен от ромите.  А  хуманния експеримент на Карбовски, дарил дом на цигани, продали детето си (с мутации) в Гърция, също завърши зле. Не мога да сравнявам  липсата на човешки чувства и разумни мисли, с тези на българите. При нас подобни изключения са единични и диагностицирани. Родителски инстинкт имат и животните.

# 211
  • София
Сирена, нещо не успях да те разбера. Мислиш ли, че ромската общност е по-"болна" от българското население? Според мен са далеч по-калени и издържливи, дори ми е изумително колко много са станали и как въобще оцеляват предвид ниското ниво на грижа от родители на такава възраст и в такова положение. Колкото до красотата, тя е въпрос на възприятие в различните култури. Бялата раса винаги е била най-малобройна, някои дори твърдят, че ще се претопи в другите с времето. Мен не ме интересува дали човекът насреща е бял, жълт, черен или червен, мен ме интересува да е пълноценна част от обществото, т.е. да се учи, да работи, да се развива.

# 212
  • Варна
Историята на колониите е показателна за надмощието на разума над многобройната маса. В Индия нискочислена войска е манипулирала и ограбвала с хитрост милионно население  . Неграмотността е порок, а традициите на кръвосмешение - крайно негативен показател.Индивиди , които нямат капацитет да вземат шофьорска книжка или диплома са преобладаващи. Останалите хипотези са неоснователни теории. С напредването на технолигиите и виртуалните разплащателни средства и джебчийството ще отпадне като "професия '.

Последна редакция: сб, 12 окт 2019, 23:30 от Viviana91

# 213
Да, по-болни са, развалят общата статистика. По принцип във всяка затворена група след време възникват и се отглеждат мутации и много страшни рецесивни състояния. Плюс това съвсем различна е селекцията при план за живота, в който раждаш 1-2 деца и им даваш много ресурси и такъв, в който раждаш 10-20 и кое как може да оцелява. И не ти пука много какви качества и заложби ще имат, щото важното е да оцелеят до 12 и да се размножат, до 24 вече ще са баби и дядовци и са се реализирали генетично, и без дълголетие родът си продължава.

А красотата си има обективни измерения и ако няма определени пропорции, симетрия, обща жизненост - дори субективно трудно ще минат нещата за красиви.

# 214
  • София
Но вярваш ли наистина, че ако децата на ромите попаднат в читави семейства, с цялата си настояща генетика, всички ще станат същите като биологичните си родители? Според мен ще са си изцяло нормални деца като всички други.

Аз лично не работя с малцинства, но братовчедка ми е социален работник в Бургас и се занимава активно с ромчетата от дома за сираци (тях, за разлика от белите, обикновено не ги осиновяват и си остават без родителско тяло до пълнолетие). И от това, което аз съм видяла от тези деца,  по никакъв начин не мога да кажа, че са "второ качество" едва ли не. Деца като деца, съвсем обикновени и добродушни. Аз лично вярвам, че от всяко дете може да стане прекрасен човек, ако отрасне в подходящата среда. То и белите не са всичките здрави, умни, красиви, добри и невероятни...

# 215
Не знам, има всякакви случаи. Имаше дори един, дето май от осиновен в Европа си се върна в махалата, влечало го.

Общо взето средата помага, но винаги си има един компонент на дадености. Не че от Индия не са тръгвали невероятни математици, отгледани от крайно бедни, обикновени семейства. Обаче не може всичко да се изправи с възпитание. Особено ако има по-тежки генетични мутации вече, които засягат и интелекта и не са явно видими.

# 216
  • Варна
Innerlane, аз имам роднини - дългогодишни служители в подобни домове. В единия, всички ромчета бяха с вредени дефекти - олигофрения или бъбречни  патологии са едни от най - безобидните. Хора, с висок статус (загубили)дете, осиновяват и даряват цялата си любов и грижа. Не нуждата от грижи ги мотивира, а именно хуманността. С проявата на пуберитета първичното и гените надделяват. Малолетните момичета бягат от уютния си дом, момчетата проявяват крайна агресия и опит за инцест с осиновителката. Е, всяко търпение си има граници. Описвам случаи на семейства, които познавам лично. Други се свързват с родните си фамилии и започва издеватекстване и рекет над осиновителите. Първични инстинкти. Предполагам, че има и позитивни развръзки. Но особенностите  на етноса съществуват. Педагогическите изводи са подобни.

