Сестра ми не желае да има контакт с нас

• 8 505
  • 190
  •   1
Отговори
# 165
Хубаво де Рори72. Ти ако искаш да спасиш сестра си от афганистанеца, какво би направила? Би хванала самолета и отишла там, за да говориш с нея или би седяла 10 месеца безучастна надявайки се нещо да и се случи и след това започваш да го играеш загрижената сестра. Пак питам, защо авторката седя 10 месеца без да отиде да я види.
И той видиш ли я бил държал заклучена, пък в този си период Додо е имала контакт с нея. И Додо никъде не написа, че ще заминава за Афганистан, а за Германия.

Тук малко са оплетени нещата кога са станали 10те месеца, откак нямат контакт (сега) и кога се е случила връзката с афганистанеца (преди). Но не това ми е мисълта...

Известно е, че няма как да покрепиш жертва на домашно насилие (която не е узряла за идеята да си тръгне и още има чувства към насилника) с настройване срещу насилника. Стратегията е да се опиташ да останеш емоционално близък, за да може да разчита на теб, когато събере смелост. Въобще, много внимателно да пипаш.
Д0Д0, може би с твърдата ти позиция срещу решенията ѝ от онзи момент, тя се е почувствала неразбрана и незачетена като зрял индивид и това я е отдалечило от теб.

Въобще цялото описание как е била кротка подрастваща ме навежда на мисълта, че е живяла в страх и отдавна са се мътили разни работи в главата и душата ѝ. Може би е имало много контрол в семейната ви среда и сега, неразумна или не, като е усетила, че контролът върху нея се опитва да продължи, го е срязала. И, ако се плаши от мисълта за контрол, то дори да има разумни приказки и доводи изречени в цялото нещо, тя няма да ги чуе както са намислени, а както тя е счупена.

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 16:14 от JoyfulCompany

# 166
  • София
Хубаво де Рори72. Ти ако искаш да спасиш сестра си от афганистанеца, какво би направила? Би хванала самолета и отишла там, за да говориш с нея или би седяла 10 месеца безучастна надявайки се нещо да и се случи и след това започваш да го играеш загрижената сестра. Пак питам, защо авторката седя 10 месеца без да отиде да я види.
И той видиш ли я бил държал заклучена, пък в този си период Додо е имала контакт с нея. И Додо никъде не написа, че ще заминава за Афганистан, а за Германия.

Да не говорим, че ако са нямали финансова възможност, то постоянно има  хора, които пътуват с автомобили. Споделено пътуване. Може някой без пари да я заведе, а после друг да я прибере. Има и такива, които за една нощ или две са готови да дадат подслон. Ако имаше желание, моеше да организира едно такова пътуване до там без да и струва кой знае колко. Когато има такъв проблем и се сподели в групите, обикновено хората са отворени да помогнат.
Написах, че заминава за Германия с цел да се омъжи и да заминат в Афганистан. Искаше и деца от него. И поддържахме връзка всеки ден по онова време. Беше под ключ и говореше с мен по тел. Той не я е държал против волята й. Тя си беше ок с това. И се опитвах да й обясня, че това не е нормално.

# 167
Това, че Додо е била главен обект на домашно насилие, не означава, че сестра й не е била, както и не означава, че самата тя няма емоционални проблеми, които биха й пречили в живота и биха били причина да взима малоумни решения, като това със смяната на вярата. Семейството й може да не я затрие сега, но и тя самата може да го направи много добре.

Може да е пълнолетна, може да е всякаква, но на коя от вас това би било утешение, ако се стигне до най-лошото? Чудя се изобщо като наливате акъл, поставяте ли се на мястото на семейството?
Сестра й прави простотия след простотия, най-нормалното нещо на света е да иска да й помогне и да не се откаже от нея.

Додо, спри да се връзваш на bella_ciao, достатъчно е само да поровиш и ти в нейните мнения и ще видиш, че няма нужда да я взимаш насериозно.

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 14:30 от Elunaria

# 168
Аз пък не разбирам какво толкова е травмиран някой ако преди 20 -30 год. родител му е обърсал 2 шамара или го е плеснал по д-то? Ами тогава така се възпитаваха децата като цяло. Ако си помислим половин държава трябва да е травмирана от подобно домашно насилие.
Наясно съм, че родителите на форумските потребители не правят така...
Додо, на твое място бих помолила модератор да заключи темата. Няма какви съвети да се дадат.
Ще продължат да те нападат и да изкривяват намеренията ти.

