Кюретаж и забременяване след това - тема 82

• 26 915
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте.

В началото на годината ми откриха малка миома. Лекарката ме увери, че тя няма да пречи на забременяване и изнсване. На петия месец след опитите забременях. Всичко вървеше добре, чухме пулс. Вчера отидох уж да ме регистрират в 10 г.с.,нп уви - пулс няма, диагноза мисед. Днес ми направиха кюретаж. Няма да коментирам кошмара в болницата и крещящи акушерки, които искаха да си източат здравната каса с дълъг престой. Прибрах се, нямам кой знае какво кървене, имам и съвсем леки болки. Това беше първа бременност. Питах хиляда пъти как да се установи причина, дали миомата е попречила на развитието. „Спокойно, често се случва”. Е знам, че често се случва, но все пак е тежко.
В болничния лист няма назначени последващи лечения, хапчета и т.н.

Искам да попитам кога мога най-рано или след колко дни е най-добре да отида при друх лекар, да погледне дали всичко е изчистено и св възстановява добре?

Благодаря❤

Съжалявам миличка, тук всички сме минали през това. Ако нямаш някакво оплакване след първия цикъл може да отидеш да те прегледат. Мен моя доктор  ме викна 10тина дни след процедурата като вече нямах кървене да види дали не е останало нещо за доизчистване, защото се наложи да ми правят прицедурата два пъти и той взе моя случай много навътре. Та гледа ме един път две седмици след миседа, след това след първия цикъл и последно по време на овулация след втория цикъл Simple Smile

# 121
Съжалявам за новото момиче - Feia ! Hug Мен ме извикаха 2 седмици след процедурата да проверят как са нещата, въпреки че бях уверена, че всичко е наред още в самият ден. За мен това е правилно и редно, най-малко за собствено спокойствие и психиката след преживяното.

Мама на принцеса - стискам палци и нека си нашето успешно до финал бременно късметче ! Heartpulse

# 122
  • София
По принцип имаш право на контролен преглед в срок от 30 дни след кюртажа - трябва да го пише в епикризата, като я вземеш. Но аз този преглед не го броя, на него максимум да видят да не се задържа кръв в матката.

Затова написах - след 1-2 нормални цикъла, за да се нормализират хормоните и да се възстанови лигавицата.

# 123
  • Благоевград
Мама на Принцеса, честито!!! Много се радвам и ти пожелавам този път всичко да е наред! Изпращам ти най-силната си положителна енергия и най-добрите си мисли да са с теб!

Съжалявам, че имаме нов член в групата, всеки път ми се свива сърцето. Feia, много съжалявам! Няма да те лъжа, че лесно ще се справиш, но трябва време. Дай време на времето и то ще реши всичко. Надявам се скоро да се съвземеш физически и психически и отново да изпиташ радостта и този път да прегърнеш живо и здраво дете!

Днес за мен е тежък ден. На днешната дата беше определен моя термин и вече трябваше да прегръщам моя син. Много ми липсва. Много! Душата ме боли, че го няма. Последните две седмици наистина са тежки. Имам добри дни, имам и тежки. Снощи дори от напрежението сънувах, че е дошъл прегледа при доктор Сигридов и че той ми се скара, че не съм успяла да спася детето ни. На 12.11. съм на преглед и се надявам доктора да открие причината и да ни помогне.
Бях ви споменала, че искам да постя. Вчера бях на църква и разговарях със свещеника. Доста си поговорихме и ми олекна. Каза ми, че можем да палим свещичка за детето, независимо, че не се е родило живо, защото носи в себе си първородния грях, както всички ние. Даде позволение за пост и няколко указания. Нямам търпение да започнем. Съпругът ми не очаквах да го приеме добре, но той се съгласи, защото свещеникът каза да го спазим и двамата.
И нещо важно, което каза свещеникът - "Молете се смирено и Бог ще чуе молитвите ви".