Последна редакция: нд, 13 окт 2019, 11:09 от Viviana91

# 217
  • София
Тежките генетични мутации, засягащи интелекта, трудно могат да останат невидими. Синдромите - Даун и пр., ги има във всяка раса, дори без да е налично кръвосмешение в малка общност. Ако ги няма махалите и лошият пример никога не е бил показван на децата, те няма как да знаят, че подобен начин на живот съществува като алтернатива, съответно няма да има към какво да се върнат.

Това дете в чужбина, навярно осиновено от бели хора - т.е. видимо не тяхно дете и с чужд произход, дали не е било тормозено от добрите бели дечица в обкръжението си, та затова да се е върнало към корените си, където евентуално биха го приели, ние можем само да гадаем.

По случайност, първото ми висше беше индология. Познавам индийци в България, които завършиха медицина и единият дори се ожени за колежка. Много амбициозни и интелигентни хора. Но съм далеч от мисълта, че всички индийци са такива. Или пък всички българи.

Скрит текст:
Interlane, аз имам роднини - дългогодишни служители в подобни домове. В единия, всички ромчета бяха с вредени дефекти - олигофрения или бъбречни  патологии са едни от най - безобидните. Хора, с висок статус (загубили)дете, осиновяват и даряват цялата си любов и грижа. Не нуждата от грижи ги мотивира, а именно хуманността. С проявата на пуберитета първичното и гените надделяват. Малолетните момичета бягат от уютния си дом, момчетата проявяват крайна агресия и опит за инцес с осиновителката. Е, всяко търпение си има граници. Описвам случаи на семейства, които познавам лично. Други се свързват с родните си фамилии и започва издеватекстване и рекет над осиновителите. Първични инстинкти. Предполагам, че има и позитивни развръзки. Но особенностите  на етноса съществуват. Педагогическите изводи са подобни.
Предвид че ромските деца са основен източник на доход за семействата си, допускам, че в някои случаи трябва да са болни, за да се откажат родителите им от тях.

А хората, осиновили дете на каква възраст ги осиновяват - явно щом се свързват с родните си фамилии са си били осиновени вече като осъзнати роми? Трудно ми е да повярвам, че дете, отгледано от бебе от двама родители, тръгва да изнасилва майка си, извинявай. Persevere

Последна редакция: нд, 13 окт 2019, 09:35 от AnMary

# 218
Индийците са кастово общество, което не се меша. Тук им виждаме цвета на нацията.

Наскоро четох извадка от изследване, в което се наблюдава обратна връзка между способност за усещане на ритъм и вербална и абстрактна интелигентност. Тоест - колкото по-танцувални, толкова по-лишени от талант за вторичен размисъл, планиране, създаване на модели. А точно тоя тип абстрактно мислене е много важен, за да се ориентира човек в модерния свят.

Иначе не говоря за Даун само, може да има дребни неща, които обаче повлияват възприятие, сетива, целия когнитивен процес. До голяма степен способността за мислене много зависи и от всички физически данни, от самото тяло на човека.

А пропастта между човек с айкю 80 и такъв със 115 (нормален средностатистически) е огромна. С 80 наглед нещата са ОК, но не може никога да прескочи някои граници и да се впише в някои дейности.

# 219
  • София
С тези изследвания вървим по тънък лед. Дискретно напомням, че когато Джеймс Уотсън, единият от откривателите на структурата на ДНК, започна да говори за разликата в интелигентността между представителите на бялата и черната раса, беше лишен от титлите си и дори се видя принуден да си продаде Нобеловата награда. Науката не трябва да бъде използвана, за да затвърждава предубежденията на хората. Гении и доказани умове днес има от всяка раса - стига въобще да имат шанса да получат образование... особено предвид че за много от тях днес дори питейната вода е лукс.

