Голямата тема за малките масла - 22

• 59 684
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
ani-ali, а правиш ли пилинг ли преди епилация? При мен така се реши проблемът, правя си ексфолиант за тяло от утайка от фино мляно кафе и малко сусамово масло
Правя, но много рядко. Като писях тук и търсих инфо по въпроса четох за ексфолирането и веднага си няправих...ями ще правя по-често, сякаш има ефект

# 601
Тези от вас, които ползвате липидно масло за зоната около очите доволни ли сте? Мазах се 3 дни, сутрин и вечер,  имам тъмни кръгове и бръчки и кожата ми стана още по- безжизнена и хлътнала. Маслото е на арометера,  мирише хубаво на овесени ядки,  попива много бързо, но ефекта никак не ми харесва. Дали само в началото ще е така?

# 602
  • София
Аз съм купувала липидно масло само веднъж- имах големи очаквания, защото единствения овлажняващ лосион за тяло, който прави буквално чудеса, е именно с овес.  Маслото обаче не ми се отрази добре на кожата- по-отпусната и повяхнала изглеждаше, затова и не повторих.
Но пък много от пишещите тук са доволни- вероятно всяка кожа реагира индивидуално.

# 603
Аз съм купувала липидно масло само веднъж- имах големи очаквания, защото единствения овлажняващ лосион за тяло, който прави буквално чудеса, е именно с овес. 
Шапокляк,  благодаря за мнението. Овлажняващия лосион за който пишеш на А-дерма ли е?

# 604
  • София
Тези от вас, които ползвате липидно масло за зоната около очите доволни ли сте? Мазах се 3 дни, сутрин и вечер,  имам тъмни кръгове и бръчки и кожата ми стана още по- безжизнена и хлътнала. Маслото е на арометера,  мирише хубаво на овесени ядки,  попива много бързо, но ефекта никак не ми харесва. Дали само в началото ще е така?

Моят околоочен контур не търпи никакви масла. Така започват да ми сълзят очите и да ми парят.

Направила съм си гел с хиауронова киселина и с него мажа цялото лице и зоната около очите и горния клепач.
разтварям 1 гр хиауронова киселина на прах в 150 мл флорална вода + екстракт от краставица и всякакви други благини, които са водоразтворими, например може да се сложи малко гел от алое вера. С това мажа преди крем или преди масло. Държа по-голямато количество в хладилник и си сипвам малко в шишенце с пулверизатор, защото срокът му на годност е кратък.

Последния път използвах флорална вода от метличина (Centaurea cyanus), която е силно препоръчителна за успокояване на уморени очи, намаляване на сенки и подпухналост в тази зона. Често си правя с нея компрес с тампони за почистване на грим - поне 15-20 мин и наистина има резултат. Аз сенки никога не съм имала, само много неприятни торбички под очите.

# 605
Видях, че е имало в Зоя такава вода от метличина, но не е налична. Откъде се купува?

# 606
  • София
.....
Дотера да качествени масла. Скъпи са,  за нашия бюджет. За американския не толкова. Те са типичната американска продажна система, която ние определяме като пирамида. Пестят от реклама, физически магазини и заплати за да подсигуряват на дистрибуторите разни благини. Не са само те така, много фруги да на същия принцип, като това не гинправи мош продукт или прехвален, просто скъп за нашия стандарт. Дотера използват български суровини в тяхната дистилетия в Добрич, а което не им стига купуват от български производители. Категорично лавандулата им е българска, но от точно определен сорт - то има няколко маслодайни сорта, които се отглеждат в България. Безсмъртничето също е българско, както и маточината. За розовото масло да не говорим.
За безсмъртничето съм ср интересувала доста. Изчетох огромно количество информация. Единствения сорт, който е добър за ЕМ е Хеликрисум Италикум. Другите сортове не стават. И най-важно е състава му и особено процентното съдържание на Нерил ацетат, който в сорта Италикум е между 25% и 43%, за разлика от другите сортове. 43% много рядко се постига като 25-30% се смята за много добро о такова е и това на Дотера.  За мен обаче е безумно скъпо, поне с интензитета, с който го ползвам,  не само за лице, арома лампа, но и за тяло и е немислимо да го купувам,  па макар и с 25% отстъпка като за дистрибуторите. Затова след много ровене и търсене си намерих един производител, чието масло е с малко над 27% Нерил ацетат и се заредих с няколко шишенца. За съжаление още малко е останало от това масло.  При него 5 мл. е към 60лева, а 10 мл е 100 лева, което е чудесна цена.
Много е вълшебно това масло, когато е качествено. Приятелка ми сподели, че баба й си е възстановила 50% от слуха с това масло.
.....

