Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 76

• 47 670
  • 778
  •   1
Отговори
# 435
Като сме почнали темата Персенска може би няма човек на когото едновременно да съм толкова благодарна и ядосана в същото време. Имам прекрасно детенце от ЕЦ първи опит при нея и една загубена естествена бременност, най-вероятно поради липса на терапия. Просто не мога да повярвам как я отписа още на първия преглед, въпреки че не се виждаше нищо, само защото бях 36+ и ми беше първата спонтанна бременност за всички години опити. Минаха почти две години и аз още не мога да и простя и да спра да се обвинявам, че не направих всичко възможно да спася бебето си.

# 436
Като сме почнали темата Персенска може би няма човек на когото едновременно да съм толкова благодарна и ядосана в същото време. Имам прекрасно детенце от ЕЦ първи опит при нея и една загубена естествена бременност, най-вероятно поради липса на терапия. Просто не мога да повярвам как я отписа още на първия преглед, въпреки че не се виждаше нищо, само защото бях 36+ и ми беше първата спонтанна бременност за всички години опити. Минаха почти две години и аз още не мога да и простя и да спра да се обвинявам, че не направих всичко възможно да спася бебето си.

Betty, “странно “ недоглеждане от нейна страна и то в 36+. Ако желаеш, би ли споделила какво се е случило.

# 437
Здравейте искам да питам, когато попълвам формуляра в сайта за консултация трябва ли задължително да съм изследвала преди това хормоните, които са описани или мога и без да съм ги изследвала на този етап. Вече живот и здраве преди часа ще подготвим каквито е нужно изследвания.  🤔🙂

# 438
  • гр.София
Може и без да си ги изследвала. Като ви се обадят за час, преди датата си ги направете.
Оффф, направо не искам да чета такива неща за Персенска. Не защото я защитавам, а защото и ние сме при нея и това разклаща доверието ми. А и не ми е приятно да знам, че се е държала така с жени, които се борят да станат майка, дори и непознати за мен.
Аз съм на 34. АМХ при мен е 1.66. Имам 1 бременност(спонтанна и лека) и 2 аборта в 6г.с пак от спонтанно забременяване.Като се видяхме на първия преглед, тя веднага рече и отсече, искам да се видиш с имунолог, но след една проследена О ще решим инсеминация или инвитро. Ок, аз не съм против, но някакси исках да ни даде шанс и да ни помогне да открием проблема.
Въпреки това проследихме 2 О, и си дадох малко време. Междувременно бях на имунолог, взела съм мерки за нк клетките и тла. Сега пием едни добавки с мм по нейна препоръка, ще опитаме и този месец и януари ще я направя тая инсеминация, ако не се получи. Но се моля просто да бъде скоро и докрай този път.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 22:57 от mariq13

# 439
Не съм го написала ясно. Аз бях на възраст 36+ години. Загубих бременността в 8-ма седмица. Реално репродуктивните следят бременностите до края на трети месец.

Последна редакция: пт, 29 ное 2019, 01:41 от BettyBoop

# 440
  • Sofia
Имам следния въпрос за ДЯ не е ли адски скъпо инвитрото нещо като 6000 лева? Сигурно и много се чака,защото няма много донорки. А по фонда покрива ли се процедура с ДЯ?

Общините също предлагат финансиране може да погледнеш в общината, в която живееш. Софийска има финансиране с ДЯ при следните условия:
Скрит текст:
КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОГРАМАТА?

Семейства и двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването.

Кандидатите – семейства или двойки за финансиране по Програмата – следва да отговарят на следните изисквания:

1. Да имат сключен граждански брак или да са във фактическо съжителство;
    2. Жената да има постоянен и настоящ адрес на територията на Столична община най-малко 3 години преди подаване на заявлението;
    3. Да бъдат с непрекъснати здравноосигурителни права – за всеки един от двойката;
    4. Да нямат данъчни задължения към държавата и Столична община – за всеки един от двойката;
    5. Да не са поставени под запрещение;
    6. Да имат доказана необходимост от лечение на безплодието чрез асистирани репродуктивни технологии с донорски яйцеклетки, а именно при следните състояния:
        а) преждевременна яйчникова недостатъчност поради естествени (изчерпан яйчников резерв) или ятрогенни причини;
        б) три и повече предходни опита инвитро със собствени яйцеклетки, които са завършили без ембриотрансфер поради лошо качество на получените ембриони;
        в) генетични състояния и заболявания, налагащи ползването на донорски яйцеклетки;