# 220
Факт е обаче, че ромското население си носи много сериозни мутации за нервно-мускулна дистрофия. И то си е специфично за тази група.

Гении има от всяка раса, но не всяко общество е достатъчно далновидно, че да вземе идеите на гениите, да ги даде на лидерите, които да ги наложат на тия, дето без заповеди ще вършат само глупости.

А тук се иска всеки да има еднакво валидно мнение и никой да не е подчинен. Обаче хората с айкю 80 са много опасни, ако не следват нечия воля, а своята. Както казах, пропаст е, не мъничка разлика. Неща, които са очевидни за нормалния човек, за този с нисък интелект са мъгла, нереални, той вижда света по друг начин и си следва импулсите.

А вече за ефекта от образованието има доста изследвания и...ами не работят така нещата. Наливат се ресурси, улесняват се изпити дори - и разликите си стоят.

# 221
  • Варна
Трудно е за всеки здрав разум да приеме подобно поведение. Криминалната хроника също съдържа подобни гаври . Имаше един сензационен случай, преди години, свързан с американски пастор. Той осиновява брат и сестра. Момчето изнасилва родната си сестра, а възмутения пастор го връща в Б-я. Сензация. Мисля, че Карбовски интервюира престъпника. Отговорът му бе лаконичен :"Приискало му се". На подобен принцип се изнасилват и старци или убиват за мизерни суми. Нямат респект и авторитети. Оцеляването и задоволяването на  първични желания са водещи. Мисля, че ниското IQ е една от причините. Във всеки квартал има бедстващи клошари. При опит за помощ или промяна отказват категорично. Имаше едно момиче, с ужасно изкривени крайници и сплъстена коса. Предложиха и грижи, дом. Отказа категорично и баня. Отговори, че майка и ще я пребие, а неугледния и вид носи печалба. "Бизнес". А аз не можех да заспя от рев и чувство за несправедливост при първата ни среща. Кой ще коригира родителите, култивирали подобни клетници?

# 222
При всички хора има неща, които са вродени, като и такива, които са вследствие на средата. Има хора, бели, с възможност за образование, с достъп до всякаква информация и блага, и пак не могат да надскочат капацитета си.

# 223
Здравейте!

Аз съм на 19 години, студент по информатика и живея във Факултето. В следващите редове ще споделя моите наблюдения  върху процесите в една от най-големите махали в България. Преди това само ще вметна, че не съм виждал повече от двайсетина души с генетични дефекти като се има предвид, че населението на този квартал е повече от 50 хиляди души.

Първо ще започна с разбиването мита, че повечето цигани не работят и разчитат на социални помощи, за да преживяват. Това съвсем не е така. Ще се съгласите, след като поразсъждавате малко, че с размера на сегашните детски надбавки, дори не може да се покрият основните нужди. Хора, които да преживяват само чрез помощи няма(поне в България). А що се отнася до заетостта на циганите, мога да кажа, че(поне в София) минимум 80 процента от тях със сигурност работят. Ще кажете, че не може да бъде истина, но аз ще кажа, че родителите на почти всичките ми съученици от махленското 75-то основно училище “Тодор Каблешков” работеха. Останалите, които не работят са точно тези, които виждаме всеки ден да просят, точно тези, за които чуваме, че крадат и т.н.
    Следващия мит, който ще разбия, е този за детската раждаемост. Погрешно се смята от много хора, че на циганите им е традиция да раждат на по 12-13 години. Истината е, че повечето цигански семейства мислят за деца, когато са на възраст от 20 до 24-25 години. Тези, които забременяват и раждат на възраст под 20 им разнасят срама из цялата махала и са обект на подигравки дълго време. Не, че подигравките са хубаво нещо, но искам да покажа, че това не се смята за нещо нормално дори и сред нас.
     Следващия мит, който не отговаря на действителността, е този, че повечето от циганските семейства са многодетни. Знам само за тези дето ги въртят по медиите, както и за няколко семейства тук във   Факултето, които са с повече от 4 деца. Най-често в циганските семейства има по две или три деца. Често се срещат семейства и с четири. За тези, които са по-скептични към това, което казвам, напомням, че живея в тази махала и съм учил в училището ѝ.
   Единственото нещо, с което съм съгласен, е че процента необразовани е доста висок, но пък не сме малко и тези, които сме се образовали или сме в процес на образоване. Сега ще кажете, че щом не сме толкова малко, защо повечето от вас познават само по един или двама, или въобще не познават. Има две главни причини за това. Първата причина е, че доста образовани цигани напускат България, и това се случва, защото предразсъдъците спрямо циганите доста затрудняват реализирането им(освен ако не са мургави. Да. Има цигани, които не са мургави. Шокиращо. Нали?). Разбира се има и такива, които заминават, защото търсят по-високо заплащане. Втората причина, е че се женят/омъжват за българки/българи(Най-често по-светлите цигани/циганки) и се отричат от циганския си произход.