# 124
Фея много съжалявам че ти се случва това.. Мен ме извикаха 10 дни след това за да видят дали не е останало нещо.Трябва да събереш нови сили за да се възстановиш по бързо.
Маманапринцеса много се радвам ❤️Всичко ще бъде наред! Аз съм почти в 6 месец и на мен ми беше и ми е притеснено още, но се отпусни и се наслаждавай на бременноста! Вярвай че всичко ще е ок. Прегръдки на всички момичета и дано  чуем още хубави новини! ❤️

# 125
Здравейте мили момичета!
Аз имам едно предложение за добавяне на изследване на първа страница. Мила Delisardeli, ако сметнеш за удачно предложението ми ще се радвам, защото лично аз оставам с впечатление, че доста малко от жените са правили това изследване. Става дума за: Генетичен анализ на абортивен материал. Аз мисля, че то може да даде някакви отговори, защо е загубена дадената бременност особено в случаите когато няма отклонения в другите изследвания който са посочени. И това ми желание е само защото в доста от статиите се твърди, че около 60 % от ранните загуби са причинени от хромозомни аномалии. Както и обясненията на много от докторите са тези.
Източник: http://www.topexperta.com/p_165_Spontanen_abortTova_koeto_ne_ni_ … ravi_posilni.html
"Несъвместими с живота аномалии. Естествен подбор
В момент на отчаяние звучи жестоко, но в действителност когато губи, човек не знае какво печели. Доказано е, че повече от 60% от спонтанните аборти са причинени от хромозомни аномалии при зачеването. Хромозомите са компоненти на клетките, които носят генетичния материал на човека – информацията за това, какъв ще бъде той. Това означава, че плодът е създаден от генетично увреден сперматозоид или яйцеклетка, или изобщо няма ембрион. В последния случай става дума за така нареченото „кухо яйце”. Тук се намесва естественият подбор, според който е по-добре тялото на жената да изхвърли генетично увреден плод, отколкото да роди бебе с множество уреждания, което не би оцеляло в незащитена среда. Причините могат да бъдат получаване от родителите на повече или по-малко хромозомни двойки, дефект в структурата на хромозомите и други. 95% от случаите на аборт,  поради генетично увреждане са чиста случайност или така наречената „грешка на природата” – те не се повтарят. В много редки случаи се открива хромозомна аномалия при единия или и двамата родители. Това се разбира чрез кръвен тест. Аномалията е предпоставка за повишен риск от бъдещи повтарящи се спонтанни аборти."
Източник: https://www.nadezhda.bg/laboratorii/genetichna-laboratoriia-gene … hni-izsledvaniia/
"При ранните спонтанни аборти (до 12 гестационна седмица) най-голям е делът на хромозомните аномалии. При 60% от изследваните абортивни материали се установяват различни хромозомни аномалии, които са ненаследствени и обикновени се свързват с напреднала възраст на бременната. При абортите, настъпващи между 12-та и 20-тата седмица, хромозомни аберации се откриват в около 5%."
Това изследване се провежда в НГЛ  „СБАЛАГ Майчин дом ",  Лаборатория Геника, МБАЛ "Надежда" и сигурно в други лаборатории, но аз успях да намеря информация за тези. Цените и обхвата на изследваните хромозоми са различни.За това изследване е необходимо (тъкан,   > 10 мг във физиологиен разтвор, стерилно, не се замразява), във всяка болница която прави аборти би трябвало да знаят, но винаги може да се свържете с конкретната лаборатория в която ще направят изследването какви са техните конкретни изисквания.
1. НГЛ  „СБАЛАГ Майчин дом " предлага няколко варианта:
- ДНК фрагментен анализ на абортивен материал – хромозоми 13, 18, 21, Х, У (Болест на Даун, на Едуардс, на Патау; полови анеуплоидии)- 150 лв.
- ДНК фрагментен анализ на абортивен материал – хромозоми 15, 16 и 22  (Tризомия 15, тризомия 16 и тризомия 22)- 120 лв.
- ДНК послеродов фрагментен анализ – хромозоми 21, 18, или Х/У (Болест на Даун, болест на Едуардс, полови анеуплоидии)- 120 лв.
2. Лаборатория Геника предлага два варианта:
- Най-чести анеуплоидии - основен панел (тризомия 21, 18 и 13 и бройни X, Y)- 180 лв.
- Най-чести анеуплоидии - пълен панел (Анеуплоидии ангажиращи хромозоми 9, 13, 14, 15, 16, 18, 21, 22 и отклонения в броя полови хромозоми X, Y)- 400 лв.
3. МБАЛ "Надежда" за изследване на абортивен материал се предлага микрочипов ДНК анализ и NGS анализ за бройни и структурни хромозомни наомалии. Предимството на тези методи е, че дават информация за всички 23 двойки хромозоми в кариотипа на абортирания плод в сравнение с конвенционалния QF-PCR ДНК анализ, който рутинно изследва само 13,18,21, Х и Y хромозоми.- 490 лв.
Благодаря предварително на момичетата, който правят и поддържат този форум и ще се радвам, ако съм помогнала дори малко на някое момиче!

