Чувствам се като аутсайдер

• 10 429
  • 257
  •   1
Отговори
# 60
Специалността, която избрах, мислех, че ще ми се отдава, защото аз се интересувам от лекарства, но като през цялото време учим неща, които не са нужни по никакъв начин за един фармацевт, т.е някакви измислени от гордите ни професори дисциплини, та вече ми се повръща от тая специалност. Не знам кога ще си взема изпитите, нещо края не му се вижда много.

Анастасия, в абсолютно всяко едно висше има дисциплини, които нямат много общо със специалността и са много далече от професията. Така е в УНСС, в ТУ. Някои за обща култура са ОК. Напр., покойният вече проф. Вучков преподаваше културология сякаш, ей така, за негов си кеф, а не за наше благо. Но пък е хубаво да се знаят някои неща, нали?

Когато следвах и аз имах такъв един период, през който исках да напускам, защото почнаха да изискват изключително много според моите възприятия. Говорих с един млад доктор, който ме разубеди, и само след 2 години бях завършила. Сега ми е смешно, че така се бях спекла тогава. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Съгласна съм и със следното мнение:
Абе я се вземи в ръце! Аз сто години да се пробвам, няма да вляза Фармация, нямам толкоз акъл.

Има специалности като твоята, които са си обективно трудни. И обратното - има лесни специалности, които се изучават от студенти, влачещи изпити, прекъсващи за по една година. Един познат 10 години учи археология. Да не ти казвам в кой ВУЗ, че ще ти стане смешно. Кой не е ревал от някой труден предмет или изпит, който не може да вземе?

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 11:21 от tainichka

# 61
До авторката,

Гледай като ти чета поста, все едно го е писала жена ми.

Аз гледам един сериал от много, много време, Саут парк. Та последния сезон имаше една серия, Картман беше решил, че има енксаяти ( на български сигурно се превежда страхова невроза) и искаше всичко да го вземат неговото заболяване впредвид и да му правя разни отстъпки. Докато накрая Кайл му каза, че всъщност всички имаме енксаяти, разликата е само как се справяме с това.

Всичко сме дебели, повече от колкото би ни било приятно. Всички учим нещо трудно, и ни се иска да захвърлим и книги, и тетрадки, понякога. Всички имаме накой близък, който ни прави на мармалад.

Човек в най-важните моменти е сам с дявола от едната му страна и Господ от другата, свиквай!

# 62
Кой знае как му е писнало на бащата от постоянното мрънкане на авторката. А той я издържа и с право има изисквания към нея. Трябва да поработи върху себе си авторката, иначе няма да се промени живота й.

Нека си има някакви изисквания, но трябва и да познава детето си. Тия грозни обиди, за външния вид и, че ми бил дебел задникът, съм ги чувала от баща ми и аз. Тогава бях 47кг (165см)  и задник просто нямаше! Точно тогава осъзнах, че някои си дрънкат по хавата си (т.е. за спорта), вкл. и моят баща. Така, че авторката, като завърши и отслабне, татенцето ще си намери за друго да мрънка.

Крив им животът на подобни хора и търсят да смачкат и другите, за да не са сами в нещастието си. А една жена лесно можеш да я сринеш, като й кажеш, че е дебелогъза.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 10:19 от tainichka

# 63
  • София
Гледай си ученето момиче, трудно е, как няма да е трудно, това е сложна професия и иска много знания, утре на ръцете ти и знанията ти ще лежат животите на хората. Стискай зъби и завърши.
Баща си и "златните" му съвети игнорирай напълно. Ако няма как да живееш отделно, просто не го слушай. Отговаряй му любезно, да , добре и игнор. Толкова.
Като почнеш работа веднага излез да живееш сама. Всичко ще се нареди.
За килограмите се посъветвай с лекар, какво и що, не яж тесто, сладко , яж повече зелечуци и много движение.
Излизай  , не стой сама.
Млада си , успех.
( тези около теб, на които им се случват чудесни неща и живота им напредва, половината ще се оженят и разведат преди 30- сет годишни или ще останат с тъпи професии и друга песен ще запеят , младостта им и перфектните фигури, и връзки са до време Stuck Out Tongue Winking Eye  )

# 64
  • София
Не виждам защо е това възмущение от призивите да се стегне.
Дами, забравяте, че това не е медицински форум, затова просто нямаме право да лепим диагнози, както тук масово се прави!
Авторката дава няколко факта и вие се хвърляте в обяснения каква ѝ е болестта, че и наскачате върху всеки, който си позволи да ѝ каже да се стегне и да спре да се изживява като жертва. Ами, не сте доктори, нямате моралното право да я лекувате тук.
Да, всеки има право да ѝ каже как изглеждат оплакванията ѝ отстрани и къде греши, според разказаното, но да се изживявате като психиатри-психолози, просто не бива.

