Отговори
# 150
  • София
Росс, грам значение няма в случая какво им искат или не на холандците. Ние говорим за децата, идващи от БГ, независимо дали от Колежа или другаде. А на тях им трябва просто да имат диплома, не тя да е 5,90+ (това са две различни неща), та да е голям зор да се целят в максимални резултати на ДЗИ. Как по-разбираемо да го кажа това, че този модел на класиране засяга в  еднаква степен и колежаните, и децата от СМГ, и тези от НЕГ, и от английските и т.н.. Тоест еднакво НЕ им трябва дипломата.

Росита,  пояснявам веднага. Нищо скрито, никакъв намек няма в казаното. А и ясно написах, че то за мен е валидно за всички училища с отлични резултати на ДЗИ. Очевидно е, че за да се образува даден среден резултат около този на училищата в челото (първите 4-5 визирам), има И деца във випуска с успех под 5,50 на матурите. Мисълта ми беше, че "виновниците" за това понижаване на средния успех на випуска не следва да се обединяват в една група, примерно избрали САЩ , ако става дума за Колежа, или избрали да останат в БГ, ако става дума за СМГ/НЕГ/73-то, или за занимаващи се с много странични и времеемки  занимания като изкуства, доброволчески програми, спорт и други (за която и да е гимназия). Във всяка набедена да отговаря на някакъв признак група винаги ще има всякакви деца - и такива с относително по-ниски оценки на фона на масата, и такива с максимални въпреки многото  други ангажименти, и такива, явили се на пръв поглед на мускули, но внимавали в годините и справили се съответно отлично въпреки липсващата сериозна подготовка  в месеците преди матурата. Познато дете беше  републикански шампион по (нарочно не конкретизирам спорта) с двуразови тернировки дневно, но на финала  имаше приравнена  диплома 1.0 по немската система, тоест със сигурност над наше 5,94 (нямам идея  колко точно над). Това атоматично означава явно високи оценки на  матурите. А тази диплома не му трябваше по никакъв повод за прием в най-желаната специалност, понеже тя беше БЕЗ квоти. И това детето го знаеше още от 11 клас.

Последна редакция: чт, 24 окт 2019, 18:11 от пенсионирана русалка

# 151
Вие български език разбирате ли?
Зарежете примерите с холандкските деца.

Университети в цял свят, не само в Холандия, които имат тяхна подборна система, им е все тая за дипломата!
Изречението в скоби от самоцитирания пост!
Правят си подбора по техни правила!( дадения за пример от вас -една специалност в Делфт)

Масово университетите в Европа приемат с диплома и мотивационно писмо. По какво да те класират?
По език, който за тях е матерен? Класират те по диплома. За Острова е от основно значение и една стотна.

Дори за универистетите, за които си минал подбор с изпити и на първи кръг са ти видяли дипломата от 11 клас, не ти минава номера да не им представиш диплома. Приет си, но за да се запишеш трябва да им представиш българската си диплома.
В САЩ децата от АК си представят американската диплома, която са получили преди да са се състояли матурите в България и наистина не им дреме колко са изкарали на тези матури

Русалке,
За трети път те питам. На лайтцунг паралелките, ако децата не си харесат резултатите от немските матури, могат ли да кандидатстват с българската си диплома?

# 152
Русалка, мерси. Радващо е, че приемат с 5.40.
Нико, само едната ми дъщеря не е възпитана. Другата е квартална превъзходна и си е ОК.

ПП Днес изкарах 250 лева.

# 153
  • София
Росс, ти бг не четеш с разбиране... Не ние. Ясно казах, че за Острова дипломите са важни ( и пак не за всички унита изискванията са високи) и за някои отделни, много желани специалности в Германия и Холандия с ограничен прием. Това означава, че са важни дипломите като стойност, понеже на база този успех те класират. В останалите случаи  ти искат диплома, да, но повече  като доказателство за това, че имаш средно, което се зачита за равностойно на немското/холандското. Де факто няма особено (в някои случаи, при това доста, няма и никакво значение) на колко възлиза тази диплома. Пак ще ти кажа, има деца приети в Холандия не в хохшулета, а  в академични университети, с обща диплома 5,30 - 5, 40, че и по-надолу. На такива деца за какво им е зор да си дават за ДЗИ с оценка над 5,90? Не разбирам кое не е ясно. Айде да приемем, че аз не обяснявам добре, казаха го  след мен и Санака, и Антеа.. Имам чувството, че и потребители с деца  в начален курс и с нулев опит в средното разбраха междувременно от толкова повтаряне къде е ключът от бараката.