7. Да липсват контраиндикации за лечение чрез асистирани репродуктивни технологии съгласно Наредба № 28 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването и Наредбите за нейното изменение и допълнение, респ. според актуалната версия на медицински стандарт „Асистирана репродукция”;

8. Жената следва да е на възраст не по-голяма от навършени 50 години към датата на подаване на заявлението.

Здравей Одри,

Много ти благодаря за информацията, найстина идея си нямах,че общината финансира такава процедура.

# 441
Имам следния въпрос за ДЯ не е ли адски скъпо инвитрото нещо като 6000 лева? Сигурно и много се чака,защото няма много донорки. А по фонда покрива ли се процедура с ДЯ?

Общините също предлагат финансиране може да погледнеш в общината, в която живееш. Софийска има финансиране с ДЯ при следните условия:
Скрит текст:

Семейства и двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването.

Кандидатите – семейства или двойки за финансиране по Програмата – следва да отговарят на следните изисквания:

2. Жената да има постоянен и настоящ адрес на територията на Столична община най-малко 3 години преди подаване на заявлението;
    3. Да бъдат с непрекъснати здравноосигурителни права – за всеки един от двойката;
    4. Да нямат данъчни задължения към държавата и Столична община – за всеки един от двойката;
    6. Да имат доказана необходимост от лечение на безплодието чрез асистирани репродуктивни технологии с донорски яйцеклетки, а именно при следните състояния:
        а) преждевременна яйчникова недостатъчност поради естествени (изчерпан яйчников резерв) или ятрогенни причини;
        б) три и повече предходни опита инвитро със собствени яйцеклетки, които са завършили без ембриотрансфер поради лошо качество на получените ембриони;
        в) генетични състояния и заболявания, налагащи ползването на донорски яйцеклетки;

7. Да липсват контраиндикации за лечение чрез асистирани репродуктивни технологии съгласно Наредба № 28 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването и Наредбите за нейното изменение и допълнение, респ. според актуалната версия на медицински стандарт „Асистирана репродукция”;

8. Жената следва да е на възраст не по-голяма от навършени 50 години към датата на подаване на заявлението.

Здравей Одри,

Много ти благодаря за информацията, найстина идея си нямах,че общината финансира такава процедура.

Не се поема опита изцяло от Общината, както е с Фонда, мисля че около 2000лв. отпускат. А самия опит може да струва от 6000 до 11000 доколкото знам...Т.е. взимаш заем/кредит и пак няма гаранция, че ще стане Sad

# 442
  • Sofia

Скрит текст:

Здравей Одри,

Не се поема опита изцяло от Общината, както е с Фонда, мисля че около 2000лв. отпускат. А самия опит може да струва от 6000 до 11000 доколкото знам...Т.е. взимаш заем/кредит и пак няма гаранция, че ще стане Sad
Благодаря за информацията, NIA2019. Да сумите са огромни, дано да не се стига до тая опция.

# 443
Аз попаднах при нея на един съботен преглед, преди пункция, защото Цветков не беше на работа. Тогава бях на 37 и пак не се харесахме взаимно и същото му казах и аз на него след това, че при нея повече няма да стъпя. Въпреки негативизма й, точно този опит беше успешния.
Така че, прехвърляй се и си следвай пътя и мечтите Simple Smile
quote author=vel333 link=topic=1150598.msg39725156#msg39725156 date=1574880143]
Момичета, аз съм над 40г. и съм пациентка на Д-р Персенска. Нещо обаче няма "химия" между нас, някак си оставам с впечатлението, че прави нещата при мен по инерция (и друг път съм писала по темата). Чудя се дали да не се прехвърля при Цветков за последните 2 опита, които съм си дала като срок..... .. 😏
За Персенска се говори, че не "харесва" пациентки над 35г. 😐, за Цветков чували ли сте подобни твърдения?
[/quote]