# 65
авторке, имай предвид, че хората ако не са били в твоето положение, трудно ще те разберат, камо ли помогнат. За сметка на това изявления от типа "я се фащай в ръце", "сигурно татенцето те издържа" ще получиш на конвейр, така че не им обръщай внимание. Не всеки притежава емоционална интелигентност.  В това си положение смятам, че трябва да седнеш и да си направиш план за бъдещето. След като определиш целите си разпиши стъпките до всяка от тях. За да получиш усещане, че имаш контрол над живота си започни с малки стъпки, които да затвърдят твоята увереност. Изолирай от главата си всички критики. Ако можеш, намери на 4ч в колцентър работа. За теглото - започни някакъв тип режим на хранене и спорт- той ще ти даде както сваляне на мазнини, така и енергия(за четене, за живот). Определи си нещо, което да правиш за себе си всеки ден, което да е израз на твоята любов към себе си. Дерзай! Хората на 50г започват от 0-та и успяват, ще успееш и ти, само малко вяра и труд ти трябват.

# 66
И не забравяй едно много валидно правило: Изпит не се взима, а се дава.

Някои преподаватели късат много, други - пускат всички. По мое време беше така, не вярвам много да са се променили нещата оттогава.

Имаше един дзвер при нас - поглеждаше снимката в студентската книжка и, ако му хареса (сложила си по-хубава снимка), ще те пусне дори с 5 или 6, ако не изглеждаш добре - къса директно. Това беше слух за него, но имах възможност веднъж да го видя как проверява писмените работи и как пише оценки - изобщо не проверяваше листата, поглеждаше само снимките.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 10:34 от tainichka

# 67
Защото нещата не работят така. Защото понякога "стегнатите" действия, които имитират здрав човек с друг светоглед, водят до това "стегнатият" да си падне на лицето още по-зле и да изпадне в по-дълбока депресия.

Това, което работи, е серия от малки стъпки и увеличаваща се постепенно трудност, а не отведнъж да се опиташ да хванеш бика за рогата. И в тая серия от малки стъпки може да има и стъпки назад, и рев, и глезене, и търсене на подкрепа. Нещата понякога не стават бързо, особено докато се задвижат.

И да, дори от нещо малко човек може да изпадне в дупка.

Иначе аз съм по-скоро оптимист. Около 25 по принцип има една криза на увереността и всъщност при повечето хора има някакво "дъно" на щастието - вече не са студенти, ама не са стигнали и до благинките на порасналите на 30+. Може да има финансови проблеми, в работата са неуверени, не са научили, че нещата не стават изведнъж и лесно.

Иначе има златна специалност момичето. Ако си се хване да си копае лехичката, след 10 години ще се припича на тропически плаж на конференция за фармацевтични представители.

И искам само да кажа - депресия или не, да си учи стабилно, защото е излагация аптекарите вече да работят само с търговски марки и да не знаят изобщо какво е активното вещество. Позачезнаха старите аптекари, дето явно са учили добре по органична химия.

# 68
По цял свят  се казва "отпусни се" когато е зле човек, само у  нас "стегни се".Не помня къде четох това , но  поне да се редуват , пък което помогне.

# 69
Елора, имах предвид, че ако си хареса някое момче, хем ще се изпълни с по-светли мисли, хем ще се мотивира да се разкраси. И нямам предвид само килограми, а по-скоро даже грим, прическа, хубави дрехи...

И какво като и дойдат хубави мисли, ако се окаже, че това момче не я харесва. Ще затъне още повече.
С несподелените чувства хората се справят. Ама за един депресар като авторката дали ще и се отрази много добре едно отблъскване?
Имам чувството,че ей така пишете някакви глупави идеи без дори да се замислите.

# 70
  • Насред хаоса
Никой не я лекува, тя си има диагноза и съответно лечение, назначено от лекар. А кой пък има моралното право да се нахвърля грубиянски и с обиди на човек в такова състояние с мотива, че така искал да го стегне? Хора, които понятие си нямат от това и си мислят, че депресиите и натрапчивите мисли са лиготия и ще минат от овикване. Не, няма да минат така - само ще влошат състоянието още повече. Така става то - джаста праста и човекът вече е като нов и спрял да се "лигави".