Ето малко факти за мен и моето семейство, които, може би, ще са ви интересни: Бях отличник в 75 ОУ, в което бях до 7 клас, бях отличник в новото ми училище, в което завърших средното си образование като най-добър в класа, съставен единствено от българи. В университета пък средния ми успех за първи курс беше 5,24(Можеше и по-добре, но студентски живот... знаете как е - работа, купони, срещи (Най-често с българки, а съм си доста мургав Grinning). Със семейството ми си имаме имот и си живеем в него. Плащаме си данъците, тока, водата, телевизията, интернета, телефоните. Интересен факт, е че родителите ми не са взимали никакви социални помощи, дори и детски надбавки за мен и брат ми(Да! Имам само един брат.), понеже доходите на семейството са над прага за отпускането им. За друго в момента не се сещам. Казвам ви всичко това, за да видите, че сме съвсем нормални и подчертавам, че нашето семейство не е единствено. Чувствайте се свободни да ми задавате въпроси за неща, които са ви интересни.

Поздрави!

# 224
Скрит текст:
Отскоро съм във форума и ми прави впечатление колко грубо се отнасят потребителите към хората от различен етнос, израсли и възпитани с друг вид ценности. Започва се с нападки - как така не си учила, как така нямаш професия, защо си се оженила толкова рано, защо не излезете на квартира, защо ги слушаш. Усеща се някакво пренебрежение - остави ги, те така правят, така живеят, циганска работа, ориенталски манталитет, мюсюлмани ли сте, не се ли. И съветите са от високо като че ли човек е виновен в какво семейство и среда е роден и възпитан. И затова искам да призова за малко повече толерантност. Хората от другите етноси също имат право  на помощ и съвет. Подигравки кой е неграмотен и кой не, кой какво не разбрал или не е съгласен, показват само културата на коментиращия. Тези объркани млади момичета имат нужда от разбиране, съвет, помощ. Те са достатъчно подигравани, подтискани и хулени в обкръжението си. Някак трябва да прескочим огромните пропасти които ни делят и да се опитаме да бъдем просто хора. Покрай работата си общувам с много хора от различни етноси и виждам колко е трудно да надскочат средата си дори и когато го искат. Имат нужда от подкрепа и насърчаване а не от високомерие и назидание. Извинявам се ако призива ми звучи приповдигнато на някой, но за всички нас като общество е добре да подадем ръка и да се дърпаме взаимно нагоре. Като ги ритаме не се издигаме а само си подкопаваме основите и в един момент ще паднем и ние долу. Дано ме разберете правилно.

Говориш за Стокхолмски синдром, обаче извърташ в посока етнос. Има ли смисъл изобщо да ти обяснявам, че проблемът не е точно етносът? Че хората искат живота на образования, работещ по 14 часа на ден човек, но без да положат нужните усилия? И това въобще не е цигански патент. Но пък, ако ще се хващаш за 2 идиома, явно толкова и дискусия ще се води.

Възпитаното се променя.
Напоследък в София  виждам повече цигани да прегръщат децата си, отколкото българи.

А темата е завила в явно желаната посока - манго хейт.

Общи условия

Активация на акаунт