# 169
Ами, че тя половината държава си е травмирана....

# 170

Написах, че заминава за Германия с цел да се омъжи и да заминат в Афганистан. Искаше и деца от него. И поддържахме връзка всеки ден по онова време. Беше под ключ и говореше с мен по тел. Той не я е държал против волята й. Тя си беше ок с това. И се опитвах да й обясня, че това не е нормално.

Додо противоречиш си много. Хем той я е заключил, хем пък било по нейно желание. И как така хем е била заключена, и не е могла да ползва тоалетна, хем ти си имала връзка с нея всеки ден и не си направила нищо. Или ходенето до тоалетна в кутия от чипс също е било по желание на сестра ти. Нещо много противоречия. Тогава знаеше че е заключена и че не може до вц - то да иде, ама не хукна да я спасяваш. Сега когато се е разделилa с него и отново си е в Англия, ти реши че има нужда от спасение.
В началният си пост пишеш, че сестра ти от години не иска да има контакт с теб, а сега пък пишеш, че всеки ден сте се чували.

# 171
Ами от това излиза, че случката с афганистанеца е била преди поне няколко години.
И на мен ми стана странно - хем заключена, хем с телефон.
От чутото не оставам с впечатление, че отношенията й със сестра й са нарушени само заради едната страна /сиреч сестрата/. Двустранно е, и авторката има грешки, така че сега си тегли последствията от собствените действия/думи/бездействия.

# 172
Додо, здравей,

имам два въпроса към теб:

1. Права ли съм да мисля, че към настоящия момент си по-загрижена за майка си, отколкото за сестра си?
2. С кой се солидаризираш във фамилната ви история?

Благодаря, ако ми отговориш.
Ще напиша какво мисля за ситуацията, след отговорите.

# 173
Д0Д0,

Хрумват ми още няколко неща. Предварително предупреждавам, че не съм никакъв авторитет и може би не е излишно да се консултираш със специалист.

Първо, от настоящата си гледна точка (на гняв) и коалицията (с родителите ви) може би няма смисъл да се опитваш да стигнеш до сестра си. Някъде беше писала, че разликата ви е 6 години. Помисли си къде беше ти преди 6 години спрямо емоционалната си травма. Какво ти помогна да започнеш да я преодоляваш и в момента да си способна да общуваш (студено или не) с родителите си. Помисли си къде би била, ако нямаше късмета да срещнеш мъж, който те разбира и подкрепя. Накратко, опитай се да си представиш 'къде' е сестра ти и виж дали гневът остава гняв или се трансформира в състрадание. Ако я намериш, за да ѝ търсиш сметка за отношението, има голяма вероятност отново да те отхвърли. Ако види, че от твоя страна има зачитане на избора ѝ, не я осъждаш, не ѝ вменяваш как би трябвало да се държи към родителите ви и имаш желание за диалог, не за монолог - може да е по-склонна да откликне. Може би това е имала предвид с репликата, че я натоварваш. Ако искаш комуникация с нея, чуй какво ти е казала, колкото и да ти е неприятно да мислиш за себе си в такава светлина.

Второ, развържи се от родителите си в тази ситуация. Не се опитвай да действаш от и в името на сплотеното семейство, защото излиза, че това е някаква лъжа и такова не сте имали. Ако търсиш комуникация с нея, може би поне на първо време не забърквай и не информирай родителите (ако питаш мен и на второ време не е коректно, ако тя няма желание, но ще го мислиш, ако въобще се стигне дотам).

Надявам се, че наистина просто си гледа живота и не е забъркана в някакви схеми, в които се възползват от нея. Няма как да знаем. Не омаловажавай нейните преживявания. Страховито е да си дете, което е свидетел как нараняват обичните му хора, а е безпомощно да ги защити. Нещата може и вече да са извън всякаква корекция.

Не на последно място - съжалявам, че си минала през този кошмар и че той има такива последствия. Надявам се, че поне ти си намерила начина да изплуваш, да градиш и да се радваш на живота си. Ако сестра ти не пожелае отново да се отвори към теб, ще трябва да намериш начин да се справиш и с това отхвърляне.