Нарочно не ти отговарях, за да не почне нова дискусия. Но щом потретваш въпроса си, ще ти отговоря, но с предупреждението, че си вкара всъщност автогол. Отговорът е, да, могат да кандидатстват с бг дипломата си, ако решат. Привидно  виждаш довод в подкрепа на тезата си, че те се съдират да учат И  за ДЗИ по БЕЛ като резерва. Само че не е така, понеже те не са машини все пак, хора са. И освен за всичките немски писмени и устни матури, учат и за езиков сертификат, тъй като избирайки бг дипломата, губят автоматично бонуса си за знаещи немския на ниво С2 като матерен ( а това е свързано с работа по запознаване с конкретен формат въпреки наличните знания по езика, обикновено на курс, бях го обяснявала на многознайкото Ежко, опиращ се на менението на частната си даскалка по немски като най-меродавно), ходят и на практики, които доста технически унита изискват при кандидатстването, и на интервюта, готвят се за специфични изпити като ТМС или ХамНат (за медиците)..И ако сложим яка подготовка и за бг матурите, каквато ти се опитваш да вмениш, ми тогава евалата на тях - по  5-6 дини супер успешно носят под една мишница, защото се справят и на немските, и на бг матурите отлично.Та това идва да каже тогава, че многото неща накуп НЕ пречат по никакъв начин да се справиш идеално, без значение коя от двете дипломи няма да ти трябва или ще ти трябва. Аз принципно не съм фен на лайстунг, но това няма как да не имго  призная - по-организирани са, учили са си системно  и на ДЗИ си отиват просто добре "подковани", без задълбочена подготовка преди матурите. Кратък преговор им стига.

Последна редакция: чт, 24 окт 2019, 17:48 от пенсионирана русалка

# 154
Нико, само едната ми дъщеря не е възпитана. Другата е квартална превъзходна и си е ОК.

Notaris радва Grinning

следващото ниво е "днес изкарах два шамара, ама са аванта"
не знам кой, как и колко разбира български език, обаче на някои хора трябва да им се обяснява с пластелин, за да разберат елементарни конструкции...

# 155
  • София
С пластелин, ахахаха, умирам JoyJoyJoy
Весело сте си изкарали днес.

# 156
И не виждаш и половината.
Това е добро Antea. Влиза ми в речника.

# 157
  • София

Joy
Все повече те харесвам! Kissing Heart

# 158
Оф, не мога да се сдържа. Стисках го.
Ако ще се хвалим, викам и да облажим по нещо. Щото така на сухо да гледаме само екранни хвалби. Не е честно!
Simple Smile

# 159
  • София
Много дами почнахме да се кефим на Нотарис Simple Smile

Аз пак съм капо, вие изкарвате, аз само харча за самолетни билети, влакове, рейсове...Затова отивам да работя, та да изкарам и аз нещичко.

Последна редакция: чт, 24 окт 2019, 17:36 от пенсионирана русалка

# 160
  • София
Абе, дами Hug Това последното на Нотарис беше сарказъм Stuck Out Tongue Winking Eye

# 161
  • София
Той искаше да каже на час:-).

Най-култовата реплика на тема харчене, която съм чувала е:”В понеделник не плащам фактури.” Защо? “Щяло цяла седмица да му върви на харчене”. Русалке, признавай си сега как ти започна понеделника тази седмица, като се има предвид как ти свършва Simple Smile.

# 162
  • София
Признавам, аз не знам понякога кой ден е (не се майтапя), така че харча по всяко време, в което се налага, понеделниците не правят никакво изключение. Ако  ми свирнат момите в някой понеделник, че са намерили супер изгодни билети за отиване и връщане и от мен се чака финансирането,  как мислиш, ще отложа ли превода с Пейсера за вторник от шубе, че ще ми тръгне кофти седмицата с много разходи? Laughing

# 163
Оф, моят мъж на 01.01 всяка година не плаща и не купува нищооооо. Подлудява ме! Но неговото е и професионално изкривяване. Nerd

# 164

Бягането от час е символ на твоята независимост и изражение на личната ти свобода...
Който поне веднъж не е бягал от час е задръстен сухар, който ще прави на 30 простотии вместо семейство.
А ако не си се напивал до безсъзнание като ученик поне три пъти, на 40 ще си на твърди наркотици.

Наистина удари дъното.
И не мога да приема пускането на болничен, за да си почине детето...На какво учите децата в този случай  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт