СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 5

• 29 718
  • 792
  •   1
Отговори
# 480
Ми сега по избори идете и вижте базата. Никой няма да си спре Simple Smile
За преподаватели...трудна работа
Иначе деца с впечатления за разпитване се намират Simple Smile

# 481
  • София
Е да, но не е такава идеята.
Човек винаги може да намери заобиколна опция и да влезе в дадено училище.
По-скоро е показателно дали самото училище въобще си прави  труда да организира подобно събитие.
В крайна сметка и те са на пазарен принцип. Да не лежат само на стари лаври и градски слухове.

# 482
Подкрепям
Аз лично не съм си захаросвала мнението за училищата, над които имам наблюдения

# 483
  • София
Значи да ви кажа като чуя/видя новата и старата програма, полудявам направо. Не разбирам защо се слага такъв акцент на това нещо?! Наистина! Каквато и програма да се сътвори, немска граматика ще се изучи в немска гимназия (респективно за другите езици в съответните им гимназии) и доволно количество математика ще се изучи в математическа гимназия.
Що се отнася до университети - ще си нагласят приема според това какво ще получат от средните училища и нямат никакъв друг избор, същото се отнася и за чужбинските вузове, защото нито само Германия е на картата на Европа и света, нито само Англия и т. Н.

# 484
  • София
Първа пералня Stuck Out Tongue Winking Eye . Отне ми време да стопля, че това е първа АЕГ.

# 485
Не слагам акцент. Казах, че учебните програми задължително ги има на сайтовете на училищата. И ако някой, който иска да види какво се учи в училище А в 11 клас и отвори и ще дойда да напише, че съм го излъгала, защото  примерно в смг учат география без да им е профил. Затова държа да съм максимално изчерпателна.

# 486
  • София
Първа пералня Stuck Out Tongue Winking Eye . Отне ми време да стопля, че това е първа АЕГ.

като човек, чел седмокласните теми и предните години, много се надявах да не прехвърлят папагалски и в тазгодишната тема тая изтъркана шега с нарицателните имена на елитните столични гимназии, заради която  ще има до септември догодина периодично да се обяснява на новодошли и неразбрали какво се има предвид, като се пише за "втора пералня" или "бузема". айде да опитаме да се въздържим от такова писане - отдавна не е смешно, а носи много повече досада и неразбирателства.

# 487
  • София
Е чак пък такъв проблем.
Просто някаква форма на приемственост, която допринася към усещането за общност.
По принцип съвсем осъзнато пиша жаргонно тук.
Не сме на научен симпозиум все пак.
Който както иска да пише.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 20:10 от Red

# 488
Що се отнася до университети - ще си нагласят приема според това какво ще получат от средните училища и нямат никакъв друг избор, същото се отнася и за чужбинските вузове, защото нито само Германия е на картата на Европа и света, нито само Англия и т. Н.
За нашите съм склонна да се съглася ( и в момента има сериозен прием, за който хорариумът и наличието на определени предмети в дипломата не е от особено значение), за чуждестранните - не. А и зависи в какъв точно университет се целиш. Разбира се, че ще има и такива, които приемат срещу минимални изисквания. Напълно е възможно обаче да ти откажат прием в Медицина да речем в Германия, защото през последните две години не си изучавал биология и химия. Примерът е произволен. Идея си нямам как се осъществява приемът точно по тази специалност и точно в тази държава.

# 489
Аз големия проблем с това профилиране не го виждам в това дали университет Х (където и да е той) ще приеме хорариумите и факта че, от две години не си се занимавал с предмет У.
Големият проблем е как  ще се формира избора. (Не давайте примери с деца, които от първа група на детската градина знаят с какво искат да се занимават и го постигат. Такива има, но те не са масата, твърдееее малка част са и дори и ако разглеждаме по-добрата от образователна гледна точка част на масата).
Как ще решиш да учиш химия, ако последните две години нямаш допир. Отделно природните науки си вървят ръка за ръка. Химията, да продължа примера, си е свързана с физиката достатъчно тясно. Профилираш я, но физиката ти е избягала.

# 490
  • София
На мене ми е изключително неясно какви профилиращи предмети биха се изисквали за специалности като архитектура и промишлен дизайн, например.
Понеже в учебните програми друго свързано, освен донякъде математика, няма.