# 71
Дами, забравяте, че това не е медицински форум, затова просто нямаме право да лепим диагнози, както тук масово се прави!
Авторката дава няколко факта и вие се хвърляте в обяснения каква ѝ е болестта, че и наскачате върху всеки, който си позволи да ѝ каже да се стегне и да спре да се изживява като жертва. Ами, не сте доктори, нямате моралното право да я лекувате тук.
Да, всеки има право да ѝ каже как изглеждат оплакванията ѝ отстрани и къде греши, според разказаното, но да се изживявате като психиатри-психолози, просто не бива.

Дори медицински да е проблемът, никой лекар не може да я излекува, ако тя самата не го иска и не се бори. Та в тоя смисъл призивите да се стегне нито са излишни, нито са възмутителни. Да, човек трябва да се взема в ръце и да се стяга, и не само при медицински проблем. Защото това е началната стъпка и показва желание да се справи. Никой не е написал, че е лесно. Няма идеална среда, проблемите са при всички. Просто има хора, които ги преодоляват и такива, дето мрънкат и чакат. Не визирам авторката. Някак ми се ще да обясня защо са тия призиви, не от лошо отношение към нея. Изпадала съм в депресия, възможно е да не е най-тежка форма. Ами сама съм се измъквала, просто осъзнавам положението и си казвам накъде смяташ, че си тръгнала! Не съм имала усещане за нужда от чужда помощ, а не ми се е живеело. Мобилизира се човек, намира опори и издрапва. Ако го иска.Това е "стягането" за което се призовава. А тя е млад човек на всичкото отгоре. Има живот пред себе си и трябва да намери начина, по който да го живее. И това не са хапчетата и забиването в проблеми, кой какво казал, рекъл, помислил.......всеки има право на мнение, тя пък на действие!

# 72
По цял свят  се казва "отпусни се" когато е зле човек, само у  нас "стегни се".Не помня къде четох това , но  поне да се редуват , пък което помогне.

Хаха, точно така е. Казват "Relax". Смешно е да казваш на стегнал се, тревожен и спечен човек да се стегне. То няма накъде повече понякога.

Съветът да се стегна понякога ми служи да отсявам "полезните" съвети.

Скрит текст:
По книгите, които съм чела, е известно защо тревожните хора се тревожат. Тревожният човек смята, че, тревожейки се, ще се предпази от проблемни ситуации, и ще реши проблемите си по-добре. Което е ridiculous!

Хора, които понятие си нямат от това и си мислят, че депресиите и натрапчивите мисли са лиготия и ще минат от овикване. Не, няма да минат така - само ще влошат състоянието още повече.

Ла Сомбра, десетки години загубих преди да отида на лекар, защото ми се казваше, че с "такива състояния" (депресивни), ТРЯБВА да се справям сама, така правели всички.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 12:13 от tainichka

# 73
"Просто има хора, които ги преодоляват и такива, дето мрънкат и чакат. Не визирам авторката. Някак ми се ще да обясня защо са тия призиви, не от лошо отношение към нея. Изпадала съм в депресия, възможно е да не е най-тежка форма. Ами сама съм се измъквала, просто осъзнавам положението и си казвам накъде смяташ, че си тръгнала! Не съм имала усещане за нужда от чужда помощ, а не ми се е живеело. Мобилизира се човек, намира опори и издрапва." -
ами това просто не е така. Има хора, които от прекалена критики и чувство на "отхвърлени от живота", се хвърлят от покрива на блока(конкретен случай имам предвид). Когато човек е паднал, неуверен, уплашен и т н, има нужда от подкрепа и "зареждане на резервоара". Това обикновено става в семейната среда. Когато обаче си отхвърлен от най-близкия ти(как да се бориш със света, ако "изначалния ти свят" те отхвърля), търсиш опора отвън. И тогава хора започват да ти подхвърлят каква си лилгла, глезла и т н. Еми не, не става. Тя има нужда от решение - да и се даде съвет как да възвърне увереността и борбеността си. Това става със подкрепа, разбиране, търпение и малки стъпки!

# 74
Тоя култ да се справиш абсолютно сам е много зловреден. Особено ако е придружен с критика към тия, дето не се справят абсолютно сами. А още по-неприятното е, че като че ли хората нарочно се отдръпват и кибичат отстрани, чакайки човекът да се "стегне" и да се справи сам. А това е още по-гадно. Особено ако има усещане, че потропват нервно с краче - айде бе, стягай се вече, какво толкова, за две седмици ще си нов човек.

Общи условия

Активация на акаунт