Аз лично доста се съмнявам в качеството на маслата на Дотера, именно поради факта, че се изследват в техни лаборатории, а не във външни независими такива. Това, което те декларират като качество, не е потвърдено от други лаборатории. Освен това не са биологично сертифицирани, нямат етикети за 100 % чистота и според мен смесват масла с различен произход и качество, нито пък са определени по хемотип (много хора подценяват разделението по хемо тип, но ЕМ масло от едно и също растение, но расло при различни климатични и почвени условия, може да има коренно противоположни свойства. Типичен пример за това е Розмарина:
Rosmarinus officinalis CT camphre - мускулен релаксант, нервен тоник, обезболяващо, но пък е токсичен за черния дроб , препоръчва се употреба в малки дози и за кратко време
Rosmarinus officinalis CT verbénone - използва се за поткрепа на черния дроб
А вие знаете ли какъв хемотип е маслото от Розмарин, което си купувате и ползвате.)

А за цените на Дотера - нямам думи просто.

По отношение на маслото от безсмъртниче и различните видове. Именно за това на всяко масло трябва да се изписва наименованието на латински и според мен е добре, когато се дават рецепти също да е дадено името на латински, за да не се случват грешки тип изгубени в превода.
В зоя има ЕМ Helichrysum italicum и струва 42,65 лв за 5 мл с произход БГ - няма информация за съдържанието на Нерил ацетат
В арома зона ФР - 5 мл струва 24.90 евро; 10 мл - 42.00 евро, произход Корсика, ФР и съдържанието на Нерил ацетат е 30,69%. Там има и флорална вода - 200 мл/3,50 евро, 1 л - 11 евро.

Видях, че е имало в Зоя такава вода от метличина, но не е налична. Откъде се купува?

Моята е купих от арома зона ФР.
Ето тук има
https://www.ecco-verde.bg/avril/organic-cornflower-water-voda-ot-mjetlichina
https://apteka.framar.bg/30045349/%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D0%B … -200-%D0%BC%D0%BB

Аз я взех, защото гледах рецепта при ечемик на окото с вода от метличина и вода от лайка.
Но детето въобще не търпеше компресите и започнах аз да я употребявам.
В крайна сметка ечемика го оправихме с ежедневно пиене на чай от коприва.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 20:53 от bubanka

# 607
  • София
Шапокляк,  благодаря за мнението. Овлажняващия лосион за който пишеш на А-дерма ли е?
Не, Аveeno e- ето този. Няма нужда от ежедневно нанасяне- моята много суха и почти лющеща се кожа остава мека и овлажнена поне 2-3 дни, без значение колко душове съм взела за това време.

# 608
Замислих се и погледнах моя розмарин и наистина не пише от какъв хемотип е.

Вчера  ми попадна случайно рициново масло и го купих. Ще го ползвам за коса и лице. А случайно да знаете как да използвам глицерин? Разбрах, че  има значение влажността на въздуха, а също и че не мога да го нанасям самостоятелно върху лицето.

# 609
  • Edinburgh-UK
Моето масло от Розмарин на Tisserand пише ,че е Rosmarinus officinalis .Как да разбера какъв хемотип е ?

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 20:54 от bubanka

# 610
И на моето пише само това.

# 611
  • София
Моето масло от Розмарин на Tisserand пише ,че е Rosmarinus officinalis .Как да разбера какъв хемотип е ?

Точно това исках да кажа, ако не е посочено на етикета какъв хемо тип е или не са посочени основните съставки - никога не можете да бъдете сигурни .