# 126
  • София
Аз съм против това изследване. Самата аз го направих,  на мен лично не ми донесе кой знае каква информация (аз изследвах "пълния панел" и не излезе нищо). В последствие се разрових и се оказа че видовете хромозомни аномалии са безумно много и няма как да бъдат изследвани всичките. Това от една страна. В същото време, ако на изследването излезе нещо, това не обрича следваща бременност на същия резултат. Както и обратното. Абсолютно същото ми е мнението и за кариотипирането. То няма какво да направиш ако излезе нещо на изследването, освен ПИД на ембриони, ама и там гаранция няма. За мен това са много скъпи, излишни и безполезни изследвания.
Съжалявам за крайното мнение.

# 127
  • София
Причината това изследване да не е на първа страница:
1. Хромозомните аномалии при ембрионите са най-често са случайни, тоест не дават конструктивна информация за бъдеща бременност. Могат да се получат при родители с нормален кариотип. Наричат ги грешки при деленето.
2. Изследването на абортивен материал трябва да се заяви преди кюртаж. В 95% от случаите може да се направи само в болницата, в която се прави кюртажа. В много болници или няма генетично отделение, или не се изследват всички хромозоми.
3. Изследването на 5-6 от 23 хромозоми, което се прави масово, е безсмислено - много често има аномалии в неизследвани хромозоми.
4. Няма начин да се избегне хромозомна грешка при следваща бременност, каквото и изследване да пуснете.
5. Има смисъл да се пусне кариотип - така може да се види има ли хромозомна грешка при родителите, която да предизвиква грешки при ембрионите.

Когато поисках да пусна такова изследване при моя кюртаж, генетикът ми каза: "По-добре да изследваме теб, отколкото бебето. Защото това изследване няма да ни даде знание за следваща бременност.".

Ако правите инвитро, има смисъл да изследвате ембриони преди трансфер - предимплантационна диагностика с NGS. Така ще гарантирате само трансфер на здрави ембриони (което не е гаранция за успешна бременност).

Генетично изследване на загинал ембрион според мен е безсмислено.

# 128
Здравейте отново.
Днес ми е втори ден след кюретажа и имам питане тъй като си записах час за лекар за другия петък, за да минат десетина дни от процедурата. Нямам почти никакво кървене, само нещо леко ту кафяво ту червено, като при последен ден на цикъла. Вчера имах леки менструални болки, но днес имам само една болка от ляво може би където ми яйчника или нещо такова. Не е постоянна, по-скоро се появява при по-рязко движение или ходене до тоалетна. На вас случвало ли ви се е? Дали е нещо нормално имайки предвид, че все нещо се разтяга и свива, докато се възстанови матката? Странно ми е, че е само от ляво.
Ако има някакво значение от тази страна беше закрепен ембриона...или поне така ми обясниха.
(Само да уточня, че ми е позната тази болка. Имала съм такива по време на овулация и по време на цикъл)
Извинявам се, ако е глупав въпрос, но все пак, ако някой може да каже нещо.

Благодаря Heart

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 14:49 от Анонимен

# 129
  • гр.София
Всичко което описваш е нормално, можеш да потърсиш лекар ако се появи темп. и силна болка. Следващият път всичко ще е наред до края!
Тина, от сърце ти желая празнотата която имаш в момента, скоро да е заменена от пълни ръце. Но не залитай във вярванията на църквата, нямаш нужда от разрешение за пост или молитва. А най-малко пък някой да ти казва, че нероденото ти, невинно и непоело дъх дете е белязано с какъвто и да е грях....за първороден въобще няма и да коментирам. Ако имаш нужда говори му, почитай го и не го забравяй, и никой няма право да ти поставя правила за това.