# 491
Или в десети клас да ти се избистри, че искаш да учиш химия и физика, но те да не се предлагат като профилиращи или да не можеш да се класираш за тях.

# 492
  • София
Скрит текст:

Денят на отворените врати, лично за мен, има това за цел. Да покаже пламъчето в очите на децата, усмивките им, желанието им! Учителите могат да отговорят на въпросите ви, само с отговорите, които вече знаете. Който има щастието да влезе в кухнята, сам ще разбере останалото.

много поетично, но нерационално и погрешно.

пламъчетата в очите на набор 2003 нямат особено отношение към избора на училище и паралелка на набор 2006.

аз искам да видя училището и като база, защото лошата база говори лош мениджмънт и липса на добро училищно настоятелство.

искам да видя учителите, да си създам представа за тях, защото от тях зависят до голяма степен всякакви пламъчета в очите на учениците.

искам да ми разкажат на прост, човешки език какво означава това "паралелка с профил биология" - какви предмети ще учат, по колко часа, какви други дейности ще има, как стои въпросът с обучението по общообразователните предмети и т.н. всичко това нито го знам, нито има как да го разбера.

та денят на отворените врати трябва да дава много възможности. АК го организират по доста добър начин, от който може да се почерпи пример. да слушам старателно подготвяните презентации на сегашните ученици на училището по някой предмет е последното нещо, което ще окаже влияние на избора ми и последното нещо, което ме интересува, когато съм излязла от работа, за да посетя информационно събитие за училището.

Jam, пламъчетатата са в очите на набор 2004 (9класниците). Само може да съжалявате, ако не сте видяли презентацията на профил Биология... детето е страхотно... (предполагам и другите са били добри).
Учителите няма да ви кажат нещо различно от това, което се знае или има официална информация (справка отговорът на зам.директорката).
Учебните планове на паралелките/профилите са на сайта. Всеки може да си направи справка или сравни...
Когато избирах училище (въпреки че детето си го беше избрало, преди изобщо да има точна представа за Химията/Биологията), най-важното бе как се представят децата. Това е атестация на учителите (страхотни, взискателни раздаващи, подкрепящи... ), резултата от труда им. Това че някой учител/директор ще ми даде захаросана престава и после да се чудя от къде ми е дошло, не благодаря.
Мениджърът е имал само едно лято, за да "руши"/ремонтира. Не се ремонтира току така цяло училище. Никой не събира годишна лепта за УН, даренията са доброволни при някаква нужда/инициатива...

А окаяно състояние на сграда - не я виждам като такава тази на НПМГ, не означава, че нещата са зле... Означава, че държавата пари за образование не дава.
Малкото ми дете учи в много стара сграда с много проблеми с нужда от много пари, но пък това е най-уютното училище, в което съм била (отделно, че е едно от най-добрите в София).
В старото им училище се харчеха над 50-60 хил. на година и имаше "подобрения" и работещо УН (=касичка за директора), но ако можех да избирам ще кажа съжалявам, че голямото ми дете нямаше шанса да учи в училището на малкото.

А иначе има защо Прогресивното, да бъде наречено така...
Нищо лошо няма в хуморът, приехте бЕлото, червеното, розмарина, защо не и шеговитите имена на училищата...

# 493
  • София
maria77bg, нямах предвид твоя пост, никак даже, а като цяло. ☺️Уважавам старанието ти да си изчерпателна и коректна! Просто се акцентира на някакви неща, които всички тук знаем, че едно се пише, а съвсем друго ще стане в реалността.
За да допълня примера на Дидева обаче, само искам да кажа, че ме приеха Фармация в Германия с единствено условие за хорариум на часове по немски език, които при всички условия от езикова гимназия се покриват, никой нито ми е търсил биология, нито химия. И то визирам един от добрите университети в Германия. Затова аз лично не се концентрирам нито върху профили, нито върху стари /нови програми, нито РИЧЕ, и т. Н., и т. Н. Многоооо вода ще изтече, докато се ориентира едно дете, накъде иска да хване. А и сме далече от времената - каквото учих, това ще работя до пенсия.
Нарицателните имена на училищата в София звучат повече от отвратително, много седмокласни теми изчетох, изумена съм с какъв захлас и честота на употреба се пишат.

# 494
  • Някъде в Европа...
Ей, с тези "перални", накарахте нас, провинциалистките, да се чудим за какво говорите..😉

Общи условия

Активация на акаунт