# 444
  • София
Моят първи опит на полу-ЕЦ (с Кломифен 2х1 от 3ти ден), в който стигнах до пункция, приключи неуспешно.
Д-р Персенска отсъстваше по време на процедурата и на 8 ден ме проследи д-р Тихомирова, а пункцията направи д-р Цветков.
На 8 ден: LH: 16 mIU/ml, Е2: 822 pg/ml (което ми се струва доста висок резултат, при условие, че Е2 с Елонва и 4 фоликула беше 981), 1 доминантен фоликул в дясно 24 мм, в ляво - 12 мм, лигавица - 5 мм (като обикновено на този ден е 8 мм).
Д-р Персенска беше написала да се прави свеж трансфер (макар че ѝ бях казала, че лекувам цистит и кандида).
След пункцията поясних на д-р Цветков, че обмислям ПИД на ембриона (въпреки че не бях го коментирала с д-р Персенска) и искам да го замразим. На ден 5 обаче ембрионът стигна до ранна бластоциста и според ембриолозите не беше подходящ за ПИД и замразяване, на ден 6 - дегенерирал.
Досега (след стимулация) всичките ми ембриони ставаха бластоцисти (с изключение на един, който спря развитие на 3ти ден), а фоликулите се пукаха към 21 мм, а този път доминантния беше стигнал до 27 мм в деня на пункцията. Чудя се дали е от кломифена, а и не разбирам защо д-р Персенска го назначи, при положение, че предишния път на напълно ЕЦ си имах 2 доминантни фоликула, вместо, заради ранната ми овулация, проследяването да е на ден 7 преди ЛХ да започне да се качва.
Според нея резервът ми не е добър, тъй като направих само 4 фоликула при стимулацията с Елонва, а на мен ми се струва, че това зависи много от стимулацията, тъй като няколко месеца преди това с малки дози Фостимон в друга книника имах 9 фоликула > 15 мм, но пък не бяха равномерни (но и тя не искаше информация за опита ми в старата клиника). От 3 години не съм изследвала AMH и inhibin B, а и не знам дали е нужно. От друга страна след всяка стимулация (2 досега, ако не броя хапчетата) цикълът ми се скъсява с по 2 дни, което мисля, че също е лош сигнал.
Чудя се дали има смисъл да продължавам на ЕЦ, да замразявам или да пробвам свеж + 1 ЗЕТ, нужен ли е действително ПИД, крие ли допълнителни рискове... Когато се опитвам да говоря за тези неща с д-р Персенска ми се струва, че на нея ѝ е все едно и общо взето прави първото, което кажа или на нея ѝ хрумне, и действително действа по инерция.
Не зная също дали трябва да запиша час за коментар или направо за следващ опит на ЕЦ.

