НОЕМВРИйки -2019 -тема 8

• 36 878
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
Докато те следят редовно, всеки ден си е бонус.
 Но странното е, че на ехографа на лекарката автоматично ми дава термин 16ти, а софтуерът не е правен в България. И всички калкулатори казват, че сега съм 38+1 (16ти е 40+0)
Веси, на мен термина ми го коригираха термина да пасне на датата на зачеване и на ранните ехографи. Но при мен разликата беше много по-голяма - 2 седмици. Мисля, че ако е над 7 дни коригират, 3 се счита, че няма значение.

# 481
  • Наблизо
Сега потърсих в нета и май е само във Франция така,във Великобритания,Германия и т.н. гледат седмиците на аменореята,тук гледат гестационни седмици и оттам разминаването.Аз си свикнах с двата термина,защото ходя и в Германия понякога,където живеем,ако ми е спешно и могат да ме вземат по-рано и да съм с мъжа ми.Иначе немският ми е още слабичък да ходя сама и се следя във Франция.Там и ще раждам.
За следенето...сравнено с България направо все едно съм на полето.Миналата седмица имах проблем и ходих,гледаха ме и тоновете също.Тази седмица също имам час към края и толкова.Сам си ходиш в болницата,единствено искат на термина,ако още не си родила,да идеш в болницата.

# 482
Аз последно бях на преглед на 28 и сега имам час за 11 ако не родя до тогава .. при мен казаха че не е хубаво да преносвам термина ми е на 13ти, но бебо върви голям.

# 483
Darк,да смятат го от зачеването 40 седмици..и дефакто раждащите тук на термин се водят преносващи в България.

Няма такова нещо. В Бг също 40+0 ти е термина и чак след това те водят преносила и ако условията позволяват чакат 10 дни.

JhaJha, ако има разминаване ехограф-календар седмицата се коригира според ехографа по време на феталната в 12гс. И повече не се пипа. Ако бебето върви малко, се следи по-често и ако трябва, се вземат мерки било то да се вади по-рано или да се пият добавки за растежа му.
Силно стискам палци да навакса грамчетата бързо.
Jha, ако още не си, почни да се изцеждаш редовно. Така ще дойде по-лесно кърмата и ще има повече. Няма значение, ако не изкарваш нищо или само капки, да има стимулация.
Мен не ме натискат за кисело мляко (защото мисля да кърмя), но всички от старото поколение са в шок, че няма да има сокчета. Мен са ме гледали със сок от 40 ден, и майка ми, баба ми и цялата рода очакваха поне от 3 месец да дам мъничко. Със сина ми се преборих да не давам, но сега баба пак пита как да запази едни моркови, така че да стават за сок. Какво да и кажа - "докато стане време за захранване, ще имаш от новата реколта".

Стимулирам се .Има капчици не много ,но ще станат🙂

На мен фетална ми правиха в 22.с. И тогава ми каза лекарката че не отговаря на изчисленият термин и че ще е по-късно -от 11на около 28-29 ноември.Казах на доктора ,а той каза :
-Знае тя!
А на ранен БХС ,също казаха че не съм 13г.с. ами 11 и го записаха в листа .И така.А направо не се събирам в кожата си че това можеше да не се случи.

# 484
Jha jha спокойно, много бебенца се раждат с тези килограмчета и доносени, важното е че сега е по - добре и в болницата се грижат адекватно за нея.. на една позната я изписаха без да кажат че бебето има проблем и от неядене беше свалило почти кило а и то беше с малко килограмчета ..

# 485
Аз също бях 1.02 и терминът ми беше 8.11.

# 486
Мами как се справяте с кърменето? Имам кърма, но зърната са ми разранени до кръв...слагам я на гърда, цедя се, но са твърди и болезнени Sad

# 487
Разранени зърна значи, че нещо не е наред. Вероятно засукването не е добре. Гледай да е с широко отворена уста, асиметрично, и ти да си удобно застанала. Ако не се получи, разваляш вакуума и пробваш пак. Хедра има добра статия по въпроса. Другия вариант, за който се сещам, е да има проблем с изцеждането(ако цедиш с помпа или на ръка).  Ако си още в болница, питай някой да види какъв е проблема. Ако не те задоволява съвета, питаш следващия и т.н. Поне в моята болница получих много неадекватни съвети, докато намерих кой разбира (моята аг). Ако си си вкъщи, виж доброволните консултанти на напк, вероятно има някой близо до теб. Или може да се обадиш за платена консултация. Успех Simple Smile
Едит - видях, че ти е дошло млякото Simple Smile Цеди докато спре да има бучки и да те болят. Не е задължително да цедиш докрай (даже ако не искаш да увеличаваш млякото, не цеди докрай), но поне бучките да се махнат. Ако не става добре с помпа, пробвай на ръка. Казват, че студени компреси помагат.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 11:15 от vesibu

# 488
Йоана, къде си? В Ла Лече лига обявиха събитията и срещите за ноември, имат и в София, и на няколко места в други градове.

