За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 695
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 11 087
Дадоха ми дюли как да ги съхраня за по-дълъг период?
Поотделно увиваш всяка във вестник и на тъмно и студено.

# 256
  • русе
  • Мнения: 1 317
Аз правя содени мекици :
Кофичка кисело мляко
1чл сода
И брашно колкото поеме
Меси се и се слага в омазнен плик  в хладилник стои цяла нощ.
На сутринта го изваждам да се отпусне за малко и пържа.

# 257
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз пак с моя пандишпан: днес ядяхме сладкиша. Никой не разбра, че е неуспешен 🤣
Изглеждаше супер, на вкус отличен. Никой не мрънка, че е без глутен. Според мен даже не се разбира.

Пак ще експериментирам, другия път ще сложа повече нишесте.

# 258
  • Мнения: 39 330
Имаш ли снимка?

# 259
  • Murcia
  • Мнения: 49
Аз правя содени мекици :
Кофичка кисело мляко
1чл сода
И брашно колкото поеме
Меси се и се слага в омазнен плик  в хладилник стои цяла нощ.
На сутринта го изваждам да се отпусне за малко и пържа.
Със сигурност са перфектни, майка ми ги правеше така, това ми напомни и аз да опитам, благодаря ти върнаме много назад, чак ми замириса....

# 260
  • Murcia
  • Мнения: 49
Дадоха ми дюли как да ги съхраня за по-дълъг период?
Прави желе, има едно сладко испанско, което се казва membrillo (мармалад), напоследък виждам доста рецепти в бг с това сладко, нещо средно е между мармалад и желе, много е вкусно със зрели сирена(кашкавали), ако те интересува рецептата ще ти я пусна

# 261
  • Murcia
  • Мнения: 49
Тук едно полезно видео, мисля че все още не познаваме този зеленчук или поне не го използваме
https://www.youtube.com/watch?v=2puXroIMPAU&feature=youtu.be

# 262
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Аз ли?
Утре ще снимам остатъка...

# 263
  • Мнения: 1 953
Как се прави туршия с вода и сол. За солта разбрах, че трябва да е морска и да е 30-40 гр. на 1 л. вода. Водата каква трябва да е, топла/ студена? От следващия ли ден трябва да започна да разбърквам/ претаквам туршията? Когато е готова трябва ли да спра процеса на ферментация и как, четох за някакви прахчета (натриев бензоат, салицил)?! Предпочитам да не добавям никакви прахчета, баба ми не е добавяла такива, но не знам как я е правила. Туршията ще е 1 зелка, 1 бр. карфиол и моркови, т.е. няма да правя бидон туршия.

# 264
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Водата е нито топла, нито студена.
Аз само разклащам буркана или няколко пъти го обръщам с капачката надолу и обратно. Целта е солта да не е само на дъното.
Ферментацията спирам с хардал/синап ( семена от горчица)

# 265
  • Мнения: 1 953
Благодаря!
Какво е количеството синап, което се слага? Баба слагаше такова в марля, но не знаех за какво е.

# 266
  • Русе
  • Мнения: 5 205
Скрит текст:
Дадоха ми дюли как да ги съхраня за по-дълъг период?
Прави желе, има едно сладко испанско, което се казва membrillo (мармалад), напоследък виждам доста рецепти в бг с това сладко, нещо средно е между мармалад и желе, много е вкусно със зрели сирена(кашкавали), ако те интересува рецептата ще ти я пусна

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_30.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_51.html

# 267
  • Мнения: 2 023
rovaru У нас често приготвяме СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕ - САЛАТА на labrex
Добавяли сме карфиол, ябълки, целина и чушки дори... В тенджера и в хладилника я съхраняваме.
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg16959193#msg16959193

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 10:33 от Трънка Бодливкова

# 268
  • София
  • Мнения: 2 298
Да помоля и аз за помощ. Търся рецепта, но изпробвана (иначе в нет-а много преписвани и измислени) за солени гевречета с някаква плънка, от тези усуканите с дупка в средата, печени, ако има добавено към бялото и пълнозърнесто брашно - още по-добре, с мая, смятам да ползвам нахутена.

# 269
  • Русе
  • Мнения: 5 205
Скрит текст:
Да помоля и аз за помощ. Търся рецепта, но изпробвана (иначе в нет-а много преписвани и измислени) за солени гевречета с някаква плънка, от тези усуканите с дупка в средата, печени, ако има добавено към бялото и пълнозърнесто брашно - още по-добре, с мая, смятам да ползвам нахутена.

Тези са без плънка
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_18.html



https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_2211.html

Общи условия

Активация на акаунт