Ето как се движат те според хемотипа
Розмарин/Камфор
1,8-cinéole : 16 à 24%
alpha pinène : 15 à 27%
camphre : 14 à 24%
camphène : 6 à 13%

Розмарин/Цинеол
1,8-cinéole : 41 à 52%
alpha pinène : 9 à 17%
camphre : 5 à 15%
beta pinène : 2 à 10%

Розмарин/Вербенон
alpha pinène : 15 à 40%
verbénone : 4 à 14%
camphre : 1 à 18%
acétate de bornyle : 1 à 13%
1,8-cinéole : 4 à 18%

Другият начин е спрямо региона/страната на произход. Камфоровия хемотип расте в Прованс ФР + Испания, Тип Цинеол - в Северна Африка (Тунис, Мароко), а тип Вербенон - основно Корсика и по-рядко - Южна Африка.
Не видях на тисеранд страната на произход.

Обикновено, когато не е посочено е най-разпространения и евтин вид.

Имайте предвид, че повечето масла нямат различни хемотипове. От най-разпространените това са Розмаринът (Rosmarinus officinalis) и Мащерката (Thymus vulgaris), която има 6-7 различни, но най-разпространени са 2-3.

Ето каква инфомация има на един от сайтовете, където си купувам масла (за всяко масло и всяка партида) - тук копирам за Розмарин/Камфор :

LOT N° ROCA-00004 - Партида N° ROCA-00004
Produit issu de l'agriculture biologique certifié par Ecocert - Сертифициран био продук от Ecocert
Origine : Espagne - Произход Испания
DDM : 08/2022

Principaux composants (en %) : Основни съставки %
Alpha pinène 21,745
Alpha thujène 0,120
Camphène 10,774
Limonène* 3,345
1,8 Cinéole 17,274
Linalol* 1,121
Camphre 20,491
(* : allergènes) - тези със звездичка са алергени

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 22:30 от pkrassimira

# 612
А случайно да знаете как да използвам глицерин? Разбрах, че  има значение влажността на въздуха, а също и че не мога да го нанасям самостоятелно върху лицето.

Глицеринът се разрежда с вода - 1 част глицерин и 3 или 4 части вода,  но потърси инфо и на друго място защото не съм сигурна за пропорцията, отдавна не съм ползвала. Самостоятелно нанесен изсушава много кожата.

# 613
pkrassimira, страхотна информация, благодаря!
На моят розмарин пише ето това:  100% Pure Essential Oil - Activating Latin Rosmarinus officinalis. Origin: Spain/Tunisia. Aroma: Fresh, Herbaceous. Body: Nourishes hair. Mind: Energizes the mind. Spirit: Purifies the spirit. Disclaimer: These statements have not been evaluated by the FDA.

liiya, благодаря ти и на теб! Аз тъкмо намерих една рецепта, където съотношението е 1:4.

# 614
  • София

Аз лично доста се съмнявам в качеството на маслата на Дотера, именно поради факта, че се изследват в техни лаборатории, а не във външни независими такива. Това, което те декларират като качество, не е потвърдено от други лаборатории. Освен това не са биологично сертифицирани, нямат етикети за 100 % чистота и според мен смесват масла с различен произход и качество, нито пък са определени по хемотип (много хора подценяват разделението по хемо тип, но ЕМ масло от едно и също растение, но расло при различни климатични и почвени условия, може да има коренно противоположни свойства.

А за цените на Дотера - нямам думи просто.

По отношение на маслото от безсмъртниче и различните видове. Именно за това на всяко масло трябва да се изписва наименованието на латински и според мен е добре, когато се дават рецепти също да е дадено името на латински, за да не се случват грешки тип изгубени в превода.
В зоя има ЕМ Helichrysum italicum и струва 42,65 лв за 5 мл с произход БГ - няма информация за съдържанието на Нерил ацетат
В арома зона ФР - 5 мл струва 24.90 евро; 10 мл - 42.00 евро, произход Корсика, ФР и съдържанието на Нерил ацетат е 30,69%. Там има и флорална вода - 200 мл/3,50 евро, 1 л - 11 евро.

В това си права - няма никакво обозначаване на маслата на Дотера, нито на хемотип, нито пълен състав на маслата. Аз харесах доста масла от Арометера, но мисля от френския сайт да поръчам. Сестра ми знае френски и ще ми помогне с регистрацията и поръката. Чудя се обаче дали имат доставка до Англия, защото ми се струва по-добре с доставчик от Англия да ви ги донесе. Така поръчвам от Фармашопдискаунт, който е френски сайт до Англия и оттам с превозвоч до БГ. По-бързо и по-евтино ми е, отколкото направо до БГ.

Общи условия

Активация на акаунт