# 445
  • и тук и там :)
Моят първи опит на полу-ЕЦ (с Кломифен 2х1 от 3ти ден), в който стигнах до пункция, приключи неуспешно.
Д-р Персенска отсъстваше по време на процедурата и на 8 ден ме проследи д-р Тихомирова, а пункцията направи д-р Цветков.
На 8 ден: LH: 16 mIU/ml, Е2: 822 pg/ml (което ми се струва доста висок резултат, при условие, че Е2 с Елонва и 4 фоликула беше 981), 1 доминантен фоликул в дясно 24 мм, в ляво - 12 мм, лигавица - 5 мм (като обикновено на този ден е 8 мм).
Д-р Персенска беше написала да се прави свеж трансфер (макар че ѝ бях казала, че лекувам цистит и кандида).
След пункцията поясних на д-р Цветков, че обмислям ПИД на ембриона (въпреки че не бях го коментирала с д-р Персенска) и искам да го замразим. На ден 5 обаче ембрионът стигна до ранна бластоциста и според ембриолозите не беше подходящ за ПИД и замразяване, на ден 6 - дегенерирал.
Досега (след стимулация) всичките ми ембриони ставаха бластоцисти (с изключение на един, който спря развитие на 3ти ден), а фоликулите се пукаха към 21 мм, а този път доминантния беше стигнал до 27 мм в деня на пункцията. Чудя се дали е от кломифена, а и не разбирам защо д-р Персенска го назначи, при положение, че предишния път на напълно ЕЦ си имах 2 доминантни фоликула, вместо, заради ранната ми овулация, проследяването да е на ден 7 преди ЛХ да започне да се качва.
Според нея резервът ми не е добър, тъй като направих само 4 фоликула при стимулацията с Елонва, а на мен ми се струва, че това зависи много от стимулацията, тъй като няколко месеца преди това с малки дози Фостимон в друга книника имах 9 фоликула > 15 мм, но пък не бяха равномерни (но и тя не искаше информация за опита ми в старата клиника). От 3 години не съм изследвала AMH и inhibin B, а и не знам дали е нужно. От друга страна след всяка стимулация (2 досега, ако не броя хапчетата) цикълът ми се скъсява с по 2 дни, което мисля, че също е лош сигнал.
Чудя се дали има смисъл да продължавам на ЕЦ, да замразявам или да пробвам свеж + 1 ЗЕТ, нужен ли е действително ПИД, крие ли допълнителни рискове... Когато се опитвам да говоря за тези неща с д-р Персенска ми се струва, че на нея ѝ е все едно и общо взето прави първото, което кажа или на нея ѝ хрумне, и действително действа по инерция.
Не зная също дали трябва да запиша час за коментар или направо за следващ опит на ЕЦ.
Според мен няма смисъл да записваш час за коментар, а направо за следващ опит. Така или иначе тя не коментира много и само ще ходиш до болницата, въпросите си можеш да ги зададеш и на прегледа.
"Когато се опитвам да говоря за тези неща с д-р Персенска ми се струва, че на нея ѝ е все едно и общо взето прави първото, което кажа или на нея ѝ хрумне, и действително действа по инерция." - общо взето моето впечатление е че й е все едно......за съжаление. Дори и да не е така, тя с действията си не опровергава впечатлението ми.
Аз правих при нея една стимулация с Елонва /изрично по мое настояване. А за Елонвата разбира се не научих от нея, а от форума тук/. Имах 7 фоликула, но за мой "късмет" пункцията се падаше да е неделя.....обаче нали тя почива тогава и ме писа за пункция в понеделник. Естественно 3те фоликула бяха лутенизирани. Всички останали стимулации са ми били с Кломифен или на ЕЦ. В интерес на истината вадих Я и имах доста, които оцеляха до 5ти ден, но след ПИД резултата беше неблагоприятен. Сега съм решила да не правя повече ПИД - то и при него са доста спорни мненията.

Последна редакция: пт, 29 ное 2019, 15:10 от vel333

# 446
  • София
Моят син е резултат от стимулация с Елонва. Д-р Персенска ми я назначи. Тогава бях на 42г и извади 9яйцеклетки, 2 от които не зрели, а останалите 7 се оплодиха.

# 447
  • София
Моят син е резултат от стимулация с Елонва. Д-р Персенска ми я назначи. Тогава бях на 42г и извади 9яйцеклетки, 2 от които не зрели, а останалите 7 се оплодиха.

Моят опит с Елонва също беше успешен, и имам син, въпреки че бластоцистите бяха с фрагментации и без да сме правили ПИД. На 35 г. направих само 4 фоликула, вероятно наистина имам намален резерв, но така или иначе стимулациите ми се отразяват неблагоприятно на цикъла и на хормоните, от друга страна ЕЦ отнема повече време и не се знае колко е подходящ за моя случай.
Чудя се какво да правя оттук нататък и да ви кажа честно, разчитам повече на вашите съвети, отколкото на такива от д-р Персенска, колкото и зле да звучи това...

# 448
Здравейте. Имате ли идея дали др Чапанова преглежда в следобедните часове? По-конкретно дата 05.12 ако някоя от вас има час случайно. Blush

# 449
Здравейте. Клиниката почива от 22 декември до 6 януари.

Това значи ли, че 06.01.20г. е първия работен ден?

Общи условия

Активация на акаунт