Няколко съвета от курса за бременни в Майчин дом и Шейново:

Гърдите и коремчето на бебето трябва да имат време да почиват. Непрекъснато, часове наред, държане на бебето на гърда не е хубаво нито за него, нито за майката. Час-два поне между две кърмения, като се следи наддаването и памперсите, за да се знае, че се храни добре.

Ако има разранявания - специален крем, маже се и е хубаво да се сложи стерилна марля, която пак да е напоена с крема. Иначе се търка в дрехите, крема попива и става ново разраняване.
Без подплънки за кърма и пр, защото могат да запарват и да предизвикат още проблеми. Ако се налага - чиста марля, памучни дискове при малко капки или нещо памучно, дишащо. Никакво миене на гърдите с агресивен сапун и дезинфекции "преди и след", както за жалост още се препоръчва на много места. Достатъчно е поддържане на нормална хигиена и при нужда - изплакване с хладка вода. Акушерката каза, че от постоянно миене се премахва естествения аромат на жлезите, който привлича и успокоява бебето, освен това кожата лесно се наранява.

Кърпички за кърмачки - само ако наистина, ама наистина няма достъп до вода и дълго време - до възможност да се изкъпеш. Което в съвременни условия почти не се случва.

Първия месец е нормално гърдите да са твърди. Много внимателно при цеденето с попма - може да се докара хиперлактация, а някои модели разраняват. Изненадах се, но цеденето на ръка било по-щадящо, отколкото с помпа, аз все си мислех, че е обратното. И съветите също бяха, че не е необходимо да се цедиш докрай, ако не искаш увеличаване на кърмата.

Много от нещата ги пише и в сайта на Нац. асоциация Подкрепа за кърмене, ама си е друго да ти ги каже и някой на живо Simple Smile

И много важно - позата на бебето - не трябва нито то да се напряга, нито ти. Т.е. да не "виси", да не се налага да си обръща главичката, а просто да си е гушнато удобно. За това виж в НАПК и блоговете за кърмене има много снимки и видео.

# 489
Мами как се справяте с кърменето? Имам кърма, но зърната са ми разранени до кръв...слагам я на гърда, цедя се, но са твърди и болезнени Sad
Йоанка,вземи си крем на Лансинох-Ланолин.Действа чудно на зърната и се мажи непрестанно.На мен само това ми помогна

# 490
Може да пробваш и със силиконови зърна.

# 491
  • Наблизо
Да ви се оплача - не съм излизала от петък.В петък излизахме и имах нужда да реанимирам цяла събота..Вчера нямаше къде да ида,а днес цяла сутрин съм с контракции и бебешки ритници в ребрата.Дразня си се сама,но а понеча да изляза и ме присвие и си легна.
Мъжът ми вече направо ме дразни,говори на бебето и го пита все няма ли да излиза.

# 492
Пък моят мъж ме разпитваше дали мисля да раждам днес, че да остави колата на ремонт. Но сметката се оказа без кръчмаря, майсторът е свободен чак в сряда. Така че не трябва да раждам утре (майстори) и сряда-четвъртък (без кола). Днес вечерта и петъка са ми свободни засега 😁

# 493
Хахах, аз не трябваше да раждам до днес, оттук нататък може Joy

Вес, стискай още малко Joy

Лейди, днес майка ти ли беше рожденичка? Да е жива и здрава, ако не съм се объркала Simple Smile

# 494
Момичета ,благодаря за пожеланията за малката Hug Подаръците ги хареса ,ама не и тортата - изяде само една хапка ,а беше толкова вкусна Flushed

Днес пък мама е рожденичка,вчера и дадох подаръка ,че да си го облече днес ,и пак ще има ядене на корем.

Спрях магнезия и мислех вече да почна да се разхождам ,но не мога наистина -чувствам се като разкачена ,а от влажното време ме болят ставите и травмите .Най-често използваната ми дума е 'ооох' Joy

Хах ,а на мен ми беше забранено да раждам до днес, заради колата и едни пари,които трябваше да вземе мъжо,мама и аз пък не искахме да е на нейната дата ,от утре вече е свободен да излиза бебока .Терминът ми е в събота ,ако пренося ще е голям майтап с цялото това лежане и пазене ....

Общи условия

Активация на акаунт