# 130
  • Sofia
Здравейте отново.
Днес ми е втори ден след кюретажа и имам питане тъй като си записах час за лекар за другия петък, за да минат десетина дни от процедурата. Нямам почти никакво кървене, само нещо леко ту кафяво ту червено, като при последен ден на цикъла. Вчера имах леки менструални болки, но днес имам само една болка от ляво може би където ми яйчника или нещо такова. Не е постоянна, по-скоро се появява при по-рязко движение или ходене до тоалетна. На вас случвало ли ви се е? Дали е нещо нормално имайки предвид, че все нещо се разтяга и свива, докато се възстанови матката? Странно ми е, че е само от ляво.
Ако има някакво значение от тази страна беше закрепен ембриона...или поне така ми обясниха.
(Само да уточня, че ми е позната тази болка. Имала съм такива по време на овулация и по време на цикъл)

Здравей,
Точно щях да питам същото.
На 5-ти беше моя кюретаж заради мисед. Бях в 9 г.с., но ембрионът е спрял развитие в 6 г.с. Изчакахме, но така и не се появи пулс.
Сега се чувствам по същия начин като теб : нямам никакво кървене, само менструални болки, които на моменти изчезват, на моменти се засилват (особено при по-продължително ходене или при по-тесен панталон). Болките са най-вече отдясно и приличат на болките в яйчника по време на овулация. Тази бременност се получи именно от десния яйчник, ако това има значение.

Десет дена след кюретажа е и моят преглед. Сега си пия антибиотиците и се моля всичко да е наред. Притеснява ме, че няма кървене. Не знам дали е нормално.

# 131
Аз направих такова изследване на плода и не чувствам тези 450 лева като пари хвърлени на вятъра. Вярно е, че няма полза за следваща бременност, но поне дава информация дали прода е бил генетично увреден или не, т.е. има известно отношение към търсенето на причините за неуспеха на сегашната бременност.
Все пак, наистина не е ключово изследване и спокойно би могло да се пропусне. При мен кариотипа на плода беше без никакви отклонения и това ме накара да се чувствам още по-зле, ако беше открита някаква мутация поне нямаше да ме е яд че сме затрили здраво бебе....

Причината това изследване да не е на първа страница:
1. Хромозомните аномалии при ембрионите са най-често са случайни, тоест не дават конструктивна информация за бъдеща бременност. Могат да се получат при родители с нормален кариотип. Наричат ги грешки при деленето.
2. Изследването на абортивен материал трябва да се заяви преди кюртаж. В 95% от случаите може да се направи само в болницата, в която се прави кюртажа. В много болници или няма генетично отделение, или не се изследват всички хромозоми.
3. Изследването на 5-6 от 23 хромозоми, което се прави масово, е безсмислено - много често има аномалии в неизследвани хромозоми.
4. Няма начин да се избегне хромозомна грешка при следваща бременност, каквото и изследване да пуснете.
5. Има смисъл да се пусне кариотип - така може да се види има ли хромозомна грешка при родителите, която да предизвиква грешки при ембрионите.

Когато поисках да пусна такова изследване при моя кюртаж, генетикът ми каза: "По-добре да изследваме теб, отколкото бебето. Защото това изследване няма да ни даде знание за следваща бременност.".

Ако правите инвитро, има смисъл да изследвате ембриони преди трансфер - предимплантационна диагностика с NGS. Така ще гарантирате само трансфер на здрави ембриони (което не е гаранция за успешна бременност).

Генетично изследване на загинал ембрион според мен е безсмислено.

# 132
Не бих платила и да ви призная надявам се никога да не ми се наложи.
Ние пуснахме Кариотип на нас двамата.

Да попитам някоя от Вас правила ли е хистероскопия ? Имам няколко въпроса, че се чудя диагноститична хистероскопия или цветна снимка. Може и на лични , за да не се приеме за спам.
Благодаря Ви предварително !

# 133
  • София
Хистероскопията и цветната снимка носят различна информация и едното не заменя другото.

Относно кървенето след абразио - нормало е да го има, нормално е и да го няма. Аз нямах и капка кървене след моето абразио, всичко си беше наред и 6 месеца по-късно забременях отново.

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 22:19 от Nandin

# 134
Здравейте, дойде ми третия цикъл след аборта. Докторът ме вика на десети ден за преглед като каза че ще решим дали ще правим биопсия или замразен трансфер. Не знам какво да правя честно казано - от една страна ми се иска да пробвам трансфер ако може, но не се чувствам изобщо готова - не съм се успокоила още - доста често рева понякога и без причина- просто така, та  не знам дали изобщо ще се получи нещо като съм в това състояние. От друга страна - едва ли ще става по-добре, а нова бременност може да оправи нещата, та не знам...

Общи условия

Активация на акаунт