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 18:06 от JoyfulCompany

# 174
  • София
Скрит текст:

Додо противоречиш си много. Хем той я е заключил, хем пък било по нейно желание. И как така хем е била заключена, и не е могла да ползва тоалетна, хем ти си имала връзка с нея всеки ден и не си направила нищо. Или ходенето до тоалетна в кутия от чипс също е било по желание на сестра ти. Нещо много противоречия. Тогава знаеше че е заключена и че не може до вц - то да иде, ама не хукна да я спасяваш. Сега когато се е разделилa с него и отново си е в Англия, ти реши че има нужда от спасение.
В началният си пост пишеш, че сестра ти от години не иска да има контакт с теб, а сега пък пишеш, че всеки ден сте се чували.
Стоеше заключена, но тя беше ок с това, защото се бил притеснявал за нея. С нея имаше телефон и разговаряхме всеки ден. Това с афганистанеца беше преди почти 3 години. Какво да направя, като тя си е ок с положението. На сила ли да я прибера?

Скрит текст:
Додо, здравей,

имам два въпроса към теб:

1. Права ли съм да мисля, че към настоящия момент си по-загрижена за майка си, отколкото за сестра си?
2. С кой се солидаризираш във фамилната ви история?

Благодаря, ако ми отговориш.
Ще напиша какво мисля за ситуацията, след отговорите.
Да, права си. Притеснявам се повече за майка ми.  Ако нещо стане с нея, аз дори няма как да кажа на сестра ми , за да се прибере в България. А на втория въпрос отговорът ми е, че съм солидарна със сестра ми, това е със сигурност.

# 175
След последното вече съвсем ме съмнява да е истина историята, защото такива здрави нерви при всичките напред-назад , така - иначе,  ... и хиляда различни обяснения , описания , тайминги и ... аз се чудя дали е пълна пързалка или има само една дъщеря и тя се чуди как да постъпи с майка си в момента .
Също съм сигурна , че дори да има истина, то тя не е и на 30% изказана в темата. Няма как съвети върху тази информация.
Но и аз нито съм спец, нито детектив ... така че ме приемайте несериозно Simple Smile

# 176
  • София
След последното вече съвсем ме съмнява да е истина историята, защото такива здрави нерви при всичките напред-назад , така - иначе,  ... и хиляда различни обяснения , описания , тайминги и ... аз се чудя дали е пълна пързалка или има само една дъщеря и тя се чуди как да постъпи с майка си в момента .
Също съм сигурна , че дори да има истина, то тя не е и на 30% изказана в темата. Няма как съвети върху тази информация.
Но и аз нито съм спец, нито детектив ... така че ме приемайте несериозно Simple Smile
Не се притеснявай, не те приемаме Simple Smile

# 177
Не се притеснявай, не те приемаме Simple Smile

мерси, защото толкова съм притеснителна та се бях притеснила.

# 178

Това е другата част от историята. Беше за хванала с някакъв афганистанец, който живее в Германия. Запознали се в интернет. Искали да се женят, да имат деца, да заминават в Афганистан да живеят с неговото семейство. Направо ни се бяха изправили косите. Тя замина при него в Германия. По това време отношенията ми с нея се прекратиха окончателно. Опитах  да й налея малко здрав разум. Обяснявах й, че той иска само европейско гражданство и я използва. Да внимава, да не си сменя религията. Сещате се колко ме е полсушала. Забули се даже, замина при него за месец. Живяха заедно. Беше готова да подпише брак с него, добре, че се скараха и не се стигна до там. Надълго и на широко й обяснявах, че я лъже, 1000 довода й дадох, включително и това, че той правеше много неща, които не са позволени според корана. Но не, любовта е сляпа. След престоя си при него се върна в Англия и ми написа, че не желае да общува с мен, че не съм й приятна, като личност и човек и я натоварвам психически. Въобще.... трагедия

Додо нещо съвсем се оплете в лъжите си.Може ли малко повече яснота. Докато сестра ти беше с афганистанеца приключихте изцяло контакт или се чувахте всеки ден?

# 179
всички екстри в една тема.
и проблемно семейство и афганистанец и какво ли не.
много се изпопритеснихме в тази тема Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 16:49 от bella_ciao

Общи условия

Активация на акаунт